Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرارو- اگر مذاکرات غیرمستقیم موفقیت‌آمیز باشد احیای توافق هسته‌ای می‌تواند منجر به بازگشت نفت ایران به بازار جهانی شود.

به گزارش فرارو به نقل از الجزیره، انتظار می‌رود که ایران و ایالات متحده مذاکرات غیر مستقیم هسته‌ای را با میانجی‌گری اتحادیه اروپا در قطر آغاز کنند.

این مذاکرات که از روز سه شنبه آغاز شده است پس از به بن بست رسیدن مذاکرات پیشین در ماه مارس امید‌ها را برای راه حل دیپلماتیک احیا کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در اینجا چیزی است که شما باید در مورد مذاکرات بدانید که نتیجه آن می‌تواند برای منطقه خاورمیانه و فراتر از آن تاثیرگذار باشد.

هدف از گفتگو‌ها چیست؟

هدف از این مذاکرات احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میلادی ایران با قدرت‌های جهانی از جمله چین، فرانسه، آلمان، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده است.

ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ میلادی در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» به طور یکجانبه از این توافق خارج شد و سپس تحریم‌های جامعی را علیه ایران اعمال کرد.

ایران با پیشبرد برنامه هسته‌ای خود که هنوز آن را کاملا صلح‌آمیز می‌داند پاسخ داد. کشور‌های دیگر نگران هستند که ممکن است این طور نباشد و ایران ممکن است در تلاش برای ساخت سلاح هسته‌ای باشد در حالی که آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) ناظر هسته‌ای جهان نگران‌عدم همکاری است.

توافق هسته‌ای چه کرد؟

برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که پس از سال‌ها مذاکره پرزحمت امضا شد همان طور که این توافق به طور رسمی شناخته می‌شود برنامه هسته‌ای ایران را در ازای لغو تحریم‌های چند جانبه که در آن زمان وجود داشت محدود کرد.

این توافق از طریق نظارت ۲۴ساعته آژانس بین المللی انرژی اتمی تضمین می‌کند که برنامه هسته‌ای ایران صلح آمیز است و در عین حال به ایران اجازه می‌دهد به غنی‌سازی اورانیوم تا سطح ۳.۶۷ درصد بپردازد. در آن زمان، بسیاری از ایرانیان امیدوار بودند که این توافق به تقویت اقتصاد کمک کند.

چرا مذاکرات در ماه مارس متوقف شد؟

مذاکرات برای احیای توافق ابتدا در آوریل ۲۰۲۱ میلادی بین ایران و گروه ۱+۴ (چین، روسیه، فرانسه، بریتانیا و آلمان) در وین آغاز شد. آمریکا به طور غیر مستقیم در مذاکرات شرکت کرد، زیرا ایران حاضر به گفتگوی مستقیم با نمایندگان امریکایی نبوده است.

پس از چندین دور گفتگو که با وقفه‌هایی همراه بود به نظر می‌رسید که مذاکره کنندگان در آستانه توافق در ماه مارس هستند توافقی که هرگز محقق نشد.

از آن زمان، ایران و آمریکا در حال تبادل پیام بوده‌اند، اما نتوانسته‌اند به توافقی دست یابند. اینکه آمریکا تا چه حد در رفع تحریم‌ها پیش خواهد رفت اصلی‌ترین نقطه اختلاف بین آن دو کشور بوده است. وضعیت سپاه نیز یک مانع بزرگ است و ایالات متحده تمایلی به حذف شاخه نظامی آن نهاد از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی خود ندارد.

چرا به توافق هسته‌ای بازگردند؟

ایران و آمریکا پس از سفر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران در اوایل هفته جاری توافق کردند که به گفتگو‌ها ادامه دهند.

همه طرفین به طور علنی موافق هستند که توافق هسته‌ای احیا شده بهترین نتیجه است، زیرا تنش‌هایی را که می‌توانند به منازعه مسلحانه احتمالی منجر شوند کاهش می‌دهد.

در صورت موفقیت شاهد بازگشت تمام عیار نفت ایران به بازار‌های بین المللی خواهیم بود نفتی که پس از حمله روسیه به اوکراین تقاضای فزاینده‌ای برای آن وجود دارد.

چرا قطر؟

قطر به عنوان میزبان این مذاکرات انتخاب شده است، زیرا هم با ایران و هم با آمریکا روابط خوبی دارد. دوحه به طور مداوم از احیای برجام حمایت می‌کند و از سال گذشته پیام‌هایی را بین تهران و واشنگتن رد و بدل کرده است.

