Web Analytics Made Easy - Statcounter

علت نفخ شکم عواملی که نفخ شکم را تشدید می‌کنند ۱. بیماری و مشکلات سلامتی ۲. بیماری‌های کیسه‌صفرا ۳. یبوست ۴. عفونت دستگاه گوارش ۵. مصرف آنتی‌بیوتیک ۶. مصرف ملین ۱. حجم زیاد غذا را در مدت زمان کوتاه نخورید ۲. از مصرف مواد غذایی که به آنها حساسیت دارید خودداری کنید ۳. از بلعیدن هوا خودداری کنید ۴. از مصرف مواد غذایی نفاخ خودداری کنید ۵.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از رژیم غذایی با فودمپِ کم استفاده کنید ۶. مواظب مصرف الکل قند باشید ۷. مکمل‌‌های حاوی آنزیم‌ گوارشی مصرف کنید ۸. از یبوست پیشگیری کنید ۹. از پروبیوتیک‌ها استفاده کنید ۱۰. روغن نعناع مصرف کنید ۱۱. در موارد حاد به پزشک مراجعه کنید

به گزارش اقتصاد آنلاین، ​زمانی که حس می‌کنید معده‌تان ورم کرده است، دچار نفخ شکم شده‌اید. نفخ شکم به علت تجمع بیش از حد گاز در دستگاه گوارش یا اختلال در حرکت عضلات دستگاه گوارشی روی می‌دهد. این شرایط معمولا با فشار و درد همره است؛ شکم هم، بزرگ‌تر به نظر می‌رسد.

نفخ کردن گاهی اوقات با تجمع آب در بدن یکسان در نظر گرفته می‌شود هر چند ۲ مفهوم متفاوت هستند. به بیانی ساده‌تر، نفخ شکم به معنی افزایش تجمع مواد جامد، مایع یا گاز درون سیستم گوارش شماست.

گاهی اوقات مشاهده شده با اینکه فشاری در ناحیه شکم وجود ندارد اما فرد به‌خاطر وجود حساسیت، حس می‌کند دچار نفخ شده است. به‌طور معمول حدود ۱۶ تا ۳۰ درصد مردم دچار نفخ می‌شوند، بنابراین اختلال شایعی است.

نفخ شکم علاوه بر ایجاد درد، سبب بزرگ دیده شدن شکم هم می‌شود که اغلب با چربی شکمی اشتباه گرفته می‌شود.

علت نفخ شکم

اغلب اوقات نفخ کردن به‌خاطر رژیم غذایی روی می‌دهد اما می‌تواند دلایل پزشکی نیز داشته باشد. علت نفخ شکم ممکن است فرایند‌های طبیعی بدن یا شرایط دیگری باشد که دستگاه گوارش را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند.

عوامل خارجی نفخ از بیرون وارد بدن می‌شوند و آن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند. رایج‌ترین آن هوایی است که هنگام خوردن، نوشیدن و بلع بزاق وارد بدن می‌شود. به‌ویژه وقتی ترشح بزاق به دلایل مختلف مانند حالت تهوع یا رفلاکس اسید معده، افزایش می‌یابد.

منبع عوامل درونی نفخ، دستگاه گوارش است. نفخ ناشی از عوامل درونی اغلب در نتیجه گاز حاصل از برخی خوراکی‌ها یا هضم ناقص آنهاست.

عواملی که نفخ شکم را تشدید می‌کنند ۱. بیماری و مشکلات سلامتی

برخی بیماری‌های التهابی روده مانند بیماری کرون و کولیت روده، همچنین برخی سرطان‌ها با انسداد روده ایجاد گاز و نفخ می‌کنند. بنابراین با درمان بیماری‌های روده به درمان نفخ روده کمک می‌شود. فراموش نکنید خطرات نفخ شکم ممکن است به‌خودی‌خود جدی نباشند، اما گاهی نفخ شکم نشانه بیماری‌های جدی‌تر دیگری است.

