Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-02@17:15:27 GMT

لایه های تاریخی مشهد در خطر است

تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۴۲۲۹۲

لایه های تاریخی مشهد در خطر است

هفته گذشته در جریان اجرای لوله‌های اگو در منطقه عیدگاه مشهد، پس از حفر چندین متری زمین و مواجهه پیمانکار با لایه‌های تاریخی شهر، پروژه متوقف می‌شود. 

محمود طغرایی گفت: با توجه به سابقه ۱۲۰۰ ساله سکونت در قسمت‌های مرکزی مشهد که بافت تاریخی محسوب می‌شود، لایه‌های تاریخی تا عمق ۶ تا ۷ متر روی هم قرار گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین دلیل ممکن است در این محدوده با هر بار خاکبرداری لایه‌های تاریخی نمایان شوند.

مسئول ثبت آثار ملی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: البته باید گفت که برای حفاظت از این لایه و بنا‌های تاریخی مدفون، ضوابط اجرائی وجود دارد که رعایت آن‌ها الزامی است.

طغرایی گفت: تمام نهاد‌هایی که در آن بخش کندوکاو می‌کنند مانند مخابرات، آب و فاضلاب، شرکت گاز، شرکت برق و دیگر سازمان‌ها و نهاد‌ها باید پیش از شروع کار، در مرحله طراحی پروژه از اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مشورت گیرند و نقشه‌ها و مختصات کار خود را اعلام کنند.

او گفت: در اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی نقشه بافت تاریخی مشهد موجود است و ما با تطبیق دادن نقشه پروژه‌ها با نقشه‌های موجود امکان عملیات اجرایی و محدوده امن عملیات کندوکاو را اعلام می‌کنیم و اگر نقشه‌ها نیاز به اصلاح داشته باشند، اصلاح می‌شوند تا به آثار تاریخی آسیب وارد نشود. در نهایت با توجه به حسایت محدوده، مجوز در اسرع وقت پس از ارسال نقشه‌ها صادر می‌شود.

مسئول ثبت آثار ملی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: بسیاری از ارگان‌های اجرایی از این روند مطلع نیستند و وقتی در حین کار به لایه‌های تاریخی شهر می‌رسند، ممکن است به آن آسیب بزنند. همچنین عملیات خاک‌برداری باید در فاصله‎‌ای مطمئن از بنا‌های تاریخی انجام گیرد؛ زیرا خاک‌برداری موجب سست شدن خاک می‌شود و خطرناک است.

او در خصوص متوقف شدن عملیات طرح اگو در خیابان عیدگاه مشهد گفت: برای این عملیات شرکت فاضلاب از ما درخواست مجوز نکرده و اعلام کرده که از این قانون اطلاعی نداشته است.

طغرایی  گفت: در حال حاضر اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی به این شرکت اعلام کرده تنها با حضور کارشناس باستان‌شناس کار ادامه پیدا کند تا اگر در ادامه عملیات اجرایی به شی یا بقایای ساختمان تاریخی برخوردی صورت گرفت، تخریب انجام نشود و امکان حفاظت از اثر وجود داشته باشد. همچنین عملیات باید به شکل دستی انجام شود و از ماشین‌آلات سنگین استفاده نشود تا حفظ آثار باستانی راحت‌تر باشد.

او معتقد است: اثر تاریخی را نمی‌توان بازسازی کرد، اما برنامه شهرسازی را می‌توان طور دیگری نقشه‌ریزی کرد که به بافت تاریخی آسیبی نرسد. اگر ادارات مربوطه پیش از کار، نقشه و طرح خود را به اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌‎دستی استان ارائه کنند، می‌توان پروژه‌ها را به گونه‌ای برنامه‌ریزی کرد که به آثار تاریخی آسیب وارد نشود و پروژه‌های شهری نیز ادامه پیدا کنند.

او گفت: از آثار تاریخی نمی‌شود گذشت. قانون‌گذار به ما تکلیف کرده است که از این آثار حفاظت کنیم. اگر این رویه را نداشته باشیم چیزی از آثار نمی‌ماند و باید مخروبه آثار را جمع کنیم. باید قبل از فاجعه، قوانینی گذاشت که از وقوع تخریب جلوگیری شود.

