Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-02@02:51:15 GMT

ساخت اونیورسته با ۲۵۰ هزار تومان

تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۵۸۰۱۸

ساخت اونیورسته با ۲۵۰ هزار تومان

همشهری آنلاین - بهاره خسروی : پیشنهاد راه‌اندازی دانشگاه را نخستین بار سال ۱۳۰۷ دکتر محمود حسابی با عنوان راه اندازی مرکزی جامع آموزش همه علوم را به وزیر وقت فرهنگ، دکتر علی اصغر حکمت، می دهد. تا اینکه در سال ۱۳۱۰ خورشیدی زمانی که «‌عبدالحسین تیمورتاش» از طرف رضا شاه «عیسی صدیق اعلم‌» را مأمور سفر به ایالات متحده آمریکا می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سیاستگذار عرصه فرهنگ بعد از مطالعه در «تأسیسات علمی دنیای جدید»، طرحی برای تأسیس دانشگاه در کشور را به دولت ارائه می‌دهد. تا اینکه در بهمن ۱۳۱۲ جلسه هیئت دولت تشکیل و در آن در باره‌ آبادی تهران و زیبایی و شکوه ابنیه، عمارات و کاخ‌های آن صحبت شد. در این جلسه علی اصغر حکمت، کفیل وزارت معارف، با لحنی محتاطانه که باعث ناراحتی رضا شاه نشود، گفت: «البته که در آبادی و عظمت پایتخت شکی نیست، ولی تنها نقص آشکار آن اینست که «انیورسته» ندارد و حیف است که در این شهر نوین از این حیث از دیگر بلاد بزرگ عالم، واپس ماند.» همین موضوع باعث شد تا «علی اکبر داور» وزیر عدلیه با تخصیص بودجه اولیه به اعتبار ۲۵۰۰۰۰ تومان به وزارت معارف مقدمات ساخت نخستین انیورسته کشور را فراهم کند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا ببینید

بعد جلب نظر وزرای مجلس برای ساخت یک دانشگاه مدرن در پایتخت و تخصیص بودجه برای فراهم شدن امکانات اولیه و پیگیری های دکتر عیسی صدیق، علی‌اصغر حکمت، دکتر محمد حسابی و دیگران، طرح تاسیس دانشگاه تهران در ۲۲ اسفند ۱۳۱۲ به مجلس شورای ملی  رفت و در هشتم خرداد ۱۳۱۳ به تصویب رسید. «علی‌اصغر حکمت» به سرعت با کمک و مشاوره آندره گدار، معمار چیره‌دست فرانسوی که در آن روزگار به‌عنوان مهندس در خدمت وزارت معارف بود برای پیدا کردن زمین مناسب در تهرانی که تعداد محله هایش کمتر از انگشتان کف یک دست بود، دست بکار شدند.

قرعه این گشت و گذار به باغ جلالیه افتاد. این باغ بین قریه امیرآباد و خندق شمالی در سال ۱۲۶۲ به فرمان شاهزاده‌ای به نام جلال‌الدوله بنا شد. اما در زمان ساخت دانشگاه مالک باغ «حاج رحیم اتحادیه تبریزی» بود. به نظر گدار عرصه آن زمین‌ها تنگ و موقعیت آنها سیل‌گیر بود و برای تاسیس دانشگاه مناسب نبود. علی رغم نظر مخالف این معمار فرانسوی، داور وزیر عدلیه در جلسه هئیت دولت برای خرید اراضی بهجت آباد اصرار فراوانی کرد و در نهایت باغ جلالیه به قیمت متری ۵ ریال جمعاً به مبلغ ۱۰۰,۰۰۰ (صد هزار تومان ) خریداری شد. گدار به سرعت مامور تعیین حدود، نرده گذاری ،طراحی و اجرای عملیات ساختمانی در آن شد.

تالار کالبدشکافی نخستین بنا

قرار بر این شد تا کار از ساختمان پزشکی شروع شود و از اوایل اردیبهشت ماه فعالیت عمرانی ساخت تالار کالبدشکافی به عنوان نخستین ساختمان دانشگاه تهران شروع و اواخر دی ماه سال ۱۳۱۳ به پایان رسید. تالارهای کالبدشکافی در دو طبقه و آمفی تئاتر ویژه آموزش‌های نظری ساخته شد. دکتر «امیر اعلم » که رئیس کرسی تشریح بود و دکتر «ابوالقاسم بختیار » جراح و معاون دانشکده پزشکی و دکتر «بلر» جراح بیمارستان آمریکایی تهران تلاش های فراوانی را در این راه به خرج دادند. به مناسبت افتتاح تالار کالبدشکافی در پانزدهم بهمن ماه همان سال  لوح یادبود تأسیس دانشگاه با حضور رضا شاه در محلی که این روزها پلکان جنوبی دانشکده پزشکی است، نصب شد.

کار طراحی پردیس دانشگاه را آندره گدار انجام داد و در اولین اقدام عملیات  کاشت نهال‌های درخت چنار در خیابان های اطراف محوطه دانشگاه انجام شد. پردیس دانشگاه تهران که از جنوب به خیابان انقلاب، از شمال به خیابان پورسینا و از شرق و غرب به ترتیب به خیابان‌های قدس و ۱۶ آذر محدود است در مساحتی به وسعت ۲۱ هکتار در جمعه ۲۴ اسفند همان سال افتتاح شد. دانشگاه تهران بر اساس مؤسسات آموزش عالی فرانسه الگوبرداری شد و حتی طراحان ساختمان‌های دانشگاه تهران مهندسین فرانسوی بودند و دروس و برنامه‌های هنرکده دانشکده هنرهای زیبا فعلی دقیقا بر اساس الگوی  پاریس طراحی شد. پردیس و بناهای این دانشگاه توسط معماران اروپایی  رولان دوبرول، ماکسیم سیرو، مارکوف، آلکساندر موزر، آندره گدار و محسن فروغی طراحی شد.

سردری که نماد ملی شد

یکی از نمادهای ملی و آکادمیک آموزش عالی ایران سردر دانشگاه تهران است. سردر دانشگاه تهران به عنوان یک اثر ملی و شهر تهران سال هاست که پشت اسکناس پانصد ریالی و این روزها ۵۰ ریالی جا خوش کرده است. بر اساس بعضی روایت های تاریخی زمان ساخت سردر را به سال‌های ۴۶تا ۴۵ نسبت می دهند. اما تا سال ۱۳۴۸ هیچ سندی در خصوص آن در آرشیو دانشگاه وجود ندارد. در نشریه شماره ۲ «هنر معماری» (تیر، مرداد و شهریور ۱۳۴۸) عکس‌هایی از سردر دانشگاه تهران چاپ شد  و در ذیل آن نام طراح و محاسب سردر آورده شده‌ است. این منبع از «کوروش فرزامی» به عنوان طراح و «سیمون سرکیسیان » محاسب آن یاد کرده‌ است. علاوه بر این در کتابچه راهنمای دانشگاه تهران (۱۳۵۱) نیز عکس سردر چاپ شده‌ است.کوروش فرزامی فارغ‌التحصیل ۱۳۴۳ از دانشگاه تهران این طرح را همزمان با فارغ‌التحصیلی خود ارائه می دهد. آن سال، به دستور ریاست وقت دانشگاه طرحی در میان دانشجویان به مسابقه گذاشته شد. از میان طرح‌های رسیده طرح دانشجویی به نام کورش فرزامی از دانشکده هنرهای زیبا به عنوان طرح برتر برگزیده شد.

کد خبر 686569 برچسب‌ها دانشگاه تهران هویت شهری علم

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: دانشگاه تهران هویت شهری علم دانشگاه تهران علی اصغر حکمت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۵۸۰۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دکتر طهرانچی روز معلم را تبریک گفت

به گزارش گروه دانشگاه ایسکانیوز، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با صدور پیامی، روز معلم را به استادان و معلمان دانشگاه آزاد اسلامی تبریک گفت.
در متن پیام دکتر طهرانچی آمده است:
«با حمد و ستایش به محضر باری‌تعالی و درود بر پیامبر خاتم (ص) و اهل بیت کرامش که چراغ راه بشریت‏اند
دوازدهم اردیبهشت، سالروز شهادت بزرگمرد عرصه تعلیم و تربیت و اندیشه‌ورزی، شهید گرانقدر استاد مرتضی مطهری گرامی باد.
بی‌تردید معلم و استادان در جامعه نماد عظمت و عزت انسان‌های فداکار و پاک‌سرشتی است که وجودشان مملو از عشق است و تجلی آن در تربیت و آموزش فرزندان این سرزمین رؤیت می‌شود. بدین وسیله از زحمات ارزنده همه استادان ارجمند و معلمان دلسوز در خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی که در مسیر رشد و تعالی فرزندان این سرزمین تلاش می‌کنند، تشکر و قدردانی می‌کنم.
روز معلم فرصت مغتنم و شایسته‌ای است که حقیقت و اهمیت نقش و جایگاه آموزگاران و استادان در عرصه تعلیم و تربیت جامعه یادآور شود که زیربنای تعالی و رشد جامعه از این مسیر تحقق می‌یابد. به واقع آموزش و پرورش و آموزش عالی، رسالتی مهم در سرنوشت یک ملت دارند و پل ارتباطی نسل‌های مختلف با اجتماع هستند که متناسب با اقتضائات و شرایط باید تأمین‌کننده نیازهای مادی و معنوی جامعه باشند. از این جهت نقش محوری معلّمان و استادان در آگاهی‌بخشی، تعلیم و تربیت نسل جوان بر کسی پوشیده نیست و مسئولیت سنگین تولید علم و دانش، اندیشه‌ورزی و تربیت نیروی کارآمد و توسعه همه‌جانبه کشور برعهده آنان است؛ این همان موضوعی است که شهید مطهری تلاش کرد در جامعه علمی کشور درمورد آن آگاهی‌بخشی کند.

عرصه تعلیم و تربیت نظامی گسسته نیست، بلکه باید مجموعه‌ای بهم‌پیوسته، پویا و کارآمد باشد تا انسان‌هایی مفید برای جامعه شکل دهد. دانشگاه آزاد اسلامی نیز به عنوان یک نهاد آموزشی و اجتماعی، مسئولیت و رسالت خود را در همین راستا تنظیم کرده است؛ به طوری که دانشگاه به تربیت مبتنی بر روایت تاریخ توجه می‌کند.
واقعیت این است که درک گذشته، تابع درک آینده و آینده نیز به گذشته پیوسته است و بدین شیوه می‌توان افقی ترسیم کرد که مبتنی بر واقعیات جامعه باشد. مسلماً توجه به مسائل اخلاقی و انسانی، فرهنگی و اجتماعی، علمی و مهارتی مناسب، می‏‌تواند به تدوین یک مدل کارآمد آموزشی در مدارس و دانشگاه بیانجامد که در تعمیق مباحث تعلیم و تربیت مؤثر باشد. مدارس مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی بی‌شک متناسب با این شرایط بازطراحی شده‌اند.
اینجانب با گرامیداشت یاد و نام استاد شهید مرتضی مطهری (ره) و بزرگداشت مقام شامخ معلم، این روز را به همه معلمان و استادان گرانقدر و زحمت‏کش دانشگاه آزاد اسلامی تبریک و تهنیت می‏‌گویم و برای تمامی عزیزان توفیق و شادکامی در پناه توجهات خداوند منان مسئلت دارم.
محمدمهدی طهرانچی
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی»
انتهای پیام/

کد خبر: 1229154 برچسب‌ها محمدمهدی طهرانچی

دیگر خبرها

  • گرامیداشت روز معلم در دانشگاه آزاد ارومیه برگزار شد
  • دکتر طهرانچی: دانشگاه آزاد اسلامی در پی نظام تعلیم و تربیت «احسن» است
  • هدیه زاکانی به معلمان تهرانی: خدمات رایگان فرهنگی و ورزشی را از طریق اپلیکیشن شهرزاد دریافت کنید
  • یک هرمزگانی استاد نمونه کشوری شد
  • دکتر طهرانچی روز معلم را تبریک گفت
  • ۱۲ حکم رئیس دانشگاه تهران برای بزرگداشت سنت دانشگاهی ایران صادر شد
  • باور دانشمندان درباره میزان هوش «تی‌رکس‌ها» دگرگون شد
  • مجتهدی حال فلسفی‌اش از قال فلسفی‌اش بیشتر بود
  • مجتهدی اهل تظاهر نبود و همیشه خودش را دانشجو می‌دانست
  • لیست بهترین جراح فک و صورت تهران