Web Analytics Made Easy - Statcounter

کاربران فضای مجازی روز گذشته گزارش‌هایی را منتشر کردند که بدون فیلترشکن نمی‌توان از شبکه اجتماعی توئیچ استفاده کرد، برنا به بررسی این اتفاق پرداخته است

به گزارش خبرنگار گروه علمی و فناوری خبرگزاری برنا، کاربران فضای مجازی روز گذشته گزارش‌هایی را منتشر کردند که بدون فیلترشکن نمی‌توان از شبکه اجتماعی توئیچ استفاده کرد، بعد از آن رسانه‌های مختلف خبر از فیلترینگ این شبکه اجتماعی دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایران بر اساس آمار منتشر شده بالغ بر ۴۰ میلیون گیمر دارد که بخشی از زمان روزانه خود را صرف استفاده از بازی‌های ویدیویی می‌کنند از این تعداد گروهی که عمدتا جوانان و نوجوان هستند، علاقه زیادی به استریمر شدن دارند، برای همین این روزها اگر UGC ها (سرویس‌های اشتراک ویدیو کاربر محور) مانند یوتیوب را بررسی کنید با جوانان و نوجوانان زیادی روبرو خواهید شد که ویدیوهای خود در حین بازی کردن را اصطلاحا استریم کرده‌اند، توئیچ اما از آن جهت بین کاربران ایرانی محبوب شد که گیمرها حضور پررنگی در آن دارند و از طرفی مانند یوتیوپ در خارج و آپارات، روبیکا در ایران  به کاربرانش بر اساس فعالیت آن‌ها پول پرداخت می‌کند.

باید در کنار این مسئله اذعان کرد که توئیچ تضمینی برای رعایت قوانین فرهنگی، اخلاقی و اجتماعی ایران نداده است و بر اساس قوانین کشور مبدا خود (آمریکا) فعالیت می‌کند، در حالی که شبکه‌های اجتماعی در کشورهایی که فضای سایبری رها شده‌ای ندارند بر اساس قوانین منطقه‌ای فعالیت می‌کنند و بدیهی است که مغایرت فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی زیادی بین ارزش‌های قانونی آمریکا وجود دارد از طرفی همه سرویس‌های بزرگ آمریکایی فضای مجازی در کنار پوسته سطحی فعالیت‌های خود به خصوص در کشورهای بدون نظارت در فضای سایبری به ترویج ایدئولوژی آمریکایی می‌پردازند, البته این ذات طبیعی صنایع فرهنگی است همانطور که روزگاری هالیوود و دیزنی به تنهایی وظیفه ترویج نظریه آمریکای قوی و بزرگ را داشتند، امروز نیز پلتفرم‌های فضای سایبر،گ و تولید کنندگان محتوای فضای مجازی، در کنار هالیوود و دیزنی و امثال آن به عنوان بازوهای قدیمی این وظیفه را بر عهده دارند.

رویارویی فرهنگی آمریکا با کشور ما و حتی سایر ملل جهان بر کسی پوشیده نیست اما درباره نحوه مواجهه با این تقابل فرهنگی محل اختلاف بین کارشناسان است.

گروهی از کارشناسان معتقدند که باید صرفا کار فرهنگی کرد و سبد محصولات فرهنگی داخلی را غنی کنیم تا جوان ایرانی رغبتی به استفاده از محصولات وارداتی نداشته باشد، بخش دیگری اعتقاد دارند که فیلترینگ به شکل فعلی اثر گذار نیست و فقط جوانان ما را ناخواسته به سمت استفاده از فیلترشکن‌هایی می‌برد که دنیای پرخطرتری را مقابل آن‌ها می‌گشاید، آن‌ها روش کنونی را سیاستی یک بام و دو هوا  می‌دانند که اثر چندانی در مواجهه قهری ندارد و فقط بار روانی آن را متوجه کشور می‌کند، زمانی که فیلترشکن‌ها به راحتی در دسترس هستند، کاربران از آسیب در امان نمی‌ماند، بلکه ترغیب می‌شود به سایر بخش‌های ممنوعه هم سری بزند بنابراین تکلیف سیاستگذار باید با خدمات فضای مجازی روشن باشد یا خدمت مضر است که دسترسی به نحوی قطع می‌شود تا هیچ دسترسی وجود نداشته باشد یا مضر نیست که مانند بسیاری از سرویس‌ها در دسترس می‌ماند، ایجاد سدی که خود باعث نفع مالی سرویس نامناسب دیگری می‌شود به نظر درست نمی‌آید.

