Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-01@13:01:52 GMT

پاسخی به چرایی و چگونگی لایروبی خلیج گرگان

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۸۱۳۰۸

پاسخی به چرایی و چگونگی لایروبی خلیج گرگان

همایون خوشروان عضو هیأت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه‌های دریایی با اشاره به عقب‌نشینی آب خزر و لایروبی خلیج گرگان چاره‌ای برای جلوگیری از  نگرانی‌های خشکی تالاب و خلیج‌های ساحلی اظهار کرد: باتوجه به اینکه خلیج گرگان درحال خشک شدن و دریای خزر درحال عقب‌نشینی با سرعت فزاینده است و نگرانی برای حفظ محیط زیست تالاب‌های ساحلی و اکوسیستم‌‌های ماسه‌ای و به‌نوعی حدفاصل بین خلیج گرگان و دریای خزر، موجب شده امروز نگرانی‌هایی عمده‌ای داشته باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی درباره راهکارهایی موثر برای برون‌رفت از این چالش، افزود: نکته قابل توجه در این زمینه که دولت تصمیم گرفت مطابق کارگروه‌های تخصصی در بحث نجات خلیج گرگان بحث لایروبی خلیج گرگان را در کانال‌های آشوراده و چپقلی انجام دهد.

عضو هیأت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه‌های دریایی با اشاره به روند کاهشی ۲۲ سانتی‌متری سطح آب دریای خزر طی سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل، اضافه کرد: کاهش سطح آب موجب شده آب موردنیاز خلیج گرگان تامین نشود و الان ما در شرایطی قرار گرفتیم که دیگر آب به خصوصی نمی‌تواند ازطریق دریای خزر وارد خلیج گرگان شود.

خوشروان بیان کرد: از هم‌اکنون خلیج گرگان دارد به سمت تبخیر و خشک شدن نهایی گام برمی‌دارد که اگر این روند ادامه پیدا کند شاید کمتر از ۵ سال آینده ما خلیج گرگان را از دست خواهیم داد، پس لایروبی می‌تواند یک گزینه برای برون‌رفت از این موضوع باشد به شرط اینکه سطح تراز آب دریای خزر ثابت بماند و یا اینکه افزایش پیدا کند که متاسفانه این شرایط اکنون فراهم نیست.

وی یادآور شد: اگر ما خوشبینانه به این مساله نگاه کنیم احتمال اینکه دریا بخواهد پیش‌روی داشته باشد باتوجه به سناریوی گرمایش زمین شاید سال‌های پیش‌رو خالی از این واقعیت باشد که ما بتوانیم به این موضوع خوش‌بین باشیم که سطح تراز دریای خزر می‌تواند افزایش یابد و عملا لایروبی کارایی مشخصی نخواهد داشت.

عضو هیأت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه‌های دریایی ادامه داد: نکته این است مجریان امر تصمیم به این دارند که این لایروبی حتما انجام دهند تا مسکنی برای اینکه آب خزر به نوعی وارد خلیج گرگان شود و ارتباط آبی برقرار شود، باشد.

خوشروان بیان کرد: نکته‌ای که باید تفکر کرد ما فرض را بر این می‌گذاریم که لایروبی انجام شد و حجم بسیار وسیعی از رسوبات ماسه‌ای برداشت شود سوال این است با این رسوبات باید چکار کرد؟ اگر بخواهیم این رسوبات را  در اراضی حاشیه ساحل تخلیه کنیم با این کار زیستگاه‌های گیاهی تالاب‌های ساحلی را به طور کامل نابود می‌کنیم و عملا کارایی اکوسیستم‌های ساحلی را از بین می‌بریم.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم این ماسه‌ها را به خشکی منتقل کنیم هزینه سرسام‌آوری دارد و عملا هم با محدودیت تردد دریایی امکان انجام این کار را نداریم بنابراین یکی از مشکلات حاصل از عملیات لایروبی رسوبات است که از لایروبی به جا مانده و ما  باید برای این رسوبات برنامه‌ریزی داشته باشیم.