طغرایی گفت: برخی آگاهی ندارند و برخی توجهی نمی‌کنند. اگر هماهنگی پیش از شروع پروژه وجود داشته باشد، عملیات اجرایی بدون دردسر برای مسئولین پروژه و مردم پیش خواهد رفت. در چنین شرایطی اگر ما واکنشی نشان ندهیم چیزی از آثار تاریخی نمی‌ماند و وقتی کار را متوقف کنیم، مشکلاتی برای مردم ایجاد می‌شود.

او گفت: خوشبختانه در عملیات اخیر آب و فاضلاب اثری تخریب نشده است و ۲ قطعه ستون سنگی پیدا شده و هم اکنون با هماهنگی یگان حفاظت استان برای نگهداری به اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی منتقل شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بافت تاریخی مشهد میراث فرهنگی و گردشگری گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی اداره کل میراث فرهنگی لایه های تاریخی آثار تاریخی نقشه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۴۲۲۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وجود بیش از یکهزار و 800 اثر تاریخی ثبت ملی شده در آذربایجا‌ن‌غربی

به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز مهاباد؛ معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌غربی درجلسه شورای معاونین اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان با معاون امور مجلس و حقوقی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: 20  اثر تاریخی در استان تعیین حریم شده که با این آثار ،تعداد آثار تاریخی ثبت ملی شده استان به یکهزار و ۸۰۹ اثر رسیده است.

داوود فرازی افزود: همچنین ۳۴  اثر تاریخی شناسایی شده که پرونده‌های آنها برای مطالعه و بررسی جهت ثبت ملی شدن به تهران ارسال شده است.

فرازی در ادامه اظهارکرد: برای توسعه موزه‌های استان اقداماتی صورت گرفته و یا دردستور کار قرارگرفته است که از آن جمله می‌توان به موزه‌های میاندوآب، بوکان و موزه صلح سردشت اشاره کرد.

معاون امور مجلس و حقوقی وزرات میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هم در این جلسه گفت: همجواری با چند کشور خارجی فرصت و ظرفیت مناسبی برای آذربایجان‌غربی است و این استان با برخورداری از این ظرفیت می‌تواند به مقصد سفرگردشگران تبدیل شود.

جواد واحدی، با تأکید بر لزوم اهتمام و جدیت مسئولان حوزه گردشگری آذربایجان‌غربی افزود: آذربایجان‌غربی برنامه هایی را که تدوین شده بود به درستی انجام داده است.

واحدی، با بیان اینکه امروز می‌توانیم درآمد گردشگری را به رخ نفت بکشیم،تصریح کرد: درگذشته شناسنامه نداشتیم و در حد سازمان دیده می شدیم اما امروز وظایفی از دولت گرفتیم که انقلاب بزرگی در شرح وظایف به شمار می‌رود.

معاون امور مجلس و حقوقی میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی اضافه کرد: وزارت میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی در بحث معرفی و شناساندن ایران به دنیا با جدیت عمل کرده است.

پس از این جلسه با حضور معاون امور مجلس و حقوقی وزارت میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی و جمعی از مسئولان استانی یک باب هتل در ارومیه افتتاح شد.

این هتل که با سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیارد ریالی و اشتغالزایی برای پنج نفر احداث شده است، دارای ۳۲ اتاق با ۷۸ تخت اقامتی است.

دیگر خبرها

  • معرفی ریسباف محور طرح های سرمایه گذاری گردشگری اصفهان
  • نمایش ۵۹ شیء تاریخی به زودی در موزه‌های استان همدان
  • ثبت ۵ اثر طبیعی شهرستان سپیدان در فهرست آثار طبیعی ملی
  • وجود بیش از یکهزار و 800 اثر تاریخی ثبت ملی شده در آذربایجا‌ن‌غربی
  • در حمله به اسرائیل، از لایه پدافندی ناتو عبور کردیم 
  • حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است
  • بازدید رایگان از موزه‌های سیستان و بلوچستان ویژه معلمان و اساتید
  • ۱۰ حفار غیرمجاز در منطقه تاریخی ارومیه دستگیر شدند
  • نمایش نوزده نقشه قدیمی خلیج فارس در شهر کاریز کیش
  • تصاویر نقشه‌های تاریخ با نام خلیج فارس