Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: گرانی‌های اخیر خودرو متأثر از نوسانات ارزی و افزایش قیمت دلار است و به همین خاطر با عقب‌نشینی قیمت ارز و تثبیت آن روند گرانی خودرو متوقف می‌شود. - اخبار استانها -

روح‌الله عباسپور در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درقزوین درباره علت گرانی‌ خودرو به ویژه خودروهای داخلی در یک‌ماه اخیر اظهار داشت: گرانی‌های اخیر خودرو متأثر از نوسانات ارزی و افزایش قیمت دلار است و به همین خاطر با عقب‌نشینی قیمت ارز و تثبیت آن روند گرانی خودرو متوقف می‌شود، اما بدون شک این علاج اصلی دردهای بازار خودرو نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اضافه کرد: علاج واقعی بازار خودرو متعادل کردن عرضه و تقاضا در این بازار است و در شرایط حاضر با توجه به کمبود تولید سالانه 500 هزار خودرو باید این شکاف از طریق واردات هدفمند پر شود و اعتقاد راسخ ما در طرح ساماندهی بازار خودرو این است که واردات بازار خودرو را سامان می‌دهد و با کاهش قیمت خودروهای خارجی خودروسازان داخلی را مجبور به تعدیل قیمت‌ها می‌کند.

عباسپور با بیان اینکه واردات راه‌حل کوتاه‌مدت تا میان‌مدت برای ساماندهی بازار خودروست، گفت: راهکار بلندمدت در این حوزه افزایش شرکت‌های خودروساز در بخش خصوصی و رقابتی کردن بازار خودروست و اگر قرار باشد خودروسازان جدیدی با ماهیت دولتی و مدیریت دولتی‌ها داشته باشیم، راه به جایی نخواهیم برد و کماکان نگاه انحصاری در صنعت خودرو خواهد ماند.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه بسیاری از خودروسازان مشهور دنیا در ابتدا شرکت‌های قطعه‌سازی خودرو بودند، بنابراین باید با تشکیل زنجیره تأمین قوی در بین قطعه‌سازان داخلی شرکت‌های جدید خودروسازی ایجاد کنیم که وابسته به سفارش 2 شرکت خودروسازی بزرگ ما نباشند و بتوانند با تولید محصولات متنوع با این دو خودروساز رقابت کنند.

رئیس کمیسیون صنایع: هدف از واردات خودرو تنظیم بازار داخلی استتذکر نمایندگان به مسئولان اجرایی درباره اطلاع رسانی شفاف برای واردات خودروتذکرات شفاهی نمایندگان درباره گرانی‌ها و تاخیر در تدوین آیین نامه واردات خودرو

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به حضور انبوه متخصصان ایرانی صنعتی خودرو در شرکت‌های صاحب‌نام خودروسازی جهان گفت: دولت باید مشوق‌هایی برای این متخصصان در نظر بگیرد تا اگر یک متخصص ایرانی صنعت خودروسازی به کشور برگشت، درآمد و مزایای آن نسبت به کار در خارج از کشور کمتر نشود.

عباسپور افزود: امروز چینی‌ها و کره‌ای بهترین طراحان خودروی دنیا را با حقوق‌های نجومی استخدام می‌کنند تا برندهای خودرویی را در ذهن مردم جهان ارتقا داده و روز به روز بازار خود را توسعه دهند. اما به نظر می‌رسد خودروسازان ما در این عرصه بیکار مانده‌اند و حتی تلاشی برای جذب طراحان ایرانی مقیم کشورهای غربی هم به خرج نمی‌دهند.

انتهای پیام/ی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کمیسیون صنایع مجلس خودروهای خارجی واردات خودرو واردات کمیسیون صنایع مجلس خودروهای خارجی واردات خودرو واردات کمیسیون صنایع بازار خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۱۱۷۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«خالی فروشی» حواله خودرو

یک مقام مسوول در بنیاد شهید و امورایثارگران اخبار معامله حواله خودرو وارداتی ایثارگران را تکذیب و تاکید کرد که نه حواله‌ای صادر شده و نه خودرویی از این مسیر وارد کشور شده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، در اسفندماه سال گذشته آگهی مربوط به خرید و فروش حواله جانبازان و ایثارگران با قیمت‌های میلیاردی در بسیاری از پلتفرم‌های معاملات خودرو، حاشیه ساز شد.

خودرو‌هایی که واردات آن‌ها برای جانبازان و ایثارگران مجاز اعلام شده بود شامل بنز، بی ام و، تویوتا، نیسان و ... می‌شد.

محصولات خارجی که ورود آن برای وارد کنندگان عادی غیرمجاز اعلام شده بود.

طبق آیین نامه ابلاغ شده، جانبازان ۵۰ تا ۶۹ درصد مجاز به واردات تا سقف قیمت ۲۵ هزار یورو و جانبازان ۷۰ درصد تا سقف قیمت ۳۰ هزار یورو می‌توانند خودرو وارد کنند.

جانبازان ۷۰ درصد ویژه (دو پا یا دو دست قطع از مچ و یا قطع نخاع) نیز تا سقف قیمت ۳۵ هزار یورو مجاز به واردات هستند.

در لیست جانبازان ۷۰ درصد خودرو‌های بنز و بی ام و و دیگر محصولات لوکس دیده می‌شود.

حواله واردات خودرو به جانبازان در اصل استفاده از امتیازی است که فروش آن برای صاحب حواله با سود زیادی همراه است.

بدین ترتیب در اواخر اسفندماه حواله جانبازان با قیمت‌های میلیاردی آگهی می‌شد این در شرایطی است که حالا به نظر می‌رسد در پلتفرم‌های آگهی خودرو "خالی فروشی" شده است

چرا که به گفته یک مقام مسول در بنیاد شهید اصلا حواله‌ای صادر نشده که بخواهد مورد معامله قرار گیرد.

بر این اساس تمام آگهی‌های معامله حواله نیز در سال جاری از پلتفرم‌های آگهی دهنده حذف شده است.

دیگر خبرها

  • حرکت بازار ارز به سمت ثبات/ نوسان یک یا دو هزار تومانی قیمت دلار طبیعی است
  • چرا مافیای خودرو جلوی واردات خودوی برقی را گرفته است؟+فیلم
  • شوآف «خودرو‌های برقی» در ایران
  • ادامه روند کاهشی قیمت دلار در بازار
  • ریزش قیمت دلار تا ۵۸ هزار تومان!
  • تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • راهکار توسعه اقتصادی و تقویت منابع ارزی؛ تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • «خالی فروشی» حواله خودرو
  • قیمت روز خودرو صفر داخلی در کارخانه و بازار آزاد(۸ اردیبهشت ۱۴۰۳)+جدول
  • رانت ۴ میلیارددلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید