Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-01@00:54:08 GMT

وبا چیست و چگونه منتقل می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۸۲۳۲۴

وبا چیست و چگونه منتقل می‌شود؟

 

وبا یک بیماری عفونی دستگاه گوارش می­باشد که توسط نوعی باکتری به نام ویبروکلرا (vibrio cholera) ایجاد می‌شود. ویبریوکلرا از گروه باکتری‌های گرم منفی و تاژک­دار است که معمولاً در آب‌های دریاها و آب شیرین  یافت می‌شود.

در طول تاریخ همه‌گیری‌های متعددی از بیماری وبا وجود داشته و معمولاً کشورهای آفریقایی و شبه‌قاره هند خاستگاه اولیه این پاندمی­ها بوده و باعث گسترش آن به سایر نقاط دنیا گردیده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال ۱۹۰۶ میلادی، گونه جدیدی از باکتری عامل وبا در کشور مصر کشف شد که آن را «التور» نامیده‌اند. از آن زمان تاکنون کلیه اپیدمی‌هایی که در وبا اتفاق افتاده توسط همین گونه التور بوده‌است.

وبا در ایران

اولین اپیدمی وبای التور، در سال ۱۳۴۴ در ایران ایجاد شد و بعد از آن نیز در کشور ما این بیماری حالت بومی به خود گرفت. هرساله مواردی از این بیماری خصوصاً در فصل تابستان به‌صورت تک­گیر و گاهی به‌صورت همه‌گیری‌های بزرگ و کوچک رخ می‌دهد. منشأ تمام اپیدمی‌های وبا، آلودگی‌های منابع آب آشامیدنی به ویژه آلودگی به فاضلاب بوده‌است و بیشتر اپیدمی‌ها در مناطقی اتفاق می‌افتد که از نظر تصفیه آب و بهداشت آب و فاضلاب دارای مشکل می‌باشند. خصوصاً مناطق روستایی که به آب لوله‌کشی و چاه‌های و آب تصفیه‌شده و کلرزنی دسترسی ندارند و مناطقی که سیستم فاضلاب آن‌ها دارای ایراد می‌باشد، احتمال اپیدمی وجود دارد.

انتقال این بیماری

انتقال التور از طریق انسان به انسان از راه‌های زیر می‌باشد:

تماس مستقیم: ویروس می‌تواند به‌ندرت از طریق دست‌های آلوده، تماس با مدفوع و یا استفراغ بیماران، ملحفه و لوازم آلوده بیماران ایجاد بیماری کند.

تماس غیرمستقیم: از طریق آب آلوده به مدفوع، مانند آب چاه‌ها، دریاچه‌ها، استخرها وجویبارها. آشامیدنی و خوراکی‌های آلوده مثل سبزی و میوه‌های خام آلوده یا شسته ­نشده یا شسته­ شده با آب آلوده می‌باشد. شیوع بیماری کاملاً با شرایط بهداشتی نامناسب، شامل عدم دسترسی مناسب به آب آشامیدنی و یا دفع غیربهداشتی فاضلاب مرتبط می‌باشد. نواحی پرجمعیت حاشیه شهرها، اردوگاه‌های تعبیه‌شده برای مهاجرین و یا آسیب­ دیدگان در شرایط وقوع بلاهای طبیعی مثل زلزله و سیل، در صورت عدم دسترسی مناسب به آب آشامیدنی سالم و غذاهای سالم، ممکن است این مناطق به‌صورت قابل‌توجهی در معرض خطر بیماری قرار بگیرند.

|| همچنین ببینید: درمان زخم در منزل ||

در نظام مراقبت‌های بهداشتی، بیماری وبا در گروه بیماری‌های مشمول گزارش فوری تلفنی قرار دارد. به این معنی که چنانچه مورد مثبتی از وبا در هر منطقه‌ای گزارش گردید، سریعاً باید به سیستم بهداشت و درمان و شبکه‌های بهداشت گزارش کرده و مراقبت‌های دقیق در رابطه با بیماری و پیشگیری از گسترش بیماری صورت بگیرد.