گروه سوم کارشناسانی هستند که فکر می‌کنند باید راه حلی میانه در پیش گرفته شود به این معنا که سبد محتوایی خود را متنوع و غنی بکنیم اما در کنارش اگر لازم شد از قوه قهریه هم استفاده کنیم همانطور که پلنفرم‌های آمریکایی این کار را برای مواجهه با فرهنگ ما انجام می‌دهند، توییتر و اینستاگرام دو سرویسی هستند که بارها چنین روشی را جهت مواجهه با فرهنگ ایران در پیش گرفته‌اند، آن‌ها در عین حال که محتوای فرهنگی نزدیک به ایدئولوژی خود را به کمک هوش مصنوعی و کارگران فرهنگی شیفته خود، ترویج می‌کنند اما هرگز از خطوط قرمز فرهنگی خود کوتاه نمی‌آیند و پایش که می‌رسد جای اینکه بگویند فقط با تولید محتوا علیه شهید سلیمانی، سلام فرمانده و آرمان فلسطین فعالیت می‌کنیم و مانع از اثرگذاری آن بر مخاطب می‌شویم به راحتی طوری محتوای مرتبط با شعائر ایرانی اسلامی را حذف می‌کنند که گویی  از ابتدا وجود نداشته است.

اکنون قصد نداریم به تجزیه و تحلیل این دیدگاه‌ها بپردازیم ضمن اینکه هنوز مقامات رسمی کشور موضع‌گیری مشخصی در برابر خبر فوق نداشته‌اند و مشخص نیست که توییچ با کاهش کیفیت اجرا (فیلترینگ) روبرو است یا سرورهای خودش مشکل دارد، پیگیری‌های خبرگزاری برنا از دستگاه‌های مرتبط نیز به جواب واضحی منجر نشده است و فقط دکتر محمدصادق افراسیابی معاونت نظارت و عضو هیات‌مدیره بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای در پاسخی کوتاه به خبرنگار برنا گفت:ب نیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای دخالتی در فیلتر توییچ نداشته است. پیشنهاد دیگری از سوی بنیاد در خصوص توییچ وجود دارد که در جلسات کارگروه اقتصاد محتوا با حضور نمایندگان وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی در حال بررسی است.

نکته آخر هم اینکه بر اساس گفته کارشناسان، بسیاری از کشورهای دنیا معمولا از ابزار مسدودسازی، البته نه آنطور که در ایران مرسوم است و با یک ابزار واسط از بین می‌رود، برای حفظ حاکمیت سایبری خود و در برابر اغلب پلتفرم‌ها به صورت مقطعی استفاده می‌کنند تا مانع از شراکت پلتفرم های مجازی در حکمرانی خود شوند، برای مثال برزیل در سال جاری تلگرام را مدتی مسدود کرد تا اجرای قوانین این کشور را بپذیرد، روسیه بعد از اعلام آزاد بودن اشتراک گذاری تصاویر خشونت علیه نیروهای روس توسط شرکت فیسبوک (متا) اقدامات تنبیهی خود را آغاز کرد و فیسبوک مجبور به عقب نشینی از تصمیمات خود شد، نمونه دیگر هم حذف توئیت رئیس‌جمهور نیجریه بود که منجر به برخورد با توئیتر در این کشور شد و زمانی اقدامات تنبیهی متوقف شد که توئیتر پذیرفت دیگر هوس شراکت در حکومت نیجریه به سرش نزند‌. 

