Web Analytics Made Easy - Statcounter

مریخ یکی از سیاراتی است که بسیار مورد توجه دانشمندان قرار گرفته و بشر همواره به دنبال اسکان در آن است. تاکنون عملیات‌های بسیاری برای کاوش مریخ و زمینی‌سازی آن انجام شده و دانشمندان معتقدند که مریخ برای اسکان بشر مناسب است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، مریخ یا بهرام چهارمین سیاره منظومه شمسی است که در مداری طولانی‌تر و سرعتی کمتر از زمین به دور خورشید می‌چرخد؛ هر بار گردش این سیاره به دور خورشید معادل ۶۸۷ شبانه‌روز زمین زمان می‌برد و طول شب و روز آن از زمین بیشتر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نام فارسی این سیاره بهرام است و در زبان یونانی تحت عنوان مریخ شناخته می‌شود؛ این سیاره در کتاب‌های فارسی قدیمی به عنوان فلک شحنه پنجم و سایس رواق پنجم نیز معرفی شده است.

اقمار سیاره مریخ

اتمسفر مریخ سرخ رنگ است و از زمین و در آسمان شب نیز رؤیت می‌شود. کره مریخ دارای دو قمر کوچک به نام فوبوس و دیموس است که ظاهری نابسامان دارد و احتمالاً شهاب‌سنگ‌هایی است که در مدار مریخ به دام افتاده است. از دید ناظر مریخی قمر فوبوس سه بار در روز طلوع و غروب می‌کند و دیموس نیز به دلیل سایز کوچکی که دارد، بیشتر شبیه ستاره است. اقمار مریخ به سطح سیاره نزدیک است و بزرگ‌ترین قمر آن نیز فوبوس است.

آب و هوای مریخ

مریخ سیاره سرخ رنگ منظومه‌شمسی است و یک دوم زمین قطر دارد؛ مساحت این سیاره نیز برابر با سطوح خشکی زمین است؛ این سیاره مانند زمین یخ‌های قطبی، دره‌های عمیق، کوه، غبار، توفان و فصل دارد. با وجود اینکه سیاره مریخ کوچک‌تر از زمین است، اما بلندترین قله و بزرگ‌ترین دره منظومه‌شمسی متعلق به مریخ است.

ویژگی‌های فیزیک سیاره مریخ

چگالی مریخ از زمین کم‌تر است و مساحت آن نیز از مجموع سطوح خشکی‌های زمین کم‌تر است. مریخ در برابر عطارد بزرگ‌تر و دارای جرم بیشتر است و به همین دلیل نیروی گرانش مریخ نیز بیشتر است. مریخ از دید اندازه، جرم و گرانش سطح، بین زمین و ماه (ماه یک دوم مریخ قطر دارد و زمین حدود دو برابر مریخ است) قرار گرفته است.

خاک سیاره مریخ

در ژوئن ۲۰۰۸ داده‌های به‌دست آمده از طریق کاوشگر فینیکس ثابت کرد که خاک مریخ دارای اندکی ویژگی بازی و در برگیرنده موادی مانند منیزیم، سدیم، پتاسیم و کلر است که وجود تمام این موارد برای زیست موجودات زنده ضروری است. پژوهشگران خاک به‌دست آمده از بخشی نزدیک قطب شمال مریخ را با کمی خاک باغچه زمینی مقایسه کردند و به این نتیجه رسیدند که مریخ برای رشد گیاهانی مانند مارچوبه مناسب است.

وجود آب در مریخ

تصاویر و نمونه‌هایی که توسط پژوهشگران از سیاره مریخ ارسال شده امکان وجود آب در این سیاره را اثبات کرده است. در آوریل ۲۰۱۵ مریخ‌نورد ناسا که حدود سه سال در این سیاره مشغول پژوهش بود؛ خاکی مرطوب شده با آب نمک کشف کرد که نقطه انجماد را کاهش می‌دهد و در ماه سپتامبر صخره‌هایی زیر سطح مریخ یافت که چهار برابر انتظار دانشمندان رطوبت داشت. ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۵ ناسا در نشستی خبری وجود آب در مریخ را تأیید کرد.

دانشمندان ناسا اعلام کردند که رگه‌های تیره به طور حتم آب جاری هستند که در تابستان رؤیت شده و در زمستان مریخ محو می‌شود. باید توجه داشت که آب کشف شده در مریخ خالص نیست و نوعی نمک موجود در آن باعث می‌شود که این آب بتواند در دمای معمول ۵۰ درجه سلسیوس زیر صفر جاری باشد.

