Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری‌آنلاین - فتانه احدی: یکسال از انتخاب سید ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور گذشت. سالی که به دلیل مشکلات فراوان کشور برای دولت رئیسی بسار دشوار گذشت. مشکلاتی که بنا به اذعان بسیاری از کارشناسان ناشی از مسائل مدیریتی دولت پیشین و نیز تحریم ها بود. درهمین باره عباس سلیمی نمین معتقد است که  آقای رئیسی سعی کرد با تمام قوا و همه توان دولت خود مشکلات کشور را در داخل و بیرون مرزها حل کند و حتی برای عملی کردن وعده‌های انتخاباتی خود نیز همه سعی خود را کرد، اما قطعا مشکلات بیش از حد توان این دولت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  این پژوهشگر می‌گوید که آقای رئیسی در ارزیابی توان دولت خود که می‌تواند بار همه این مسائل را یکجا به دوش بکشد، خیلی دقیق نبوده است. در عین حال آقای رئیسی با مسائل دشواری روبه‌رو است و تورم بیش از ۵۰ درصدی چیزی است که آقای رئیسی از دولت قبل به ارث برده است. 

گفت‌وگوی همشهری‌آنلاین با «عباس سلیمی نمین» مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، پژوهشگر حوزه تاریخ، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی را بخوانید.

یک سال از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ و انتخاب آقای رئیسی می‌گذرد. به نظر شما دلایل انتخاب آقای رئیسی به عنوان رئیس جمهوری چه بود؟ 

جامعه در ارزیابی از رقابت‌های انتخاباتی این بود که آقای رئیسی اخلاق‌مدارتر از دیگران بود. در رقابت‌های تلویزیونی و آنچه که در سخنرانی‌ها بیان می‌شد و در آثاری که نامزدهای ریاست جمهوری در ۲ دوره ارائه کرده بودند، آقای رئیسی نسبت به سایرین اخلاق‌مدار تر بوده‌اند و جامعه اینگونه ارزیابی کرده است. بنابراین اعتمادی نسبت به ایشان ایجاد شد. حتی در ۵ سال قبل بر اساس اتهاماتی به ایشان زده شد و ابهاماتی در جامعه به وجود آمد. البته بعد از گذشت مدتی با تامل جامعه خلاف آن مشخص شد. در آن شرایط نیز واکنش تندی از این ایشان دیده نشد و از چهارچوب اخلاق فراتر نرفتند و حتی از حق مشروعی که در آن قرار گرفتند، استفاده نکردند.

ایشان همان ۵ سال پیش به عنوان رئیس دستگاه قضا کاملا بر تخلفات برادر آقای روحانی مشرف بودند، اما به هیچ وجه چیزی از پرونده ایشان بیان نکردند. علی رغم اینکه آقای روحانی اتهامات خلاف اخلاقی را بر علیه ایشان مطرح کرد. برای مثال اگر ایشان بیایند پیاده‌روها را تفکیک خواهد کرد و بین زن و مرد پرده خواهد کشید و  از این دست اتهامات تخریب‌کننده علیه او مطرح کرد. بنابراین به عقیده من، جامعه رقابت های سیاسی به اخلاق‌مداری تمایل دارد. اما اینکه امروز آقای رئیسی از این سرمایه چگونه استفاده می‌کند آن بحث دیگری است.

برای اینکه دولت آقای رئیسی در زمینه حفظ اعتماد و اقبال مردم، به سرنوشت دولت روحانی دچار نشود، چه اقداماتی باید انجام دهد؟
برخی از اقداماتی که توسط آقای رئیسی با اتکا به سرمایه اجتماعی برخی اقدامات را صورت داد. بعد از انتخابات در شرایط کرونایی به دلیل مردم‌داری و توجه به مردم برای تقویت ارتباط خود را به خطر انداخت. در نتیجه تغییراتی در پایگاه اجتماعی ایشان به عمل آمد و قوت گرفت و بر اساس اعتبار این پایگاه اجتماعی دست به اصلاحات در عرصه اقتصادی زدند.