علائم بیماری وبا

علائم بیماری وبا طیف وسیعی دارد. تقریباً ۷۵ درصد افرادی که دچار عفونت با ویبریو کلرا می‌شوند، بدون علامت باقی می‌ماند و در ۲ تا ۵ درصد افراد این عفونت می‌تواند منجر به از دست رفتن شدید آب بدن و مرگ گردد.

علامت اصلی این بیماری، اسهال شدید و ناگهانی همراه با کرامپ­های شکمی و گاهی تهوع و استفراغ می‌باشد. مشخصه اصلی بیماری وبا به‌صورت اسهال آبکی شدید سفیدرنگ، شببه آب برنج بی­بو یا بوی شبیه بوی ماهی می‌باشد.

تشخیص بیماری وبا

برای تشخیص بهتر و کنترل بیماری وبا در نظام مراقبت کشوری توصیه‌شده است که در موارد زیر نمونه‌گیری التور انجام شود:

1) هر فرد ۲ سال و بالاتر مبتلا به اسهال آبکی با کم‌آبی شدید و متوسط در تمام فصول سال؛

۲) مرگ بر اثر اسهال با هر سنی؛

۳) در موارد وقوع طغیان بیماری‌های اسهالی شدید در هر منطقه صرف‌نظر از سن و شدت بیماری.

روش نمونه‌گیری بیماری التور، با استفاده از سواپ رکتوم از فردی مشکوک و انتقال آن در شرایط استاندارد به آزمایشگاه جهت انجام آزمایش می‌باشد.

پیشگیری از بیماری وبا

رعایت بهداشت فردی و اجتماعی، شستشوی مدام دست‌ها با آب و صابون بعد از اجابت مزاج و قبل‌ از تهیه و خوردن غذا، استفاده از آب آشامیدنی سالم، ضدعفونی کردن  و شستشوی سزیجات و میوه­ها­، کلرزنی آب‌ها­، مصرف نکردن یخ‌های قالبی که به‌صورت غیربهداشتی تهیه و عرضه می‌شود، استفاده نکردن از شیرهای غیرپاستوریزه عدم مصرف غذای پخته سرد شده، دور نگه‌داشتن غذا از مگس و حشرات آلوده و عدم مصرف میوه‌جات سبزیجات و خوراکی‌های آلوده از دست‌فروشان.

درمان بیماری وبا

اصلی ترین بخش درمان وبا، برطرف نمودن کم آبی بیمار مبتلا به وبا با توصیه به مصرف مایعات، ماست، دوغ، چای کمرنگ و ORS می­باشد. در مواردی لازم است بیمار تحت درمان سرم تراپی جهت درمان کم آبی قراربگیرد. در موارد شدید بستری در بیمارستان لازم است و بیمار باید تحت درمان انتی­ بیوتیکی قرار بگیرد. بیماران مشکوک و افراد مبتلا می­توانند جهت مشاوره آنلاین پزشکی و درمان در منزل از خدمات مرکز بالینی سها استفاده کنند.

مراکز درمان در منزل با مجوز رسمی از وزارت بهداشت می­توانند بیماران را در امر ویزیت دکتر در منزل و خدمات پرستاری در منزل راهنمایی و کمک نمایند.

 

 

منبع: فردا

کلیدواژه: وبا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۸۲۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آبله مرغان تا چند روز واگیر دارد ؟ | برای آبله مرغان چی بخوریم ؟ ؛ درمان سریع آبله مرغان در خانه

به گزارش همشهری آنلاین، مسعود مردانی متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی، با اشاره به اینکه احتمال ابتلا به آبله مرغان در فصل بهار افزایش می‌یابد، گفت: عامل ابتلاء به آبله مرغان یک بیماری ویروسی حاد است که منجر به بروز تب و بثورات جلدی (جوش‌های پوستی) در فرد مبتلا خواهد شد.