زندگی در مریخ

اسکان بشر در مریخ طرح و پیشنهادی برای کوچ‌نشینی دائمی انسانی روی سطح مریخ یا ارسال ربات‌ها برای اکتشاف و بهره‌برداری از منابع طبیعی مریخ است که برای تحقق آن مطالعات بسیاری انجام شده است. شرایط سطحی این سیاره و وجود آب در آن باعث شده است تا بتوان آن را قابل زیست‌ترین مکان خارج از زمین معرفی کرد؛ البته ماه نیز به عنوان نخستین مکان برای شهرک‌سازی برون‌زمینی پیشنهاد شده، اما به دلیل اینکه ماه اتمسفر ندارد، مریخ میزبان بهتری برای انسان‌ها محسوب می‌شود.

برای زندگی در مریخ فرآیندی تحت عنوان زمینی‌سازی انجام می‌شود؛ این فرآیند جرم آسمانی را به سبک کره زمین برای زندگی انسان آماده می‌کند. در این رابطه طرح‌هایی ارائه شده است تا در دراز مدت محیط سیارات، ماه‌ها و دیگر اجرام کیهانی به طوری تغییر می‌کند که جو و خاک آن برای سکونت بشر مناسب شود. پژوهشگران مختلف، زمینی‌سازی مریخ را نیز امکان‌پذیر می‌دانند و آن را شامل سه فرآیند اصلی ایجاد جو، گرم نگه‌داشتن و جلوگیری از نشت آن به فضای بیرونی می‌دانند.

برای سفر به مریخ چالش‌هایی نیز وجود دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها هزینه است. برای سفر به مریخ حدود شش الی ۵۰۰ میلیارد دلار برای ارسال خدمه تخمین‌زده شده است؛ از طرفی سفر به مریخ می‌تواند به عنوان تهدیدی برای سلامتی خدمه محسوب می‌شود زیرا مردم در معرض پرتوهای کیهانی، امواج قوی و پرتو افکنی‌های یونی قرار می‌گیرند. دیگر چالش‌های پیش‌رو برای اسکان در مریخ عبارت است از:

تأثیر منفی قرارگیری طولانی مدت در محیطی با جذبه کم تأثیر بر روح و روان و ایجاد عوارض روان‌شناختی که به سبب دوری از شرایط زمینی برای مدت طولانی رخ می‌دهد. زندگی در شرایط متفاوت در دسترس نبودن تجهیزات پزشکی انتشار آلودگی‌های مناطق مسکونی در مریخ انتشار میکروب‌های زمینی به مریخ کد خبر 584455

منبع: ایمنا

کلیدواژه: مریخ سفر به مريخ مریخ نورد سفر به مريخ سیاره مریخ مریخ نورد پشتکار مریخ نورد کنجکاوی حيات در مريخ ماموریت های اکتشافی مریخ مریخ نورد نبوغ مریخ نورد استقامت ماموريت مریخ نورد پشتکار تصاویر مریخ نورد ماموریت مریخ نخستین کاوشگر مریخ زندگی در مریخ آب در مریخ سفر به مریخ مریخ در آسمان فیلم زندگی در مریخ زندگی در ماه آیا در مریخ آب وجود دارد وجود آب در ماه وجود آب در ماه دریاچه آب در مریخ زندگی در سیاره ماه مشکلات زندگی در ماه شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سیاره مریخ وجود آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۶۳۲۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میدان مغناطیسی زمین ۳.۷ میلیارد ساله است

پژوهشگران دانشگاه آکسفورد و موسسه فناوری ماساچوست (MIT) سابقه‌ای از میدان مغناطیسی زمین را کشف کرده‌اند که قدمت آن به ۳.۷ میلیارد سال قبل می‌رسد.

در مورد منشاء میدان مغناطیسی سیاره زمین که ساکنان خود را از بمباران بی‌امان ذرات باردار ساطع شده از خورشید محافظت می‌کند، بحث‌های مختلف و بلند مدتی وجود دارد.

بدون سپر محافظ زمین که همان میدان مغناطیسی آن است، ذرات باردار یا باد خورشیدی، جو زمین را از بین می‌بردند.

پژوهشگران برای تعیین زمان شکل‌گیری میدان مغناطیسی زمین، سنگ‌های باستانی حاوی آهن را در منطقه ایسوآ (Isua) واقع در گرینلند بررسی کردند.