بدین ترتیب، قطر نقش میانجی‌گری را از عمان کشور همسایه که میزبان مذاکرات مستقیم و محرمانه ایران و آمریکا بود که به توافق اولیه منتهی شد می‌گیرد.

شانس موفقیت چقدر است؟

حتی اگر بازگشت به میز مذاکره نشانه‌ای از پیشرفت باشد هیچ تضمینی برای موفقیت مذاکره وجود ندارد. مسائل مربوط به تحریم‌ها حل نشده باقی مانده‌اند و اسرائیل نسبت به احیای این توافق هشدار داده است و در عوض خواهان فشار بیش‌تر بر ایران است.

ایران می‌گوید که می‌خواهد اطمینان حاصل کند که از مزایای اقتصادی وعده داده شده در توافق اولیه برخوردار خواهد شد.

ساعت در حال تیک تاک است. اوایل ماه جاری، ایران ۲۷ دوربین آژانس بین المللی انرژی اتمی را در واکنش به قطعنامه‌ای که توسط آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان ارائه شده بود حذف کرد. اگر دوربین‌ها دوباره روشن نشوند آژانس برای ردیابی فعالیت‌ها در سایت‌های هسته‌ای ایران که می‌توانند برجام را نابود سازند دچار مشکلات بیش‌تری خواهد شد.

اسرائیل بزرگترین مخالف توافق هسته‌ای هم چنان تهدید می‌کند که برای اطمینان از این که ایران نمی‌تواند بمب هسته‌ای بسازد اقدام خواهد کرد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: مذاکرات هسته ای توافق هسته ای ایالات متحده بین المللی تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۶۱۲۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

الهندی: پاسخ ایران ثابت کرد اسرائیل قادربه حفاظت از خود نیست

معاون دبیرکل جهاد اسلامی با اشاره به اینکه حماس به نمایندگی از کل مقاومت فلسطین در مذاکرات، از حقوق فلسطینی‌ها دفاع می‌کند گفت عملیات «وعده صادق» ایران ثابت کرد اسرائیل قدرت محافظت از خودش را ندارد و کشور‌های منطقه باید در محاسباتشان تجدید نظر کنند.

 به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، در سایه تحولات اخیر مربوط به جنگ غزه، از مذاکرات آتش بس و تبادل اسرا گرفته تا افزایش تهدیدات رژیم صهیونیستی برای حمله به رفح، «محمد الهندی» معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین طی سخنانی به سرنوشت آخرین دور مذاکرات قاهره درباره آتش بس غزه اشاره و اعلام کرد که در حال حاضر در عمل مذاکرات به حالت تعلیق درآمده اما از آنجایی که آمریکا و رژیم صهیونیستی برای بازگرداندن اسرای اسرائیلی از غزه نیاز به این مذاکرات دارند انتظار می‌رود که مذاکرات از سر گرفته شود.

موضع حماس در مذاکرات به نمایندگی از کل گروه‌های مقاومت فلسطین است

الهندی در گفتگو با العربی الجدید درباره پیشنهاد جدید آمریکا در مذاکرات آتش بس که اخیرا از طریق میانجی‌ها مطرح شد اظهار داشت که پیشنهاد آمریکا در دور قبلی مذاکرات، یک بازاریابی گمراه کننده برای رژیم صهیونیستی بود. مقاومت در پاسخ به این پیشنهاد واشنگتن موضع خود را قاطعانه درباره مسائل اساسی مربوط به حقوق فلسطینیان و شروط اصلی مقاومت مطرح کرد که شامل عقب نشینی کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه، برقراری آتش بس جامع و بازگشت آزادانه آوارگان به مناطق خود بود.

وی افزود که مقاومت همچنین در راستای منافع مردم فلسطین نرمش زیادی از خود در مذاکرات نشان داد اما آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها به دنبال فریبکاری بودند و پیشنهادی که اخیرا به نام میانجی‌ها تبلیغ شد در واقع یک پیشنهاد کاملا آمریکایی بود که به شکل کامل در خدمت رژیم اشغالگر صهیونیستی قرار داشت. مقاومت نیز پاسخ این پیشنهاد آمریکا را قاطعانه داد و تاکید کرد که از اصول خود عقب نشینی نخواهد کرد.