۲. بیماری‌های کیسه‌صفرا

برخی مشکلات کیسه‌صفرا مانند سنگ کیسه‌صفرا ممکن است باعث ایجاد گاز اضافی در دستگاه گوارش شوند.

۳. یبوست

[برای درمان نفخ شکم از یبوست پیشگیری کنید] ممکن است درمان یبوست و نفخ شکم هم‌زمان اتفاق بیفتد. یبوست با به تأخیر انداختن عمل دفع، دفع گاز را هم به تأخیر می‌اندازد. درنتیجه تجمع گاز باعث نفخ می‌شود. بنابراین پیشگیری از یبوست یا درمان آن در درمان نفخ روده مؤثر است.

۴. عفونت دستگاه گوارش

گفتیم که درمان یبوست و نفخ شکم به هم مرتبط‌ند. این موضوع درباره عفونت دستگاه گوارش هم صدق می‌کند. عفونت ویروسی، باکتریایی یا قارچی و همین‌طور مسمومیت غذایی باعث افزایش تولید گاز در دستگاه گوارش و تشدید نفخ می‌شود.

۵. مصرف آنتی‌بیوتیک

برخی آنتی‌بیوتیک‌ها با تحت‌تأثیر قرار دادن فرایند طبیعی روده‌ و باکتری‌های آن، باعث افزایش تولید گاز می‌شوند.

۶. مصرف ملین

استفاده تکرارشونده و بیش‌ازاندازه ملین احتمال بروز نفخ را افزایش می‌دهد.

توصیه‌هایی برای پیشگیری و درمان نفخ شکم

در ادامه با روش‌هایی برای کاهش نفخ شکم آشنا خواهید شد.

۱. حجم زیاد غذا را در مدت زمان کوتاه نخورید

یکی از راه‌های درمان نفخ شکم بعد از غذا، انتخاب وعده‌های غذایی کوچک‌تر و افزودن به تعداد وعده‌ها است.

نفخ شکم برای برخی لزوما با بزرگ‌تر شدن معده یا احساس فشار در ناحیه‌ی شکم همراه نیست؛ این افراد بیشتر احساس نفخ دارند. چنین افرادی در مقایسه با کسانی که به‌ندرت دچار نفخ می‌شوند، حتی با مصرف وعده‌های کوچک نیز احساس نفخ می‌کنند. به همین دلیل کوچک‌تر کردن وعده‌های غذایی، برای درمان نفخ معده مفید خواهد بود.

جویدن غذا علاوه بر اینکه سبب می‌شود تا هوای کمتری وارد بدن شود باعث خواهد شد تا سرعت غذا خوردن پایین بیاید و در نتیجه وعده‌‌ی غذایی کوچک‌تری را مصرف کنید.

۲. از مصرف مواد غذایی که به آنها حساسیت دارید خودداری کنید

یکی از روش‌های درمان نفخ معده اجتناب از مصرف خوراکی‌هایی است که به آنها حساسیت دارید. اگر مواد غذایی را که به آنها آلرژی دارید مصرف کنید، احتمال دارد معده گاز اضافی تولید کند. در ادامه فهرستی از مواد غذایی آلرژی‌زا را معرفی می‌کنم:

لاکتوز: لاکتوز، کربوهیدرات اصلی درون شیر است. عدم تحمل لاکتوز سبب مشکلات زیادی برای سیستم گوارشی ازجمله نفخ شکم می‌شود؛

فروکتوز: حساسیت به فروکتوز نیز سبب نفخ می‌شود؛

تخم‌ مرغ: ایجاد گاز معده و نفخ کردن از نشانه‌های عمومی آلرژی به تخم مرغ است؛

گندم و گلوتن: عده‌ی زیادی به پروتئین داخل گندم یعنی گلوتن حساسیت دارند. گلوتن سبب ایجاد نفخ می‌شود.

