Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شانا»
2024-05-06@23:12:04 GMT

دومینوی اشتباهات سیاستی/ بحران سوخت در سریلانکا

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۵۹۹۷۱

دومینوی اشتباهات سیاستی/ بحران سوخت در سریلانکا

اشتباهات سیاستی مرگبار دولت سریلانکا در سه سال اخیر در کنار پیامدهای اقتصادی همه‌گیری کرونا و جنگ در اوکراین سبب شده اقتصاد این کشور در لبه پرتگاه قرار گیرد. مسئولان سریلانکایی اعلام کرده‌اند که تنها برای یک روز بنزین در اختیار دارند و منابع ارزی کافی برای واردات بیشتر سوخت در اختیارشان نیست.

به گزارش شانا به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد، آمارها نشان می‌دهد ذخایر ارزی این کشور به کمتر از ۵۰ میلیون دلار تنزل یافته است و همین موضوع سبب شده دولت این کشور فروش سوخت به خودروهای شخصی را ممنوع کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سریلانکا با بدترین بحران اقتصادی در ۷۰ سال اخیر روبه‌رو شده است و افزایش تورم و کمبود سوخت و مواد غذایی باعث شد روز شنبه مردم این کشور در اعتراض به وضعیت وخیم اقتصادی کاخ ریاست‌جمهوری سریلانکا را اشغال کنند.

وضعیت امروز سریلانکا معلول عوامل مختلف داخلی و خارجی، اعم از اشتباهات سیاستی دولت این کشور، همه‌گیری کرونا و جنگ در اوکراین است. این عوامل باعث شده‌اند درآمدهای ارزی این کشور کاهش یابد و با افزایش قیمت انرژی، کسری تجاری آن تا آنجایی پیش برود که نتواند کالای مورد نیازش را وارد کند. این وضع، ثبات سیاسی این کشور را نیز با مشکل مواجه کرده است. برخی منتقدان دولت پرداخت بدهی‌های مربوط به سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی چین در این کشور را نیز به‌عنوان یکی از دلایل عمده کاهش منابع ارزی این کشور معرفی می‌کنند. نرخ تورم سریلانکا در ماه ژوئن به بیش از ۵۴.۶ درصد رسیده است و سطح قیمت مواد غذایی افزایشی ۸۰ درصدی را تجربه می‌کند. سرنوشت این کشور می‌تواند به‌عنوان هشداری مهم به کشورهایی به‌شمار رود که در سیاست‌های اقتصادی خود رویه‌های مشابهی را در پیش گرفته‌اند.

یکی از انتقادهای مهم به رئیس‌جمهوری سریلانکا برنامه کاهش مالیات‌های او در سال ۲۰۱۹ است. راجاپاکسه از پذیرش نیاز به کاهش هزینه‌های دولت و افزایش مالیات برای کمک به سریلانکا برای جلوگیری از شرایط اقتصادی سخت‌تر خودداری کرد و نرخ مالیات در این کشور را کاهش داد. این مسئله سبب شد سطح درآمدهای دولت سریلانکا کاهش قابل‌توجهی یابد. به گفته وزیر دارایی این کشور، این کاهش مالیات‌ها سبب شده دولت سالانه ۱.۴ میلیارد دلار درآمد را از دست دهد. پیش از این و از سال ۲۰۰۹ سیاست دولت سریلانکا به جای تولید صادرات‌محور، بر بازارهای داخلی تمرکز کرد. این رویکرد موجب شد در حالی‌ که مخارج وارداتی این کشور در حال افزایش بود، درآمدهای صادراتی تغییر چندانی را تجربه نکند. کاهش درآمدهای دولت در کنار این مخارج فزاینده موجب شد سریلانکا از کسری تجاری ۳میلیارد دلاری رنج ببرد.

نتیجه واضح کاهش درآمدهای دولت و کاهش ذخایر ارزی سریلانکا ناتوانی در واردات کالاهای ضروری مانند سوخت و غذاست. در پایان سال ۲۰۱۹، ذخایر ارزی سریلانکا ۷.۶ میلیارد دلار اعلام شد؛ تا مارس ۲۰۲۰ این رقم به سطح ۱.۹ میلیارددلاری کاهش یافت و اخیرا دولت این کشور اعلام کرده صرفاً ۵۰‌ میلیون دلار ذخیره ارزی دارد.

با اعلام اینکه دولت سریلانکا تنها ارز کافی برای واردات سوخت یک روز را دارد، فروش سوخت به خودروهای شخصی ممنوع شد. وزیر انرژی سریلانکا اعلام کرده است که این کشور تنهابرای پنج روز سوخت کافی دارد. سریلانکا به بدترین بحران اقتصادی خود از زمان استقلال دچار شده است. روز چهارشنبه نخست‌وزیر سریلانکا در سخنانی اعلام کرد که اقتصاد این کشور کاملاً فروپاشیده است و میلیون‌ها نفر با کمبود غذا، سوخت و برق دست‌وپنجه نرم می‌کنند. جنگ اوکراین و افزایش قیمت نفت در جهان بر مشکلات سریلانکا دامن زده است.

منبع: شانا

کلیدواژه: سریلانکا قیمت سوخت روزنامه دنیای اقتصاد دولت سریلانکا سبب شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.shana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۵۹۹۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است

نوید نبوی زاده کارشناس حوزه انرژی در رابطه با ضرورت سوق دادن مصرف سوختی خودروهای کشور به سمت سوخت های جدید نظیر CNG به خبرنگار قدس اظهار کرد:  مصرف بالای بنزین، در کشور و حجم بالای مصرف غیربهینه خودروهای تولید داخل، مستقیما به کسری بودجه تبصره هدفمندی یارانه های انرژی منجر شده است و در دو سال گذشته روند صعودی داشته است، باید برای راهکار کوتاه مدت حل این ناترازی ارزی مهم و کاهش ناترازی بنزین، بر سوق دادن مصرف به سمت سوخت های جدید حرکت کنیم و از همین رو تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG باید در دستور کار قرار گیرد.

وی در مورد اهمیت به کارگیری CNG گفت: CNG عمدتاً از متان تشکیل شده است که ساده‌ترین هیدروکربن است. این ترکیب شیمیایی ساده باعث می‌شود که هنگام سوختن، محصولات کمتری تولید شود. در مقایسه، بنزین و دیزل از مولکول‌های پیچیده‌تری تشکیل شده‌اند که در فرآیند احتراق محصولات جانبی بیشتر و متنوع‌تری تولید می‌کنند. متان دارای نسبت کربن به هیدروژن بسیار پایین‌تری نسبت به بنزین یا دیزل است. این به معنای آن است که برای هر واحد انرژی تولیدی، متان کمترین میزان دی‌اکسید کربن را تولید می‌کند.

وی افزود: همچنین متان به دلیل ساختار ساده‌اش به طور کامل‌تری می‌سوزد. این احتراق کامل‌تر باعث می‌شود که میزان آلاینده‌های ناشی از احتراق ناقص مانند هیدروکربن‌های نسوخته و مونواکسید کربن به شدت کاهش یابد. علاوه بر این‌ها در احتراق CNG، آلاینده‌های خاصی مانند سولفور دی‌اکسید (SO2) و سرب، که معمولاً در احتراق سوخت‌های فسیلی دیگر تولید می‌شوند، به میزان بسیار کم یا اصلاً تولید نمی‌شوند. این مواد آلاینده مسئول ایجاد باران‌های اسیدی و دیگر مشکلات زیست‌محیطی هستند. بنابراین، استفاده از CNG به عنوان سوخت خودرو نه تنها کمک به کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای می‌کند، بلکه به کاهش آلایندگی کلی ناشی از حمل و نقل نیز کمک می‌کند، که این امر به نوبه خود سلامت عمومی و محیط زیست را بهبود می‌بخشد.

