Web Analytics Made Easy - Statcounter

نیروی دریایی ارتش با الحاق ناوشکن جدید و افزایش توان تهاجمی شناورهای خود، گام‌های جدیدی در جهت حفاظت ار منافع ملی کشور برمی‌دارد.

به گزارش مشرق، طی روزهای اخیر تمرین دریایی امنیت پایدار 1401 نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به مدت دو روز در دریای خزر برگزار شد.

در جریان این تمرین انواع یگان‌های سطحی و پروازی نیروی دریایی ارتش اعم از ناوهای موشک انداز، بالگرد و پهپادهای دریاپایه و سامانه های جنگ الکترونیک و همچنین یگان‌های تفنگدار و تکاور نیروی دریایی ارتش حضور داشته و به تمرین پرداختند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سابقه حضور نیروی دریایی ارتش در دریا خزر به سال‌های ابتدایی پس از دفاع مقدس باز می‌گردد و تا پیش از انقلاب اسلامی نیروی دریایی حضور معنا داری در این منطقه نداشت.

پس از دفاع مقدس و در اوایل دهه هفتاد شمسی، نیروی دریایی روسیه از نیروی دریایی ارتش کشورمان برای حضور در یک رزمایش مشترک در دریای خزر دعوت بعمل می‌آورد. نیروی دریایی ارتش که شناور رزمی در این منطقه نداشت موضوع را با رهبر انقلاب در میان می‌گذارد. ایشان بر شرکت نداجا در این رزمایش تاکید کرده و عنوان می‌کنند که حتی اگر شده شناوری از دریایی جنوب به صورت زمینی به دریای خزر انتقال پیدا کند ایران باید در این رزمایش شرکت کند.

به گفته امیر دریادار خانزادی فرمانده سابق نداجا، فرماندهان نیروی دریایی در ابتدا سعی می‌کنند یک ناوگروه را از ناوگان جنوب به دریای خزر بفرستند اما این ناوگروه هنوز به کانال سوئز نرسیده بود که روس‌ها پیام می‌دهند که ایران برای شرکت در این رزمایش باید از شناورهای موجود در دریای خزر استفاده کند. اما از آنجایی که ایران شناور رزمی در دریای خزر نداشت  و زمان کافی برای انتقال زمینی شناور از جنوب هم فراهم نبود، نمی‌تواند در این رزمایش شرکت کند. موضوع که به اطلاع رهبر انقلاب می‌رسد ایشان می‌فرمایند: «تحقیر شدید؟ حال اگر غیرت دارید بروید ناوشکن بسازید.»

این فرمان نقطه عطفی برای حضور قدرتمند نیروی دریایی ارتش در دریای خزر و تشکیل منطقه چهارم دریایی امام رضا(ع) می‌شود. اما دفاع از منافع ملی در دریای خزر بدلیل نداشتن تجهیزات مناسب امکان پذیر نبود. به همین دلیل نیروی دریایی ارتش ساخت شناورهای رزمی در ناوگان شمال را در دستو رکار خود قرار می‌دهد و در ابتدا کار خود را با ساخت شناورهای کلاس قائم آغاز می‌کند.


هم اکنون 4 فروند از شناورهای کلاس سینا به نام‌های پیکان، درفش، جوشن و سپر در دریای خزر خدمت می‌کنند

پس از آن ساخت شناورهای سنگین‌تر کلاس سینا در دستور کار نداجا قرار می‌گیرد و اولین فروند از این ناو در سال 82 به نیروی دریای ارتش تحویل و در ناوگان شمال نداجا در دریا خزر به آب انداخته می‌شود و به یاد ناو پیکان، به همین اسم نامگذاری می‌شود.

بعد از پیکان، این روند پرشتاب‌تر از گذشته پیگیری شده و در سال‌های 85 و 88 ناوهای جوشن و درفش نیز به ناوگان شمال نداجا الحاق می‌شوند. پس از آن ناوشکن دماوند در سال 91 در دریای خزر به آب انداخته می‌شود تا گام مهمتری جهت حضور پرقدرت نیروی دریایی ارتش در دریای خزر باشد.