به گزارش مهر، وی افزود: در گذشته این بیماری مخصوص کودکان بود اما با افزایش سطح بهداشت در جامعه کودکان در مراحل ابتدایی زندگی به این بیماری مبتلا نمی‌شوند و در بزرگسالی با آبله مرغان درگیر می‌شوند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه نشانه‌های ابتلا به آبله‌مرغان در بزرگسالان به مراتب شدیدتر از کودکان است، خاطرنشان کرد: این بیماری ارتباط مستقیم با سن دارد، هر چه سن ابتلا افزایش یابد علامت‌های بیماری نیز شدیدتر است.

مردانی یادآور شد: جوش‌های پوستی آبله مرغان در قسمت‌های مختلف بدن مانند سر، صورت، اندام و در برخی موارد در تمام بدن ظاهر می‌شود.

وی با بیان اینکه دوره حاد این بیماری هفت روز است، تاکید کرد: در برخی افراد، بهبود بین دو تا سه هفته نیز ادامه دار است.

این متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری با بیان اینکه به افراد توصیه می‌شود برای پیشگیری از ابتلاء به این بیماری از دست دادن و دیده بوسی با مبتلایان خودداری کنند، خاطرنشان کرد: این بیماری واگیردار است به شکلی که با کوچک‌ترین تماس با فرد آلوده، بیماری انتقال می‌یابد.

آبله‌مرغان سراغ چه کسانی می‌رود؟

باشگاه خبرنگاران نوشت: آبله مرغان بیماری ویروسی شناخته شده ای است که عامل انتقال آن ویروس "واریسلا زوستر" بوده و به راحتی و به سرعت از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.

چطور آبله مرغان می گیریم؟

این بیماری می تواند از طریق هوا منتقل یا تماس با بزاق، مخاط، یا مایع تاول فرد آلوده به فرد دیگر منتقل می شود و اغلب ویروس عامل این بیماری از یک یا دو روز قبل از ظاهر شدن بثورات جلدی تا زمانی که تمام تاولها خشک شوند، قابل انتقال به دیگران است.

علائم آبله مرغان چیست؟

علائم شایع بیماری آبله مرغان، بثورات قرمز خارش دار یا تاول هایی در سراسر بدن است. حدود ۱۰ تا ۲۱ روز طول می کشد تا علائم این بیماری ظاهر شوند.

البته این بیمار علائم دیگری مانند تب، خستگی، از دست دادن اشتها و درد عضلات نیز دارد.

از آنجا که اکثر مردم نسبت به آبله مرغان واکسینه می شوند، شیوع این بیماری در میان نوزادان، کودکان، زنان باردار و افراد با سیستم ایمنی ضعیف بیشتر است.

معمولا، بدترین علایم آبله مرغان بعد از دو هفته فروکش می کند. شما می توانید برخی از درمان های طبیعی را برای کاهش برخی از علائم و رهایی از خارش امتحان کنید.

چطور از انتشار آبله‌مرغان جلوگیری کنیم؟ بایدها و نبایدهای آبله مرغان ؛ آبله مرغان تا چند روز واگیر دارد ؟

درمان های خانگی برای آبله مرغان

۱. جوش شیرین: جوش شیرین می تواند به کنترل خارش و سوزش ناشی از آبله مرغان کمک کند.

یک و نیم قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب ریخته وهم بزنید. با استفاده از یک لیف حمام نرم محلول را روی بثورات و نواحی خارشناک مالیده و اجازه دهید خشک شود.

یکی دیگر از روش ها ترکیب نصف یا یک فنجان جوش شیرین در آب وان حمام برای استحمام و کاهش خارش ها.

۲. هویج و گشنیز: سوپ تهیه شده از هویج و گشنیز در درمان آبله مرغان بسیار مفید است. این میوه ها سرشار از آنتی اکسیدان بوده که در فرایند درمان کمک می کنند.

