Web Analytics Made Easy - Statcounter

‌به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، چندی است که شبکه حمل و نقل ریلی کشور، به واسطه کمبود در تعداد کشنده‌های ریلی، با چالش مواجه شده است، چالشی که در نهایت منجر به کاهش میانگین آماده به کاری کشنده های موجود شده و توانایی تخصیص بهینه لوکوموتیو برای سیر در شبکه را از راه‌آهن سلب کرد است.

کاهش در تعداد کشنده‌های گرم، علاوه بر مشکلاتی که برای سیر به موقع بارهای داخلی ایجاد کرده است، منجر به کاهش در عملکرد حمل بار شبکه ریلی کشور نیز شده است‌ به طوری که حمل بار داخلی در شبکه ریلی که در سال 1397 به رکورد بالغ بر 50 میلیون تن در سال رسیده بود، با افت محسوسی، در سال 1400 به رقم 44 میلیون تن رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

* راه‌آهن در دو سال گذشته با بحران نیروی کشش مواجه بوده است

بحران کمبود لکوموتیو در شبکه ریلی کشور، به واسطه کاهش در حمایت‌های دولتی از این صنعت و همچنین افزایش هزینه تعمیرات و تامین قطعات کشنده‌های ریلی اتفاق افتاد، به همین واسطه شرکت راه‌آهن نتوانست کشنده‌های موجود خود را به درستی تعمیر و نگهداری کند، از همین رو، در دو سال گذشته، ‌زمین‌گیر شدن بیش از 150 کشنده ریلی رخ داد.
‌این میزان کاهش در تعداد کشنده‌های گرم، شبکه ریلی کشور را با بحران نیروی کشش مواجه و فرآیندهای تخصیص بهینه کشنده را پیچیده تر از قبل کرد.

در این باره می‌توان به حجم بالای مطالبات پیمانکاران بخش خصوصی متصدی تعمیر و نگهداری کشنده‌های ریلی که حدود 2000 میلیارد تومان برآورد می‌شود، اشاره کرد.

‌در چنین شرایطی، بسیاری از کارشناسان پیشنهاد دادند تا شرکت‌های فولاد ساز و صنایع عمده مشتری حمل بار توسط شبکه ریلی کشور، وارد عرصه سرمایه‌گذاری در تعمیر و نگهداری کشنده‌های موجود شوند و یا اقدام به خرید کشنده‌های جدید برای بهره برداری در شبکه ریلی کشور کنند.

این اقدام با توجه به نیاز این شرکت‌ها به حمل بار ریل پسند خود از طریق شبکه ریلی و با توجه به نیاز شرکت راه‌آهن به ناوگان جدید لکوموتیوی، به عنوان یک بازی برد برد از سوی کارشناسان مطرح می‌شود و شاید راه علاج مشکل کمبود کشنده در شبکه ریلی کشور است.

* قرارداد خرید 50 دستگاه کشنده داخلی توسط فولاد مبارکه

در همین اثنا، فولاد مبارکه اصفهان که به عنوان یکی از مشتریان عمده حمل بار از طریق ریل مطرح است، برای حل مشکل کمبود کشنده های ریلی که در نتیجه به کاهش حمل مواد اولیه برای تولید محصولات خویش می‌شد، وارد عرصه شد و قرارداد خرید 50 دستگاه کشنده ریلی جدید مپ24 ساخته گروه صنعتی مپنا را امضا کرد؛ پیگیری خبرنگار فارس حاکی است تعداد هشت دستگاه از این کشنده‌های خریداری شده، پیش از پایان سال 1400 به فولاد مبارکه تحویل داده شد.

با این حال به واسطه اینکه شرکت راه‌آهن نمی توانست از کشنده‌های خریداری شده برای حمل بار فولاد مبارکه به عنوان سرمایه‌گذار اقدام کند و در شرایط کمبود لکوموتیو،  امتیاز ویژه ای برای حمل بار این شرکت نسبت به سایر رقبا قائل شود، ‌تفاهماتی در این‌باره معقد نشد‌.

