Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین، روزهای گذشته فیلمی کوتاه در فضای مجازی منتشر شد که در آن ادعا شده بود بخش زیادی از جنگل هیرکانی در شهرستان گلوگاه مازندران پاکتراشی شده است.

زمان کوتاهی پس از انتشار این کلیپ، مشخص شد این زمین پاکتراشی شده جزو بخش ثبتی شهرستان بندرگز در استان گلستان است و مهم‌تر آن که قطع درختان قدمتی چند دهه ای دارد و از بقایای حضور ارتش متفقین در ایران است و طبق بررسی ها، ارتش شوروری به دلایلی که آشکار نیست این منطقه جنگلی را پاکتراشی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موضوعی که مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان هم بر آن تاکید کرد و گفت: تصاویر منتشرشده از پاکتراشی جنگل هیرکانی که در حوزه استحفاظی گلستان قرار دارد و طی روزهای اخیر در فضای مجازی با نام "پاکتراشی به سبک آمازون در هیرکانی! چرا؟" بازتاب فراوانی یافته، مربوط به چند دهه قبل و زمان جنگ جهانی دوم است.

عبدالرحیم لطفی اظهار داشت: این محدوده قبل از قانون ملی شدن جنگل‌ها و مراتع در سال ۱۳۴۱ جزو مستثنیات بود و چند واحد مسکونی هم داشت که آثار سکونت در آن قابل مشاهده است.

 وی بیان کرد: این عرصه که جزو حوزه استحفاظی منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان موسوم به ملک نوده در پلاک ۲ نوده از بخش ۲ ثبتی شهرستان بندرگز است، سند شش دانگ دارد و خاک این محدوده از مشخصات زراعت با سابقه بیش از ۵۰ سال برخوردار است.

لطفی با تاکید بر نظارت شدید برای حفاظت از عرصه های جنگلی استان گفت: سال ۱۳۹۸ نیروهای یگان حفاظت شهرستان بندرگز مالک این عرصه پارکتراشی شده را به خاطر قطع ۲ درخت و چهار نهال جنگلی، متخلف را تحویل مراجع قضایی دادند.

وی تاکید کرد: اگر فردی مدارکی مبنی بر جنگل تراشی سال های اخیر در این ابعاد دارد، اسناد و مدارک خود را ارائه کند.

معاون اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بندرگز هم گفت: زمینی که طی روزهای اخیر تصویر آن پخش شده کاربری کشاورزی دارد و صدور سند برای آن متعلق به قبل از قانون ملی شدن جنگل هاست.

اردشیر عباسی افزود: این زمین جزو منابع طبیعی محسوب نمی شود و برای تغییرکاربری آن به جنگل باید از صاحب ملک رضایت گرفت.

به گفته وی برای جنگل کاری در این عرصه افزون بر ۱۲ هکتاری یا باید اعتبار کلان اختصاص یابد و یا به صاحب ملک زمینی برابر با ارزش این عرصه واگذار کرد و از وی رضایت گرفت.

زمانی کوتاه پس از انتشار کلیپ و با جستجویی کوتاه ثابت شد که قطع این درختان مربوط به چند دهه قبل است اما سوال اینجاست آیا می توان به استناد قطع کردن بخش زیادی از این محدوده جنگلی در سال های دور، برای آن سند شش دانگ صادر کرد؟ آیا عرصه های ملی و جنگلی دارای تعریف مشخصی نیست که با تکیه بر آن نتوان حتی یک سند رسمی را باطل کرد و عرصه را به اراضی ملی بازگرداند؟

فاصله زمین پاکتراشی شده جنگل هیرکانی تا روستای لیوان شرقی شهرستان بندرگز

حجت الاسلام محسنی اژه‌ای رییس قوه قضاییه چندی قبل با بیان اینکه تاکنون در پیشگیری از تصرفات منابع طبیعی و اراضی ملی موفق نبوده‌ایم گفت: باید تدابیر ویژه‌ای اتخاذ شود که از تصرف منابع طبیعی و اراضی ملی پیشگیری و جلوگیری شود و چنانچه زمینی از اراضی ملی یا منابع طبیعی تصرف شد، در اولین زمان ممکن نسبت به جلوگیری و رفع تصرف از آن اقدام عاجل صورت گیرد.