ناوشکن دماوند در سال 93 به نیروی دریایی ارتش الحاق شد و در سال 96 براثر سانحه در دریا خزر غرق شد. کار ساخت ناوشکن دماوند 2 از همان سال در صنایع شهید تمجیدی ودجا آغاز شده و آنطور که فرماندهان نداجا عنوان می‌کنند ناوشکن جدید، با امکانات رزمی بیشتر، به زودی به نیروی دریایی ارتش الحاق می‌شود

 از زمان الحاق شناورهای رزمی به نیروی دریایی ارتش، این ناوها تا کنون بارها در بندرهای مختلف روسیه در دریای خزر حضور یافته و علاوه بر اینکه توانسته در مسابقات جام دریای بازی‌های نظامی روسیه حضور پیدا کند،‌ توانسته است با بهره‌گیری از شناروهای بومی خود میزبان این رقابت‌ها نیز باشد و توانسته مقام قهرمانی را نیز بدست آورد.

منطقه دریای خزر از جهات مختلفی حائز  اهمیت است. دریای خزر بزرگترین دریاچه جهان و محل تلاقی سه منطقه مهم جهانی یعنی قاره اروپا،‌قفقاز و ایران است.  از سوی دیگر دریای خزر دارای منابع وسیع نفت و گاز است و برخی بررسی‌ها، ذخایر نفت این منطقه را حدود 25 درصد ذخایر نفتی جهان ارزیابی می‌کنند.

سواحل این دریاچه جمعاً 6379 کیلومتر است که متعلق به کشورهای ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان است. ایران  حدود 657 کیلومتر از سواحل دریای خزر را در اختیار دارد و میزان مرز جمهوری آذربایجان 820 کیلومتر،‌ ترکمنستان 1768 کیلومتر، قزاقستان 1900 کیلومتر و روسیه 1355 است.

 از سوی دیگر دریای خزر بزرگترین ذخایر ماهی خاویاری جهان را دارد و حدود 90 درصد خاویار جهان را تولید می‌کند و از این منظر نیز دارای مزایای اقتصادی فراوانی است.

اما شاید مهمترین مزین دریای خزر برای ایران اتصال گذرگاه شمال- جنوب از طریق این دریا باشد. این مسیر  کوتاه ترین، کم هزینه ترین و امن ترین راه موجود در منطقه برای نقل و انتقال کالا و انرژی از آبهای آزاد جنوب به کشورهای آسیای میانه و برخی مناطق اروپا است.

این ویژگی‌ها موجب شده تا دریای خزر به عنوان یکی از مناطق مهم و راهبردی در منطقه آسیای میانه باشد و ایران نیز به عنوان تنها کشوری که توانایی برقراری کوتاه ترین و امن ترین مسیر برای اتصال گذرگاه شمال-جنوب را در اختیار دارد نقش مهمی در تعیین معادلات در این منطقه بازی کند.

از سوی دیگر کشورهای ساحلی دریای خزر توافق کرده‌اند که امنیت بزرگترین دریاچه جهان توسط کشورهای منطقه تامین شود و به هیچ کشور خارجی اجازه حضور نظامی در این دریا داده نشود.

عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای که برخی کشورهای عضو آن از جمله کشورهای ساحلی دریای خزر هستند،‌ نیز مسیر فعالیت و نقش آفرینی آن در دریای خزر را هموارتر کرده است.


تجهیز ناو موشک‌انداز سپر به 8 موشک کروز سطحی یکی از اقدامات نیروی دریایی ارتش برای ارتقا توان رزمی ناوگان خود در دریای خزر است

با این تفاسیر، اهمیت قدرت افزایی ایران در دریای خزر به منظور حفاظت و صیانت از منافع ملی و همچنین کمک به تامین امنیت این منطقه جهت دستیابی به امنیت جمعی و پایدار را بیش از پیش گوشزد می‌کند؛ موضوعی که نیروی دریایی ارتش با درک آن درحال برداشتن گام‌های موثری برای ارتقا این امنیت جمعی است.