هفته گذشته اما سید میعاد صالحی طی یادداشتی در فضای مجازی خبر از تفاهم با فولاد مبارکه برای سرمایه‌گذاری در 20 دستگاه کشنده جدید ساخت داخل داد و اعلام کرد: «همزمان با سفر رئیس جمهور محترم به اصفهان، تفاهمنامه با مدلی جدید بین راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران و فولاد مبارکه اصفهان امضا کردیم که شامل تامین 20 لکوموتیو نو داخلی به ارزش 1000 میلیارد تومان و تامین اعتبار برای تعمیر برخی لکوموتیوهای متوقف توسط فولاد مبارکه و افزایش حمل بارهای این شرکت از سنگان و چادرملو توسط راه‌آهن است».

* تصمیم منطقی راه‌آهن برای استفاده از ظرفیت فولاد‌سازان ‌

در همین رابطه ‌جواد راهجویی کارشناس اقتصاد حمل و نقل در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس اعلام کرد: این تصمیم راه‌آهن برای ورود صنعت فولاد به مبحث سرمایه‌گذاری در توسعه کشنده‌های جدید، در شرایط فعلی که شبکه ریلی کشور با بحران کمبود لکوموتیو مواجه است، تصمیمی عاقلانه بود و منافع بسیاری را برای این صنعت به دنبال خواهد داشت. راه آهن تصمیم گرفت که به عنوان بهره بردار، به جای آنکه همچون سال های گذشته، به دنبال افزایش دارایی های خود باشد، به فکر بهره‌برداری بیشتر و بهره ور کردن شبکه ریلی کشور پیش برود و از این حیث باید این اقدام را تصمیمی رو به جلو و منطقی بر شمرد.

وی افزود: در شرایطی که کمبود منابع مالی دولتی، توان خرید کشنده‌های جدید را از راه آهن سلب کرده است، نمی توان عملکرد شبکه را تا زمان یافتن منابع متوقف کرد و در این برهه زمانی، اتفاقا بهترین انتخاب این است که فولادسازان و صنایع عمده ای که خود مشتری حمل بار از طریق شبکه ریلی هستند و از سوی دیگر با بحران کمبود نقدینگی مواجه نیستند، در این راستا به سرمایه گذاری بپردازند.

* ایجاد قطار کامل، بازی برد-برد

راهجویی بیان کرد: ایجاد قطار کامل برای حمل بار فولادسازان با استفاده از کشنده‌های خریداری شده توسط خود این صنایع، می تواند علاوه بر حل مشکل حمل بار این شرکت ها، به کاهش میزان تقاضا برای لکوموتیوهای در اختیار شرکت راه‌آهن منتج شود و از این رهگذر، می توان گفت که خرید هر یک دستگاه کشنده ریلی توسط فولاد سازان و افزودن آن به شبکه ریلی کشور، معادل‌ با آزاد شدن و اضافه شدن ظرفیت یک کشنده در اختیار شرکت راه‌آهن برای حمل بار بیشتر در شبکه ریلی است.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: البته این مسیری است که تازه آغاز شده است و راه‌آهن باید با جدیت، در جهت ایجاد جذابیت سرمایه‌گذاری در حوزه توسعه کشنده های ریلی و سایر بخش های مورد نیاز در صنعت حمل و نقل ریلی بکوشد تا به این واسطه اعتبارات مورد نیاز برای توسعه و بهره وری هر چه بیشتر شبکه ریلی کشور، از طریق استفاده از ظرفیت های سرمایه گذاری مشتریان عمده این شرکت تامین شود.

این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: بدون شک، با ایجاد شرایط مطلوب برای سرمایه‌گذاری این صنایع عمده در شبکه ریلی کشور، خود این شرکت‌ها نیز از قبل توسعه زیرساخت حمل و نقل ریلی، کاهش هزینه‌های حمل مواد اولیه و محصولات تولیدی و در نهایت، با افزایش میزان تولید به واسطه تسریع در پشتیبانی مجموعه های خود، به سودآوری دست پیدا خواهند کرد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سرمایه گذاری شبکه شبکه ریلی لکوموتیو شرکت راه آهن کشنده ریلی ناوگان ریلی حمل بار فولاد مبارکه تأمین لکوموتیو شبکه ریلی کشور سرمایه گذاری کشنده های ریلی دستگاه کشنده فولاد مبارکه شرکت راه آهن برای حمل بار حمل و نقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۳۹۵۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران

تین نیوز

شماری از آگاهان امور اقتصادی افغانستان می گویند که این کشور می تواند خط آهن قزاقستان را که از طریق این کشور به جنوب آسیا وصل می شود، از طریق اسلام قلعه به خط آهن ایران وصل کند.

