Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-09@05:05:04 GMT

حقوق بشر؛ ابزاری در خدمت منافع ملی آمریکا

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۷۹۸۲۷

حقوق بشر؛ ابزاری در خدمت منافع ملی آمریکا

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: ایالات متحده آمریکا همواره در سیاست خارجی، خود را مدافع و مروّج حقوق بشر نشان می دهد. در عین حال اقدامات این کشور در نقاط مختلف جهان از جمله لشکرکشی به افغانستان و عراق و اعمال تحریم ها گسترده علیه کشورهای مخالف موجب نقض گسترده حقوق بشر و در مواردی ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دفاع از حقوق در کلام و نقض گسترده آن در عمل باعث شده است که حقوق بشر به ابزاری در خدمت منافع ملی ایالات متحده آمریکا تبدیل شود. بررسی اقدامات این کشور هم در سطح سیاست خارجی و هم در حوزه سیاست داخلی نیز نشان می دهد نگاه ایالات متحده نسبت به حقوق بیشتر یک نگاه ابزاری است. در این یادداشت تلاش خواهد شد به این سوال پاسخ داده شود که «حقوق بشر چگونه به ابزاری در خدمت منافع ملی ایالات متحده آمریکا تبدیل شده است؟»

حقوق بشر و سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا

حقوق بشر چه جایگاهی در منظومه سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا دارد؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که ایالات متحده آمریکا از جمله معدود کشورهایی است که سیاست خارجی ایدئولوژیک دارد. با این تفاوت که در بسیاری از موارد مانند حمایت از حقوق بشر، ترویج دمکراسی و گسترش صلح، سیاست خارجی ایدئولوژیک بعنوان یک ابزار برای تامین منافع ملی ایالات متحده آمریکا مورد استفاده قرار می گیرد.

بعنوان مثال ایالات متحده آمریکا حمله نظامی گسترده به افغانستان و اشغال طولانی مدت این کشور را با بهانه ترویج دمکراسی در این کشور توجیه می کرد. اما با گذشت بیش از دو دهه از اشغال این کشور و خروج فرارگونه از آن در سال گذشته نشان می دهد عبارات و الفاظی مانند ترویج دمکراسی تنها لایه ای تزئینی در سیاست خارجی این کشور برای توجیه سیاست های جاه طلبانه است.

حقوق بشر نیز در سیاست خارجی ایالات متحده طی دهه های گذشته بیشتر ابزاری برای فشار بر کشورهای مخالف و رقیب بوده است. در طی جنگ سرد «حقوق بشر» ابزاری کارآمد در دستان ایالات متحده بود تا به وسیله آن پرده آهنین شوروی را نفوذ پذیر کند و مهمترین رقیب آمریکا را در موضع انفعال قرار می داد. در مقاطع بعدی تاریخی نیز استفاده ایالات متحده آمریکا از حقوق بشر ابزاری بوده است. در حالی که مقامات آمریکایی در مواضع و اظهارات، خود را مدافع ارزش های حقوق بشری نشان می دهند در عمل نه تنها روابط نزدیک و تنگاتنگی با کشورهای ناقض حقوق بشر برقرار می کنند بلکه خود نیز ابایی از نقض حقوق بشر ندارند.

وضعیت حقوق بشر در داخل ایالات متحده آمریکا

علی رغم تمام تلاش هایی که ایالات متحده برای ساختن ظاهر مدافع حقوق بشر از خود انجام می دهد، موارد متعددی از نقض حقوق بشر در داخل ایالات متحده آمریکا وجود دارد. «نژاد پرستی» اصلی ترین و مهمترین رویکرد ناقض حقوق بشری است که در سطوح متعدد حاکمیتی و اجتماعی ایالات متحده آمریکا وجود دارد. نقض گسترده حقوق رنگین پوستان در ایالات متحده موضوعی است که طی سالهای اخیر به اشکال مختلف خود را نمایان کرده است. جدای از برخوردهای اجتماعی، رفتار پلیس این کشور با رنگین پوستان فجایعی را رقم زده است که علاوه بر داخل ایالات متحده موجب بهت و حیرت جهان نیز شده است.