سال گذشته هم موضوع وقف پنج هزار هکتار از جنگل های مازندران علنی شد و با تلاش فراوان و حمایت دستگاه قضایی این عرصه به منابع ملی بازگردانده شد و حکم قطعی بازگرداندن آن به بیت المال صادر گردید.

با رویکرد جدید قوه قضاییه انتظار می رود این زمین افزون بر ۱۲ هزار مترمربعی که در قلب جنگل هیرکانی قرار دارد با وجود داشتن سند رسمی پس از اتخاذ روشی قانونمند مانند خرید از مالک و یا معاوضه با زمینی دیگر، به بیت المال بازگردانده شود و رویکرد حفظ منابع طبیعی که طی سال های اخیر روندی رو به پیشرفت و مورد اقبال عمومی یافته، همچنان استمرار یابد.

معاون امور جنگل سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری هم گفت: احیای جنگل ها با وجود نقش زیاد این عرصه ها در حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مورد غفلت قرار گرفته و حفاظت آن علاوه بر ارتقای فرهنگ منابع طبیعی به اعتبارات بیشتری نیاز دارد.

نقی شعبانیان اظهار داشت: حفظ کیفی جنگل ها و مراتع جزو مسوولیت دولت ها است و باید با اختصاص اعتبارات بیشتر به نگهداری این عرصه ها اهتمام بیشتری ورزید.

وی تاکید کرد که با توجه به نقش غیرقابل انکار جنگل ها در ترسیب کربن و حفظ خاک، جلوگیری از بروز سیلاب، کاهش فرسایش خاک و حفاظت از جنگل ها ضروری است.

تصاویر غیب شدن عجیب بخشی از درختان ارزشمند جنگل‌های هیرکانی | پاک تراشی جنگل به سبک آمازون!

محمد درویش فعال برجسته محیط زیست که برای اولین بار فیلم و تصاویر مربوط به این منطقه جنگلی را منتشر کرد در صفحه اینستاگرام خود نوشت: این تصاویر را که آقای علی‌اکبر کاوسی در اختیار نگارنده قرار داده، مربوط به منطقه گلوگاه در مازندران است؛ متاسفانه از این لکه‌های پاکتراشی شده در هیرکانی کم نیست، اما امیدوارم با افزایش حساسیت ملی و با ترغیب نهادهای نظارتی به پیگیری و پاسخگویی، نگذاریم تماشای چنین جنایت‌هایی عادی شود.

این فعال محیط زیست در ادامه متن نوشت: مطابق بررسی‌ها این پاکتراشی مربوط به اشغال ارتش شوروی است . یکی از مدیران منابع‌طبیعی هم اطلاع داد که به زودی با حضور در منطقه پیگیری می‌کند که چرا به هر دلیل که این پاکتراشی انجام شده، سازمان منابع‌طبیعی به جای احیای مجددش، اجازه تغییر کاربری داده؟

حمیدرضا میرزاده از فعالان حوزه محیط زیست هم نوشت: این پاک‌تراشی در سالیان دور رخ داده و در حال حاضر این عرصه به عنوان زمین کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. منابع محلی می‌گویند که این زمین در زمان جنگ جهانی دوم پاکتراشی شده و پایگاهی نظامی برای ارتش شوروی در آن قرار داشت. به منابع و اطلاعات کافی برای تایید یا رد این گفته دسترسی ندارم اما چیزی که مسلم است، در نقشه سال ۱۳۴۳ این زمین فاقد درخت مشخص شده و می‌توان با اطمینان گفت که پاکتراشی بیش از ۵۸ سال قدمت دارد.

