Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه علم وآموزش ایرنا، محصولات دانش‌بنیان ایران‌ساخت که در قالب طرح‌های کلان ملی فناوری از سوی معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری حمایت می‌شوند ،دارای پیچیدگی‌های فناورانه با قابلیت تجاری‌سازی هستند که اجرای آنها نیازمند مشارکت گسترده نقش آفرینان بخش‌های گوناگون ازجمله بخش خصوصی است.

طرح‌های کلان ملی فناوری بخش مهمی از فعالیت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری محسوب می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این طرح‌ها از ویژگی‌های بارزی مانند اثربخشی ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی، ایجاد هم افزایی و هماهنگی بین‌المللی بخش خصوصی برای انجام طرح‌های راهبردی و اقتدار آفرین، تجاری‌سازی تحقیقات کاربردی با سطوح فناوری بالا و کارآفرینی فناورانه برخوردار هستند.

شناسایی طرح‌های قابل ارائه و تجاری‌سازی

براساس گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در مرکز طرح‌های کلان ملی فناوری، سه نسل از طرح‌ها قابل شناسایی و معرفی است. نسل نخست، طرح‌های بزرگ علمی هستند که اگر چه جنبه فناورانه دارند اما در عمل، کارکرد آنها از جنس زیرساخت فعالیت‌های علمی مهم کشور است.

طراحی و ساخت شتابگر ملی و رصدخانه ملی ایران نمونه‌هایی از طرح‌های‌ نسل اول هستند. جنبه‌های فنی و تخصصی این طرح‌ها بسیار پیچیده هستند که برای انجام این طرح‌ها نیاز به همکاری بین دستگاه‌ها است و به همین دلیل عنوان ابر پروژه را به خود اختصاص داده‌اند.

هزینه‌های بسیار سنگین این طرح ها از عوامل تمام نشدن به موقع و موفقیت آنها در سال‌های نخست بود، مجریان این طرح‌ها و بهره‌برداران آنها بیشتر دستگاه‌های دولتی یا افراد حقیقی شاغل در مراکز علمی بودند.

نسل دوم طرح‌های کلان ملی فناوری دارای ویژگی محصول محور هستند، البته محصولاتی که می‌توان نیازی در حال یا آینده برای آن قابل تصور بود از نمونه این طرح‌ها می‌توان به تولید مواد مؤثره دارویی، بومی‌سازی داروهای وارداتی و تجهیزات پزشکی اشاره کرد.

مجریان این طرح‌ها بیشتر بخش خصوصی یا شرکت‌های وابسته به بخش دولتی بودند و اگر چه ضرورت کاربرد آن توسط نهادهای مسوول دولتی تأیید شده است اما بهره‌بردار بالفعل نداشته‌اند. توجه جدی برای رسیدن محصولات به سطح تجاری‌سازی فناوری، ویژگی خاص این نسل از طرح‌های کلان ملی فناوری است.

نسل سوم طرح‌های کلان ملی فناوری علاوه بر ویژگی‌های عمومی سه‌گانه طرح‌های کلان ملی شامل پیچیدگی فناوری در کشور، نیاز بهره‌بردار نهایی و تولید یک محصول جدید و فناورانه، دو ویژگی عمده دیگر نیز داشتند.

در این نسل از طرح‌ها به دلیل ورود محصول به بازار در مقیاس بزرگ تر، بهره‌بردار در تأمین منابع مالی طرح‌ها مشارکت دارد و همچنین از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان نیز در آن استفاده شده است.

رشد کمی و کیفی طرح‌ها

بررسی‌های آماری نشان می‌دهد که مرکز طرح‌های کلان ملی فناوری از ابتدای تأسیس خود در اواخر سال ۱۳۸۷ تا انتهای خرداد ۱۴۰۰ تعداد ۳۵۹ طرح را با اعتباری بالغ بر هزار و ۶۸۶ میلیارد تومان تصویب کرده، سهم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از این اعتبار مصوب ۷۷۵ میلیارد تومان بوده است.

اعتبارات مصوب مرکز طرح‌های کلان ملی در سالیان گذشته رشد فزاینده‌ای را تجربه کرده است. طرح‌های مصوب به دلیل اتخاذ رویکردهایی نوین در انتخاب طرح‌ها و تخصیص منابع توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رشد کمی و کیفی پیدا کرده‌اند.

