Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایرنا سیدمحمد دهنوی روز شنبه  در جلسه کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی گلستان افزود: خط‌آهن اینچه‌برون - ترکمنستان - قزاقستان که به تاتارستان نیز می‌رسد و جاده اینچه‌برون - بندرعباس به عنوان کریدور شمال - جنوب زمینه ترانزیت محصولات تاتارستان از گلستان به کشورهای حاشیه خلیج فارس را فراهم می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی به سفر هفته آینده رییس جمهور روسیه به ایران اشاره کرد و گفت: در این سفر برخی مسوولان جمهوری تاتارستان نیز حضور داشته و طبق برنامه‌ریزی با حضور در گلستان چند تفاهم‌نامه و قرارداد همکاری با گلستان امضا خواهند کرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان گفت: تعامل و همکاری در  حوزه های فنی، تجاری، کشاورزی، دامپروری، حمل و نقل ریلی و دریایی، پروتئین دام و طیور، گردشگری، ارتباطات دانشگاهی، دانش بنیان و نوآوری برای تعمیق روابط دو جانبه  در نظر گرفته شده است.

دهنوی ادامه داد: سفر هفته گذشته استاندار گلستان به تاتارستان منجر به راه اندازی دفتر نمایندگی اتاق تعاون استان با هدف افزایش همکاری‌های بیشتر در این جمهوری شد.

وی اظهار داشت: جاده ترانزیتی گرگان - شاهرود - اصفهان - بندرعباس به دلیل کوتاهی مسیر در مقایسه با جاده های مشابه برای دسترسی به آب های آزاد برای تاتارستان بسیار مهم است.

معاون هماهنگی امور اقنصادی استاندار گلستان گفت: تاتارستان در کنار تلاش برای فروش محصولات خود به دنبال سرمایه گذاری فرامرزی است که با توجه به ظرفیت های منطقه آزاد اینچه برون از حضور آنان در این منطقه استقبال می کنیم.

وی به صادرات ۵۷ میلیون دلاری از گمرک گلستان در سه ماه نخست امسال اشاره کرد و گفت: در این مدت ۱۳۵ هزار تن محصول به ارزش بیش از ۵۷ میلیون دلار صادرات انجام شده که از نظر ارزش ریالی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶۲ درصد افزایش داشت.

دهنوی بیان کرد: عمده واردات انجام شده در این مدت جو، روغن خوراکی، نخ و پارچه، مواد شیمیایی و نخود بود.

وی گفت: همچنین در سه ماه نخست امسال از گمرکات گلستان پلی استایرن، پنیر و سایر لبنیات، ید، لوله آهنی، خرما، سیمان، رب گوجه‌فرنگی، خوراک آبزیان، شوینده‌ها، پسته و تخته به ۲۸ کشور از جمله ترکمنستان، عراق، بلغارستان، رومانی، قزاقستان، امارات، ترکیه، هند، ایتالیا، قرقیزستان، آذربایجان، عمان، روسیه و آلمان صادرات انجام شد.

گلستان در شمال ایران با کشور ترکمنستان و استان‌های مازندران، سمنان و خراسان شمالی همسایه است.

برچسب‌ها روسیه توسعه اقتصادی گرگان گلستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: روسیه توسعه اقتصادی گرگان روسیه توسعه اقتصادی گرگان گلستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۰۲۱۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کدام بانک ها بیشترین سود را داشتند

امتداد - مجموع سود ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ بانکهای بالا که به ترتیب از بیشترین سود تا کمترین درج شده اند بالغ بر ۵۵ هزارمیلیاردتومان (همت) است.

 به گزارش پایگاه خبری امتداد ، در این گزارش به توصیف و تحلیل سود و زیان ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ مرتبط با هفت بانک بورسی ملت، پاسارگاد، اقتصاد نوین، تجارت،سامان،صادرات و پارسیان می پردازیم.

مجموع سود ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ بانکهای بالا که به ترتیب از بیشترین سود تا کمترین درج شده اند بالغ بر ۵۵ هزارمیلیاردتومان (همت) است.

بانک ملت با ۲۷ همت سود ۹ ماهه حدود ۴۹ درصد از سود مجموع هفت بانک را به خود اختصاص داده است.

