Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-03@21:50:56 GMT

ساخت و ساز زیر گوش دروازه درب کوشک قزوین

تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۶۵۸۰۶

ساخت و ساز زیر گوش دروازه درب کوشک قزوین

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: انجام ساخت و ساز در اطراف بناهای تاریخی دارای ضوابط خاصی از جمله کد ارتفاعی و نمای آن و نیز خط آسمان است و حتی در مورد پلان‌های معماری هم بسته به جایی که بنا ساخته می‌شود محدودیت‌هایی وجود دارد.

تلاش برای حفظ حریم بناهای تاریخی یکی از وظایف مشخص شده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است و بدون شک این انتظار وجود دارد تا میراث با دغدغه جدی نسبت به حفاظت از بناهای تاریخی اقدام کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ساخت و ساز در حریم آثار تاریخی در قزوین سابقه‌ای طولانی دارد و مردم قزوین هرچند وقت شاهد شکستن حریم یک اثر و یا بافت تاریخی هستند.

ساخت یک ساختمان حدود ۵ طبقه دقیقاً در روبروی بنای تاریخی بلدیه و یا ساخت ساختمان‌هایی با بیش از ۴ طبقه ارتفاع در محله بلاغی آن هم در حالی که شورای عالی معماری و شهرسازی بر ساخت تنها دو طبقه ساختمان در این بافت تاکید کرده از جمله نقض حریم‌هایی است که در سکوت دستگاه‌های نظارتی و حتی میراث فرهنگی در قزوین صورت گرفته است.

اما این بار نقض حریم به اثر تاریخی درب کوشک قزوین رسیده است تا جایی که در فاصله کمتر از ۵۰ متری بنای تاریخی دروازه درب کوشک قزوین بنایی در حال ساخت است که به نظر می‌رسد با عبور از تمام ضوابط و قوانین کار، از آهن و بتن تغذیه می‌کند و روز به روز بالنده‌تر می‌شود.

یکی از ۴ دروازه تاریخی کشور در معرض خطر است

محمدحسین سلیمانی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: همه آثار تاریخی حریمی دارند که باید رعایت شوند و متأسفانه همانطور که رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری قزوین هم اذعان کرده است در خصوص ساخت و ساز اطراف دروازه درب کوشک این حریم رعایت نشده است و با تمام این تفاسیر مجوز ساخت و ساز از سوی میراث صادر شده و شهرداری نیز پروانه ساخت و ساز در این حریم را صادر کرده است.

این قزوین شناس و فعال حوزه میراث ادامه داد: در خصوص این ساخت و ساز مهم‌تر از خط آسمان بنا، موضوع حریم بنا است که رعایت نشده و در این زمینه میراث فرهنگی تلاش کرد که پلاک را با همکاری اداره راه و شهرسازی به تملک در آورد و حریم را آزادسازی کند که این اتفاق هم نیفتاد.

وی بیان کرد: نتیجه این عدم توجه و یا عدم موفقیت این است که امروز در فاصله‌ای کمتر از ۲۰ متر از دروازه درب کوشک ساخت و ساز در حال انجام است و سقف طبقه منفی و اول هم ریخته شده است.

سلیمانی عنوان کرد: بی توجهی به حریم بناهای تاریخی دائماً در قزوین در سایه بی توجهی شهرداری و میراث فرهنگی اتفاق افتاده است و این موضوع تازه ای نیست، باید به این اندیشید که اگر یک ساخت و ساز قانون را نقض هم نکند حفظ حریم بنای تاریخی یک حرکت صحیح برای برداشت‌های فرهنگی در آینده است.

این قزوین پژوه تبیین کرد: هم اکنون در سراسر کشور تنها ۴ دروازه بازمانده از دوره قاجار باقی مانده که یکی از آنها دروازه ارگ سمنان، دروازه قرآن در شیران و دو مورد بعدی در قزوین است و این هم بخشی از اهمیت دروازه درب کوشک را نشان می‌دهد که اگر بشود حریم این دروازه را آزاد کرد به راحتی می‌توان کاربری فرهنگی ملی برای آن تعریف کرد که در قزوین بروز و ظهور یافته است.