خبرگزاری برنا همچنان پیگیر موضوع گزارش فوق است و اگر اطلاعات جدیدی به دست بیاید در گزارش‌های جداگانه به آن خواهیم پرداخت./

انتهای پیام/

 

خبرنگار: علی پژوهش 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: توئیتر فیلترینگ وزارت ارشاد اینستاگرام پلیس فتا توئیت بازی موبایل دادستان کل کشور وزارت ارتباطات بنیاد ملی بازی های رایانه ای افراسیابی کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه فالوور فالوور ایرانی فالوور واقعی بازی ps5 بازی ps4 بنیاد ملی بازی های رایانه ای صادق پژمان توئیچ توییچ بازی موبایلی جدید استریم استریمر فضای مجازی بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۱۱۲۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقاومت کسب و کارهای کوچک اینستاگرامی در مقابل فیلترینگ

ایتنا - بسياري از كاربران ايراني تصور داشتند با فيلترينگ اينستاگرام، اين شبكه اجتماعي نيز همچون فيسبوك از رده‌بندي شبكه‌هاي اجتماعي پرطرفدار ايراني خارج مي‌شود؛ اما داده‌هاي ديتاك نشان مي‌دهد كه پس از اعتراضات ،حجم محتواي عمومي اين بستر به ‌مرور افزايش يافت. اينستاگرام از همان آغاز راه‌اندازي‌اش در سال ۲۰۱۰ براي همه مردم در هرجاي جهان شبكه اجتماعي جذابي بود اما جذابيت ويژه‌اش را در ايران مديون يك چيز بود: فيس‌بوك كه يكي از بزرگ‌ترين فضاهاي اجتماع مجازي ايرانيان بود، فيلتر بود و مسدودنبودن اينستاگرام خيلي زود كاربران ايراني را از فيس‌بوك بيرون كشيد.
البته اينستاگرام هم سال‌ها بعد فيلتر شد اما وقتي كه ديگر قاعده بازي عوض شده بود. اينستاگرام آنقدر در زيست روزمره مردم ايران جا گرفته بود كه با فيلترشدنش هم كسي جايي نرفت؛ ماندند و پس گرفتند. 

گزارش‌هاي غيررسمي مي‌گويند بيش از ۴۰ ميليون ايراني كاربر اينستاگرام هستند و اين شبكه، پرمخاطب‌ترين شبكه اجتماعي در ايران است. مداراي مسدودكنندگان اينترنت در ايران با اين شبكه اجتماعي بسيار بيشتر از شبكه‌هاي اجتماعي بود. در حالي كه ديگر شبكه‌هاي اجتماعي با مسدودسازي و فيلترينگ دولتي مواجه بودند، اينستاگرام تا سال‌هاي اخير يكي از آخرين شبكه‌هاي اجتماعي بين‌المللي بدون فيلتر در ايران بود و حتي مدتي صحبت از «فيلترينگ هوشمند» آن بود اما بالاخره در انتهاي شهريور ۱۴۰۱ و به دنبال اعتراضات به مرگ مهسا اميني، اينستاگرام هم فيلتر شد. 
اين اتفاق درست زماني رخ داد كه اينستاگرام فراتر از يك شبكه اجتماعي، تبديل به پلتفرمي درآمدزا براي هزاران كسب‌وكار ايراني شده بود و كسب‌وكارهاي خانگي زيادي هم بر روي اين پلتفرم شكل گرفته بود. بر اساس گزارشي كه استارتاپ پادرو در سال ۱۴۰۱ منتشر كرد، شهريور ۱۴۰۱، قبل از فيلترشدن اينستاگرام، حدود ۶۳۰ هزار فروشگاه فعال اينستاگرامي وجود داشت كه بيش از نيمي از آنها تا ماه‌ها بعد هم نتوانستند كسب‌وكار خود را دوباره فعال كنند.

برخلاف كانال‌هاي تبليغاتي سنتي كه اغلب نيازمند سرمايه‌گذاري زيادي بودند و بازگشت سرمايه در آنها نامشخص بود، اينستاگرام به كسب‌وكارها امكان مي‌داد با كمترين هزينه، محصولات و خدمات خود را به صورت بصري به مخاطبان هدف ارايه دهند. علاوه بر اين، الگوريتم اينستاگرام كه محتواي تصويري را بر اساس ميزان بيش از ۴۰ ميليون ايراني كاربر اينستاگرام هستند و اين شبكه، پرمخاطب‌ترين شبكه اجتماعي در ايران است درگيري كاربران اولويت‌بندي مي‌كرد، به كسب‌وكارها امكان مي‌داد تا ديده‌شدن خود را بر اساس كيفيت و جذابيت پست‌هاي‌شان افزايش دهند.
اين قابليت‌ها، تحولي اساسي بود كه زمين بازي را بين برندهاي شناخته‌شده و تازه‌واردها هموارتر مي‌كرد.