از نظر شما انجام اصلاحات اقتصادی بر پایه پایگاه اجتماعی تا چه حد موفق بوده است؟ در بحث مذاکرات ایشان چه تدبیری می‌توانست بیاندیشد؟
همانطور که گفته شد، آقای رئیسی بر اساس اعتبار پایگاه اجتماعی دست به اصلاحات در عرصه اقتصادی زدند اما به نظر من ایشان بیش از حد به این توان اعتماد کرد. اصلاحات اقتصادی باید مرحله به مرحله پیگیری می‌شد. یعنی به موازات تغییراتی در داخل، برخی مسائل را در سطح بین الملل به نتیجه می رساند. مثلا بحث ارتباطات با کشورهای همسایه و ارتباط با کشورهایی که ما می‌توانیم از طریق آنها تحریم‌ها را دور بزنیم را  باید تقویت می‌کرد. حتی ایشان می توانست بر اساس سیاست نظام که مذاکرات صورت بگیرد و به نتیجه برسد، باید مذاکرات وین را به نتیجه می‌رساند. اگر آقای رئیسی در این زمینه تلاش بیشتری صورت می‌داد و در این قضیه مسئولیت تصمیمات خود را برعهده می‌گرفت می‌توانست مذاکرات را به نتیجه برساند. البته هر نتیجه‌ای در مذاکرات گرفته می‌شد عده‌ای هستند که بگویند اگر ما جای آنها بودیم عملکرد بهتری داشتیم. در هر صورت آقای رئیسی باید مسئولیت این امر خطیر را شخصا بر عهده می‌گرفتند و مذاکرات را به نتیجه می‌رساندند.

چه اقدامات دیگری را آقای رئیسی می توانستند شخصا پیگیری کنند؟
باید در کنار تقویت تولید در داخل، انجام مبادلات و برقراری ارتباطات بین‌المللی با کشورهایی که تحت تحریم هستند مثل چین، روسیه و هند برخی کشورهای دیگردر آمریکای لاتین، را بر اساس پول ملی و توافقات جدا از سلطه دلار باید تقویت می‌کردند. و بعد برخی اصلاحات دیگر را انجام می‌دادند.

آیا از نظر شما انتظارات آقای رئیسی بیش از توان دولت خود بوده است؟ دولت آقای رئیسی با چه موانعی روبه‌رو است؟ مشکلات پیش رو مخاطراتی را  ایجاد می‌کند؟
آقای رئیسی در ارزیابی توان دولت خود که می‌تواند بار همه این مسائل را یکجا به دوش بکشد، خیلی دقیق نبوده است. در عین حال آقای رئیسی با مسائل دشواری روبه‌رو است و تورم بیش از ۵۰ درصدی چیزی است که آقای رئیسی از دولت قبل به ارث برده است. اکنون با افزایش قیمت ها در سطوح جهانی، و در برخی نهادها و برخی کالاهای اساسی، و افزایش بیش از ۵۰درصدی در اروپا قطعا به اقتصاد ما فشار می‌آورد. اگر مسائل از هم تفکیک می‌‍‌شد یکجا فشار ایجاد نمی‌شد.
با توجه به همه این موارد حیف است که سلامت آقای رئیسی و تلاش فوق‌العاده و ایثارگری ایشان زیر سوال رود. آقای رئیسی در شرایط کرونایی در جمع مردم حاضر می‌شد و حاضر بود به خاطر حل مشکلات جامعه مخاطراتی را به جان بخرد که این امر در مقایسه با  دولت قبل بسیار ارزنده بود. رئیس دولت قبل برای اینکه دچار مخاطره نشود، حتی حاضر نبود با وزرای خود ارتباط برقرار کند. اما آقای رئیسی با فداکاری خطر را می پذیرفت و این حیف است بهانه‌ای دست بدخواهان داده شود. 

