Web Analytics Made Easy - Statcounter

خروجی و فلسفه زندگی، شادی درونی، سلامت و فعالیت بدنی شهروندان، ابزار و مبانی جوامع توسعه‌یافته است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، دومین جلسه از سلسله میزگردهای علمی «چیستی و چرایی حقوق شهروندی» با موضوع سلامت شهروندی و توسعه، امروز _شنبه هجدهم تیرماه_ برگزار شد. در این نشست با حضور کارشناسان، اساتید حوزه ورزش و سلامتی، اهمیت ورزش و سلامتی و نقش آن در توسعه پایدار مورد بررسی قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سعید نیکوخصلت، دانشیار فیزیولوژی ورزشی دانشکده تربیت‌بدنی دانشگاه تبریز با بیان اینکه شهروندی مقوله‌ای است که بشر از ابتدای خلقت با این فرایند آشنا نبوده و به عنوان پدیده‌ای تازه خود را نشان داده است، اظهار کرد: محققان درمورد این پدیده درحال مطالعه، تحقیقات و نظریه‌پردازی هستند و به این نتیجه رسیده‌اند که در جوامعی که انسان‌ها آزادی عمل بیشتری دارند، شهروند مفهوم پیدا می‌کند؛ فضای شهروندی با فضایی مانند پادگان که مبنای آن اطاعت است، فرق دارد.

وی اضافه کرد: شهروندان با اعتماد به یکدیگر و با وجود تفاوت‌ها، قابلیت‌ها، هنرها و تخصص‌ها برای خود تشکلی ایجاد می‌کنند و در این فضای مشخص به نام شهر، بحث حق و حقوق و انتظاراتی که فرد با اعتماد و حضور در آن جمع باید داشته باشد پدید می‌آید، کما اینکه عصر جدید این فضای شهروندی را در بعضی دیدگاه‌ها به چالش می‌کشد و آن بخش اینترنت و شبکه اینترنتی است.

نیکوخصلت خاطرنشان کرد: امروزه به واسطه اینترنت و شبکه‌های مجازی، فضا و مکان به آرامی در حال حذف هستند؛ به فرض شاید من ۱۰ روز در شهر حضور نداشته باشم ولی می‌توانم وظایف شهروندی خود را به صورت آنلاین پیش ببرم؛ حتی شاید برای سال‌ها در شهر خود حضور نداشته باشم اما وظایف شهروندی خود را به جا بیاورم.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: نهایتاً در این زمینه نظریه‌پردازی‌هایی می‌شود و سیستمی بر این اساس پیش می‌رود، اما در مقوله ورزشی باید گفت که ورزش در این میان پدیده جدیدی است که به اعتقاد من هنوز شناخته نشده، پدیده مهمی که خیلی از مباحث را می‌تواند درنوردد و در مباحث سیاسی اقتصادی، فرهنگی، سلامتی، مفاهیم تربیت بدنی و آموزش و پرورش خود را قدرتمند نشان داده است.

نیکوخصلت تصریح کرد: در ورود به مفاهیم ورزشی در آموزش و پرورش می‌بینیم که آموزش و پرورش نتیجه‌ای را که از میدان ورزش و کلاس درسی می‌گیرد، هرگز نمی‌تواند از خود کتاب بگیرد! درست است که همواره شنیده‌ایم که در دنیا سیاست از ورزش جداست، اما گذر زمان بسیاری از مفاهیم و دیدگاه‌ها را تغییر داده؛ در جنگ اوکراین شاهد آن بودیم که سازمان‌های ورزشی در رابطه با این جنگ سریعاً وارد عمل شدند و اعمال قدرت کردند.

دانشیار فیزیولوژی ورزشی دانشکده تربیت‌بدنی دانشگاه تبریز گفت: به نظر می‌آید با وجود این واقعیت‌ها، هنوز شناخت قدرت ورزش در کشور ما آن گونه که باید پررنگ نیست. در قانون اساسی به رایگان بودن ورزش برای شهروندان در همه سطوح اشاره شده و قانون ارزشمندی است، ولی وقتی در این زمینه مطالبه‌ای انجام می‌گیرد و مردم به حقوق خود آشنایی ندارند، چنین اتفاقی نمی‌افتد. برای مثال وقتی والدین برای ثبت‌نام کودک خود به مدرسه مراجعه می‌کنند، درخصوص کلاس تقویتی برای یک درس سوال می‌کنند ولی هرگز از وجود یک زمین ورزشی یا ساعت ورزشی سوال نمی‌کنند یا به راحتی یک مدرسه بدون امکانات ورزشی را برای ثبت‌نام انتخاب می‌کنند! این موضوع نشان می‌دهد که سطح آگاهی مردم درخصوص فراگیری قوانین، مسئولیت‌پذیری، برد و باخت، احترام به پیشکسوت و انضباط توسط کودک در قالب ورزش اندک است.