۳. از بلعیدن هوا خودداری کنید

یکی از راه‌های درمان نفخ شکم بعد از غذا، اجتناب از بلع هوا یا گاز هنگام خوردن و نوشیدن است. دو نوع منبع گاز در سیستم گوارشی وجود دارد:

یکی از آنها توسط باکتری‌هایی که در معده وجود دارند، تولید می‌شود؛

دیگری توسط هوایی که موقع غذا خوردن یا نوشیدن مصرف می‌کنیم وارد بدن می‌شود. مهم‌ترین آنها درون نوشیدنی‌های گازدار مانند نوشابه وجود دارد. حباب‌های درون این نوشیدنی‌ها، حاوی دی‌اکسیدکربن هستند که بعد از مصرف وارد معده می‌شوند.

آدامس جویدن، استفاده از نی و صحبت کردن حین غذا خوردن نیز سبب افزایش بلعیدن هوا می‌شود.

۴. از مصرف مواد غذایی نفاخ خودداری کنید

بعضی مواد غذاییِ حاوی فیبر، سبب تولید مقادیر بالایی گاز می‌شوند. حبوباتی مانند: لوبیا، عدس و غلات کامل ازجمله‌ی آنها هستند.

بهتر است از یک دفترچه یادداشت استفاده کنید تا متوجه شوید کدام ماده‌ی غذایی سبب تولید گاز بیشتری در بدن می‌شود. مواد غذایی چرب سبب کاهش سرعت گوارش و دیرتر خالی شدن معده می‌شوند که به دیرتر گرسنه شدن کمک می‌کند اما برای افرادی که مستعد نفخ کردن هستند دردسرسازند.

۵. از رژیم غذایی با فودمپِ کم استفاده کنید

تحقیقات زیادی، نشان داده‌اند که کربوهیدرات‌های غیرقابل هضم که با نام فودمپ (FODMAP) شناخته می‌شوند سبب تشدید نشانه‌های سندرم روده تحریک پذیر خواهند شد.

سندرم روده تحریک پذیر، شایع‌ترین بیماری گوارشی در دنیاست. علت این بیماری مشخص نیست اما ۱۴درصد افراد را به خود مبتلا کرده است که اغلب آنها نیز از وجود بیماری بی‌خبرند.

نشانه‌های این بیماری شامل: درد معده، اسهال یا یبوست است. اغلب افراد مبتلا، تجربه‌ی نفخ شکم را داشته‌اند و ۶۰درصد آنها نفخ کردن را بدتر از درد معده می‌دانند.

فهرستی از مواد غذایی با فودمپ کم:

گندم؛ پیاز؛ سیر؛ کلم بروکلی؛ کلم؛ گل کلم؛ کنگر فرنگی؛ سیب؛ گلابی؛ هندوانه. ۶. مواظب مصرف الکل قند باشید

الکل قند را می‌توانید در انواع نوشیدنی‌های بدون شکر و آدامس‌ها پیدا کنید. الکل قند را جزو شیرین‌کننده‌های بی‌خطر می‌شناسند. هرچند آنها توسط باکتری‌های موجود در روده‌ی بزرگ مصرف می‌شوند و مقادیر بالایی گاز تولید می‌کنند.

زایلیتول، سوربیتول و مانیتول، الکل قند هستند. اریتیتول اما مشکلات کمتری را ایجاد می‌کند اما باید در مصرف مقادیر بالای آن احتیاط به خرج داد.

۷. مکمل‌‌های حاوی آنزیم‌ گوارشی مصرف کنید

مکمل‌های حاوی آنزیم می‌توانند به هضم کربوهیدرات‌های غیرقابل هضم کمک کنند. این مکمل‌ها عموما حاوی ۲ آنزیم هستند:

لاکتاز: که برای برای هضم لاکتوز کاربر دارد؛

بیانو: این آنزیم حاوی آلفا گالاکتوزیداز است که در هضم کربوهیدرات‌های غیرقابل هضم مختلفی کاربرد دارد.