نحوه برخورد ایالات متحده آمریکا با مهاجرین یکی دیگر از محورهایی است که موجب انتقادات حقوق بشری می شود. تصویب قانون «در مکزیک بمان» در زمان دونالد ترامپ جداسازی هزاران کودک مهاجر از والدین آنها در مرزهای ورودی ایالات متحده را در پی داشته است. موارد متعدد دیگری نیز از نقض گسترده حقوق بشر در سطح داخلی ایالات متحده آمریکا وجود دارد که شامل شکنجه زندانیان، استفاده ابزاری از زنان و کودکان و غیره می شود.

کارکردهای ابزاری «دفاع از حقوق بشر»

نقش حقوق بشر در سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا بصورت کلی «ابزاری» است. اما این ابزار با اهداف و انگیزه های متفاوت به تناسب در مقاطع زمانی و مکانی مورد استفاده قرار می گیرد. به عبارتی دیگر حقوق بشر کارکردهای متفاوت و متعددی در سیاست خارجی ایالات متحده دارد. مهمترین این کارکردها عبارتند از:

۱. دیپلماسی عمومی

شاید مهمترین انگیزه ایالات متحده آمریکا از اینکه خود را مدافع ارزش های حقوق بشری نشان دهد، پیشبرد دیپلماسی عمومی و تقویت قدرت نرم این کشور است. البته در عمل ایالات متحده همواره منتقد نقض حقوق بشر توسط کشورهای رقیب و مخالف خود بوده است و تقریباً اقدام جدی از این کشور در رابطه با نقض حقوق بشر توسط کشورهایی مانند عربستان سعودی مشاهده نشده است. به هر حال دفاع ظاهری از حقوق بشر به ایالات متحده اجازه می دهد، ظاهری موجه از خود و سیاست هایی که پیگیری می کند نزد افکار عمومی ارائه کند.

نقش رسانه های تحت امر ایالات متحده در این میان برجسته و مهم است. به عبارتی دیگر ایالات متحده به کمک ابزار رسانه خود را یگانه مدافع و منجی حقوق بشر در جهان معرفی می کند و تلاش می کنند که این فرایند در نهایت موجب تحکیم پایه های سلطه آمریکایی بر جهان شود.

۲. توجیه سیاستهای جاهطلبانه

یکی از کارکردهای مهم استفاده ابزاری از حقوق بشر در سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا، توجیه سیاست هایی است که این کشور در نقاط مختلف جهان دنبال می کند. اقداماتی که ایالات متحده علیه کشورهای رقیب و مخالف خود انجام می دهد در غالب موارد حاوی یک بخش مرتبط با دفاع از حقوق بشر است. بعنوان نمونه تحریم هایی که ایالات متحده علیه ایران وضع کرده و موجب نقض گسترده حقوق اساسی مردم می شود در مواضع مقامات آمریکایی با هدف دفاع از حقوق بشر در داخل ایران توجیه می شوند.

در برهه ای که ایالات متحده به افغانستان و عراق حمله نظامی کرد نیز حقوق بشر بعنوان بخشی از توجیهات ارائه شده مورد استفاده قرار می گرفت. این در حالی است که ایالات متحده کارنامه سیاهی در زمینه رعایت موازین حقوق بشر دارد که شامل تحریم، ترور، حمله نظامی، شکنجه زندانیان، نژادپرستی و غیره می شود.

۳. فشار بر کشورهای رقیب و مخالف

ایالات متحده آمریکا در مقاطع مختلف تاریخی از ابزار حقوق بشر علیه کشورهای رقیب و مخالف خود استفاده کرده است. همانگونه که اشاره شد تقریباً تمام مواردی که ایالات متحده آمریکا یک کشور یا دولت را به دلیل نقض حقوق بشر مورد انتقاد قرار داده در مورد کشورهای رقیب و مخالف بوده است. در این رابطه چین، روسیه و ایران مورد بیشترین انتقادات از سوی ایالات متحده آمریکا بوده اند. این در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا تقریباً واکنش جدی نسبت به قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار عربستانی در کنسولگری عربستان سعودی در ترکیه نشان نداد.