عضو هیأت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه‌های دریایی اظهار کرد: باتوجه به بررسی‌های انجام شده و نقطه نظرات خوب شرکت مهندسان مشاور کران سازه پاسارگاد که یکی از مهندسان مشاور تخصصی در حوزه حفاظت و مهندسی سواحل است به این نتیجه رسیدیم در سواحل استرالیا و هلند و بسیاری از کشورها که مشکلاتی مشابه و همانند ما دارند از روش‌هایی با استفاده از تیوپ‌های ماسه‌ای استفاده می‌شود که بسیار ارزان هستند و سریع نصب می‌شوند و با محیط زیست اطراف خود سازگار هستند و هم می‌توانند در ایجاد اکوسیستم‌های ساحلی پویا و دارای کارایی باشند و هم اینکه می‌توانند در حفاظت از مناطق ساحلی نقش‌آفرینی کنند.

خوشروان گفت: عملیاتی که معمولا در این تیوپ‌ها انجام می‌شود استفاده از روش‌هایی که باعث توقف رسوب‌گذاری مواد ماسه‌ای می‌شود و می‌توان براساس اندازه‌گیری‌ها، انجام داد.

وی با اعلام اینکه در طول سال نزدیک به ۲۰ سانتی‌متر در کانال آشوراده رسوب‌گذاری مواد ماسه‌ای انجام می‌شود این خود نگرانی فراتر از کاهش سطح تراز آب دریای خزر است، تصریح کرد:  به این معنا که حتی اگر لایروبی هم در این کانال انجام دهیم قطعا سرعت رسوب‌گذاری بالای ماسه‌ای این کانال می‌تواند طی ۴ یا ۵ سال آینده دوباره کارایی خود را از دست دهد.

عضو هیأت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه‌های دریایی یادآور شد: این کانال را یک‌بار در دهه ۶۰ شمسی لایروبی کردیم و دیدیم این کانال مجددا با کاهش سطح تراز آب دریای خزر بسته شد.

خوشروان بیان کرد:  می‌توان از تیوپ‌های ماسه‌ای که ماسه‌ها توسط رسوبات متحرک در راستای غرب به شرق دارد از ساحل میانکاله به سمت بندر ترکمن حمل می‌شود، تامین شود، در تثبیت دهانه‌های ارتباطی مورد استفاده قرار گیرد تا مانع ورود مواد ماسه‌ای به داخل کانال‌ها شویم که خود ارمغان مهندسی بسیار مهم است.

وی ادامه داد: موضوع دوم اینکه می‌توانیم رسوبات ماسه‌ای که در کنار ساحل نگران انباشت آن بودیم در داخل این تیوپ‌ها ذخیره کرده و از آن برای تولید جزایر مصنوعی و تولید تالاب‌های ساحلی و تپه‌های ماسه ای منطبق با ساختار طبیعی منطقه میانکاله و خلیج گرگان بهره‌مند شویم که کار بسیار جالبی است.

عضو هیأت مدیره انجمن مهندسی سواحل و سازه‌های دریایی اظهار کرد: باتوجه به تمرکز نگاه‌های اقتصادی برای توسعه گردشگری ساحلی در این منطقه می‌توانیم حتی جزایری را به وجود آوریم که در قسمت شمالی خلیج گرگان خاستگاه توسعه زیرساخت‌های گردشگری ساحلی باشد و سالانه بتواند عده‌ای کثیری از گردشگران ساحلی را به سمت خود جذب کند و حتی می‌تواند مزارع بزرگ پرورش ماهیان را از این طریق به وجود بیاوریم.

خوشروان اضافه کرد: در کنار این مسائل بحث رسوب‌گذاری سریع و فراوان مواد ماسه‌ای را باید در مناطق دهانه خلیج گرگان را تحت کنترل داشته باشیم اگر استانداران ساحلی به ویژه استاندار گلستان به این مهم علاقه‌مند باشد آمادگی لازم وجود دارد که این کار به انجام برسد.