طبق بررسی‌ها از کل طرح‌های کلان ملی، ۲۵۸ طرح در بازه زمانی سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ مصوب شده‌اند، به عبارت دیگر ۷۲ درصد طرح‌ها در این بازه زمانی فعالیت خود را آغاز کرده‌اند.

استفاده از تمامی ظرفیت‌ها

در اولویت‌بندی و حمایت از طرح‌های کلانی ملی فناوری، ۱۰ حوزه کاربردی سلامت، کشاورزی و صنایع غذایی، حمل و نقل پیشرفته، صنایع راهبردی، انرژی، دیجیتال و هوشمندسازی، دانش‌های بنیادی، محیط زیستی، مواد، تجهیزات و ماشین‌آلات پیشرفته مورد توجه قرار گرفته‌اند.

همچنین با توجه به نیاز کشور، بیشترین میزان جذب حمایت‌ها بعد از حوزه سلامت، حوزه‌های کشاورزی و صنایع غذایی، حمل و نقل پیشرفته، دانش‌های بنیادی، صنایع راهبردی و حوزه انرژی هستند.

استان های تهران، اصفهان، خراسان رضوی، قزوین و البرز به ترتیب بیشترین میزان حجم ریالی اعتبارات را به خود اختصاص داده‌اند. در این میان رقمی بیش از ۷۰ درصد از سهم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از اعتبارات مصوب طرح‌های کلان ملی فناوری به استان های تهران و اصفهان تخصیص یافته است.

مرکز طرح‌های کلان ملی فناوری با اهرم کردن منابع مالی خود، بودجه سازمان‌های خصوصی و دولتی را به جریان می‌اندازد و به سمت توسعه فناوری هدایت می‌کند. اعتبار تخصیص یافته از سوی معاونت علمی و فناوری منجر به جذب بودجه و سرمایه سایر سازمان‌ها، نهادها و بخش خصوصی می‌شود.

افزایش و تثبیت اشتغال

ماهیت طرح‌های کلان ملی عمدتا بر مبنای اهمیت راهبردی دستیابی کشور به فناوری‌های نوآورد و ارزش افزوده بالای آن در اقتصاد مبتنی بر دانش معنی پیدا می‌کند، در عین حال اشتغال نیز به عنوان یک هدف فرعی مورد توجه قرار می‌گیرد. برآورد می‌شود منابعی که صرف طرح‌های کلان ملی شده به طور مستقیم باعث اشتغال و تداوم فعالیت بیش از سه هزار نیروی انسانی تحصیلکرده دانشگاهی شده است.

برچسب‌ها ایران ساخت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانش‎ بنیان ‎ها

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ایران ساخت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانش بنیان ها ایران ساخت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانش بنیان ها معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طرح های کلان ملی فناوری مرکز طرح های کلان ملی تجاری سازی طرح ها بخش خصوصی طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۸۱۹۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انقلاب تولیدات دانش بنیانی صنعت پتروشیمی در راه است

مرتضی شاه‌میرزایی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پاسخ به پرسش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا مبنی بر تاثیر دانش بنیان‌ها در تکمیل حلقه‌های زنجیره تولید پتروشیمی‌ها گفت: در سال جهش تولید با مشارکت مردم یکی از برنامه‌هایی برای صنعت پتروشیمی‌ها تنظیم شد، جهش تولید در بخش کالا و تجهیزات بود.

وی ادامه داد: از طرفی دیگر افزایش تولید محصولات پتروشیمی از طریق افزایش عملکرد تولیدی در قالب و سقف ظرفیت نصب شده فعلی از برنامه‌های تعیین شده برای پتروشیمی بود. در این زمینه طیفی از برنامه‌ها آماده شد که از مهمترین آنها حرکت دانش بنیان‌ها برای جهش تولید قطعات و کالا‌ها و تجهیزات است.

معاون وزیر نفت تصریح کرد: ما این موضوع را با هلدینگ‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی مطرح کردیم؛ در هماهنگی با مجتمع‌های تولید مقرر شده است که قطعات یدکی مورد نیاز و همچنین خدمات تعمیراتی و کالا‌های مورد نیاز را از منابع داخلی تامین و تجهیز و به کارگیری کنند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: سرزیر این نیاز مجموعه‌های پتروشیمی حین تولید به سوی شرکت‌های دانش بنیان و پارک‌های علم و فناوری و سازندگان داخلی خواهد آمد. این موضوع جزو راهبرد‌های اصلی صنعت پتروشیمی در سال جاری است و با تمام سرمایه گذاران خود اتمام حجت کرده ایم و قطعیت این موضوع در جلسه‌ای که ۱۹ فروردین با حضور همه اعضا پتروشیمی‌ها و هلدینگ‌ها تشکیل شد به اطلاع همکاران رسید.

استفاده از توان دانش بنیان مهمترین جلوه بومی سازی و جهش تولید با مشارکت مردم

شاه‌میرزایی تاکید کرد: موضوع استفاده از امکانات داخلی و توان دانش بنیان‌ها برای تامین نیاز صنایع پتروشیمی از مهم‌ترین جلوه‌های بومی سازی و استفاده از ظرفیت داخل است؛ به همین سبب در طرح‌ها و ابرپروژه‌ها نیز جهت گیری به سوی تولید و استفاده از کالای دانش بنیان و داخلی بود.

وی گفت: در هماهنگی با مجتمع‌های تولید مقرر شده است که قطعات یدکی مورد نیاز و همچنین خدمات تعمیراتی و کالا‌های مورد نیاز را از منابع داخلی تامین کنند. به همین جهت تولیدکنندگان داخلی معطوف شدند تا بتوانیم بسته کامل تولید تجهیزات و اکسترودر‌ها را در داخل کشور داشته باشیم و که این انقلابی در بحث تولیدات دانش بنیانی خواهد بود.

معاون وزیر نفت ادامه داد: به ویژه در خصوص در مبحث ماشین آلات دوار که معمولا از خارج تامین میشد به تمام واحدها تاکید شد که تا جایی که آسیب به تولید وارد نشود، بایستی تجهیزات و ماشین آلاتی مانند کمپسور‌ها و پمپ‌ها و توربین‌ها که در رسته ماشین آلات دوار هستند و همینطور در رسته تولیدات پلیمری بایستی برنامه ریزی ویژه‌ای شود تا تامین آن‌ها از داخل کشور انجام شود.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: در همین راستا تولیدکنندگان داخلی معطوف شدند تا ما بتونیم بسته کامل تولید تجهیزات و اکسترودر‌ها را در داخل کشور داشته باشیم و طبیعی است که این انقلابی در بحث تولیدات دانش بنیان‌ها خواهد بود. شایان ذکر است که در نمایشگاه پیش رو صنعت نفت و گاز نیز شاهد حضور دانش بنیان‌ها خواهیم بود.

معاون وزیر نفت گفت: لازم است دانش بنیان‌ها و تولیدکنندگان داخلی پای کار بوده و نسبت به اجرا و تولید سریع سفارشات پتروشیمی‌ها و واحد‌های تولیدی اقدام کنند؛ چرا که نمی‌توان امر تولید را متوقف کرد و در صورت تاخیر به ناچار به توان خارج از کشور روج خواهد شد و این موضوع آسیب فراوانی از لحاظ فنی برای تولید کنندگان داخلی و صرف منابع مالی برای مجموعه‌های پتروشیمی خواهد داشت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سکوی توسعه‌ نوآوری و فناوری صنعت پتروشیمی کشور رونمایی می‌شود
  • هفت کشور جهان تمام برق مورد نیاز را از منابع تجدیدپذیر تامین می‌کنند
  • باید فبین‌فود را در سطح بین‌المللی گسترش دهیم
  • پاسخ به نیازهای کشاورزی مطالبه‌ای از دانش‌بنیان‌ها
  • انقلاب تولیدات دانش بنیانی صنعت پتروشیمی در راه است
  • تشکیل هیات امنای واحد برای ستادهای توسعه فناوری‌های اولویت‌دار
  • ایجاد دانشکده فناوری‌های راهبردی در دانشگاه مازندران
  • آغاز بررسی پیش‌نویس سند کوآنتوم / تشکیل هیئت امنای واحد برای ستاد‌های توسعه فناوری‌های اولویت‌دار
  • ضرورت تدوین کلان روندها برای طراحی آینده متناسب با زیست بوم ایران
  • حمایت معاونت علمی از صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان پارک علم و فناوری استان سمنان