جو بایدن نیز اخیراً علی رغم مواضعی که اتخاذ کرده بود بدون در نظر گرفتن نقش حاکمان سعودی در قتل روزنامه نگار عربستانی برای سفر به این کشور برنامه ریزی کرده است. انتقادات حقوق بشری باعث می شود رقبا و مخالفین ایالات متحده آمریکا در سطح بین المللی به انفعال کشیده شده و نهایتاً مغلوب شوند. آنگونه که در مورد شوروی اتفاق افتاد.

بعنوان جمع بندی، علاوه بر اینکه ایالات متحده آمریکا در زمینه رعایت حقوق بشر کارنامه قابل قبولی ندارد، در سیاست خارجی به روش های مختلف از حقوق بشر استفاده ابزاری می کند. اتخاذ ظاهر مدافع حقوق بشر به ایالات متحده اجازه می دهد دیپلماسی عمومی مطلوب خود را دنبال کند. همچنین دفاع از حقوق بشر زمینه ای را فراهم می کند تا ایالات متحده سیاست های جاه طلبانه خود را که در نقاط مختلف جهان دنبال می کند توجیه کند. نهایتاً اتهام نقض حقوق بشر ابزاری است که علیه رقبا و مخالفین ایالات متحده استفاده می شود و آنها را در موقعیت ضعف و انفعال قرار می دهد.

*سالار نامدار وندایی: کارشناس مسسائل اروپا و آمریکا

کد خبر 5528237 رامین حسین آبادیان

منبع: مهر

کلیدواژه: ایالات متحده امریکا حقوق بشر روسیه اوکراین رژیم صهیونیستی ایالات متحده امریکا ناتو ایران عراق فلسطین ترکیه مسکو جو بایدن سوریه لبنان جنگ اوکراین سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا سیاست خارجی ایالات متحده دفاع از حقوق بشر ایالات متحده نقض گسترده حقوق نقض حقوق بشر حقوق بشر حقوق بشری منافع ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۷۹۸۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه (+عکس)

از جنگ جهانی دوم، زمانی که فناوری هواپیما در مقایسه با هواپیماهای مورد استفاده در جنگ جهانی اول پیشرفت‌های زیادی کرده بود، نیروهای هوایی به بخش مهمی از ارتش هر کشور تبدیل شدند، موضوعی که در مورد تمام کشورها در سراسر جهان صدق می کرد.

طبیعتاً جای تعجب نیست که نیروی هوایی ایالات متحده (USAF) توسط فهرست جهانی هواپیماهای مدرن نظامی (WDMMA) به عنوان قدرتمندترین نیروی هوایی جهان رتبه بندی شود.

به گزارش روزیاتو، WDMMA در توضیح رتبه‌بندی خود تصریح کرده است که از فرمول رتبه بندی ارزش واقعی استفاده می‌کند که نه تنها اندازه ناوگان را در نظر می‌گیرد، بلکه نوسازی، پشتیبانی لجستیکی، حمله، دفاع و سایر قابلیت‌ها را نیز در نظر می‌گیرد.

به این ترتیب، این رتبه بندی، کیفیت و ترکیب کلی موجودی های هر ارتش را ارزیابی می کند. بدین ترتیب برترین نیروهای هوایی جهان به شرح زیر هستند:

۵- تفنگداران دریایی ایالات متحده (USMC) تعداد پرنده نظامی: ۱,۲۱۱ فروند جنگنده ها: ۲۴.۵ درصد ناوگان هلیکوپترها: ۵۸.۹ درصد ناوگان سوخترسان ها: ۵.۳ درصد ناوگان

اولین گزینه در اینجا تفنگداران دریایی ایالات متحده (USMC) است که بیش از ۱,۲۰۰ پرنده نظامی در انواع مختلف در ناوگان خود دارد که اکثریت آنها هلیکوپتر هستند (۵۸.۹%).