نیکوخصلت با بیان اینکه متأسفانه در کشور ما جایگاه ورزش حرفه‌ای مشخص نیست و ما هنوز با ابتدایی‌ترین مسائل آن دست و پنجه نرم می‌کنیم، افزود: امیدوار هستیم در بحث آگاهی دادن به مردم، خانواده‌ها، سازمان‌های مردم‌نهاد، وزارتخانه‌ها و مجلس با قوانینی که تصویب می‌کنند ورود و فضای مناسب را فراهم کنند.

این دانشیار فیزیولوژی ورزشی دانشکده تربیت‌بدنی دانشگاه تبریز، تاکید کرد: اتفاقی که از صد سال گذشته افتاده این است که ما کلاً از فضاهای طبیعی جدا شده‌ایم، با آمدن به شهر با وجود دستیابی به منافع مشترک، یکسری مزیت‌ها را از دست داده‌ایم که یکی از آن‌ها «شادی» است؛ دستاورد شهرنشینی پایین آمدن درجه شادی بوده است.

وی ادامه داد: گفته می‌شود خروجی و فلسفه زندگی، شادی درونی است؛ یعنی اگر ما در همه زمینه‌ها موفق باشیم ولی شادی و رضایتمندیِ درونی نداشته باشیم، مسیر زندگی را به درستی طی نکرده‌ایم.

نیکوخصلت تصریح کرد: در مقابل شهروند شدن یکسری مزیت‌ها همانند شبکه‌های اجتماعی، ارتباطات، رفاه و آسایش به ارمغان آورده که ارزشمند است. سطح رفاه با رضایت از زندگی فرق دارد، در صد سال گذشته شاید میزان رفاه ما با وجود امکانات جدید ۱۰ برابر شده باشد ولی شادی درونی کاهش یافته است؛ با این اوصاف نقش ورزش پررنگ‌تر می‌شود. ورزش می‌تواند با توانایی خود این کمبود را پر کند، ورزش در بحث سلامتی در بیماری اپیدمی شایع شده اخیر، دیابت، بیماری‌های قلبی‌وعروقی، افسردگی، آلزایمر، مدیریت و پیشگیری از سرطان اثربخشی خود را اثبات کرده است.

دانشیار فیزیولوژی ورزشی گفت: با وجود اینکه سال‌ها در دانشگاه‌ها در این زمینه فعالیت کرده‌ایم ولی چون فلسفه دانشگاه‌ها و اساتید به درستی نهادینه نشده، با وجود هزاران فارغ‌التحصیل دانشگاهی، خروجی آن را آن گونه که باید در جامعه نمی‌بینیم، فلسفه ارتباط سه ضلع مثلث دانشگاه، علم _ اقتصاد، سرمایه‌گذاری و قانون و حقوق که زیربنای پیشرفت و توسعه است از چیدمان درستی برخوردار نیست.

بهزاد بهزادنیا، عضو هیئت علمی گروه رفتار حرکتی و روانشناسی ورزشی دانشگاه تبریز، نیز در ادامه این نشست، گفت: مدت‌هاست که کشورهای مختلف و اینکه چگونه به سمت فعالیت‌های ورزشی رفته‌اند را بررسی می‌کنم در برخی از کشورها از جمله کانادا، استرالیا، فعالیت‌های بدنی با نگاهی که از مدرسه شروع کرده‌اند، شکل گرفته و ادامه می‌یابد.

وی با بیان اینکه تبریز شهری است که به نسبت جمعیت و پزشکانش شاید در رده اول کشور باشد، ادامه داد: این شهر پر از پزشک است شاید در هیچ جای دنیا در هیچ شهری به اندازه تبریز پزشک نداشته باشند این نشان می‌دهد که بخش بزرگی از جامعه ما متوجه پزشکان و درمان است بجای آن که به پیشگیری و قبل از مرحله بیماری و درمان فکر کنیم‌.

بهزادنیا افزود: در بحث حقوق شهروندی در دولت گذشته به حضور و حق مردم در فعالیت‌های ورزشی کاملاً اشاره شده بود ولی این موضوع قدم به مرحله اجرا نگذاشت، مطالعات و پژوهش‌های چند دانشگاه استرالیا در زمینه تربیت بدنی علل عدم رغبت مردم به ورزش را بررسی کرده است، همانطور که پیش تر نیز اشاره شد والدین در بررسی برای ثبت نام فرزندانشان، به یک کلاس خوب ریاضی بیشتر اهمیت می‌دهند و اینکه چگونه فرزندانشان می‌توانند حتی پزشک شوند، درحالی که می‌توانند راه بهتری برای خدمت رسانی به مردم را در پیش بگیرند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: قسمتی از این کمبودها بر می‌گردد به آگاهی جامعه و بحث ناآگاهی والدین ما که معمولاً به جای اینکه نگاهشان به سالن یا امکانات ورزشی یک مدرسه یا دانش معلم ورزش یک مدرسه باشد متوجه نوع فعالیت‌ها در زمینه علوم، ریاضی و سایر موارد است.