با اين حال، هيچ‌كدام از اينها مسوولان را متقاعد نكرد كه دست از فيلتركردن پركاربرترين شبكه اجتماعي در ايران بردارند. از آن سو، كاربران بودند كه رفتار متفاوتي از خود نشان دادند. كمي كه محدوديت‌هاي اينترنتي روزهاي اعتراض كمتر شد، كاربران با فيلترشكن به اين شبكه اجتماعي بازگشتند.
در گزارشي كه موسسه پژوهشي ديتاك در مورد ميزان فعاليت كاربران ايراني در اينستاگرام منتشر كرده، آمده است: «بسياري از كاربران ايراني تصور داشتند با فيلترينگ اينستاگرام، اين شبكه اجتماعي نيز همچون فيسبوك از رده‌بندي شبكه‌هاي اجتماعي پرطرفدار ايراني خارج مي‌شود؛ اما داده‌هاي ديتاك نشان مي‌دهد كه پس از اعتراضات ،حجم محتواي عمومي اين بستر به ‌مرور افزايش يافت.»
يافته‌هاي ديتاك نشان مي‌دهد در سال ۱۴۰۱ از ۶ ميليون اكانت پابليك ايراني در اينستاگرام ۴۵۰ ميليون پست منتشر شده و كاربران ايراني در هر ثانيه بيش از ۲۵ هزار بار پست‌هاي اينستاگرام را مي‌بينند. 

در گفت‌وگوهاي روزمره ايرانيان، توييتر فضايي سياسي‌تر تلقي مي‌شود و اينستاگرام را بيشتر شبكه‌اي «زرد» مي‌نامند اما كاربران اينستاگرام، به‌خصوص كم‌سن‌و‌سال‌ترها، مي‌گويند اينطور نيست كه اينستاگرام فقط براي سرگرمي باشد. دلارام، دانش‌آموز سال يازدهم متوسطه كه صفحه‌اي با ۳۰ هزار دنبال‌كننده در اينستاگرام دارد، مي‌گويد: «اينستاگرام خيلي بزرگ است. همه‌جور محتوايي هم تويش پيدا مي‌شود. به خودتان بستگي دارد كه چه كساني را دنبال كنيد. همين اينستاگرام به خود من چيزهايي ياد داده كه 10سال ديگر مدرسه بهم ياد نمي‌داد. چرت و آشغال هم كم نيست توش ولي مي‌توانيد انتخاب كنيد چي را دنبال مي‌كنيد.»
او درباره تأثير فيلترشدن اين شبكه اجتماعي معتقد است: «اولش كه فيلتر كردند و اينترنت را بستند، مخاطباي همه ريزش كرد ولي الآن از قبل فيلتر هم رشد پيج من بيشتر بوده. الآن بيشتر براي دسترسي به برنامه‌هاي فيلترنشده مثل اپ‌هاي بانكي صاحب یک كسب‌ و كار اينستاگرامي: فيلترينگ من را مجبور كرده است كه از كاربرانم بخواهم به پلتفرم‌هاي داخلي مثل روبيكا و ايتا بيايند اما كلي سر اين فحش خورده‌ام و كمتر از پنج درصد مشتريانم حاضر شده‌اند در كانال روبيكا عضو بشوند. به نظرم دولت دارد كسب‌ و كارهاي كوچك را خفه مي‌كند به دردسر مي‌افتيم تا برنامه‌هاي فيلترشده. ديگه فيلترشكن‌ها ۲۴ ساعته روشنه.»

