Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهردار اصفهان با بیان اینکه یکی از رویکردهای اساسی این دوره مدیریت شهری، رفتن به سمت هوشمندسازی خدمات شهری و شهرداری است، گفت: کاهش زمان صدور پروانه، حذف امضاهای طلایی و واسطه‌گری‌ها از دیگر مزایای ارائه خدمات هوشمند به شمار می‌رود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، علی قاسم‌زاده امروز _شنبه یازدهم تیرماه_ در برنامه رادیویی «سلام اصفهان»، اظهار کرد: مهمترین اتفاقی که طی روزهای گذشته در شهر اصفهان شاهد آن بودیم، رونمایی از یک هدیه برای شهروندان اصفهانی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه یکی از رویکردهای اساسی این دوره مدیریت شهری، رفتن به سمت هوشمندسازی خدمات شهری و شهرداری است، افزود: در حال حاضر بسیاری از دستگاه‌ها با استفاده از سامانه‌های کار محور و خدمت‌محور خدمات الکترونیک ارائه می‌کنند، در حالی که سامانه‌های هوشمند مخاطب محور و مردم محور است یعنی مردم راحت‌تر می‌توانند از خدمات به‌صورت شخصی استفاده کنند و نیازی به حضور در محل ندارند.

شهردار اصفهان تصریح کرد: یکی از وظایف شهرداری صدور پروانه‌های ساختمانی است، البته در ادبیات عمومی می‌شنوید هر فردی که قرار است پروانه ساختمانی دریافت کند، باید چند روز مرخصی بگیرد، کفش آهنین بپوشد یا آشنایی داشته باشد تا بتواند امور اداری را راحت‌تر به سرانجام برساند و به همین جهت شهروندان ابهاماتی جهت دریافت پروانه ساختمانی داشتند که با هوشمندسازی مشکلات آنها رفع شده است و مردم از خانه به راحتی می‌توانند وارد سامانه شوند و با ثبت درخواست، اطلاعات لازم در ارتباط با پلاک خود را دریافت و مبلغ عوارض ساخت‌وساز را در خانه مشاهده و پرداخت کنند.

وی ادامه داد: با بهره‌مندی از خدمات الکترونیک دیگر نیازی نیست شهروندان برای دریافت پروانه به شهرداری مراجعه کنند، زیرا اگر مدارک لازم را به موقع در سامانه بارگذاری کنند، بلافاصله پروانه ساختمانی صادر خواهد شد و سایه انتظار نخواهیم داشت.

قاسم‌زاده گفت: ارائه خدمات غیرحضوری و هوشمند بودن این سامانه بدان معنا است زمانی که وارد آن می‌شوید فرد در مقابل شما جوابگو نیست، بلکه ربات جوابگو است، لذا دخالت عنصر انسانی از این میان حذف شده است.

وی خاطرنشان کرد: ویژگی دوم سامانه سرای ۱۰ این است که خدمات در هفت روز هفته و ۲۴ ساعت شبانه‌روز ارائه می‌شود و دیگر نیازی نیست در ساعات خاصی شهروند به شهرداری مراجعه کند، همچنین کاهش زمان صدور پروانه، حذف امضاهای طلایی و واسطه‌گری‌ها از دیگر مزایای ارائه خدمات هوشمند به شمار می‌رود.

شهردار اصفهان با بیان اینکه سامانه هوشمند ارائه خدمات، بابت پرداخت مبلغ عوارض به کاربر فاکتور ارائه می‌دهد، اضافه کرد: این اقدام امنیت خاطر و سرعت عمل ایجاد می‌کند که امیدواریم هر سه هفته یکبار هدیه‌ای در خور شهروندان داشته باشیم.

کد خبر 585381

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهردار اصفهان علی قاسم زاده شهردار اصفهان کلانشهر مدیریت شهری شهر شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق ارائه خدمات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۷۹۶۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهربازی نوستالژی قمی‌ها در یک قدمی بهره‌برداری

مهرداد روحانی وزیری ،مدیر منطقه سه شهرداری قم با اشاره به تکمیل و بهسازی شهربازی فدک اظهار کرد: این شهربازی نوستالژی بعد از سال‌ها مذاکره و پیگیری امسال به شهرداری واگذار شد و با حمایت‌های سازمان سیما و منظر و آقای جوادیان بهسازی آن در دستور کار قرارگرفته و مراحل پایانی آن در حال انجام است و به‌زودی در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت.

روحانی وزیری در ادامه به اقدامات انجام شده در بوستان ولایت اشاره کرد و افزود: سال ۱۴۰۲ حدود ۲۵ میلیارد تومان برای روشنایی این بوستان هزینه شد که تا اردیبهشت سال جاری به اتمام خواهد رسید، همچنین مشکلات ورودی این بوستان نیز حل‌شده و بخش زمین‌های بازی آن نیز در حال تکمیل شدن است.

وی ادامه داد: برنامه منطقه برای سال ۱۴۰۳ این است که به پروژه‌های روبنایی بپردازد و زیباسازی و نورپردازی منطقه را بیشتر در دستور کار خود قرار دهد تا بتوانیم ازنظر بصری نیز منطقه را به یک حد قابل قبولی برسانیم.

وی همچنین به معضل بافت فرسوده در منطقه سه شهرداری قم اشاره و اظهار کرد: تقریباً ۱۵ درصد از مساحت منطقه را بافت فرسوده تشکیل می‌دهد که برای توسعه آن پروانه را به‌صورت رایگان صادر می‌کنیم که به دلیل شبکه معابر فرسوده منطقه استقبال خوبی از طرف مردم نشده است.

وی افزود: بخش دیگری از این منطقه کاربری صنعتی دارد که در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۵۰ مورد پروانه صادر شده که در سال ۱۴۰۲ این عدد به ۴۰۰ پروانه رسیده است.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • نصب بیش از ۷۰ هزار پلاک آبی هوشمند در منطقه ۱۰ اصفهان
  • دست باز مستاجران در عقد قرارداد اجاره / با سامانه خودنویس، دیگر نیازی به مراجعه به مشاورین امکان نیست
  • نصب ۳۰ هزار پلاک آبی هوشمند در منطقه ۴ اصفهان
  • مصوب نشدن بودجه شهرداری موجب اخلال در ارائه خدمات به شهروندان می‌شود
  • شهربازی نوستالژی قمی‌ها در یک قدمی بهره‌برداری
  • سیستم روشنایی بوستان ولایت قم تکمیل می‌شود
  • در برنامه رادیویی «بی‌واسطه با مردم» سال ۱۴۰۲ چه گذشت؟
  • صدور مجوز ۱۸ پروانه ساختمانی در یک ماه
  • راه‌اندازی سامانه مدیریت هوشمند پارک حاشیه‌ای خودرو در اردبیل
  • شوراها بی‌واسطه‌ترین حلقه ارتباطی مردم و حاکمیت هستند