بهزاد بهزادنیا گفت: فعالیت بدنی در بعضی از کشورها مثل کانادا در سطحی است که به این باور رسیده‌اند به واسطه فعالیت بدنی نجات از سرطان اتفاق می‌افتد و بزرگترین مرکز در دانشگاه آلبرتا در کانادا معتقد است که مردم می‌توانند با فعالیت‌های بدنی به هدف اصلی زندگی خود برسند.

وی افزود: بسیاری از کشورهای اسکاندیناوی میزان رضایت از زندگیشان نسبت به سایر کشورها بیشتر است ولی در جامعه ما همه مباحث حول محور اقتصاد می‌چرخد، مردم در بحث سلامتی فکر می‌کنند که حق شهروندی این است که چگونه به پزشکان و خدمات پزشکی دسترسی داشته باشند در حالی که نمی‌دانند که چگونه کیفیت بهتری از زندگی را با حضور در یک محل ورزشی داشته باشند.

عضو هیئت علمی گروه رفتار حرکتی و روانشناسی ورزشی دانشگاه تبریز، گفت: بحث آگاهی دادن به مردم در زمینه فعالیت‌های بدنی از اهمیت زیادی برخوردار است، در سازمان ملل به فعالیت‌های بدنی و حق ورزش برای همه مردم و بحث برابری جنسیتی در محیط‌های ورزشی تاکید شده است.

بهزادنیا خاطرنشان کرد: اتفاق خوبی که در زمینه ورزش صبحگاهی در کشور ما درحال رخ دادن است و ما شاید در هیچ سازمان دیگری در حال حاضر نتوانیم آن را ببینیم، در بحث اقتصاد و هزینه، بیشترین هزینه در جامعه ما مربوط به ورزش حرفه‌ای است، در مطالعه‌ای که سال‌های گذشته انجام شده، مردم تعریف ورزش همگانی را در ورزش‌های حرفه‌ای مثل فوتبال، والیبال و کشتی می‌دانستند و از ابتدایی‌ترین حقوق خود حتی در استفاده از یک زمین ساده ورزشی آگاه نبوده‌اند، جدیداً در بحث توسعه پایدار به فعالیت‌های ورزشی و حضور در محیط‌های ورزشی و اینکه چقدر می‌تواند به طور غیرمستقیم حتی در تغییرات اقلیمی و نهایتاً در توسعه فرهنگ سلامتی در آینده نقش داشته باشد، بیشتر توجه شده است.

کد خبر 586938

منبع: ایمنا

کلیدواژه: تبریز ورزش ورزش همگانی سلامتی آذربایجان شرقی حقوق شهروندی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق فعالیت های بدنی دانشگاه تبریز فعالیت بدنی تربیت بدنی فعالیت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۴۴۴۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حرکات اصلاحی و ورزشی چطور به بهبود مشکلات جسمانی کمک می‌کند؟

به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا، با توجه به دلایل متعدد و پیشرفت تکنـولوژی و عدم آشنــایی به تأثیر حرکات بدنی صحیح، انسان امروزی دچار کم یا بی حرکتی شده است تا جایی که دچار ضعف، سستی و بیماری‌های گوناگون گردیده است و از نظر جسمانی باعث شده توانایی انـجام خیـلی کارهارا نداشته باشد و به لحاظ شکل ظاهری دچـار ناهنجاری شده است.

عامل اصلی خیلی از بیماری‌ها فقدان فعالیت‌های بدنی است و همچنین استفاده نا صحیح از عضلات که سبب شکل گیری و ضعف وناتوانی شده و منجر به ناهنجاری‌های اندام‌های فوقانی وتحتانی می‌گردد و باعث تغییر شکل وضعیت بدنی و اندام انسان می‌شود.

این ضعـف وناتـوانی نه تنها شکـل ظاهری را تغییــر داده بلکه یکی از عوامل انزوا و افسـردگی است، در ضـمن باعث فشار بر روی مفـاصل زانـو، کمـر و آرتروز زودرس است. در جامعه کنونی بسیاری از نوجوانان، جوانان و بزرگسالان از ناهنجاری‌های قامتی رنج می‌برند: داشتن شانه‌ای افتاده، زانویی پرانتزی، سر به جلو و...