با وجود آن که به طور تقریبی مشخص شده که پاکتراشی این محدوده ۱۲ هکتاری قدمتی چند دهه ای دارد اما علاقمندان به محیط زیست و طبیعت می خواهند بدانند که چرا قانون شکنی های چند دهه قبل و از بین بردن انفال و عرصه های باارزش ملی باید بدون پاسخ باقی بماند؟

آیا کاشتن گندم و جو در یکی از بکرترین مناطق جنگلی هیرکانی و استفاده شخصی از آن بر بازسازی و احیای این محدوده باارزش ارجحیت ندارد و نمی توان برای آن تدبیر و چاره ای اندیشید؟

جنگل‌های هیرکانی با مساحت ۲ میلیون و ۱۲۵ هزار هکتار که برخی دانشمندان قدمت آن را ۴۰ میلیون سال برآورد کرده اند؛ نمادی از فسیل‌های زنده‌ای محسوب می‌شود که از این عرصه‌های جنگلی منحصر به فرد واقع در ساحل جنوبی خزر، سهم استان مازندران ۵۳ درصد، گیلان ۲۶ درصد و گلستان ۲۱ درصد است.

این جنگل‌های با ارزش در شمال ایران از آستارا در گیلان تا گلیداغ در شرق گلستان به طول ۸۰۰ کیلومتر و با عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر گسترده است.

گسترش عمومی جنگل‌های شمال از سطح دریا شروع و تا ارتفاع حداکثر دو هزار و ۸۰۰ متر ادامه دارد، جنگل‌های هیرکانی متراکم‌ترین ناحیه جنگلی ایران است.‌

هیرکان نام گرگان به زبان یونانی است، گفته می‌شود نام ورکان در کتیبه‌های به جا مانده از دوران هخامنشی نیز اشاره به جنگل‌های هیرکانی داشته و اثباتی بر قدمت آن است.

کد خبر 685339 منبع: ایرنا برچسب‌ها خبر مهم محیط زیست جنگل محیط زیست ایران محیط زیست سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: خبر مهم محیط زیست جنگل محیط زیست ایران محیط زیست سازمان جنگل ها و مراتع کشور جنگل های هیرکانی شهرستان بندرگز منابع طبیعی جنگل هیرکانی اراضی ملی محیط زیست جنگل ها عرصه ها مشخص شد چند دهه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۰۱۷۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان از ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی(مرال) در لنز دوربین تله‌ای حافظان طبیعت در ارتفاعات جنگلی شهرستان رودبار خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گیلان حمزه عشوری امروز _یکشنبه نهم اردیبهشت_ اظهار کرد: تصاویر زیبا و ارزشمندی از یک رأس گوزن قرمز (مرال) نر در ارتفاعات جنگلی شهرستان رودبار توسط یک کارگروه زبده از تشکلهای مردمی حافظان هیرکانی و همراهی یکی از محیط‌بانان حفاظت محیط زیست گیلان به ثبت رسیده است.

وی افزود: جنگل‌های هیرکانی گیلان از عرصه‌های طبیعی و بی نظیری است که هنوز می‌توان غرش پلنگ ایرانی و بانگ گوزن قرمز (مرال) را در آن شنید.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان خاطرنشان کرد: آموزش جوامع محلی، برخورد قاطع با شکارچیان غیرمجاز و تعامل با جوامع بومی و محلی و تلاش شبانه روزی محیط‌بانان سبب شده تا امنیت در زیستگاه برای این گونه‌های حیات وحش تأمین شود.

عشوری تصریح کرد: مشاهده گونه‌های ارزشمند همچون مرال، پلنگ و خرس قهوه‌ای در این استان گیلان نشان از این دارد که زیستگاه‌ها برای این حیوانات امن است.

به گزارش ایمنا، مرال یا گوزن قرمز که به آن «گاوکوهی» نیز گفته می‌شود از گونه‌های باشکوه جنگل‌های پهن برگ هیرکانی شمال ایران است و یکی از نمادهای تنوع زیستی جنگل‌های هیرکانی و از گونه‌های حمایت شده در زیستگاه‌های استان گیلان است.

کد خبر 748829

دیگر خبرها

  • آغاز عملیات مبارزه با آفات در ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های مریوان
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • (ویدئو) غذا خوردن یک شوکا در دل جنگل‌های هیرکانی
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد
  • رفع تصرف ۲۸۰۰ مترمربع از اراضی ملی شهرستان جیرفت
  • دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه