Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-03@03:37:44 GMT

۱۴ وسیله روزمره در مصر باستان (+عکس)

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۹۳۲۵۳

۱۴ وسیله روزمره در مصر باستان (+عکس)

مصریان باستان حدود ۳۰۰۰ سال به عنوان تمدن برتر در مدیترانه درخشیدند. میراث آن‌ها با انبوهِ اشیا بجامانده زنده مانده است، بنا‌های باشکوه، اسناد مکتوب، مصنوعات و هنر از جمله‌ی آنهاست. باستان‌شناسان و محققان از این گنجینه‌ی اطلاعات اقلامی را شناسایی کرده‌اند که بخشی از زندگی روزمره‌ی مصریان باستان بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش فرادید؛ در فرهنگی که روی زندگی پس از مرگ و اهمیت حفظِ نظمِ شکننده‌ی جهان هستی تاکید داشته حتی اشیاء روزمره اهمیت شگرفی داشته‌اند. لارِلای اِیچ. کورکورِن استاد تاریخ هنر که بسیاری از مطالب این مقاله از زبان اوست می‌گوید: «در مصر باستان، سحر و جادو جزء لازم یک شیء مادی بود و درست به اندازه‌ی کارکرد عملی اون شئ اهمیت داشت. زیبایی‌شناسی‌ِ یک شئ متکی بر مشاهده‌ی دقیقِ دنیای طبیعی و زیبایی ذاتی اَشکال و الگو‌های موجود در آن‌ها بود.»

افزون بر این، توسعه‌ی تمدن مصریان آن‌ها را قادر ساخت در یک مکان باقی بمانند و این سکون به آن‌ها فرصت پیشرفت و ارتقاء طراحی و مهارت‌های ساخت را داد. کورکورِن می‌گوید: «اونا تکنیک‌های فلزکاریِ بسیار پیچیده‌ای رو توسعه دادن. چیز‌های زیبایی خلق کردن، با طبع ظریفی از زیبایی که از طبیعت گرفته بودن.»

گاهی‌اوقات در طراحی اشیاء نیز معانی ظریفی نهفته بود. برای نمونه شکلِ یک آینه‌ی گرد یا بیضی و دسته‌های آن به شکل حروف تصویریِ ankh بود که دو معنا داشت: آینه و زندگی؛ بنابراین وقتی از آینه استفاده می‌کنید، به نوعی بازتاب زندگی خودتان را تماشا می‌کنید. در این مطلب با ۱۴ شئ آشنا می‌شوید که از اجزای رایج زندگی روزمره در مصر باستان بوده‌اند.

۱. جام

جامِ لوتیفورم Lotiform یک جام برجسته‌ی لعابی است. تصاویر انسان‌ها، حیوانات و شکوفه‌های نیلوفر روی جام حک شده است. این تصاویر احتمالاً نمایانگر افسانه‌های مربوط به طغیان رود نیل است، رویدادی که اهمیت اقتصادی و معنوی قابل‌توجهی برای مصریان باستان داشت. مصریان برای نوشیدنی‌هایشان ظروف سرامیکی می‌ساختند و گاهی‌اوقات آن‌ها را به آثار هنری تبدیل می‌کردند. به عقیده‌ی کورکورِن این جام‌ها انفجار شگفت‌انگیز دنیای طبیعی را در خود دارند.

۲. چراغ ایستاده

مصریان برای روشن کردن خانه‌هایشان اساساً از چراغ‌های نفتی، کاسه‌های ساده‌ی سفالی یا سنگی استفاده می‌کردند. برخی از آن‌ها را روی زمین قرار می‌دادند و برخی دیگر را روی ستون‌هایی می‌گذاشتند که از ستون‌های معبد الگوبرداری شده بود.

۳. زیرسری

مصریان باستان به جای بالش از زیرسری یا تکیه‌گاه‌هایی از جنس سنگ یا چوب استفاده می‌کردند. این زیرسری اساساً یک قطعه‌ی منحنی‌شکل بوده که یک دنباله داشته و به یک سکو متصل بوده است. مصریان روی این سکو دراز می‌کشیدند و سرشان را روی قطعه‌ی منحنی‌شکل قرار می‌دادند. این ساختار سبب قرار گرفتن سر بالاتر از سطح میشده تا هم خنک شود و هم از شر حشرات در امان باشد.

۴. تیغ

مصریان باستان به بهداشت بسیار اهمیت می‌دادند. آن‌ها موهایشان را کوتاه کرده یا می‌تراشیدند تا جلوی شپش را بگیرند. این تیغ که لبه‌ی تیز آن به یک دسته‌ی چوبی متصل است درون سبدی در مقبره‌ی یک زن لای نوار‌های کتانی پیدا شده و در مجموعه‌ی مِت Met از مصنوعات مصری نگهداری می‌شود.

۵. کلاه‌گیس

مصریان هم برای حفاظت از سرشان در برابر نور خورشید و هم به عنوان روشی برای نشان دادن طبقه یا رتبه‌ی اجتماعی‌شان از کلاه‌گیس استفاده می‌کردند. جنس این کلاه‌گیس‌ها از موی انسان یا حیوان و یک لایی از جنس فیبر گیاهی روی یک پایه‌ی توری احتمالاً از جنس کتان است. به این کلاه‌گیس موم زده شده و لایه‌ای از چربی حیوانی کل کلاه‌گیس را پوشانده است. زنان در قیاس با مردان کلاه‌گیس‌هایشان ساده‌تر بود، گرچه گاهی‌اوقات به مناسبت جشن‌ها کلاه‌گیس‌های پُرکارتری استفاده می‌کردند.

۶. موچین

مجموعه اقلام نظافت شخصیِ یک مصری شامل یک جفت موچین از آلیاژ مس مانند تصویر میشد که هم‌اکنون در مجموعه‌ی مِت Met از آن نگهداری می‌شود.

۷. صندل

مصریان پاپوش‌هایی می‌پوشیدند که از جنس پوست گاو، بز و غزال بود یا از مواد گیاهی از قبیل پاپیروس و علف بافته می‌شد. صندل‌های غیرچرمی شبیه دمپایی‌های لاانگشتی امروزی بودند با نواری که از انحنای روی پا رد میشد و با یک بند بین نوک انگشتان پا محکم میشد. اعضای نخبگان سلطنتی صندل‌های پُرکارتری می‌پوشیدند نظیر همین صندل طلایی در تصویر که متعلق به ملکه تحوتموس سوم بود.

۸. جواهرات

مصریان عاشق جواهرات رنگارنگ بودند، جواهراتی که معمولاً به شکل خدایان، حیوانات مقدس و طرح‌های دیگر بود. احتمالاً از این جواهرات به عنوان طلسمی استفاده می‌شد که به طرز جادویی می‌توانست از فرد در برابر بیماری، حوادث یا اتفاقات بد دیگر محافظت کند. دستبند‌ها و پابند‌های طلایی و ارغوانی که در تصویر می‌بینید نماد شیر و پنجه‌های شیر هستند.

۹. جوراب

مصر در تصور ما یک مکان گرم است، اما دمای هوای صبح زود و عصر پایین آمده و پای مصریان سرد می‌شود. این جوراب پشمیِ رنگی و راه‌راه که از قسمت انگشت بزرگ پا شکاف دارد طوری طراحی شده که با صندل پوشیده شود.

۱۰. آینه

پیداست مصریان به ظاهرشان اهمیت زیادی می‌دادند مثلاً مردان و زنان مصری آرایش می‌کردند و از آینه‌ای شبیه این که در مجموعه موزه‌های ملی اسکاتلند است استفاده می‌کردند. آلیاژِ مسِ این آینه را جلا می‌دادند تا سطح آن براق شود و تصویر شفاف‌تری از خودشان ببینند. یکی از اصطلاحات مصری برای آینه به «صورت رو ببین» ترجمه می‌شود که توصیف کاملیست. امروزه آینه‌ها برای ما عادی شدند، اما نمونه‌های شگفت‌انگیزی از گذشته موجود است که نشان می‌دهد برای حفاظت از آینه‌ها و نشان دادن ارزشمندی آن‌ها از قاب‌های چوبی استفاده می‌کردند.

۱۱. بالاتنه‌ی اجداد

این قبیل مجسمه‌های کوچک آهکی در طاقچه‌های درون دیوار خانه‌های مصری قرار داده میشدند. از آنجا که مصریان دوربین نداشتند، این بالاتنه‌ها به آن‌ها کمک می‌کرد خویشاوندانِ از دنیا رفته‌شان را به یاد بیاورند.

۱۲. پتک

این ابزار چوبی با یک دسته‌ی استوانه‌ای و یک سر مخروطی یکی از نمونه وسایلی‌ست که مصریان استفاده می‌کردند. آن‌قدر از این پتک چوبی استفاده شده که روی سطح چوبی آن در هر چهار طرف جای ضربات عمیق به جا مانده است. چوب باکیفیت کالای نسبتاً کمیابی در مصر بود بنابراین تعجبی ندارد که از این پتک مدت‌های مدیدی استفاده شده باشد.

۱۳. چرک‌نویس

به گزارش فرادید؛ درست مثل خودِ ما که گاهی‌اوقات روی کاغذ‌های باطله (یا چرک‌نویس) خط‌خطی می‌کنیم، مصریان باستان هم از ورقه‌های آهکی که نسبت به تکه‌های پاپیروس راحت‌تر در دسترس‌شان بود به عنوان چرک‌نویس استفاده می‌کردند. در این چرک‌نویس تصویر یک مرد یا پسر که میمونی را تا بالای یک درخت نخل دنبال می‌کند می‌بینید. پیکری که در وسط ایستاده شبیه پادشاهی‌ست که روی دیوار‌های معبد هنگام شکست دشمن نشان داده می‌شود، پس احتمالاً خالق این تصویر اندکی قصد شوخی داشته است.

۱۴. بازی روی تخته

قرن‌های زیادی قبل از بازی مونوپولی و ریسک، بازی‌های روی تخته یکی از تفریحات رایج مصریان بود. یکی از این بازی‌های رایج Senet بود که دو بازیکن داشت. در این بازی، دو بازیکن برای مشخص کردن اینکه تا چند خانه می‌توانند مهره‌هایشان را جابجا کنند چوبی را پرتاب می‌کردند. عبور مهره‌ها روی تخته استعاره‌ای بود از زندگی پس از مرگ که روی دیوار‌های مقبره‌ها به تصویر کشیده شده بود.

منبع: History
مترجم: زهرا ذوالقدر

تماشاخانه ببینید| تصمیمی عجیب برای کودکان بی‌سرپرست و بد سرپرست؛ می‌تواند بحران آفرین باشد ببینید| نخستین صحبت‌های مازیار (شهره) لرستانی پس از تغییر جنسیت فیلم های دیگر

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: استفاده می کردند مصریان باستان گاهی اوقات کلاه گیس چرک نویس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۹۳۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از باستان‌شناسی خلیج‌فارس غافل مانده‌ایم

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، مراسم گرامیداشت روز ملی خلیج‌فارس به همت پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری با همکاری سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در دو بخش با رویکرد بررسی مستندات تاریخی و باستان‌شناسی خلیج‌فارس در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.

مصطفی ده‌پهلوان که در مراسم افتتاحیه بزرگداشت روز ملی خلیج‌فارس می‌گفت، خلیج همیشه فارس را قلب زمین خواند و افزود: در اثبات حقانیت فارس بودن خلیج‌فارس و مدیریت این شاخ‌آبه مهم تاریخی توسط ایرانیان طومار طومار اسناد، کتب و نقشه‌های تاریخی وجود دارد.

رییس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری با قدردانی از برگزار کنندگان این برنامه گفت: جای چنین نشستی بین دریاداران، نیروهای نظامی، نیروهای مسلح کشور و پژوهشگران حوزه تاریخ میراث‌فرهنگی و باستان‌شناسی واقعاً خالی بود.

وی افزود: به روایت اسناد و مدارک باستان‌شناسی که امروز در کرانه‌های خلیج‌فارس بدست آمده، خلیج‌فارس بیش از بیست هزار سال تاریخ و پیشینه دارد، خلیج‌فارس مسیر رفت و آمد انسان‌های نخستین و از دوران گذشته یکی از نقاط تلاقی فرهنگ‌ها و تمدن‌های دنیای گذشته بوده است. از بندر تیس در چابهار تا بندر گمبرون، جزیره هرمز، قشم، لافت، حریره، لنگه، سیراف، طایری، دیر، بوشهر، خارک … و استقرارگاه‌های مهمی چون چگاسفلی و کاخ‌های هخامنشی در برازجان همه گواهی بر مدیریت ایرانیان و پارسیان بر این خطه از جغرافیا هستند.

به گفته ده‌پهلوان، باستان‌شناسی خلیج‌فارس موضوعی است که امروز از آن غافل مانده‌ایم، ظرفیت میراث‌فرهنگی کرانه‌های شمالی خلیج‌فارس به زعم و گمان باستان‌شناسان چیره‌دستی که بر این خطه پژوهش کرده‌اند هزاران برابر سواحل جنوبی خلیج‌فارس است و این موضوعی است که باید به درستی از آن دفاع کنیم. خلیج‌فارس امروز حیثیت فرهنگی و ملی تاریخی ما است که باید بتوانیم بدرستی از آن دفاع کنیم.

وی با اشاره به اینکه خلیج‌فارس سپر و سینه ایران است اظهارکرد: خیلی‌ها در دوران گذشته در تلاش بوده‌اند که این شاخ‌آبه مهم را در دست بگیرند. اگر تاریخ را بخوانید در می‌یابید که رومیان نزدیک به هشتصد سال در تلاش بوده‌اند که مسیرهای تجاری که از ایران عبور می‌کند را در دست بگیرند. یافته‌های باستان‌شناسی که از جنوب هندوستان بدست آمده نشان می‌دهد رومیان که نتوانستند ایرانیان را شکست بدهند و ترانزیت ایران را بدست بگیرند از طریق دریای سرخ ایران را دور زده و در جنوب هندوستان برای خود کلونی ایجاد کرده‌اند. پس موضوع دفاع از خلیج‌فارس موضوع امروز ما نیست و موضوعی است که دیرینگی آن به چند هزار سال پیش باز می‌گردد تا به امروز که ما رئیس علی دلواری و شهدای دفاع را در این سرزمین داریم.

ده‌پهلوان با طرح این پرسش‌ها که جایگاه و ارزش میراث‌فرهنگی در چیست و یک یافته باستان‌شناسی یا بقایای یک بندر تاریخی به چه کار ما می‌آید و به چه درد مشکلات امروز ما می‌خورد؟ از جایگاه یک باستان‌شناس گفت: پاسخ تجربه زیستی است. تجربه زیستی که نیاکان ما در جای‌جای این سرزمین و از جمله در کرانه‌های شمالی خلیج‌فارس داشته‌اند.

وی با اشاره به تجربه کاوش‌اش در گورستانی تاریخی در بندر بوشهر و گرمای طاقت فرسای محیط گفت: پاسخ این پرسش که گذشتگان ما در این خطه بدون تکنولوژی‌های سرمایشی امروز، چه می‌کرده‌اند، را در بافت تاریخی خواهید دریافت، معماری بومی که مردمان بوشهر از آن استفاده می‌کردند و آنها را در مقابل این شرایط جوی و سخت منطقه محافظت می‌کرده است. میراث ناملموسی که از مردمان ما درکرانه شمالی خلیج‌فارس به جای مانده، تک تک این آداب و رسوم و موسیقی نشان از زیست مسالمت آمیزی است که انسان با دریا داشته است.