نبوی زاده در ادامه افزود: استفاده از گاز طبیعی فشرده (CNG) به عنوان سوخت برای موتور خودروها مزایای متعدد دیگری نیز دارد که از جمله می‌توان به بهبود عمر موتور و کارایی آن اشاره کرد. گاز طبیعی دارای خصوصیات احتراقی است که به کاهش سایش در قسمت‌های داخلی موتور کمک می‌کند. احتراق CNG کمتر باعث ایجاد رسوبات کربنی می‌شود، که این رسوبات معمولاً در اثر استفاده از بنزین یا دیزل تولید و موجب فرسایش سیلندرها و پیستون‌ها می‌شوند. CNG دارای نقطه احتراق بالاتری نسبت به بنزین است، اما در مقایسه با بنزین، دمای کلی احتراق CNG پایین‌تر است.

وی افزود: این امر می‌تواند به کاهش خطر ایجاد خرابی‌های ناشی از حرارت بالا در موتور کمک کند، بنابراین به طول عمر بیشتر موتور منجر می‌شود. به دلیل کمتر بودن رسوبات کربنی ناشی از احتراق CNG، روغن موتور نیز کمتر آلوده می‌شود. این امر به افزایش فواصل زمانی بین هر بار تعویض روغن و در نتیجه، کاهش هزینه‌های نگهداری موتور کمک می‌کند. همانطور که قبلاً ذکر شد، CNG تمایل کمتری به تولید رسوبات کربنی دارد.

وی گفت: این ویژگی به حفظ تمیزی بیشتر محفظه احتراق و دیگر قسمت‌های حیاتی موتور کمک می‌کند، که نه تنها عملکرد موتور را بهبود می‌بخشد بلکه می‌تواند به کاهش نیاز به تعمیرات مکرر نیز منجر شود. استفاده از CNG در موتورهای خودرو به کاهش انتشار مواد آلاینده خطرناکی مانند مونواکسید کربن، هیدروکربن‌ها و اکسیدهای نیتروژن در داخل محیط کمک می‌کند، که این نیز سلامت رانندگان و سرنشینان را تضمین می‌کند.

وی در جمع بندی صحبت های خود گفت: به این ترتیب، CNG نه تنها به دلایل زیست‌محیطی بلکه به خاطر مزایای عملی و اقتصادی که برای موتور خودروها دارد، به عنوان یک جایگزین عالی برای سوخت‌های سنتی محسوب می‌شود. با کاهش تولید آلاینده‌های خطرناک و حفظ سلامتی رانندگان و سرنشینان خودرو، سهم بزرگی در بهبود کیفیت زندگی ارائه می‌کند. در حالی که چالش‌هایی در زمینه تطابق خودروها با CNG وجود دارد، پتانسیل‌های آن برای کاهش اثرات منفی بر محیط زیست و ارتقاء کارایی و دوام خودرو، مزایای انکارناپذیری را ایجاد می‌کند. بنابراین، تشویق استفاده از CNG به عنوان سوخت خودرو نه تنها یک گزینه مسئولانه از نظر زیست‌محیطی است، بلکه به عنوان یک استراتژی هوشمندانه برای بهبود عملکرد و کاهش هزینه‌های نگهداری خودرو نیز عمل می‌کند. در نهایت، این نه تنها به نفع محیط زیست است، بلکه به رانندگان این امکان را می‌دهد که در مصرف انرژی خودروهای خود صرفه‌جویی کرده و از سلامت بهتری برخوردار باشند.

دیگر خبرها

  • پشت پرده کاهش اعطای تسهیلات به واحدهای تولیدی
  • ‏افزایش ۲۰۰ میلیون دلاری دارایی‌های ارزی در فروردین
  • هزینه‌کرد ۵.۵ میلیارد یورویی دولت سیزدهم برای بهبود وضع هوا و کاهش سوختن گازهای مشعل
  • هزینه‌کرد ۵.۵ میلیارد یورویی دولت برای بهبود وضع هوا و کاهش فلر
  • رویکرد ایدئولوژیک دولت رییسی، ریشه ادامه چالش‌های اقتصادی
  • شاوردیان: بعد از عملیات وعده صادق سودجویان به دنبال ایجاد بحران اقتصادی در کشور بودند
  • دولت روحانی چگونه سفره مردم را کوچک کرد؟
  • بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است