Web Analytics Made Easy - Statcounter

«مصدق مصدق‌پور» کارشناس مسائل منطقه در تشریح ابعاد و دلایل برجسته‌سازی تشکیل ناتوی خاورمیانه‌ای توسط غربی‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: سر و صداهایی که در مورد ناتوی عربی یا همان ناتوی خاورمیانه‌ای به پا شده، عموماً از سوی رسانه‌های اسرائیل مشاهده می‌شود که باید آن را یک راهبرد چند وجهی بدانیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که دولت جو بایدن در مورد تشکیل ناتوی خاورمیانه‌ای، چندان شفاف نیست و اساساً گفته می‌شود که دولت ایالات متحده به دنبال تشکیل این ائتلاف منطقه‌ای علیه ایران نبوده است. گفته می‌شود که عربستان سعودی و امارات متحده عربی هم از این موضوع فرار می‌کنند و نمی‌خواهند که هماهنگ با رژیم صهیونیستی نامشان به عنوان کشورهای تشکیل‌دهنده ناتوی عربی مطرح شود. آنها در حال ارسال پیام به اسرائیل هستند اما برخی از رسانه‌های اسرائیل اخیراً اعلام کردند که مقام‌های آمریکا فعلاً به دنبال تشکیل ناتوی عربی - عبری نیستند.

وی ادامه داد: توجه داشته باشید که اقدام فعلی اسرائیل در مورد تشکیل ناتو عربی جنبه روانی دارد و این مانور رسانه‌ای را باید در یک بازه زمانی حساس دانست که هم مذاکرات برجام در قطر جریان داشت و هم اینکه کابینه اسرائیل از هم فرو پاشیده است. توجه داشته باشید در شرایط کنونی ایالات متحده برای کابینه جدید اسرائیل شرط و شروط‌هایی گذاشته است و در داخل تل‌آویو ما شاهد یک گسل سیاسی میان احزاب رژیم صهیونیستی هستیم. این مسائل به خوبی نشان می‍‌دهد که اختلاف آمریکا و اسرائیل هم بر سر این است که واشنگتن متوجه شده که اسرائیل به‌دنبال هزینه‌تراشی برای منافع آمریکا در منطقه است. در شرایط فعلی بسیاری از کشورهای عربی در قالب ناتوی عربی علیه یمن کار کردند و تمام امکانات خود را علیه انصارالله و مردم این کشور بسیج کردند اما نتیجه آن دقیقاً ۱۸۰ درجه بر خلاف راهبردهای اعلام شده از سوی عربستان و سایر شرکای حاضر در پرونده یمن بود.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: به همین جهت فکر نمی‌کنم با توجه به این شرایط ایالات متحده خواهان تشکیل ناتو خاورمیانه‌ای یا ناتوی عربی در منطقه باشد. اسرائیل برای جنگ روانی و تحت‌الشعاع قرار دادن مذاکرات برجام دقیقاً به دنبال آن است تا با طرح مسأله ناتوی عربی در رسانه‌های خود این پیام را به افکار عمومی خود القا کند که ایران از ترس تشکیل ائتلاف منطقه‌ای به سمت مذاکرات برجام آمده است. این مسأله و مانور رسانه‌ای اسرائیل روی پرونده ناتوی عربی را باید تفسیر به رای آنها دانست تا در نهایت بتوانند جو داخلی اسرائیل را آرام کند و یک برگ برنده برای انحراف افکار عمومی منطقه در دست داشته باشند. برخی از منابع حتی اعلام کردند که احتمال دارد بایدن در سفر به عربستان سعودی، عادی‌سازی روابط اسرائیل و برخی دیگر از کشورهای عربی را اعلام کنند اما به نظرم این تحلیل درست نیست.

مصدق‌پور افزود: اینکه چرا این تحلیل درست نیست دلایل زیادی دارد. اکثر کشورهای عربی خصوصاً آنها که در آفریقا قرار دارند، درگیر مشکلات خود هستند و می‌توان در این راستا به لیبی و بسیاری دیگر از همسایگان آن در شاخ و شمال آفریقا اشاره کرد. از منظر دیگر باید توجه شود که تشکیل ناتوی خاورمیانه‌ای یا ناتوی عربی، هم مستلزم یک سری از هماهنگی‌های اقتصادی، سیاسی و منطقه‌ای است. با توجه به شرایط فعلی جهان و اقتصاد بین‌الملل، این هزینه موازی و انشعابی میتواند به ضرر کشورهای منطقه باشد که همین مساله می‌تواند یک ضرر و هزینه گزاف به حساب بیاید که واقعاً در توان کشورهای منطقه نخواهد بود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به موازات این روند باید توجه داشت که برخورد آمریکا با ایران هم صرفاً تک گزینه‌ای نیست، بلکه از تهدید ضمنی تا مذاکره عملی را در بر میگیرد. این در حالی است که چند سال پیش هم بحث به وجود آمدن ناتوی عربی مطرح شد اما هیچ وقت چنین ائتلافی تشکیل نشد. در خلال این روند کشورهای عربی مانند قطر، عراق، عربستان سعودی و کویت توانسته‌اند از بحران انرژیِ برآمده از جنگ اوکراین به نفع خود استفاده کنند و درآمد نفتی‌شان را طی یک ماه گذشته افزایش دادند. همین موضوع کوچک به خوبی نشان می‌دهد که کشورهای حاشیه خلیج فارس ‌نمی‌خواهند روند این درآمد نفتی را با مشکل روبه‌رو کنند و به همین دلیل فکر می‌کنم تشکیل این ائتلاف در منطقه دور از ذهن است.