رییس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری افزود: امروز کشورهایی نظیر عمارات بشدت به‌دنبال یک تپه دوهزارساله هستند، ولی ما بیش از ۲۰ بندرگاه مهم تاریخی را داریم که آثار و شواهدی در آنها بدست آمده که نشان از تجارت و داد و ستد با مناطقی همچون چین دارد. امروز باستان‌شناسان و پژوهشگران چینی بشدت علاقمند هستند که روی آثار خودشان در این بندرگاه‌ها کار کنند.

ده‌پهلوان اظهارکرد: امیدرواریم که ما در پژوهشگاه بتوانیم با همکاری مناطق آزاد و نیروهای مسلح پایگاه‌های پژوهشی خوبی را در باب حفاظت، صیانت، معرفی و شناخت میراث‌فرهنگی این خطه داشته باشیم. متأسفانه در دهه‌های گذشته شاید نادانسته برخی از محوطه‌های کلیدی و تاریخی ما از جمله پی‌تل در بوشهر که کهن‌ترین کتابخانه ایران بشمار می‌رفت در یک منطقه نظامی قرار گرفته، تبدیل به میدان تیر شده و بخش زیادی از این اسناد مکتوبی که گواه محکمی بر حاکمیت ایرانیان بر خلیج فارس است را از دست داده‌ایم.امیدواریم که بتوانیم در تعامل نیروهای مسلح با وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، قلعه ریشهر در بوشهر را مورد بررسی و محوطه‌های مهمی که در محدوده‌های نظامی واقع شده‌اند را مورد واکاوی قرار دهیم.

رییس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری درادامه با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص بی‌توجه نبودن به دریا و آب افزود: ما به تاریخ و تمدن‌مان نیز بی‌توجهی کرده‌ایم. ممکن است که اختلافات کاری داشته باشیم ولی بر سر تاریخ تمدن این کشور نمی‌توانیم اختلاف داشته باشیم. ما امروز مسئول هستیم تا میراث‌فرهنگی ارزشمندی که درکرانه‌ها و جزایر خلیج‌فارس وجود دارد را بدرستی بعنوان اسنادی بر حاکمیت و تسلط ایرانیان و پارسیان بر این شاخ‌آبه مهم تاریخی حفظ کنیم.

ده‌پهلوان در پایان با درود به روان شهدای دفاع از گذشته تا به امروزگفت: دفاع از این سرزمین نقل دیروز و امروز نیست و در سرزمین ما پیشینه‌دار است. امیدواریم که در این حوزه بستر همکاری‌ها فراهم شود، ما همه فرزندان این سرزمین هستیم که می‌توانیم در کنار یکدیگر میراث آن را بدرستی پاس بداریم.

کد خبر 6092926 فاطمه کریمی

دیگر خبرها

  • ۱۴ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • جواد خیابانی: المپیک باستان حدود 776 سال قبل از میلاد مسیح بوده است / فیلم
  • یک روزنامه: سختگیری دهه 60 در مدارس در حال تکرار است/ هنوز «آینه» ممنوع است! دانش‌آموزان دوره متوسطه می‌گویند در مدرسه کیف‌هایشان را می‌گردند و مسئولان مدرسه برخوردهای خشن و توهین‌آمیز دارند
  • سگ گزیدگی؛ ماموریت روزمره در مراکز درمانی! | حجم بالای حمله سگ های بدون صاحب به شهروندان | ویدئو
  • چرا این «دوازده‌وجهی» باستان‌شناسان را حیرت‌زده کرده است؟ (+عکس)
  • اسراری که گورهای تاریخی افشا کردند
  •  کاوش در «فلک‌الافلاک»/ قدمت ۵ هزارساله سکونت انسان در این عرصه
  • انجام این فعالیت طول عمر را بیشتر می‌کند
  • ببینید | بچه فوک‌های کوچولو
  • از باستان‌شناسی خلیج‌فارس غافل مانده‌ایم