منبع: تسنیم

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو تحولات اوکراین قیمت نداجا دریای خزر شناور موشک انداز خودرو قیمت های روز در یک نگاه حوادث سلامت نیروی دریایی ارتش نیروی دریای دریای خزر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۸۱۳۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معاون نیروی دریایی سپاه: مسکونی سازی برخی جزایر خلیج فارس با جدیت دنبال می شود

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سردار احمد راستی، معاون دانش و پژوهش نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی امروز ۱۱ اردیبهشت در اختتامیه اولین جشنواره ملی خلیج فارس در مرکز هرمزگان با اشاره به نقش تاریخی مردم جنوب ایران در اخراج امپریالیسم و استکبار از این منطقه، یاد و خاطره همه شهدای عرصه دریا در کشورمان را گرامی داشت و اظهار کرد:‌ ملت ایران با دلاوری و شجاعت خویش توانست بزرگ ترین نیروی دریایی وقت جهان را از جزایر خلیج فارس بیرون کند و این افتخاری برای هر ایرانی است.

بنابر گزارش ایسنا، به گفته وی، روز ملی خلیج فارس، روز یادآوری مجاهدت های تاریخی در مسیر حفظ کشور و استقلال و عزت ملی است و اکنون این اقتدار ملی در اوج خود در شرایطی قرار دارد که هیچ عنصر فرامنطقه ای قادر به عرض اندام در برابر ملت ایران نیست.

سردار راستی همچنین تصریح کرد:‌ اشراف کامل هوایی، سطحی و زیرسطحی در خلیج فارس برقرار است و دوران گردن کشی گذشته برای ملت ایران طی شده است و این حوزه تمدنی متعلق به کشورهای پیرامونی آن است و نباید اجازه دهند که مستکبران در این منطقه به بهانه های واهی جولان دهند.

معاون نیروی دریایی سپاه با طرح این نکته که اقتدار و عظمت ملت ایران به حدی رسیده که دشمنان به دنبال ائتلاف سازی برای مهار این قدرت روز افزون هستند، خاطرنشان کرد: در همین مسیر ائتلاف سازی نیز شاهد شکست مفتضحانه دشمنان هستیم.

وی گفت: خلیج فارس، دریای صلح و دوستی و برادری است و این کانون انرژی در جهان نباید عرصه دخالت برخی بیگانگان برای اختلاف افکنی میان کشورهای منطقه شود. این دریای گسترده، بیش از ۳۰۰ میلیون نفر را در کشورهای پیرامونی خود جای داده و لذا اهمیت این منطقه بر هیچ کس پوشیده نیست.

سردار راستی با تقدیر از نخبگان و نوآوران کشورمان و شرکت کنندگان در جشنواره اختراعات خلیج فارس، این تلاش های ارزشمند را گامی در مسیر استقلال و عزت ایران اسلامی برشمرد و از بانیان این جشنواره قدردانی و اظهار کرد: نیروی دریایی سپاه نیز در سایه همکاری همدلانه با نخبگان و دانشگاهیان و مبتکران کشورمان در عرصه های مختلف، توانسته به سطح برتری از بازدارندگی در صیانت از منافع ملی کشورمان دست یابد و تداوم این راه نیز با بر همین پایه استوار است.

معاون نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: خلیج فارس متعلق به همه ملت ایران و بستری امن برای همه ملت های منطقه است که می بایست با هم از آن بهره برده و خود، تعیین کننده موضوعات و مولفه های آن باشند.

27215

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901502

دیگر خبرها

  • خروج ناوهای اروپایی از دریای سرخ؛ نوبت به هلند رسید
  • خروج ناو‌های اروپایی از دریای سرخ؛ نوبت به هلند رسید
  • معاون نیروی دریایی سپاه: مسکونی سازی برخی جزایر خلیج فارس با جدیت دنبال می‌شود
  • چین آزمایش بزرگترین ناو هواپیمابر خود را آغاز کرد
  • معاون نیروی دریایی سپاه: مسکونی سازی برخی جزایر خلیج فارس با جدیت دنبال می شود
  • عملیات «فتح موعود» و تحقیر نیروی دریایی آمریکا
  • فرمانده نیروی دریایی ارتش : کشتی‌ های ایرانی را در خلیج عدن و اقیانوس اطلس اسکورت می‌کنیم
  • تنگسیری: آمریکایی‌ها دیگر جایی در خلیج فارس ندارند + فیلم
  • سپاه بزرگترین نیروی ضد تروریسم جهان است/ آمریکا به دنبال آتش بس در غزه نیست
  • تداوم کمک‌رسانی نیروی دریایی ارتش به مناطق سیل‌زده در سیستان و بلوچستان