Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-30@01:14:38 GMT

تور خالی وزارت میراث از گردشگری ادبی

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۹۴۲۴۵

تور خالی وزارت میراث از گردشگری ادبی

در حالی که گردشگری بخشهای بسیاری دارد و باید از تمام این بخشها استفاده شود، ظرفیت فرهنگی گردشگری بدرستی مورد توجه قرار نگرفته و تجدید نظر در این مورد می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. امروزه هنوز شمار فراوانی از مردم دنیا را شیفتگان کتاب و کتابخوانی، مشتاقان فیلم و سینما و علاقه‌مندان آثار هنری تشکیل می‌دهند که برای دیدار از محل زندگی و زادگاه و آرامگاه و آثار و احوال نویسندگان و هنرمندان مورد علاقه شان و نیز پرسه زدن در فضا‌ها و مکان‌های فرهنگی و ادبی و هنری سر از پا نمی‌شناسند و برای این منظور حاضرند به هزاران کیلومتر دورتر از محل زندگی خود سفر کنند و پول و هزینه بپردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  می‌توانیم قطب گردشگری ادبی باشیم
بر این اساس نیمی از گردشگران دنیا را گردشگران ادبی و فرهنگی تشکیل می‌دهند؛ اما با تاسف بسیار باید اذعان نمود که ایران از این فرصت مهم نیز، همچون بسیاری از فرصت‌ها و موقعیت‌های دیگر طرفی نبسته و در جذب گردشگر کاری از پیش نبرده است و به تعبیر زنده یاد مهدی اخوان ثالث: «تورش اندر دست و هیچش اندر تور» است. این در حالی است که کشور ما به دلیل برخورداری مردم آن از ذائقه ادبی، شعری و هنری فراوان، از دیرباز مهد پرورش شاعران و نویسندگان و هنرمندان بسیاری بوده و سراسر کشور می‌تواند به قطب گردشگری ادبی و فرهنگی دنیا تبدیل شود و از این رهگذر مزایا، فرصت‌ها و موقعیت‌های پرشمار تبلیغی، تجاری و اقتصادی ایجاد کند و برای شهروندان خود دنیایی از اشتغال، ثروت، آبادانی و رفاه پی بیفکند. هم اکنون گردشگری ادبی در ایران، تنها منحصر شده است به بازدید از مزار فردوسی، سعدی و حافظ و تازه از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های گردشگری همین سه تَن شاعر بزرگ هم به طور کامل و کافی بهره برداری نمی‌شود.

طرحی برای سراسر کشور
به عنوان نمونه می‌توان برای یک مقصد گردشگری مهم همچون روستای «پاژ»، زادگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی، ترکیبی از گردشگری ادبی و گردشگری خلاق را به کار برد و گردشگران زیادی را از اقصی نقاط دنیا به این روستا جذب نمود و همین الگو را در مورد صد‌ها شخصیت فرهنگی، ادبی و هنری کشور از خیام و حافظ وسعدی و خواجوی کرمانی و بایزید بسطامی و... گرفته تا کمال الملک و قمرالملوک وزیری و نیما و شاملو و فروغ و سهراب سپهری و شهریار و. پیاده و اجرا کرد و به همه آن‌ها تعمیم داد. با این حال مسولین و دست اندرکاران، همچنان دست روی دست گذاشته اند و نه خودشان در این ارتباط فعالیت چشمگیر و ملموسی دارند و نه به بخش خصوصی و نهاد‌های مدنی اجازه فعالیت در این حیطه را می‌دهند.   بیشتر بدانید: گردشگری سلامت؛ نسخه شفابخش بیمارستان های خصوصی


حکایت یک طرح ناکام
برابر بررسی‌های به عمل آمده در راستای فعالسازی موضوع گردشگری در روستای «پاژ»، در حدود دو دهه قبل یک سازمان مردم نهاد به نام «بنیاد فردوسی» طرحی را تحت عنوان «بازسازی زادگاه و آرامگاه فردوسی» به نهاد‌های فرهنگی استان خراسان (وقت) ارائه کرده بود که طی آن قرار بود اقداماتی نظیر راه‌اندازی شهرک گردشگری شاهنامه، دهکده نمونه پاژ، کلینیک تخصصی، مجتمع آکادمیک ورزشی، کارگاه‌های صنایع‌دستی و هنر‌های دستی، فرهنگ‌سرای فردوسی شامل موزه، کتابخانه تخصصی، تالار سخنرانی و دانشگاه فرهنگ و تمدن ایرانی صورت بگیرد، اما علی رغم پیگیری‌های فراوان بنیاد مزبور، طرح مورد نظر هنوز و تا این لحظه به جایی نرسیده و هیچ نهاد دولتی اجازه فعالیت در این خصوص را به آن بنیاد نداده است. به این ترتیب «طرح بازسازی زادگاه و آرامگاه فردوسی» در حالی در داخل بایگانی ادارات فرهنگی استان خراسان رضوی خاک می‌خورد که بخش‌هایی از خود روستای پاژ از جمله خانه تاریخی منسوب به فردوسی و قلعه معروف آن نیز به ویرانه و تلی از خاک تبدیل شده است. در این راستا خبرنگار «پول نیوز» ضمن تماس با روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی استان خراسان رضوی از سرانجام طرح مورد نظر «بنیاد فردوسی» و یا هر طرح دیگری پرسش به عمل آورد که در پاسخ به وی گفته شد در حال حاضر هیچگونه طرح عمرانی فعالی در این رابطه در دست اجرا نیست و تنها اخیرا طرحی با عنوان شاهنامه خوانی در زادگاه فردوسی در دست بررسی است که هنوز در مراحل اولیه قرار دارد و اگر تصویب شود در مرحله بعد باید برای آن اسپانسر مالی پیدا کرد و آن وقت در صورت وجود اسپانسر است که عملیاتی و اجرا خواهد شد.