از دیگر اقدامات قابل توجه آقای رئیسی به چه موردی می توانید اشاره کنید و این مورد تا چه اندازه نتیجه مثبت داشته است؟
اقدام بسیار ارزنده دیگر آقای رئیسی جوان‌گرایی بوده است. البته جوان‌گرایی خود با مشکلاتی در جامعه به همراه است و طبیعتا ریسک‌هایی دارد. آقای رئیسی باید بلافاصله درباره این مسئله ارزیابی داشته باشد، چرا که برخی وزرای جوان نشان دادند که برای اینکه سریعا بر حوزه خود مسلط شوند، توانمند نیستند. آقای رئیسی در این شرایط باید ارزیابی وزرای خود را به سرعت در دستور کار قرار دهد تا جوان‌گرایی نتیجه معکوس در اذهان عمومی نداشته باشد. چرا که جوان‌گرایی ضرورتی برای خروج از بن‌بست‌های اجتماعی است. این اقدام را آقای رئیسی صورت داده و تبعاتش رابه جان خریده  است. بنابراین باید تبعاتش را به سرعت  تبعات آن را کم کند.

آقای رئیسی تا چه میزان به وعده‌های انتخاباتی خود جامه عمل پوشانده است؟ 
آنچه که برای من اهمیت دارد، این است که آقای رئیسی باتمام توان در این مسیر قرار دارد. برخی از مشکلات دست آقای رئیسی نیست. عوامل مختلف دخیل است که برخی اشاره شد.
 برخی از مسائل بیرون از اراده ماست و طبیعتا ما یک مسائلی را می‌بینیم که باید به آن توجه داشته باشیم. فشار به ویژه فشار روانی به شدت زیاد است. اکنون همه مراکز و کانون‌های قدرتی که مخالف استقلال ملت ایران هستند، تلاش می‌کنند فضای روانی سنگینی را ایجاد کنند که گویا امروز ملت ایران دیگر، همراه نمی‌شوند.

این فضای روانی خیلی کار را سخت می‌کند یعنی برای پیش برد امور باید احساس نشاط در جامعه وجود داشته باشد. این سرمایه‌گذاری کلانی که در خارج  از کشور صورت می‌گیرد. در اروپا و آمریکا  و سایر قوا مانند صهیونیست‌ها که در گذشته بر ایران مسلط بودند، در تلاش هستند تا نشاط را از ما بگیرند. اگر نشاط هم وجود نداشته باشد ما از سختی‌ها، به دشواری عبور می‌کنیم در حالی که باید با سهولت بیشتری عبور کنیم. قطعا با توجه به همت آقای رئیسی ما عبور خواهیم کرد اما اگر جامعه با نشاط نباشد این امور سخت‌تر صورت می‌گیرد. ما حتی از بحث تبعات جوان‌گرایی که طبیعی هم هست عبور خواهیم کرد، از خیلی از مسائل عبور خواهیم کرد اما با نشاط طبعا نتایج بهتری خواهد داشت.

مهمترین مسئله در انتخابات ۱۴۰۰ آسیب دیدن اعتماد عمومی بوده است، آیا آقای رئیسی توانسته در یک سال اخیر آن را احیا کند؟ 
آقای رئیسی در ابتدا با اقدامات عاجلی مثل تولید و تزریق واکسن در فاصله اندکی، تحولی در این عرصه‌ها ایجاد کرد که باعث افزایش اعتماد عمومی شد. اگر دولت آقای رئیسی در ارزیابی از توان خود، تحلیل دقیق‌تری داشت، سرعت روند اعتماد عمومی افزایش بیشتری پیدا می‌کرد. قطعا با هم پیش‌بردن مسائل مشکل ایجاد می‌کند و افکار عمومی را تحت تاثیر جوسازی‌ها قرار می‌دهد و اینگونه متصور می‌شود که آقای رئیسی توان حل مشکلات را ندارد. در صورتی که حجم مشکلات زیادی را روی دوش خود  قرار می‌دهد که اگر آنها را تقسیم می‌کرد، روند اعتماد عمومی همچنان صعودی بود. اما نه تنها دولت همه مسائل را به مسائل جزئی‌تر تفکیک وتجزیه نکرد و بلکه همه را به هم گره زد. طبیعی است که  تبعات اجتماعی کوتاه مدتی ایجاد می‌کند.