پاسارگاد با ۱۷ همت ،اقتصادنوین ۹ همت ، تجارت ۶ همت ، سامان ۴ همت ، صادرات ۲ همت سود و پارسیان با هشت همت زیان که تنها بانک زیانده در بازه ۹ ماهه است در رتبه های بعدی از حیث قدرمطلق سود و زیان هستند.

نرخ بازده درآمدها که نشان می دهد به ازای هر ۱۰۰ واحد از مجموع درآمدها چه میزان سود خالص ایجاد می شود در بانک پاسارگاد ۵۸ درصد ، سامان ۴۹ درصد ، اقتصاد نوین ۴۷ درصد ، ملت ۴۳ درصد ، تجارت ۲۱ درصد و صادرات ۱ درصد می باشد بانک سامان به دلیل زیان ۹ ماهه بازدهی از درآمد ندارد.

در بانکهای ملت و پاسارگاد حدود ۸۶ درصد از درآمدها ناشی از درآمد تسهیلات است سهم درآمد تسهیلات از کل درآمدها در بانک اقتصاد نوین ۶۳ درصد ، صادرات ۵۰ ، سامان ۴۸ درصد و تجارت ۴۵ درصد است.

 

بنابراین ترکیب منابع دو بانک ملت و پاسارگاد از حیث منابع وکالتی و مالکیتی در وضعیت بهینه قرار دارد.

کم خرج ترین بانک ها

تجزیه هزینه های هفت بانک نشان می دهد سهم هزینه های اداری و تشکیلاتی از کل هزینه ها در بانک پاسارگاد ۳۹ درصد و از این حیث کم خرج ترین بانک در بین هفت بانک از نظر هزینه های اداری ، پرسنلی و تشکیلاتی است این شاخص در:

بانک اقتصاد نوین ۴۲ درصد پارسیان ۶۴ درصد ملت ۷۵ درصد صادرات ۷۷ درصد تجارت ۷۹ درصد و سامان ۸۱ درصد است.

اینکه سامان با توجه به تعداد شعب و تجهیزات و پرسنل اصلا در حد ملت و صادرات و تجارت نبوده اما بیشترین وزن هزینه اش ، اداری و پرسنلی است محل تامل است.

ضمنا میانگین سهم هزینه تامین مالی در هفت بانک از کل هزینه ها معادل ۹ درصد است در بانک پارسیان سهم هزینه تامین مالی از کل هزینه ها ۲۲ درصد و بسیار بیشتر از میانگین هفت بانک و بانک سامان با سهم زیر یک درصدی از این حیث مطلوبترین حالت را دارد.

طبق گزارش اخباربانک، میانگین سهم هزینه مطالبات از کل هزینه ها در مجموع هغت بانک معادل ۱۳ درصد می باشد.

در بانک ملت سهم هزینه مطالبات از کل هزینه ها چهار درصد و در بانک اقتصاد نوین سهم هزینه مطالبات از کل هزینه ها ۳۱ درصد به ترتیب کمترین و بیشترین سهم را دارند این شاخص در:

بانک تجارت ۱۱ درصد پارسیان ۱۲ درصد صادرات ۱۳ درصد سامان ۱۶ درصد و پاسارگاد ۲۲ درصد است.

البته باید گفت ممکن است کم بودن سهم این هزینه در برهی بانکها بدلیل عدم ثبت کافی هزینه مطالبات باشد که گزارش حسابرسان نیز معمولا موید این نکته است.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • انگلیس : یک حادثه دریایی جدید در سواحل یمن رخ داده
  • اعلام آمادگی مجدد راه آهن جهت حمل بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه
  • انگلیس: یک حادثه دریایی جدید در سواحل یمن رخ داده است
  • حمله به یک کشتی در بندر «المخا» یمن
  • حادثه دریایی جدید در غرب یمن
  • ایجاد تبادل آخرین تجارت حوزه صادرات کشور با نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴
  • آژانس عملیات تجارت دریایی انگلیس از وقوع حادثه در شرق یمن خبر داد
  • حادثه دریایی جدید در آب‌های اطراف یمن
  • کدام بانک ها بیشترین سود را داشتند
  • راه‌آهن:کنسرسیوم توسعه ریلی از حسن‌نیت ما سوء استفاده کرد