وی گفت: موضوع دروازه درب کوشک و حریم آن اولین مورد از مسائل این دست نیست و همواره ابنیه تاریخی قزوین مورد بی توجهی مسئولین ادوار مختلف قرار گرفته است که اگر در مورد آنها پرس و جو هم کنیم موضوع عدم وجود بودجه کافی به میان می‌آید که مهم تراز آن در واقع ریشه‌های مسئله را باید در عدم تعلق خاطر مسئولان یافت.

تلاش برای تملک پلاک در حال ساخت

اما علیرضا خزائلی شهریور سال گذشته در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ساخت این بنا اظهار کرد: مالک پلاک مذکور در دهه هشتاد با استعلام از اداره‌کل و مشروط بر رعایت و ضوابط ساخت‌وساز در حرایم، مجوز ساخت را دریافت و طی این سال‌ها نیز آن را تمدید کرده و در نهایت بدون منع قانونی اقدام به ساخت کرده است.

وی اضافه کرد: با توجه به اهمیت تاریخی این محدوده و حفاظت از حریم منظری اثر تاریخی به‌ثبت رسیده در فهرست آثار ملی، طی برگزاری جلسات متعدد با مالک، معاون عمرانی استاندار و مدیرکل راه و شهرسازی استان مقرر شد تا از محل اعتبارات ملی و بازآفرینی استان نسبت به تملک کل نوار مجاور درواز درب کوشک و خیابان نادری با اولویت پلاک در حال ساخت اقدام لازم صورت گیرد و نماینده ویژه‌ای نیز از اداره‌کل برای پیگیری و تسریع در روند انجام آن به اداره‌کل راه و شهرسازی استان معرفی شده‌است که امیدواریم بتوانیم در کوتاه‌ترین زمان ممکن آن را به نتیجه برسانیم.

میراث در خرید و تملک بنای در حال ساخت ناتوان است

اما این پایان ماجرا نیست. ظهر دوشنبه ۲۰ تیرماه روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین در بیانیه‌ای به طور رسمی اعلام کرد که با توجه به کمبود منابع مالی از تملک این ملک ناتوان است.

روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین در این بیانیه خود با تاکید دوباره بر اینکه این بنا دارای مجوز است عنوان کرد، رعایت حقوق قانونی اشخاص اجازه لغو پروانه صادر شده را نمی‌دهد.

این اداره همچنین در این بیانیه تصریح کرده است که تنها راه حل این مشکل تملک این بنا است اما تملک این پلاک بیش از ده برابر بودجه سالیانه استانی این اداره‌کل هزینه در بر دارد و تأمین بودجه آن نیازمند همراهی و کمک سایر دستگاه‌ها است.

میراث در حالی در این بیانیه از ناتوانی خود در تملک این بنا سخن گفته که برخلاف مشی سال‌های اخیر خود در رابطه با شکایت از مجموعه‌ها و افراد در این مورد نه تنها حاضر نشده از ظرفیت مدعی العموم برای توقف کار استفاده کند بلکه گویا حاضر نیست از مدیران پیشین شهرداری و حتی میراث که اجازه صدور این مجوز را داده‌اند اقدامی قضائی کند.

سوالات زیادی در رابطه با چگونگی ساخت این مجموعه در کنار بنای تاریخی دروازه درب کوشک که از قضا در فاصله تقریباً ۱۰۰ متری اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان قزوین ساخته شده در اذهان وجود دارد.