مهمترین اقدام انجام شده در دولت آقای رئیسی و مهم‌ترین اتفاقی که در این دوره افتاد، چه بود؟
آقای رئیسی اقدامات متعددی انجام داده که بسیار ارزنده بوده است. نخست کاستن از فاصله بین دولتمردان و مردم یعنی اهتمام به برداشته شدن دیوارهایی که در این زمینه برافراشته شده بود. برداشتن این فاصله‌ها اقدامی ارزنده بود.

در برخی از زمینه‌ها اقدامات بسیار شایسته‌ای انجام داد از جمله واکسیناسیون کرونایی که بسیاری در این وادی احساس خطر می‌کردند که ما هرگز نتوانیم بر این مشکل فائق آییم. امروز ما شاهدیم که میزان فوتی به صفر رسیده است. اما نمی‌گذارند جامعه این را درک کند که ما اگر متکی به استعدادها و توانمندی‌های خود باشیم ما را در سطح بین‌الملل نمی‌توانند بازی دهند. اگر ما دنبال تولید دارو نمی‌رفتیم و در این زمینه به استعدادهای خود اتکا و قابلیت‌های‌خود را باور نمی‌کردیم. اکنون در همین زمینه باید می دویدیم دنبال قدرتهایی که پیشتاز تولید در این زمینه بودند و آنها می توانستند اراده خود را بر ما تحمیل کنند. اقدامات آقای رئیسی در این زمینه می‌تواند به سایر موضوعات و علاوه بر حل آن تعمیم پیدا کند. طبیعتا روحیه جامعه نیز تغییر خواهد یافت. نمی‌گذارند اینگونه جامعه به جمع‌بندی برسد که خودش قادر است مشکلاتش را حل کند و با جدیت تلاش می‌کنند تا بگویند، ملت ایران نمی‌تواند مشکلاتش را حل کند. ملت ایران نمی‌تواند و قابلیت ندارد. 

کد خبر 684746 برچسب‌ها انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم حسن روحانی هسته‌ای - مذاکرات سید ابراهیم رئیسی عباس‌ سلیمی‌ نمین

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم حسن روحانی هسته ای مذاکرات سید ابراهیم رئیسی عباس سلیمی نمین دولت آقای رئیسی پایگاه اجتماعی آقای رئیسی توان دولت خود آقای رئیسی آقای رئیسی اعتماد عمومی جوان گرایی ملت ایران دولت قبل بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۸۵۰۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحریم‌ ایران به نتیجه نخواهد رسید/ قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست

رییس‌جمهور گفت: ایران تحریم‌ناپذیر است و هرگز تحریم‌ها در این کشور و با اراده مردم به نتیجه نرسیده و پس از این هم به نتیجه نخواهد رسید.

به گزارش مشرق، آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان در افتتاحیه ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران، گفت: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن است که ایران تحریم‌ناپذیر است و هرگز تحریم‌ها در این کشور و با اراده مردم به نتیجه نرسیده و پس از این هم به نتیجه نخواهد رسید.

وی با بیان اینکه طرح‌های شیطانی منزوی کردن ایران هرگز به نتیجه نخواهد رسید، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با نیروی انسانی کارآمد و با اراده و با ابتکارات و خلاقیت‌ها و با بهره مندی از فناوری‌های نوین می‌تواند در عرصه‌های مختلف برای دنیا نوآوری‌هایی داشته باشد و به جهان عرضه کند.