سوپ خانگی برای آبله مرغان: ۱۰۰ گرم هویج (حدود یک فنجان هویچ خرد شده) را با یک و نیم فنجان برگ گشنیز تازه را در دو و یک چهارم فنجان آب جوشانده تا نیمی از آن تبخیر شود. این سوپ را یک بار در روز به مدت یک ماه مصرف کنید. شما همچنین می توانید هویج آب پز و برگ گشنیز بخارپز نیز مورد استفاده قرار دهید.

۳. بلغور جو دوسر: حمام بلغور جو دوسر یک درمان خانگی محبوب برای کاهش خارش ناشی از آبله مرغان است.

دو فنجان بلغور جو دوسر را پودر کرده و بلغور جو دوسر پودر شده را در دو لیتر آب ولرم بریزید، سپس آن را در آب وان حمام ریخته و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آن استحمام کنید.

۴. سرکه قهوه ای: یکی از راه حل های موثر برای درمان آبله مرغان سرکه قهوه ای است، این سرکه تحریک پوست را از بین برده و به التیام زخم و جلوگیری از ایجاد آن کمک می کند.

کافی است تا یک دوم فنجان سرکه قهوه ای به را به آب ولرم وان حمام اضافه کرد و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آن حمام کنید.

۵. عسل: عسل به کاهش خارش و التیام تاول های ناشی از آبله مرغان کمک می کند. عسل خالص را بر روی تاول ها قرار داده تا خارش و التهاب کاهش پیدا کند. نکته: این روش را دو تا سه بار در روز می توانید انجام دهید.

۶. جوشانده گیاهی: جوشانده های گیاهی به عنوان آرام بخش های و تسکین دهنده برای لین بیماری استفاده می شوند، برخی گیاهان مفید مانند بابونه، ریحان ، گل همیشه بهار و بادرنجبویه را برای تسکین متحان کنید.

کافی است تا یک قاشق غذاخوری از هر یک از این گیاهان را در یک فنجان آب جوش ریخته و اجازه دهید چند دقیقه با حرارت زیاد بجوشد، می توانیز به آن دارچین، عسل و آب لیمو اضافه کرده و آن را بنوشید.

نوشیدن این چای گیاهی چند بار در روز نتایج شگفت آوری دارد.

٧. اسانس و روغن اسطوخودوس: اسطو خودوس یکی دیگر از درمان های موثر برای کاهش تحریک پوست و خارش ناشی از آبله مرغان است.

کمی روغن اسطوخودوس را با روغن نارگیل یا روغن بادام ترکیب کرده و آن را روی تاول ها بمالید و اجازه دهید تا خشک شود، می توانید این روش را دو بار در روز تکرار کنید.

یکی دیگر از این روش ها اضافه کردن چند قطره اسانس اسطوخودوس و بابونه به آب ولرم و وان حمام و استحمام به مدت ۱۰ دقیقه در آن است.

کد خبر 848312 برچسب‌ها سلامت خبر مهم قلب

دیگر خبرها

  • بیماری هزار چهره‌ای که همه را گرفتار می‌کند
  • آیا زالو واقعا می‌تواند درمان کننده باشد؟
  • ارتباط افسردگی و بیماری‌های قلبی ‌وعروقی
  • یک گیاه ضد باکتری برای درمان برخی بیماری‌های عفونی
  • زالو درمانی؛ انجام بدهیم یا نه؟
  • آبله مرغان تا چند روز واگیر دارد ؟ | برای آبله مرغان چی بخوریم ؟ ؛ درمان سریع آبله مرغان در خانه
  • زالو درمان می‌کند؟
  • بسیاری از اختلالات روانی ریشه جسمانی دارند
  • آزمایش خون ممکن است ام‌اس زودرس را تشخیص دهد
  • چند باوراشتباه درباره بیماری ام اس