نامی از ایران در میان نیست
به این ترتیب و همانطور که پیش‌تر ذکر گردید موضوع گردشگری ادبی و فرهنگی در سطح کشور تقریبا منتفی و تعطیل است و از این حیث شرایط غم انگیز و تاسف باری بر فضای این شاخه از گردشگری ایران حاکم است و در محافل گردشگری بین المللی نیز آثار مخرب خود را بر جای گذاشته است. در گزارشی که نشریه معتبر نشنال جئوگرافی در سال ٩٧ منتشر کرده از ده مقصد و شهر گردشگری ادبی و هنری و فرهنگی برتر دنیا نام برده شده که هیچ یک از شهر‌های ایران در میان آن‌ها دیده نمی‌شود.

به امید آینده‌ای پربار
با توجه به آنچه که گفته شد به جرات می‌توان گفت که مقوله گردشگری و از جمله گردشگری ادبی و فرهنگی حتی در بین ده اولویت بالای تصمیم سازان کشور وجود ندارد وگرنه نبایستی امروز شاهد تصویری این همه غم انگیز و کم رونق از یک صنعت مهم، اشتغالزا، ارزآور و ثروت آفرین باشیم. در پایان باز هم چاره‌ای نیست جز اینکه امیدوار باشیم مسؤلان در یک اقدام فرابخشی و به کمک سازمان‌های مردم نهاد و افراد دلسوز، به یاری «وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری» بشتابند و به وضعیت نابسامان گردشگری کشور پایان بدهند و روزگاری پر از رونق و اعتبار و درخشان برای این صنعت پویا و کلیدی که در آینده‌ای نه چندان دور به عنوان صنعت پیشتاز در دنیا شناخته خواهد شد رقم بزنند؛ آمین.   مسعود یوسفی، روزنامه نگار 

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: گردشگری کتاب فیلم سینما فردوسی گردشگری ادبی ادبی و فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۹۴۲۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای پروژه‌های گردشگری با بیش از ۲۰ همت سرمایه‌گذاری

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل گفت: در حال حاضر قریب به ۹۰ پروژه در حوزه گردشگری استان اردبیل در حال اجرا است که سرمایه‌گذاری بیش از ۲۰ همتی در این پروژه‌ها انجام می‌شود و نشان‌دهنده حرکت رو به جلوی گردشگری استان اردبیل است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اردبیل، حسن محمدی ادیب در دیدار با مسئولان بانک گردشگری اظهار کرد: در حال حاضر قریب به ۹۰ پروژه در حوزه گردشگری استان اردبیل در حال اجرا است که سرمایه‌گذاری بیش از ۲۰ همتی در این پروژه‌ها انجام می‌شود و نشان‌دهنده حرکت رو به جلوی گردشگری استان اردبیل است.

وی افزود: ما از بانک گردشگری به‌عنوان یک بانک تخصصی و متولی در حوزه گردشگری انتظار داریم که در حوزه گردشگری اردبیل با توجه به پتانسیل‌های موجود فعالیت ویژه‌ای داشته باشد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل تاکید کرد: اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل حمایت ویژه‌ای از سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری انجام می‌دهد و موافقت اصولی بی‌نام برای مناطق و پروژه‌های مستعد در استان صادر شده است که بانک گردشگری می‌تواند در این راستا با مشارکت سرمایه‌گذاران در این موارد فعالیت کند.

محمدی ادیب ادامه داد: همچنین مطابق توافقات اولیه به‌دست آمده تشکل‌های حرفه‌ای گردشگری استان با بانک گردشگری در راستای همکاری‌های بیشتر و تعریف ساز و کارهای حمایتی تفاهمنامه امضا می‌کنند تا بتوانیم از ظرفیت مجموعه‌های گردشگری استان و منابع بانک گردشگری برای رونق و توسعه این صنعت در استان استفاده کنیم.

کد خبر 748853

دیگر خبرها

  • شهر کَدکَن قابلیت تبدیل به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه را دارد
  • معرفی دو زنجیره ارزش گردشگری خراسان رضوی در نمایشگاه صادراتی تهران
  • معرفی دو زنجیره ارزش گردشگری، اقتصاد زیارت و گوهرسنگ‌ها در اکسپو‭۲۰۲۴ تهران 
  • تله‌کابین می‌تواند به رونق گردشگری کرمانشاه کمک کند
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد
  • اجرای پروژه‌های گردشگری با بیش از ۲۰ همت سرمایه‌گذاری
  • سرمایه‌گذاری خارجی در گردشگری در دولت سیزدهم ۱۸ برابر شد
  • ‌کرمان‌ میزبان سومین جشنواره ملی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی
  • کرمان میزبان جشنواره چند رسانه‌ای وزارت میراث فرهنگی است
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری می‌شود