رئیس جمهور افزود: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن چیزی است که به دست جوانان عزیزمان در این کشور رقم خورده و تحریم‌ها را به فرصت تبدیل کرده است و این رویداد بزرگ تجاری و اقتصادی نشان‌دهنده آن است که ما توانسته ایم و باز نیز می‌توانیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی به عنوان کشور پیشرفته و فناور است، افزود: برای فعالیت اقتصادی و جلوگیری از خام فروشی و صادرات مواد اولیه نیازمند زنجیره کامل در تولید هستیم.

رئیسی با تاکید بر اینکه تولیدات کشاورزی و صنعتی نیازمند نقشه راه است، تصریح کرد: در این نمایشگاه هدف صرفاً دیدن یک محصول نیست، بلکه در کنار آن مذاکره و تحکیم قراردادها است، لذا از دست اندرکاران این نمایشگاه می‌خواهم در مذاکرات و پیگیری‌ها مجدانه کار را دنبال کنند.

وی گفت: کشور ظرفیت‌های بسیاری دارد. امروز اگرچه غرب تلاش می‌کند کشور ما به فناوری‌های نوین دسترسی پیدا نکند، اما به لطف خداوند و به برکت تلاش نیروهای ما این دانش در کشور ما بومی شده است. تصور نشود اگر دو دانشمند و متخصصان را تحت فشار قرار دهند، می‌توانند ما را از دسترسی به دانش بازدارند.

رئیس جمهور بیان کرد: آنجا که بیشترین فشار دشمن وجود دارد، ما بیشترین موفقیت‌ها را داشتیم؛ برای مثال، در صنایع هسته‌ای و نظامی بیشترین فشار دشمن را داشتیم، در حالی که بیشتر پیشرفت‌ها در همین صنایع اتفاق افتاده است.

وی تصریح کرد: در دکترین ما به هیچ عنوان دسترسی به سلاح هسته‌ای وجود ندارد، اما استفاده از این فناوری در صنعت و پتروشیمی و… دستورکار ما خواهد بود.

رئیسی با بیان اینکه نظام سلطه نمی‌تواند ملت‌های مصمم و دولت‌های مستقل را از پیشرفت بازبدارد، تصریح کرد: دنیا بداند علی رغم خواست نظام سلطه امروز توانایی بسیاری وجود دارد، لذا جوانان می‌توانند با ابتکار، خلاقیت و نوآوری برای ملت خود و کشورهای منطقه و جهان مؤثر باشند.

وی گفت: قدرت نظامی بسیار مهم است، اما قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست. آنچه می‌تواند یک کشور را قدرتمند کند، قدرت تولید، اقتصاد و توانایی برای صادرات است، لذا به تولید کنندگان تاکید می‌کنم امروز در جایگاه تولید قدرت هستید.

رئیسی یادآور شد: خط ترانزیتی ایران بسیار به صرفه و مطمئن و با زمان بسیار محدود می‌تواند زمینه‌ای مناسب برای حمل و نقل باشد. باید مسأله تجارت با ارزهای ملی گسترش یابد.

در حال تکمیل

دیگر خبرها

  • رئیسی: تحریم‌ ایران به نتیجه نرسیده
  • رئیسی : ایران تحریم ناپذیر است
  • رئیسی: تحریم در ایران هرگز به نتیجه نرسید و پس از این هم نمی‌رسد
  • تحریم‌ها در ایران هرگز به نتیجه نخواهد رسید
  • فیلم/ رئیسی: تحریم‌ ایران به نتیجه نرسیده و نخواهد رسید
  • فیلم| رئیسی: تحریم‌ِ ایران به نتیجه نرسیده و نخواهد رسید
  • تحریم‌ ایران به نتیجه نخواهد رسید/ قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست
  • رئیسی: ایران تحریم ناپذیر است
  • رئیسی: ایران تحریم‌ناپذیر است
  • پرسپولیس حریف گربه سیاه نشد/ حضور یک تیم از لیگ دسته اول