وی با طرح این سوال  دو سه کانال خزینی، آشوراده و چپقلی، کدام یک از کانال‌ها اگر لایروبی کنیم به نتیجه مطلوب خواهیم رسید، گفت: کانال خزینی از دهه ۸۰ عملا از دست دادیم و ارتباط با دریای خزر بخاطر رسوب‌گذاری مواد ماسه‌ای از بین رفته و هیچ تبادل آبی بین این کانال و دریا صورت نمی‌گیرد، کانال آشوراده که حجم رسوب‌گذاری بالا باعث شده این کانال هم نتواند نقش موثر بین خلیج گرگان و دریای خزر داشته باشد و کانال چپقلی گزینه سوم است که باتوجه به بررسی میدانی انجام داده باتوجه به اینکه بستر این کانال حجم و سرعت رسوب‌گذاری مواد ماسه‌ای بسیار پایین و پوشیده شدن این کانال توسط گیاه علوفه‌ای، اگر بتوانیم این کانال را لایروبی کنیم شرایط بسیار مناسب‌تری برای بندر ترکمن و خزر ایجاد خواهد شد.

انتهای پیام/۸۶۰۳۴/غ

منبع: فارس

کلیدواژه: پسروی آب خزر لایروبی خلیج گرگان کانال آشوراده تالاب میانکاله آب دریای خزر ماسه ای خلیج گرگان عضو هیأت سطح تراز تیوپ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۸۱۳۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«با چرا شروع کنید» تا موفق شوید

کتاب «با چرا شروع کنید» که در ۶ بخش و ۱۴ فصل نگاشته شده، مثال‌هایی از افراد و شرکت‌هایی وجود دارد که کارشان را با چرایی شروع کردند و به موفقیت‌های بزرگ رسیدند؛ اگر چرایی‌تان را بدانید و فقط با خودتان به رقابت بپردازید، می‌توانید در هر عرصه‌ای که هستید یکه‌تاز باشید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، افراد و شرکت‌هایی وجود دارند که کارشان را با چرا و چگونگی شروع کردند و به موفقیت‌های شگرفی دست یافتند؛ اگر چرایی‌تان را بدانید و فقط با خودتان به رقابت بپردازید، می‌توانید در هر عرصه‌ای که هستید یکه‌تازی کرده و مشتریان و دنبال‌کنندگان وفاداری برای خودتان پیدا کنید و همین عنصر فوق استراتژیک وفاداری است که در این یکه تازی شما را تا انتها همراهی کرده و موفق نگاه می‌دارد.

حالا چند پرسش در اینجا مطرح می‌شود؛ آیا برخی از سازمان‌‎ها موفق هستند؟ چرا کسب وکارها یا فعالیت‌‎هایی را سراغ داریم که همه عناصر انسانی‌اش یکدل هستند تا سازمان را به اوج برسانند؟ چرا برخی مدیران الهام‌‎بخش هستند؟ آیا اپل فقط به دلیل تحول در فناوری موفق بود؟ تفاوت یک گروه، سازمان یا شرکت موفق با دیگران در چیست؟ سایمون سینک در کتاب معروف «با چرا شروع کنید» به این سوال پاسخ می‌‎دهد. کتابی که می‌تواند برای همه در هر سطحی که کار و فعالیت دارند خواندنی و جذاب باشد.

اهمیت چرایی موفقیت یک سازمان

افراد و سازمان‌های موفق «چرایی» انجام کارشان را می‌دانند، در واقع از چرایی قدم گذاشتن در مسیری که طی می‌کنند، اطلاع دارند و در مقابل، سازمان‌هایی هم هستند که در مسیر بسیار هموارتری حرکت می‌کنند، ولی چرایی طی آن مسیر را نمی‌دانند یا در جایی از مسیر، چرایی‌شان را از دست داده‌اند و این سردرگمی، خودشان و کارمندان‌شان را دچار ابهام و تردید کرده است.

به‌طور مثال برادران رایت با کمترین امکانات موفق به اختراع هواپیما می‌شوند، ولی رقیب‌شان با آن همه پول و ارتباطاتی که داشت، راه به جایی نمی‌برد و حتی شاید ماجرای وجود چنین رقیبی را نشنیده باشید.

«سایمون سینک» مولف اهل انگلستان در این کتاب از فرمولی به نام «دایره طلایی» می‌گوید؛ او معتقد است که دسترسی به منابع مالی و انسانی، به‌خودی‌خود کارساز نیست و برای مدیریت افراد و سازمان‌ها باید چرایی فرد یا سازمان روشن باشد. به اعتقاد او، اگر نمی‌دانید چرا مشتریان‌تان از شما خرید می‌کنند، احتمالاً کارمندان‌تان هم نمی‌دانند چرا برای شما کار می‌کنند و در نبود این چرایی، محصول یا خدمات‌تان حکم کالایی را دارد که هر شرکت دیگری می‌تواند آن را با همان کیفیت و قیمت یا حتی قیمت رقابتی‌تر عرضه کند.