به گزارش سایت این شاخه از ارتش ایالات متحده، هواپیماهایی که توسط این نیروی به کار گرفته می شوند شاملMcDonnell Douglas AV-8B Harrier، Northrop Grumman EA-6B Prowler McDonnell Douglas F/A-18 Hornet، Boeing F/A-18E/F Super Hornet، Lockheed Martin F-35 Lightning II، Lockheed Martin KC-130 Hercules و AAI RQ-2 Pioneer و البته انواعی از پهپادهاست.

با این حال، جالب اینجاست که WDMMA اعلام کرده که تفنگداران دریایی ایالات متحده تنها دو فروند F-35 در ناوگان خود دارد و ۵۲۸ جنگنده باقیمانده یا مک دانل داگلاس F/A-18 Hornet یا Boeing F/A-18E/F Super Hornet، دو جت جنگنده نمادینی که در نیروی دریایی ایالات متحده (USN) و نیروهای تفنگدار دریایی خدمت می کنند.

۴- نیروی زمینی ارتش ایالات متحده (USA) تعداد پرنده نظامی: ۴,۳۹۷ فروند جنگنده ها: ۰ درصد ناوگان هلیکوپترها: ۸۸.۱ درصد ناوگان سوخترسان ها: ۳.۵ درصد ناوگان

در رتبه چهارم، یکی دیگر از واحدهای نظامی ارتش ایالات متحده، یعنی نیروی زمینی ارتش ایالات متحده قرار دارد. با این حال، بر خلاف سایر واحدهای موجود در فهرست، نیروی زمینی ایالات متحده هیچ جت جنگنده فعالی ندارد و ناوگان آن عمدتاً متشکل از هلیکوپترهاست.

این شاخه همچنین دارای تعدادی هواپیمای ترابری، آموزشی و مأموریت ویژه است که شامل هواپیماهایی مانند MC-12W می شود، یک هواپیمای توربوپراپ که در کسب اطلاعات، نظارت و پشتیبانی شناسایی به نیروهای روی زمین کمک می کند. اکثر ناوگان هوایی نیروی زمینی متشکل از هلیکوپترهای Sikorsky UH-60 Black Hawk است که در سال ۱۹۷۹ وارد خدمت شد.

طبق گفته لاکهید مارتین که شرکت مادر سیکورسکی است، بلک هاوک در ارتش و نیروهای مسلح ایالات متحده و همچنین واحدهایی در ارتش ۳۴ کشور دیگر در سطح جهان خدمت رسانی می کند و خود را به عنوان یک پرنده نظامی مقاوم و قابل اعتماد ثابت کرده است.

۳- نیروی هوایی روسیه تعداد پرنده های نظامی: ۳,۶۴۹ فروند جنگنده ها: ۲۵ درصد ناوگان بمب افکن ها: ۳.۳ درصد ناوگان سوخترسان ها: ۰.۵ درصد ناوگان

تنها یگان غیر مستقر در ایالات متحده در این فهرست، نیروی هوایی روسیه (Военно-воздушные силы России، VVS) است، نیروی هوایی که دارای ناوگانی متشکل از ۳,۶۴۹ پرنده نظامی است که شامل جت های جنگنده، بمب افکن، سوخترسان و غیره می شود.

با این حال، در طول جنگ فعلی در اوکراین، بعد از این که روسیه در فوریه ۲۰۲۲ تهاجمی عظیم به این کشور را آغاز کرد، نیروی هوایی این کشور هواپیماهای زیادی از جمله دارایی های ارزشمندی مانند Beriev A-50 را از دست داده است. در واقع، این شاخه از ارتش روسیه دو مورد از این سیستم های هشدار و کنترل زودهنگام هوابرد (AEW&C) را از دست داده است که تازه ترین مورد در فوریه ۲۰۲۴ سرنگون شد.

به طور کلی، وبسایت Oryx که تلفات دو طرف جنگ را مستند می کند، ۶۰۰ پرنده نظامی روسی را که در طول جنگ با اوکراین سرنگون یا آسیب دیده اند را مستند کرده است، از جمله ۸۸ هواپیمای جنگی و سه بمب افکن استراتژیک که دو فروند از آنها آسیب دیده اند.