یافتن شواهدی از منشاء میدان مغناطیسی

بازسازی میدان مغناطیسی زمین تا به امروز چالش برانگیز بوده است، زیرا فرآیند‌های مختلف زمین‌شناسی معمولا نشانه‌های حفظ شده را تغییر می‌دهند.

جالب اینجاست که کمربند بالاپوسته‌ای (Supracrustal Belt) ایسوآ استثنا‌هایی دارد. این کمربند بر پایه یک پوسته قاره‌ای قوی تشکیل شده است که سنگ‌ها را از فعالیت‌های زمین‌ساختی شدید و تغییر شکل محافظت می‌کند.

سنگ‌هایی که در این منطقه یافت می‌شوند راز‌هایی درباره استحکام و پایداری خود دارند. این به این دلیل است که ذرات آهن می‌توانند مانند آهنربا‌های ریز عمل کنند و شدت میدان مغناطیسی را در طول فرآیند تبلور سنگ حفظ کنند.

طبق بیانیه مطبوعاتی پژوهشگران، سنگ‌هایی که قدمت آنها به ۳.۷ میلیارد سال پیش بازمی‌گردد، قدرت میدان مغناطیسی حداقل ۱۵ میکروتسلا داشتند. جالب اینجاست که این میزان شدت در مقایسه با امروزه که قدرت میدان مغناطیسی سنگ‌های امروزی ۳۰ میکروتسلا است، قابل توجه است.این کشف اولین تخمین از شدت میدان مغناطیسی زمین را ایجاد می‌کند.

کلر نیکولز پژوهشگر ارشد دانشگاه آکسفورد می‌گوید: استخراج سوابق قابل اعتماد از سنگ‌هایی با این قدمت بسیار چالش برانگیز است و دیدن سیگنال‌های مغناطیسی اولیه هنگامی که این نمونه‌ها را در آزمایشگاه تجزیه و تحلیل کردیم، واقعاً هیجان‌انگیز بود. این یک گام واقعاً مهم رو به جلو است، زیرا ما سعی می‌کنیم نقش میدان مغناطیسی باستانی را در زمان پیدایش حیات روی زمین تعیین کنیم.

احتمال محافظت از اشکال اولیه حیات

یافته‌ها نشان می‌دهند که میدان مغناطیسی زمین در طول میلیارد‌ها سال نسبتاً ثابت مانده است. این ثبات، نقش مهمی در پیدایش و تکامل حیات در سیاره ما داشته است.

این تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که باد خورشیدی احتمالاً در دوران باستان بسیار قوی‌تر بوده است. با گذشت زمان، تقویت میدان مغناطیسی زمین ممکن است سطح زمین را از باد خورشیدی محافظت کند.

در نتیجه، اشکال اولیه حیات می‌توانستند امنیت موجود در اقیانوس‌ها را رها کرده و به سطح مهاجرت کنند.علاوه بر این، تحقیقات نشان می‌دهد که ممکن است بر توسعه جو ما نیز تأثیر گذاشته باشد.

این امر توسط انجماد هسته آهنی مایع زمین هدایت می‌شود. با این حال، تخمین زده می‌شود که هسته زمین تنها یک میلیارد سال پیش شروع به سخت شدن کرده است که به این معنی است که فرآیند‌های مختلفی قبل از این مرحله وجود داشته است.

در بیانیه مطبوعاتی پژوهشگران آمده است: درک بهتر قدرت باستانی و تغییرپذیری میدان مغناطیسی زمین به ما کمک می‌کند تا تعیین کنیم که آیا میدان‌های مغناطیسی سیاره‌ای برای میزبانی حیات در سطح سیاره و نقش آنها در تکامل اتمسفر، حیاتی هستند یا خیر.

این یافته‌ها در مجله Geophysical Research منتشر شده است.

منبع: ایسنا 

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی علوم فضایی و نجوم

دیگر خبرها

  • رصد عنکبوت در سیاره سرخ
  • قیمت گوشی سامسونگ a۵۴ امروز (۹ اردیبهشت) + مشخصات و دوربین galaxy a۵۴ Samsung
  • (عکس) عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • تصاویر عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • عکس مدارگرد «مارس اکسپرس» از لشکر عنکبوت‌ها روی مریخ!
  • کشف گاز متان در سیاره سرخ
  • تقویم نجوم ۱۴۰۳ (بخش ششم) + دانلود جدول رصد
  • تقویم نجوم 1403 (بخش ششم) + دانلود جدول رصد
  • سیاره مشتری به شکل‌گیری قمر زمین کمک کرده است
  • میدان مغناطیسی زمین ۳.۷ میلیارد ساله است