۸. از یبوست پیشگیری کنید

یکی از عمومی‌ترین مشکلات گوارشی، یبوست است و علل مختلفی دارد. مطالعات زیادی نشان می‌دهند که یبوست سبب تشدید نفخ شکم می‌شود.

برای درمان یبوست، مصرف فیبرهای محلول در آب توصیه می‌شود. البته مصرف فیبر برای افراد مستعد نفخ باید همراه با احتیاط باشد چرا که فیبر خود سبب افزایش گاز معده می‌شود.

مصرف منیزیم و افزایش فعالیت‌های ورزشی نیز می‌تواند به کاهش یبوست کمک کند.

۹. از پروبیوتیک‌ها استفاده کنید

گازهای تولیدی توسط باکتری‌های روده، یکی از دلایل اصلی نفخ کردن هستند. میزان این باکتری‌ها در بدن افراد، یکسان نیست.

تحقیقات زیادی نشان می‌دهند که مصرف مکمل‌های حاوی پروبیوتیک‌ می‌تواند به کاهش تولید گاز و به تبع آن نفخ کمک کند. البته محققان اشاره می‌کنند با اینکه مصرف پروبیوتیک سبب کاهش گاز تولیدی معده می‌شود اما باعث از بین رفتن نشانه‌های نفخ نمی‌شود.

۱۰. روغن نعناع مصرف کنید

یکی از علل بروز نفخ، عملکرد نامتعادل ماهیچه‌های دستگاه گوارشی است. داروهای ضد اسپاسم نشان داده‌اند که به حل این مشکل کمک می‌کنند.

روغن نعناع نیز دارای همین خاصیت ضد اسپاسم است. مطالعات زیادی نشان داده‌اند که روغن نعناع سبب کاهش نشانه‌های سندرم روده تحریک پذیر ازجمله نفخ می‌شود.

۱۱. در موارد حاد به پزشک مراجعه کنید

اگر این عارضه شدت پیدا کرده و در روند عادی زندگی شما اخلال ایجاد کرده است حتما به پزشک مراجعه کنید. همیشه احتمال دارد که نفخ نشانه‌ای از یک بیماری پنهان گوارشی باشد.

درد، خجالت‌زدگی و استرس ناشی از دفع ناخواسته گاز از رایج‌ترین دردسرهایی نفخ شکم است. اما خوش‌بختانه این مشکل راه‌حل دارد. البته اگر نفخ شکم مزمن و طولانی‌مدت است یا درد شدید است، حتما به پزشک مراجعه کنید. اما شاید توصیه‌های این مطلب برایتان مؤثر باشد و خیالتان را آسوده کند.

منبع: چطور

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بیماری گوارشی نفخ شکم متخصص گوارش پزشک مراجعه کنید مصرف مواد غذایی درمان نفخ شکم دستگاه گوارش خودداری کنید استفاده کنید کنید یکی روغن نعناع نفخ می شود تولید گاز باکتری ها کیسه صفرا مصرف کنید دچار نفخ نفخ کردن الکل قند وارد بدن وعده ها ی غذایی شکم هم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۱۵۴۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایتی از حذف قند و عوارضش، جزو پربازدیدترین‌های توییتر شد/ عکس

به گزارش خبرآنلاین، یک کاربر نوشت: «خانوم ۴۴ ساله با اندام باربی اومده استخر سانس که تموم شد زیر دوش بی‌حال شد افتاد رفتم بالاسرش کمک و فشارشو گرفتم ٧! دوبار غش و تشنج کرد، تا اورژانس برسه خوابوندم و سرم خوراکی دادم اورژانس سرم تزریقی زد باز فشار از ٨ بالاتر نمیومد چرا؟ قندو حذف کردم!»