با این حال، روسیه همچنان از برتری هوایی خود برای بمباران اهداف استراتژیک نظامی و غیرنظامی در داخل اوکراین استفاده می‌کند. اوکراین مدعی شد هواپیماهای روسی بریف A-50 و ایلیوشین ایل-۲۲ را نیز ساقط کرده است.

۲- نیروی دریایی ایالات متحده (USN) تعداد پرنده های نظامی: ۲,۶۲۶ فروند جنگنده ها: ۲۰.۲ درصد ناوگان هلیکوپترها: ۲۱.۲ درصد ناوگان ترابری ها: ۳ درصد ناوگان

به ایالات متحده باز می گردیم، جایی که نیروی دریایی این کشور بیش از ۲,۶۰۰ پرنده نظامی؛ از جمله ۵۳۰ جنگنده در ناوگان خود دارد. همانند نیروهای تفنگدار دریایی، نیروی دریایی ایالات متحده نیز دارای سه نوع جنگنده است: McDonnell Douglas F/A-18 Hornet، Boeing F/A-18E/F Super Hornet، و لاکهید مارتین F-35 Lightning II، علاوه بر تعداد زیادی جنگنده های دیگر. این جنگنده های دیگر شامل General Dynamics F-16 Fighting Falcon و Northrop F-5 و همچنین پرنده های آموزشی متعددی مانند McDonnell Douglas T-45 Goshawk می شود.

با این وجود، این شاخه از ارتش ایالات متحده از بل بوئینگ V-22 Osprey نیز استفاده می‌کند که به‌دنبال یک حادثه مرگبار در سواحل ژاپن در نوامبر ۲۰۲۳ مجبور به زمینگیر کردن تمام ناوگان آن شد.

این پرنده تیلت روتور در ۸ مارس ۲۰۲۴ پس از چراغ سبز فرماندهی سیستم های هوایی نیروی دریایی و وزارت دفاع ایالات متحده به سرویس بازگشت. این تصمیم گیری سه ماه پس از یک حادثه مرگبار با V-22 Osprey در ژاپن گرفته شد.

۱- نیروی هوایی ایالات متحده (USAF) تعداد پرنده های نظامی: ۵,۱۸۹ فروند جنگنده ها: ۲۹.۱ درصد ناوگان بمب افکن ها: ۲.۵ درصد ناوگان سوخترسان ها: ۱۰.۷ درصد ناوگان

با کمترین هیاهو و غافلگیری، نیروی هوایی ایالات متحده (USAF) با ۵,۱۸۹ فروند پرنده نظامی در ناوگان خود قوی ترین و بهترین نیروی هوایی جهان است. اگرچه ممکن است تعجب آور باشد، اما بیشترین بخش از این ناوگان به هواپیماهای آموزشی اختصاص دارد یعنی ۲۹.۷ درصد، در حالی که جت های جنگنده با ۲۹.۱ درصد از سهم ناوگان در رتبه دوم قرار دارند.

در طول سال‌ها، این شاخه از ارتش ایالات متحده بسیاری از هواپیماهای نمادین مانند لاکهید مارتین SR-71 Blackbird، Northrop Grumman B-2 Spirit، Boeing B-52 Stratofortress و غیره را در اختیار داشته است و به یکی از نیرومندترین نیروهای هوایی در جهان تبدیل شده است، در حالی که این بخش از ارتش ایالات متحده اولین بار در سال ۱۹۴۷ تاسیس شد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • چرا آمریکا ارسال بمب به اسرائیل را تعلیق کرد؟
  • راهنمای جامع برندگان لاتاری گرین کارت
  • آمریکا با کدام تسلیحات لیزری به جنگ پهپادها می‌رود؟
  • رسوایی ایمنی در هواپیماسازی بوئینگ آمریکا
  • هشدار رویترز به سازمان ملل درباره یک رای گیری ؛ ممکن است آمریکا بودجه سازمان را قطع کند...
  • ۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه (+عکس)
  • رویترز: ممکن است آمریکا بودجه سازمان ملل را به خاطر فلسطین قطع کند
  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • تعلیق تحویل مهمات به رژیم صهیونیستی توسط آمریکا
  • بلینکن خطاب به نتانیاهو: عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود