Web Analytics Made Easy - Statcounter

اجرای طرح ویژه «کنترل تأخیر در مبدأ و حین سفر ناوگان اتوبوسی در همه استان‌ها» اجرایی شد تا ضمن نظارت بر زمان دقیق حرکت ناوگان اتوبوسرانی، از یک سو به رانندگان حمل‌ونقل جاده‌ای یادآوری شود که تأخیرات و تخلفات احتمالی آنها زیر ذره‌بین قرار دارد و از سوی دیگر خیال مسافران بابت رعایت حقوق‌شان راحت باشد.

روزنامه ایران: «داریوش باقرجوان»، مدیرکل حمل ونقل مسافری سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای به «ایران» گفت: البته تأخیر‌های ناوگان اتوبوسرانی و تخلفات احتمالی رانندگان و شرکت‌ها مورد رصد دائمی سازمان قرار داشته و پیش از این هم مسافران می‌توانستند این موارد را با شماره پیامکی 2000141 و یا سامانه ۱۴۱ (پاسخگوی شکایات شهروندان) از شرکت‌های حمل‌ونقل مطرح کنند ولی با اجرای این مانور از روز 12 تا 21 تیرماه جاری به نوعی بنا داریم این موضوع را به رانندگان و مسافران یادآوری کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تقاضا برای سفر افزایش یافته است، افزود: مسافران برای انجام سفر معمولاً زمانبندی مشخصی برای خود دارند و بر اساس چهارچوب موجود، شرکت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای که بلیت فروشی می‌کنند نیز موظف هستند در ساعت مقرر حرکت کنند.
اگر به دلایلی این سفر با تأخیر مواجه شود و مسافران شکایتی داشته باشند حتماً مسأله در کمیسیون‌های مربوط به رسیدگی به جرایم و تخلفات حمل‌ونقل بررسی خواهد شد تا مشخص شود این تأخیر دلیل موجه مانند شرایط جوی یا انسداد جاده‌ای بوده و یا واقعاً ناشی از قصور راننده یا مالک خودرو یا شرکت حمل‌ونقل مانند آزاد سواری و یا معطل شدن برای مسافر‌گیری بیشتر بوده است.


وی خاطرنشان کرد: رانندگان، مالکان و شرکت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای در صورت تخلف احتمالی مشمول جریمه نقدی و در صورت تکرار تخلف مشمول ممنوعیت در رانندگی در ناوگان حمل‌ونقل جاده‌ای می‌شوند.
وی تصریح کرد:داشتن سفری ایمن حق همه مسافران است و سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای در خصوص رعایت حقوق مسافران و حفظ امنیت جانی مسافران با کسی تعارف ندارد.از سوی دیگر مسافران نیز نباید تقاضای تعجیل از رانندگان داشته باشند زیرا این مسأله نیز بر خلاف مقررات است.
در همین حال «علیرضا راستیار»، سرپرست اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای فارس نیز گفت : با اجرای طرح ویژه کنترل تأخیر در مبدأ و حین سفر ناوگان اتوبوسی در قالب تشدید نظارت بر ناوگان اتوبوسی به‌دنبال روان‌سازی و سرعت‌بخشی در ارائه خدمات متناسب با‌ شأن مسافران هستیم. وی خاطرنشان کرد: بخش حمل‌ونقل جاده‌ای استان با همکاری پلیس راه و مشارکت شرکت‌های حمل‌ونقل مسافر به دنبال اجرای دقیق این طرح است.


به گفته وی اجرای این طرح همزمان با سراسر کشور اجرایی شده و به همین جهت انجام بازدیدها در دو سطح کنترل از مبدأ و کنترل کنار جاده‌ای با استفاده از ظرفیت حداکثری گشت ترابری و همکاری پلیس راه استان در دستور کار قرار دارد و با استفاده از سامانه پلاک‌خوان و سپهتن جهت تعیین زمان سفر ناوگان از مبدأ تا مقصد و ثبت زمان تأخیرات بیش از حد مجاز با رانندگان متخلف با قید فوریت در کمیسیون‌های مربوطه برخورد خواهد شد.


در استان فارس تعداد ۱۴۷ شرکت حمل‌ونقل مسافری پروانه فعالیت دارند و روزانه به‌طور تقریبی ۳۵هزار مسافر؛ به ترتیب اتوبوس ۲۱هزار نفر، مینی بوس ۱۱هزار نفر و سواری ۳هزار نفر با ناوگان عمومی به درون و برون استان سفر می‌کنند.
«مهرداد جهانی»، مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان مرکزی نیز از اجرای طرح ویژه برای کنترل تأخیر در حرکت از مبدأ و توقف در طول مسیر اتوبوس‌های برون شهری از ۱۲ تیرماه خبر داد و افزود: هدف از اجرای این طرح در وهله اول جلوگیری از تأخیر در حرکت اتوبوس‌ها از پایانه‌های مسافربری بوده و در گام بعدی پایش ناوگان از طریق سامانه‌های هوشمند جهت کنترل توقف در طول مسیر است.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم با اجرای این طرح و جلب رضایت مسافرین، علاوه‌ بر ساماندهی تردد اتوبوس‌ها، موجبات استقبال عموم مردم برای استفاده از ظرفیت ناوگان مسافری برون شهری را نیز فراهم آوریم که این امر بی‌شک هم به نفع مردم و هم به نفع ذینفعان حمل‌ونقل مسافری خواهد بود.

انتهای پیام/

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: راهداری و حمل ونقل جاده ای شرکت های حمل ونقل اتوبوس ها شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۱۴۳۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران گفت: صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی ضروری و لازمه تحقق آن همکاری پلیس راهور است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محسن هرمزی امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت‌_ در نشست معاونان حمل‌ونقل شهرداری و پلیس راهور کلان‌شهرها، اظهار کرد: در حوزه حمل‌ونقل شهری با چالش جدی مواجه هستیم که یکی از این چالش‌ها بحث تبلیغات ناوگان حمل‌ونقل عمومی است که هم مصوبه شورای ترافیک را دارد و هم پلیس راهور تاکید کرده است و در تمام کشورها اجرا می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه با توجه به وضعیت بد اقتصادی حاکم بر جامعه نرخ کرایه‌ها باید کنترل شود، افزود: در حالی که قیمت همه کالاها در کشور تغییر می‌کند زمانی که نرخ حمل‌ونقل عمومی تغییر پیدا می‌کند اعتراض مردم را به همراه دارد در حالی که مبلغی که رانندگان حوزه حمل‌ونقل کشورمان دریافت می‌کنند با هزینه‌ها همخوانی ندارد و با افزایش آن است که کمک هزینه رانندگان تامین می‌شود.

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران با اشاره به اینکه پایه یکم در اتوبوسرانی تهران تبدیل به دغذغه شده است، خاطرنشان کرد: پس از سال‌ها پیگیری توانستیم با کمک دولت سیزدهم و وزارت کشور اتوبوس را به چرخه حمل‌ونقل عمومی وارد کنیم، شهرداری با تمام گرفتاری‌ها پول تهیه کرد و اتوبوس خرید که تعدادی از این اتوبوس‌ها به دلیل نبود راننده پایه یک در پارکینگ است.

هرمزی تاکید کرد: فرآیند اخذ پایه یک برای رانندگان اتوبوس را تسهیل می‌کنیم، اما رانندگان با دریافت پایه یکم با وجود اینکه حقوق دریافتی آن‌ها از حوزه حمل‌ونقل شهری بالا است یا مهاجرت می‌کنند یا مشغول کار دیگری می‌شوند، یکسری مهاجرت از شهرستان‌ها به شهر تهران داربم چراکه این شهر حقوق خوبی به رانندگان پرداخت می‌کند و از سوی دیگر افرادی به خارج از کشور مهاجرت می‌کنند.

وی ادامه داد: با یک چالش جدی مواجه هستیم که تنها راه حل آن صدور کارت شهری است و طی سال‌های گذشته نیز اجرا شده بود، تنها تخصص راننده اتوبوس رانندگی در حوزه اتوبوسرانی شهری باشد که در این راستا نیاز به یکسری الزاماتی داریم که با همکاری پلیس راهور حل شدنی است تا این معضل اجتماعی از حوزه حمل‌ونقل شهری رفع شود.

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران گفت: در حوزه وزارت کشور می‌توان سامانه‌هایی همچون سرویس مدرسه و مسافربرهای اینترنتی ایجاد کرد، اگر این تبادل اطلاعات به صورت استعلام با پلیس شکل بگیرد به حوزه حمل‌ونقل کمک می‌کند.

هرمزی افزود: در حوزه سرویس مدارس حساس هستیم، راننده نباید تخلفاتش بالا و پرخطر باشد که رسماً به پلیس اعلام کردیم، می‌خواهیم بدانیم که تخلفات راننده در چه وضعیتی است و آیا گواهینامه راننده اصالت دارد یا خیر.

کد خبر 749670

دیگر خبرها

  • نخستین مرکز مانیتورینگ مراکز معاینه فنی شهر اصفهان راه‌اندازی می‌شود
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی تهران
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی
  • تولید اتوبوس ناوگان حمل ونقل عمومی در سال گذشته زیر ۱۰۰۰ دستگاه بود
  • فوت راهدار لرستانی حین انجام‌وظیفه
  • هوشمندسازی و مجازی‌سازی فرآیند حمل و نقل کالا در یزد
  • حمل کالا و بار در قم ۲۹ درصد افزایش یافت
  • رونمایی از خودروهای ثبت تخلف ویژه ناوگان بار درون شهری در اصفهان
  • نوسازی ۷۲ هزار دستگاه ناوگان حمل‌ونقل عمومی جاده‌ای
  • ۶ خطه شدن دو آزادراه در اصفهان/ ایمنی در همه کارها اولویت دارد