این توییت در این شبکه اجتماعی بسیار پربازدید و پر کامنت شد. مدتی است که چالش ۲۱ روزه حذف قند در شبکه‌های اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. در همین‌باره دبیر انجمن علمی پیشگیری و درمان چاقی ایران در پاسخ به این سوال که با چالش ٢١ روزه حذف قند می‌توان لاغر شد، به خبرآنلاین می‌گوید: قندهای ساده شامل قند، شکر، شیرینی و شکلات در هرم غذایی و الگوی غذایی سالم هیچ جایگاهی ندارند.

دکتر محمد هاشمی، با اشاره به پر طرفدار شدن استفاده از چالش ٢١ روزه حذف قندهای ساده در فضای مجازی، درباره تاثیرات این چالش کاهش وزن ادامه می‌دهد: مصرف این خوراکی‌ها نه تنها ضرورتی برای بدن ما ندارد بلکه زیان‌های زیادی هم به‌همراه دارد. حذف قندهای ساده بواسط کاهش کالری دریافتی طی ٢١ روز می‌تواند درجاتی از کاهش وزن و آثار مثبت کاهش مصرف مواد قندی را به‌ همراه داشته باشد. اما ٢١روز، برای دستیابی به سلامت پایدار کفایت نمی‌کند بلکه باید یک برنامه مستمر و دراز مدت را برای اصلاح الگوی غذایی خود در نظر بگیریم.

برخی از علائم اولیه ترک مصرف قند

سردرد، هوس‌های وقت و بی‌وقت، نوسانات خلقی، خستگی، سرگیجه، اختلال در تمرکز. به طور مثال، هنگامی که برای اولین بار قند و شیرینی را حذف می‌کنید، احساس خستگی یا بی‌حالی دارید، اما به تدریج و با تنظیم پایدار قند خون در محدوده سالم، بدن افت قند را کمتر تجربه می‌کند و انرژی ثابت‌تری در طول روز دارد. به گفته کارشناسان، یک رژیم غذایی متعادل (با پروتئین کافی، چربی‌های سالم و فیبر) و هم‌چنین نوشیدن آب کافی در طول روز و ورزش منظم می‌تواند به تثبیت سطح قند خون و کاهش علائم ترک قند کمک کند.

حذف قند در مراحل اولیه ممکن است برای افراد سخت باشد، اما زمانی که بدن بتواند این چالش را بپذیرد و بر عوارض آن غلبه کند، مزایای ارزشمندی را کسب خواهد کرد که در راستای ارتقای سلامت کلی مفید است.

در هر حال لازم است بدانید که قند به خودی خود می‌تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل باشد؛ چرا که منبع اصلی سوخت مغز ما گلوکز (قند) است. اما زیاده‌روی در مصرف قند مشکلات سلامتی بسیاری را در بر دارد. حذف کلی قند از رژیم غذایی بسیار سخت است، زیرا تمام غذاهای حاوی کربوهیدرات درنهایت توسط بدن به قند تجزیه می‌شوند تا به عنوان انرژی از آن استفاده شود؛ از همین رو تمرکز بر کاهش مصرف قندهای مصنوعی اقدامی هوشمندانه‌تر است.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899996

دیگر خبرها

  • منیزیم را چه زمانی از روز مصرف کنیم؟
  • این غذاها را با هم نخورید!
  • این مواد غذایی را با نوشابه نخورید
  • روایتی از حذف قند و عوارضش، جزو پربازدیدترین‌های توییتر شد/ عکس
  • کدام مواد غذایی را نباید با معده خالی خورد؟
  • ۲۰ دلیل برای این‌که تخم‌مرغ و پنیر را باهم نخورید
  • عوارض مصرف بیش از اندازه برنج سفید
  • لاغری در یک هفته ؛ نکات مهم برای کاهش وزن در یک هفته
  • نودل برای کودکان؛ ممنوع!
  • هفت نکته برای کاهش وزن اگر فکر می‌کنید «ژن چربی» را دارید