تصمیم داریم در یک سلسله نوشتار به مبحث حرکت اصلاحی و هر جلسه یک عارضه اسکلتی-عضلانی بر اساس منابع و کتب علمی بپردازیم:

موضوعات مورد بحث در حرکات اصلاحی:

*بررسی ضعف‌ها و ناهنجاری‌های اکتسابی دستگاه استخوانی، عضلانی و مفصلی افراد است. 

*این ناهنجاری‌ها عموما در اثر عادات حرکتی نامناسب، فقر حرکتی، شرایط نامناسب محیطی و با مشخصه‌های تدریجی بودن، بویژه در دوران کودکی و سنین رشد اتفاق می‌افتد.

*این ناهنجاری‌ها هنوز شدید نیستند که به جراح سپرده شوند لذا با حرکات اصلاحی و درمانی قابل اصلاح می‌باشند.

*به زبان دیگر موضوع حرکات اصلاحی تعادل ساختار فیزیکی بدن یا همان وضعیت بدنی (قامت) است.

تغییرات وضعیت بدنی

در دوران جنینی ستون فقرات فقط یک انحنا دارد که از سر شروع می‌شود و تا ناحیه خاجی ادامه می‌یابد. در دوران نوزادی دو خمیدگی عمده (هر دو انحنا در ناحیه سینه و خاجی به طرف جلو). با حرکات سر و گردن نوزاد در حدود ۶ ماهگی انحنای گردنی (انحنای سوم) شکل می‌گیرد (تحدب به جلو). با شروع نشستن و چهار دست و پا رفتن انحنای کمری (انحنای خفیف چهارم) ظاهر می‌شود (تحدب به جلو). (به دلیل بزرگی کبد و بالا بودن مرکز ثقل کودک برای ایستادن و راه رفتن حالت نا پایداری دارد. برای جبران این حالت یک خمیدگی شدید کمری –لوردوز- برای حفظ تعادل ایجاد می‌کند). در اولیل راه رفتن و ایستادن پا‌های کودک حالت پرانتزی دارد این تا ۱۸ ماهگی ادامه داشته و به تدریج در حدود ۳.۵-۳ سالگی با یک حالت ضربدری ادامه می‌یابد. این حالت در حدود ۷-۶ سالگی از بین می‌رود.

وضعیت بدنی

قرار گرفتن بخش‌های مختلف بدن به ترتیب نسبی به منظور انجام یک فعالیت خاص
   همچنین:
*یعنی ترکیب ساختار مفاصل بدن در هر لحظه از زمان
*یعنی ارتباط قسمت‌های مختلف بدن نسبت به خط ثقل
*یعنی ترتیب قرار گرفتن صحیح و متناسب اجزای بدن
*اثر کارآیی مکانیکی بر سیستم عصبی عضلانی در وضعیت قائم (ارتوپدی)

* از نظر تیپ شناسی:

قرار گرفتن بدن به این ترتیب است که سر در حالت مستقیم، نگاه به طرف جلو، ران کاملا صاف، زانو‌ها نسبت به ران‌ها در زاویه صحیح، انگشتان پا در حالت مستقیم و پاشنه‌ها نیز در یک امتداد قرار داشته باشند. 

خط فرضی ثقل

خطی است که از مرکز ثقل بدن می‌گذرد و بر مرکز سطح اتکا که معمولا در میان دو پا است عمود می‌شود. به هر میزانی که این خط از نزدیک یا مرکز ثقل بگذرد بدن در حالت تعادل خواهد بود.    عبور خط فرضی ثقل را در بدن می‌توان از سه نما بررسی کرد. نحوه قرارگیری بخش‌های مختلف اسکلت آدمی نسبت به این خط؛ شاخص اصلی تشخیص ناهنجاری‌ها در حرکات اصلاحی است.


وضعیت بدنی استاندارد/ مطلوب/ بهینه در نمای جانبی
 

وضعیت استاندارد در نمای قدامی و خلفی

دکتر میثم اللهمرادی
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی
مربی رسمی فدراسیون جهانی بدنسازی و پرورش اندام IFBB

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • زیرساخت‌های ورزش مدارس در میامی توسعه یافت
  • موافقت با خواهرخواندگی بندرعباس با پنج شهر آسیایی
  • مجری و گوینده قدیمی درگذشت + عکس
  • حرکات اصلاحی و ورزشی چطور به بهبود مشکلات جسمانی کمک می‌کند؟
  • جذب نخبگان در دانشگاه فرهنگیان
  • احداث ۵ دهکده جامع ورزشی/ جذب نخبگان در دانشگاه فرهنگیان
  • چه کنیم آلزایمر نگیریم؟
  • شهرداری همدان در جذب شهروندان به ورزش خلاقانه عمل کند
  • توسعه ورزش های همگانی با اجرای برنامه آزاد سازی اماکن ورزشی
  • گران شدن ورزش به معنای تحمیل هزینه های بیشتر درمانی در آینده است