شروع با «چرا» راز موفقیت

در این کتاب که در ۶ بخش و ۱۴ فصل نگاشته شده، مثال‌هایی از افراد و شرکت‌هایی وجود دارد که کارشان را با چرایی شروع کردند و به موفقیت‌های بزرگ رسیدند. اگر چرایی‌تان را بدانید و فقط با خودتان به رقابت بپردازید، می‌توانید در هر عرصه‌ای که هستید یکه‌تازی کرده و مشتریان و دنبال‌کنندگان وفاداری برای خودتان پیدا کنید. در این‌جا، وفاداری یعنی مردم محصول یا قیمت بهتری را کنار بگذارند تا به خرید از شما ادامه دهند و این فقط با روشن بودن چرایی کارتان به دست می‌آید.

نویسنده معتقد است که اندازه سازمان، نوع صنعت، محصول یا خدمت اهمیتی ندارد، اگر همه با چرایی شروع کنیم و الهام‌بخش دیگران باشیم تا همین کار را بکنند، در کنار هم می‌توانیم دنیا را تغییر دهیم.

مثالی از شرکت اپل

از جمله مثال‌های جالبی که سایمون سینک به آن اشاره دارد، شرکت فناور اپل است؛ او می‌گوید از نظر فنی هیچ چیز خاصی در مورد اپل وجود ندارد و این شرکت شبیه به شرکت‌های دیگر است.

هیچ تفاوت واقعی با رقبای آن وجود ندارد. اما چرا مردم از اپل استقبال می‌کنند؟

اپل توانسته است وضعیت موجود را به چالش بکشد و فرد را توانمند سازد بنابراین همین موضوع به اپل اعتبار داده است.

برخی از متخصصان بازاریابی معتقدند اپل شیوه زندگی نمی‌فروشد، اپل به سادگی یکی از آن برندهایی است که افراد با سبک زندگی خاص به آن علاقه دارند.

نویسنده معتقد است چرایی رشد اپل کاملاً واضح است. این برند توانسته است نمایندگان وفاداری را جذب خود کند. اپل با مخاطب خود پیوند عمیقی ایجاد کرده است.

او همچنین در ابتدای کتاب با چرا شروع کنید، این طور نوشته است: ممنون که منو برداشتی و کنجکاوی که بدونی چی می‌خوام بهت یاد بدم. قرار نیست فرمول موفقیتِ یه‌شبه رو بهت بگم، قرارم نیست بگم چطوری موشک هوا کنی، فقط می‌خوام بهت بگم چطوری می‌تونی با کشف چرایی‌، کاری رو که عاشقش هستی به بهترین شکل انجام بدی، که شاید اون کار موشک هوا کردن باشه!

این کتاب جذاب خواندنی را همچنین در قالب کتاب صوتی هم می‌توانید بشنوید و لذت ببرید و بکار ببندید.

کد خبر 724756

دیگر خبرها

  • ایجاد بانک اطلاعات خلیج فارس در سازمان جغرافیایی وزارت دفاع (فیلم)
  • یک «نقاشی» چگونه راز ساخت اهرام مصر را فاش کرد؟ (+عکس)
  • فرونشست و سقوط یک کامیون مملو از شن و ماسه! (فیلم)
  • چگونگی درگذشت نیکاشاکرمی و گاف های گزارش شبکه بی‌بی‌سی | از«مهر بسیار محرمانه» که نیست تا ناجا به جای فراجا و ...
  • تبدیل مناطق آزاد ویژه اقتصادی مازندران از واردات صرف به دانش فنی و صادرات
  • ببینید | فاجعه وسط جاده؛ فرونشست و سقوط یک کامیون مملو از شن و ماسه!
  • «با چرا شروع کنید» تا موفق شوید
  • لایروبی کانال آب‌های سطحی شهرک سعدی
  • آیا به خلیج فارس در قرآن اشاره شده است؟ مفسران قرآن پاسخ می دهند (فیلم)
  • تصاویر| خلیج گرگان؛ گلستان