Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-02@02:48:53 GMT

پیش‌بینی زوال عقل با انجام یک اسکن ساده

تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۴۵۱۷۵

به گزارش ایسنا و به نقل از یورک الرت، نتایج مطالعه اخیر محققان دانشگاه ادیث کوان استرالیا حاکی از آن است که یک اسکن معمولی تراکم استخوان می‌تواند تجمع پلاک رسوب شده در آئورت شکمی را نشان دهد و این می‌تواند به افراد اطلاع دهد که آیا در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار دارند یا خیر.

آئورت یا بزرگ‌سرخرگ، سرخرگ اصلی خون‌رساننده به بدن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این شریان، شریان‌های متعددی منشعب می‌شوند که خون را به سراسر بدن می‌رسانند. زوال عقل با بالا رفتن سن افراد و پس از ۸۰ سالگی به طور فزاینده‌ای شایع می‌شود.

حال نتایج یک مطالعه طولانی مدت جدید نشان داده است که یک اسکن ساده و رایج می‌تواند نشان دهد که آیا افراد در اواخر عمر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارد یا خیر.

زوال عقل در اواخر عمر زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های مغز در اثر چندین بیماری آسیب می‌بینند که حتی برخی از بیماری‌ها باعث باریک شدن رگ‌های خونی مغز می‌شوند. اخیرا محققان دانشگاه ادیث کوان ارتباط مهمی بین سلامت عروق و ابتلا به زوال عقل در اواخر عمر را شناسایی کردند.

این ارتباط کلسیفیکاسیون(Calcification) پلاک‌هایی است که می‌توانند در آئورت شکمی، که بزرگترین شریان بدن است و خون اکسیژن‌دار را از قلب به اندام‌های شکمی و اندام‌های تحتانی می‌رساند، ایجاد شوند. کلسیفیکاسیون به معنای جمع شدن کلسیم در یکی از بافت‌های بدن است. این وضعیت به صورت طبیعی در بافت استخوانی روی داده و موجب تشکیل استخوان می‌شود.

این تجمع کلسیم که "کلسیفیکاسیون آئورت شکمی" یا AAC " نام دارد، می‌تواند برای پیش‌بینی خطر بیماری‌های قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته بسیار مفید باشد. اما اکنون محققان دریافته‌اند که این یک نشانگر قابل اعتماد برای پیش‌بینی زوال عقل در اواخر عمر نیز است.

در این مطالعه آنها نتایج AAC را در ۹۶۸ زن از اواخر دهه ۱۹۹۰ بررسی کردند و سپس وضعیت سلامتی آنها را برای بیش از ۱۵ سال تجزیه و تحلیل کردند. محققان دریافتند که از هر دو زن مسن، یک نفر دارای سطوح متوسط ​​تا بالای AAC است و این زنان جدا از سایر بیماری‌های قلبی عروقی و عوامل ژنتیکی، دو برابر بیشتر در معرض خطر بستری شدن در بیمارستان یا مرگ ناشی از زوال عقل در اواخر عمر هستند.

پروفسور "سایمون لاوز"(Simon Laws) از محققان این مطالعه گفت: AAC می‌تواند خطر زوال عقل را زودتر در افراد شناسایی کند، که این امر به نوبه خود می‌تواند برای جلوگیری از این بیماری حیاتی باشد. در تحقیقات مربوط به زوال عقل، ضرب‌المثلی وجود دارد که می‌گویند آنچه برای قلب شما خوب است برای مغز شما نیز مفید است. این مطالعه مجددا این ارتباط را تایید می‌کند و به درک ما از خطر ابتلا به زوال عقل و استراتژی‌های پیشگیرانه می‌افزاید. آنچه آشکار شده اهمیت اصلاح عوامل خطر مانند رژیم غذایی و فعالیت بدنی در پیشگیری از زوال عقل است.

به راحتی می‌توان AAC را با استفاده از اسکن جانبی ستون فقرات دستگاه‌های تراکم استخوان تشخیص داد. محققان گفتند هنگامی که افراد تحت آزمایش‌های استاندارد تراکم استخوان قرار می‌گیرند، می‌توان یک اسکن اضافی برای گرفتن تصاویر جانبی ستون فقرات انجام داد. به طور کلی انجام این اسکن‌ها بسیار سریع و آسان است و در مقایسه با اشعه ایکس یا سی تی اسکن، کم تهاجمی‌تر، ارزان‌تر و دارای مقدار تابش اندک هستند.

منبع: الف

کلیدواژه: زوال عقل یک اسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۴۵۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت دستگاه حفاری تا عمق ۳ هزار متری توسط محققان پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، هادی گریوانی عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی و مجری طرح پژوهشی کاوشگر خلیج فارس در نشست خبری که به مناسبت روز ملی خلیج فارس در این پژوهشگاه برگزار شد با اشاره به آخرین ماموریت کشتی اقیانوس پیما گفت: تاکنون عمق ۷۰۰ متری در دریای خزر مورد مطالعه قرار گرفته بود.

وی با بیان اینکه برای این منظور لازم بود از دستگاهی بهره ببریم که قیمت بالایی داشت و تهیه آن از کشورهای خارجی دشوار بود، گفت:از این رو اقدام به ساخت تجهیزی کردیم که توسط محققان پژوهشگاه به نتیجه رسید و عمیق ترین ماموریت بین 2هزارو 500 تا 3 هزار متری با موفقیت انجام شد.

گریوانی با بیان اینکه این دستگاه با پنج درصد هزینه‌ نمونه وارداتی ساخته شد، گفت: با استفاده از این دستگاه در عمیق‌ترین عمق در ۶۵ مایلی ساحل ایران حفاری انجام شد. از جاسک حدود ۶۵ مایل به سمت عمان بخش عمیق حفاری کردیم.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی افزود: بیش از ۵۰ نقطه از عمق‌های ۵۰۰، ۶۰۰ متر شروع کردیم و در عمیق‌ترین عمق ۲۱۲۳ متر حفاری انجام دادیم. نمونه‌های گرفته شده  در آزمایشگاه‌های شیمی، زمین شناسی و ... در حال مطالعه است.

وی گفت: کار دیگری که در قالب این مطالعه انجام شد و از جنبه‌های علمی و حتی دفاعی با ارزش است مشخصات ستون آب است که چه مشخصات فیزیکی و شیمیایی دارد. از مدل سازی‌های مختلف استفاده می‌شود، در تعیین چرخه‌های آب مدل تعیین کننده است. در دریای عمان لایه‌هایی از آب وجود دارد که از قطب جنوب در مقیاس جناحی می‌آیند و منابع باارزش غذایی همراه خود دارند.

گریوانی افزود: دریای عمان برای ما بکر است و در عمق‌های ۷۰۰، ۸۰۰ متر بررسی ستون آب داشتیم؟ در ۱۹۵۰ و تعداد زیادی نقطه اطلاعات با ارزشی را مانند، دما، شوری و ... جمع آوری کردیم که مانند مغزه‌ها از جنبه‌های مختلف روی آنها کار‌های تحقیقاتی انجام شده است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی درباره زمان استخراج داده‌ها گفت: داده‌ها وجود دارد و استفاده‌های اولیه می‌شود و این قابلیت وجود دارد تا سال‌ها از این داده‌ها در موضوعات مختلف استفاده شود. به طور مثال اگر پارسال در این محدوده دیتابرداری شده دو، سه سال بعد با یک تامین اعتبار دیتابرداری انجام شود و بررسی و مشاهده این تغییرات از لحاظ علمی باارزش است. 

وی گفت: مغزه گیری معمولا صحت سنجی است و ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی را به صورت پیوسته از سطح آب تا پایین‌ترین نقطه‌ای که دستگاه‌ها می‌روند اندازه گیری می‌کنند بنابراین در این موضوع صحت سنجی موضوعیت ندارد. در دریای عمان کسی مغزه‌ای نگرفته که صحت سنجی شود، اما ممکن است نزدیک ساحل کسی چیزی گرفته باشد ولی در عمق دو هزار متری مغزه گیری مسبوق به سابقه نبوده که صحت سنجی شود.

مجری طرح پژوهشی کاوشگر خلیج فارس درباره بازه زمانی مغزه گیری گفت: پروسه مقدمات عملیات مغزه گیری یک ماه طول کشید و قبل از تعطیلات عید شروع شد و تیم تحقیقاتی ما تعطیلات عید را شناور بودیم. از ۲۵ اسفند وارد شناور شدیم و ۱۸ فروردین کار را تمام کردیم.

وی علت انجام عملیات در این زمان را استفاده بهینه از شناور عنوان کرد و گفت: دریای عمان باد‌های موسمی دارد که پدیده مانسون را موجب می‌شود که این پدیده در اردیبهشت ماه شروع می‌شود و عملیات دریایی در آن زمان امکان پذیر نیست. برای اینکه به این شرایط برخورد نکنیم مجبور شدیم در تعطیلات نوروز بیس تایم داشته باشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پاشنه و یک تمرین ساده برای داشتن پاهایی قوی و سالم/ روش انجام حرکت، فواید و تغییرات مورد انتظار (+فیلم)
  • وجود کلسترول خوب در بدن برای این افراد مفید نیست
  • زائران آماده اعزام به سرزمین وحی / اعزام زائران خراسان شمالی اواخر اردیبهشت انجام می‌شود
  • CPU چیست؟ به زبان ساده و نحوه کار
  • ساخت دستگاه حفاری تا عمق ۳ هزار متری توسط محققان پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی
  • پیش بینی آرتروز ۸ سال زودتر، با هوش مصنوعی و یک آزمایش خون
  • یک نشانه مهم زوال عقل
  • محققان: با هوش مصنوعی می‌توان آرتروز را ۸ سال زودتر پیش‌بینی کرد
  • انحطاط اخلاقی یا استثمار به بهانه تولید علم
  • آیا پاسپورت برای آیلتس لازم است؟ نکاتی که باید بدانید!