حال باید دید آیا مدیران استان و حتی مدعی العموم پس از این بیانیه و اعلام ناتوانی میراث در تملک این بنا کاری از پیش خواهند برد؟

کد خبر 5535721

منبع: مهر

کلیدواژه: قزوین میراث فرهنگی قزوین حسن سلیمانی شهرداری قزوین عید سعید قربان بوشهر بیست و هفتمین سفر استانی دولت ویروس کرونا کرمانشاه دعای عرفه نماز عید قربان آمار کرونا سنندج خطبه های نماز جمعه حجاب و عفاف اردبیل خراسان رضوی مشهد دروازه درب کوشک بناهای تاریخی میراث فرهنگی ساخت و ساز بنای تاریخی حال ساخت صنایع دستی اداره کل حریم بنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۶۵۸۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روستای فهرج کاندیدای بهترین روستا‌های جهانی گردشگری

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، سید محمد رستگاری در حاشیه بازدید اصحاب رسانه استان با اشاره به بهسازی و آماده‌سازی بافت تاریخی روستای تاریخی فهرج افزود: آنچه روستای تاریخی فهرج را منحصربه‌فرد کرده، وجود مسجد کهن و قدیمی‌ترین مسجد کشور، بافت تاریخی ارزشمند و بسیاری از ویژگی‌های دیگری است که از حیث میراث‌فرهنگی آن را ارزشمند کرده است.


وی ادامه داد: به‌عنوان یکی از هشت روستای منتخب کشور برای قرارگرفتن در لیست برترین دهکده‌های گردشگری دنیا، این روستا نیز مطرح است و این انتخاب از سوی سازمان گردشگری جهانی اتفاق خواهد افتاد و پرونده تهیه‌شده برای انتخاب این روستای تاریخی به‌عنوان بهترین دهکده گردشگری به وزارت میراث‌فرهنگی آماده و این پرونده تا دوشنبه آینده برای ارائه به سازمان جهانی گردشگری باید نهایی شود.


مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد خاطرنشان کرد: باتوجه‌به اعلامی که انجام شده است عزمی در روستا شکل گرفت و اهالی روستا، استانداری و مجموعه دستگاه‌های ذی‌ربط در راستای بازسازی و نوسازی بافت تاریخی روستای تاریخی فهرج تلاش کردند و این اقدام ارزشمند انجام شد.


وی تصریح کرد: زمینه دسترس‌پذیری آسان برای افراد دارای معلولیت، مرمت بنا‌های تاریخی، کاه‌گل معابر، احداث سرویس‌های بهداشتی استاندارد و نصب تابلو‌های بین‌المللی در روستا از جمله اقدامات عمرانی است که در فهرج در حال انجام است.


مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد اضافه کرد: ۲۵۰ متر طول مسیر گردشگری روستا با اضافه‌کردن کف‌سازی و بدنه‌سازی در قالب مشارکت نهاد‌های مختلف در حال انجام است و دستگاه‌های مختلفی دست‌به‌دست هم داده‌اند تا بتوانیم در یک بازه زمانی فشرده اقداماتی که شاید سال‌ها خلأ آن در روستای فهرج وجود داشته را انجام دهیم.


رستگاری با اشاره به اینکه رویداد‌ها و آداب‌ورسوم فهرج نیز باید معرفی شود، افزود: امیدواریم با شاخصه‌هایی که معرفی‌شده، همتی که انجام شده و محتوایی که تهیه می‌شود، روستای فهرج بتواند امتیازات لازم را کسب کند تا این اتفاق مهم برای کشور با معرفی فهرج به‌عنوان یکی از روستا‌های برتر گردشگری دنیا رخ دهد.


وی اظهار کرد: خوشبختانه همه ظرفیت‌های لازم برای انتخاب روستای تاریخی فهرج وجود دارد و از بین دو هزار روستا به‌عنوان دومین روستا در کشور توسط میراث‌فرهنگی مورد موافقت قرار گرفت تا اقدامات لازم انجام‌شده و پرونده این روستا به سازمان جهانی گردشگری ارسال شود.

دیگر خبرها

  • ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • روستای فهرج کاندیدای بهترین روستا‌های جهانی گردشگری
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا
  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • تعطیلی بناهای تاریخی استان در نیمه اردیبهشت
  • توقیف خودروی تخلیه نخاله روی تپه تاریخی فرخ آباد
  • دستگیری دو نفر به دلیل تخلیه نخاله در حریم یک تپه تاریخی در البرز
  • پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»