به گزارش تین نیوز به نقل از بازار، ملا عبدالغنی برادر معاون اقتصادی دولت سرپرست افغانستان به تازگی با سریک ژومانگارین معاون نخست وزیر قزاقستان درمورد احداث شبکه راه آهن از قزاقستان به پاکستان از طریق ترکمنستان و افغانستان گفتگو کرد.

اکنون این موضوع مطرح است که ایجاد این شبکه خط آهن چه اهمیتی برای افغانستان و کشورهای منطقه دارد؟ و افغانستان چه سودی از آن می برد؟

شبیر بشیری آگاه امور اقتصادی در این ارتباط، گفت: افغانستان بدنبال گسترش تجارت دوجانبه با کشورهای همسایه و منطقه و همچنین گسترش شبکه حمل و نقل و ترانزیت افغانستان به عنوان یک کشور محصور در خشکی با کشورهای همسایه و منطقه است.

بشیری با بیان اینکه حکومت سرپرست افغانستان و بخش خصوصی افغانستان از ایجاد این شبکه راه آهن استقبال می کنند، اظهار داشت: با تطبیق این شبکه خط آهن، افغانستان بر اساس موقعیت ژئوپلیتیک که در منطقه دارد می تواند نقش استراتژیک را بازی کند و آسیایی مرکزی را به آسیایی جنوبی وصل کند.

این آگاه امور اقتصادی گفت: با ایجاد این خط آهن، ترانزیت و حمل و نقل تجارتی ایجاد می شود و افغانستان نقش پل ارتباطی میان آسیای مرکزی و آسیایی جنوبی را به خوبی ایفا می کند.

بشیری خاطرنشان کرد: در صورت محقق شدن این ایده تجارتی و حمل و نقلی، منافع اقتصادی زیادی عاید افغانستان و کشورهای منطقه خواهد شد.

در همین حال، آذرخش حافظی آگاه امور اقتصادی گفت: افغانستان به عنوان یک کشور محصور در خشکی به انواع مختلف حمل و نقل زمینی نیاز دارد و ایجاد خط آهن قزاقستان از طریق افغانستان به جنوب آسیا نقش ترانزیتی افغانستان را ارتقا بخشیده و حمل و نقل را تسهیل می کند.

حافظی افزود: ایجاد این شبکه برای رونق اقتصادی و ارایه بهتر خدمات، بالا رفتن نقش ترانزیت افغانستان اثر مثبت دارد و درعین حال و برای همگرایی منطقه ای مفید می باشد.

این آگاه امور اقتصادی افزود: ایجاد خط آهن قزاقستان از طریق افغانستان به جنوب آسیا، سبب گسترش مناسبات تجارتی، صنعتی و خدماتی میان آسیایی مرکزی و آسیایی جنوبی و سایر کشورهای منطقه می شود.

وی تصریح کرد: ما با جمهوری اسلامی ایران خط آهن از طریق اسلام قلعه را داریم و می توانیم خط آهن قزاقستان را که خاک افغانستان را به جنوب آسیایی وصل می کند، به جمهوری اسلامی ایران هم وصل کرده و این پروژه بزرگ اقتصادی را محقق کنیم.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • تاکید وزیر راه و شهرسازی به توسعه ناوگان هوایی ایران
  • پانزدهمین اجلاس روسای راه‌آهن‌ کشورهای اکو برگزار می‌شود 
  • پانزدهمین اجلاس روسای راه‌آهن‌های کشور‌های اکو برگزار می‌شود
  • ایجاد ۲ خوشه صنعتی در حوزه فولاد و پتروشیمی
  • مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران
  • بخش خصوصی ریلی توان توسعه ندارد
  • «فوربز» بررسی کرد؛ اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در حمل و نقل ریلی​
  • چگونگی مردمی‌سازی توسعه بالادست صنعت نفت و گاز با توان بخش خصوصی و سرمایه‌های خرد مردمی
  • کاروانسرای ینگی‌امام به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • واگذاری کاروانسرای ینگی امام به بخش خصوصی در اولویت است