انتهای پیام/

منبع: ایلنا

کلیدواژه: خاورمیانه رژیم صهیونیستی عربستان سعودی یمن آمریکا اسرائیل انصارالله ناتوی عربی ناتوی خاورمیانه ای کشورهای عربی تشکیل ناتوی ناتوی عربی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۷۳۷۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند؛ اما این محال است

پیشتر در طول جنگ [کنونی علیه غزه]سران نظامی و سیاسی اسرائیل ادعا کردند که سران اعراب میانه‌رو از اسرائیل خواستند، حماس را برای همیشه نابود کند». این، ادعایی است که روزنامه اسرائیلی معاریو امروز شنبه مطرح کرده است. 

مقصود از اصطلاح میانه‌رو، آن دسته از دولت‌های عربی است که یا با رژیم اسرائیل توافق صلح دارند یا اخیرا با این رژیم روابطشان را عادی‌سازی کردند یا تمایل دارند، بزودی عادی‌سازی کنند.

در ادامه ادعای معاریو آمده «درست است، آنها [سران اعراب میانه‌رو]، از اینکه حماس نابود شود، خیلی خوشحال خواهند بود، اگر چنین چیزی طی چند هفته اندک و با کمترین تلفات در میان غیرنظامی‌ها ممکن شود. اما روشن است که اکنون چنین چیزی محال است و طولانی شدن مدت جنگ به سود کشور‌های عربی میانه‌رو بخصوص عربستان سعودی نیست».

این روزنامه اسرائیلی در ادامه ایده نابود شدن کامل حماس از دید عربستان سعودی را در برهه کنونی محال می‌داند و می‌نویسد «ایده نابود شدن حماس برای همیشه، از نظر سعودی‌ها، اکنون توهم به نظر می‌رسد... تمرکز عربستان اکنون بر توافق عادی‌سازی [با اسرائیل]از طریق شراکت با آمریکاست».

نوامبر گذشته (یک ماه و اندی بعد از شروع جنگ) نیز نشریه اکونومیست در گزارشی نوشته بود، بسیاری از کشور‌های عربی خلیج فارس، تمایل دارند که اسرائیل کار حماس را تمام کند، چون می‌ترسند که این رویداد به شعله‌ور شدن وضعیت در کشورهایشان منجر شود. در این گزارش اشاره شده بود که این کشورها، آرزوی تمام شدن چیزی را دارند که به محور مقاومت ایران معروف است، اما در عین حال میترسند که زبانه‌های آتش، دامن آنان را بگیرد.

علاوه بر این، موسی ابومرزوق از سران حماس، ۲۹ ماه اکتبر گذشته (کمتر از یک ماه از آغاز جنگ) در گفتگو با شبکه الجزیره فاش کرد، خیلی از «خارجی ها» به او گفته‌اند، برخی عناصر در تشکیلات خودگردان فلسطین و برخی کشور‌های عربی از به شکل محرمانه از غرب خواسته‌اند، حماس را نابود کند. او اشاره کرد که خیلی از گلوله‌هایی که اکنون [آن زمان اوایل جنگ]، غزه با آن بمباران می‌شود، از کشور‌های عربی آمده و منبع خیلی از کمک‌ها به تشکیلات خودگردان برای مقابل با مقاومت فلسطین، کشور‌های عربی است.

منبع: فارس

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل بین‌الملل

دیگر خبرها

  • تیتر خاص رسانه عربی درباره ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • تیتر خاص رسانه عربی در مورد ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • معاریو: برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند؛ اما این محال است
  • برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند؛ اما این محال است
  • فارن افرز: احتمال شکل گیری ائتلاف منطقه ای اعراب و اسرائیل علیه ایران چقدر است؟
  • فارن افرز: از اتحاد عبری-عربی علیه ایران خبری نیست/ همسایگان عربی ایران به دنبال جنگ با تهران نیستند
  • بالانسر ایران و اسرائیل
  • آیا اعراب در مقابل ایران، هوای اسرائیل را دارند؟