با اين حال، فيلترينگ اين شبكه اجتماعي چندان بي‌اثر نبوده است. پريسا، ۲۱‌ساله و صاحب كسب‌وكاري اينستاگرامي، درباره وضعيتش مي‌گويد: «شرايط بسيار سختي براي من و كسب‌وكارم بود. اينستاگرام پلتفرم مهمي براي آدم‌هايي مثل من است تا به مشتري دسترسي پيدا كنيم. وقتي كه دولت اينستاگرام را فيلتر كرد، ضربه بزرگي به من وارد شد. اول فكر كردم ممكن است يك اختلال موقتي باشد اما فيلترينگ چندسال طول كشيده است و در اين مدت فروش من به‌شدت كاهش يافته است. اين فوق‌العاده خسته‌كننده است.»
پريسا ادامه مي‌دهد: «فيلترينگ من را مجبور كرده است كه از كاربرانم بخواهم به پلتفرم‌هاي داخلي مثل روبيكا و ايتا بيايند اما كلي سر اين فحش خورده‌ام و كمتر از پنج درصد مشتريانم حاضر شده‌اند در كانال روبيكا عضو بشوند. به نظرم دولت دارد كسب‌وكارهاي كوچك را خفه مي‌كند.»
او همچنان اميدوار است كه مسوولان در سياست فيلترينگ تجديدنظر كنند. «اين كار به كسب‌و‌كارها آسيب مي‌زند. روياي من اين است كه كسب‌وكار كوچكم را بين‌المللي كنم اما اين فيلترهاي فعلي اين كار را بسيار دشوار مي‌كنند. تنها كاري كه مي‌توانم انجام دهم اين است كه تا جايي كه مي‌توانم خود را تطبيق دهم و به استقامت ادامه دهم.»

عده‌اي هم از سياسي‌شدن اينستاگرام گلايه دارند و مي‌گويند اين كار «نمي‌گذارد مثل بقيه مردم دنيا زندگي كنيم». علي، ۱۷‌ساله، در اين باره مي‌گويد: «اين فيلترينگ اينستاگرام ديگه واقعا ديوانه‌كننده شده! من نه سياسي‌ام نه هيچي، فقط مي‌خوام زندگي كنم. همين الآن نصف عكس‌هاي اينستاگرام لود نمي‌شود!»
او مي‌گويد اينستاگرام كلي محتواي مفيد براي بدنسازي‌اش دارد اما بخش زيادي از آنها را از دست مي‌دهد. علي اضافه مي‌كند: «صادقانه بگويم، من واقعا برايم مهم نيست كه دلايل فيلترينگ چيست. من مي‌خواهم بهترين زندگي نوجواني‌ام را داشته باشم، اين را كسي مي‌فهمد؟ اين خيلي خواسته زيادي است كه بتوانيم به مسخره‌بازي‌كردن و سلفي‌گرفتن خودمان بپردازيم؟» با همه اين‌ها، وعده رفع فيلتر از اينستاگرام هميشه وعده‌اي سر خرمن بوده است و هرگز محقق نشده است. كاربران هم سعي كرده‌اند خود را با شرايط جديد تطبيق دهند و حتي از مجهزبودن كاربران ايراني به فيلترشكن استفاده كنند و كار خود را در فضاهايي مثل يوتيوب كه امكان درآمدزايي ساده‌تري هم دارند، بسط بدهند و از آن طرف، تحريم‌ها هم امكاناتي را براي نقد كردن درآمدهاي دلاري فراهم كرده است كه «يوتيوبر‌شدن» را آسان‌تر هم كرده است. (اعتماد)

دیگر خبرها

  • حمله عنابستانی به رشیدی کوچی: به دروغ طرح صیانت را فیلترینگ معرفی کرد /از او پرسیدم طرح را خوانده ای گفت نه /با کج فهمی به فضای مجازی ظلم کرد
  • کلاهبرداری با جعل هویت یک خواننده سرشناس 
  • کلاهبرداری اینترنتی با جعل هویت یک خواننده سرشناس 
  • اقدامی غیرقانونی علیه کسب‌وکارهای آنلاین ایرانی/ پای رانت به فضای مجازی کشیده شد!
  • فیلتر شکست خورد / حضور بیش از 40 میلیون ایرانی در اینستاگرام
  • دستگاه‌های فرهنگی برنامه‌های شاخص خود را برای سال جاری تعیین کنند
  • مقاومت کسب و کارهای کوچک اینستاگرامی در مقابل فیلترینگ
  • بررسی زمینه‌های پژوهشی حوزه بازی میان ایران و دانشگاه سینرجی
  • آسیب‌شناسی استفاده از فضای مجازی در نظام تبلیغی‌رسانه‌ای مساجد
  • برخورد پلیس با عوامل خرید و فروش سلاح گرم و اراذل و اوباش در فضای مجازی و دستگیری ۳۰۰۰ نفر