این مقام جهاد اسلامی در ادامه اظهار داشت که جنبش جهاد اسلامی هیچ موضع جداگانه‌ای ندارد و جنبش حماس مجاز است به نمایندگی از کل گروه‌های مقاومت مذاکره کند. در این میان ادعاهای رژیم اشغالگر و شخص بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم مبنی بر اینکه حماس و گروه‌های مقاومت فلسطین در مذاکرات مانع تراشی می‌کنند دروغی بیش نبوده و با هدف به تعویق انداختن مذاکرات و طفره رفتن از انجام معامله‌ای است که صهیونیست‌ها مجبورند بهای آن را بپردازند.

محمد الهندی تصریح کرد که خود اعضای تیم مذاکره کننده رژیم صهیونیستی نیز به این موضوع اذعان دارند و منابع صهیونیستی بارها اعلام کرده‌اند که نتانیاهو در مسیر مذاکرات مانع تراشی می‌کند.

شکست صهیونیست‌ها در مناطق مختلف غزه در رفح هم تکرار خواهد شد

معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا ارتباطی میان مذاکرات و توقف حمله رژیم صهیونیستی به رفح وجود دارد یا نه گفت که رژیم صهیونیستی بحث حمله به رفح را به عنوان تصویری از پیروزی و رسیدن به هدف خود در نابودی مقاومت در رسانه‌ها تبلیغ می‌کند اما ما اطمینان می‌دهیم که اگر اشغالگران تجاوزی علیه رفح انجام دهند، سرنوشت آن مانند حمله به خان یونس یا شمال یا مرکز غزه خواهد بود و همه چیز برای صهیونیست‌ها به نقطه صفر برمی گردد و اشغالگران مجددا هیچ دستاوردی جز جنایت علیه غیرنظامیان نخواهند داشت.

پاسخ ایران نشان داد که اسرائیل قدرت محافظت از خودش را ندارد

وی در ادامه به عملیات «وعده صادق» جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی اشاره و اعلام کرد که این پاسخ تلافی جویانه جمهوری اسلامی ایران به رژیم اشغالگر در این شکل و اندازه بیانگر ناتوانی اسرائیل در محافظت از خود بوده و این عملیات ایران ثابت کرد که اسرائیل برای محافظت از خود نیاز کامل به آمریکا دارد. عملیات وعده صادق همچنین نشان داد که وزن اسرائیل در منطقه رو به کاهش بوده و بازدارندگی آن در حال فرسایش است و این رژیم نمی‌تواند آنگونه که خودش و آمریکا برنامه ریزی کرده بودند بر منطقه مسلط شود.

محمد الهندی تاکید کرد که بنابراین کشورهای منطقه باید در محاسبات خود تجدید نظر کنند. صد سال است که مردم غزه و فلسطین در مقابل چشم و گوش رژیم های عربی رنج می‌کشند.

احتمال انتفاضه جدید در کرانه باختری وجود دارد

وی درباره اوضاع متشنج کرانه باختری نیز اظهار داشت که در حال حاضر کرانه باختری در سایه تشدید حملات وحشیانه نظامیان و شهرک نشینان صهیونیست تبدیل به یک عرصه داغ شده و همه احتمالات در این منطقه از جمله وقوع انتفاضه جدید هم وجود دارد. به ویژه اینکه جنایات بی‌سابقه ارتش صهیونیستی و حمله شهرک نشینان مسلح به کرانه باختری و نیز یورش‌های مداوم صهیونیست‌ها به مسجدالاقصی در سایه بسته شدن کامل هرگونه افق سیاسی موجب می‌گردد تا هر گزینه‌ای برای تشدید اوضاع از جمله انتفاضه، محتمل باشد.

دیگر خبرها

  • علیرضا عسگری؛ سوژه‌ای سوخته برای فرار از شکست
  • پشت‌ پرده مذاکرات مسکو و کی یف / توافق روسیه و اوکراین چطور از دست رفت؟
  • خبر احتمال مذاکرات هسته ای،قیمت دلار را در بازار تهران ریخت
  • اسرای اسرائیلی خطاب به نتانیاهو: هر چه زودتر برای آزادی ما توافق کن!
  • کرملین: انگلیس مانع توافق آتش‌بس اوکراین شد
  • مسکو: انگلیس مذاکرات صلح اوکراین را خراب کرد
  • هیچ بستری برای مذاکره بین اوکراین و روسیه وجود ندارد
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • الهندی: پاسخ ایران ثابت کرد اسرائیل قادربه حفاظت از خود نیست
  • الهندی:پاسخ ایران ثابت کرد اسرائیل قادر به حفاظت از خود نیست