Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-02@03:45:35 GMT

ادامه کم‌فروشی در بازار برنج!

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۰۷۷۶۸

ادامه کم‌فروشی در بازار برنج!

عرفی که فقط مردم خسارت می‌بینند
این موضوع عرف شده است که مردم هنگام خرید گوشت از قصابی، هزینه کالا را براساس وزن آن پرداخت می‌کنند و تصور نمی‌شود فردی در جامعه وجود داشته باشد که به فروشگاهی مراجعه کند و گوشت بسته‌بندی را بدون وزن کردن و به صرف قیمت اعلامی از سوی فروشنده خریداری کند، اما در مورد برنج این‌گونه نیست و روزنامه قدس از باب دفاع از حقوق شهروندان چند ماه پیش به ماجرا ورود کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اما هر چه در عمق ماجرا دقیق‌تر شویم پی می‌بریم که سود کم‌فروشی در کیسه‌های برنج فقط به جیب دلالان سرازیر و تنها زیان‌دیده ماجرا هم مردم و همان مصرف‌کنندگان هستند، چراکه در بازار این عرف ناپسند به یک رویه تبدیل شده که برنج به صورت کیسه‌ای فروخته می‌شود حال آنکه فروشنده هنگام سؤال و جواب در مورد برنج، قیمت را به کیلوگرم عنوان می‌کند اما هنگام فروش این‌گونه رفتار نمی‌شود و نه‌تنها کلاه گشادی سر مردم می‌رود بلکه خدا می‌داند در تناژ بالا چه سود نامشروعی نصیب دلالان می‌شود.

جهاد کشاورزی استان پای کار 
از همین رو با توجه به اینکه بازار برنج چند ماهی است در نوسان است و هر روز شاهد یک نرخ و قیمت در این حوزه‌ایم، از مدیر نظارت و بازرسی محصولات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی خواستیم برای بررسی ماجرا و در پی یک اقدام مشترک رسانه‌ای راهی بازار شویم که از ماجرا استقبال می‌شود. 
نخستین مقصد به پیشنهاد رسانه، انبار نگهداری محصولات یک برند معروف و شناخته شده در حاشیه شهر مشهد بود. بازرسی از محل صورت گرفت و مشخص شد محموله‌های برنج از تهران به صورت تناژ راهی مشهد و به صورت کیسه‌ای در شهر فروخته می‌شد که در پی آن، مستندات میزان موجودی و قیمت‌های فروش هرکیسه برنج این برند اخذ و در صورتجلسه‌ای تنظیم شد. سوء‌جریان نحوه فروش برنج در بازار همان‌جا تا حدود زیادی روشن شد. اما برای تحقیق بیشتر، نحوه خرید و فروش برنج در بازار مصلی و چند عمده‌فروش برنج هم مورد پایش میدانی قرار گرفت.
وقتی در فاز اول مصلی چند کیسه ۱۰ کیلویی برنج را روی ترازو قرار می‌دهیم صفحه نمایش نشان می‌دهد که در هر کیسه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم کسری از وزن ۱۰ کیلوی درج شده روی کیسه‌ها وجود دارد.

واقعیتی تلخ از زبان یک خرده‌فروش
اما وقتی یک نمونه دیگر وزن شد عدد دقیق ۱۰کیلو را نشان می‌داد که البته میزان آن در مقابل حجم سودجویی ناچیز بود. دو فروشگاه دیگر هم مورد تحقیق میدانی قرار گرفتند، یکی بارانداز برنج‌های پاکستانی و دیگری برنج‌های ایرانی که در هر دو مکان کم‌فروشی چند صد گرمی در هر کیسه برنج ۱۰ کیلویی نمایان بود. ضمن تنظیم گزارش کم‌فروشی صورت گرفته، در ادامه به سراغ یک خرده‌فروشی برنج می‌رویم. او مدعی بود این کم‌فروشی‌ها عمدی و درچند سال اخیر ایجاد شده است. او ادامه داد: نمونه برنج در فروشگاه وجود دارد که فروشنده به صورت وزنی می‌فروشد و من هم وزنی می‌فروشم البته او فقط یک نفر است و مابقی بدون استثنا برنج را کیسه‌ای می‌فروشند که ماهم مجبور هستیم کیسه‌ای بفروشیم. کیسه‌هایی که تا ۳۰۰ گرم و بیشتر از آن هم کسری دارد!

کم فروشی علنی است
پس از جمع‌بندی ماجرا، مدیر نظارت و بازرسی محصولات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی به خبرنگار ما گفت: در راستای طرح نظارتی که آغاز شده شنبه برای رصد ماجرای فروش برنج به شهروندان به صورت کیسه‌ای، انبار نمایندگی فروش محصولات یک برند شناخته شده و چند عمده‌فروشی به صورت میدانی مورد پایش قرارگرفت.
ناصر شعربافیان تصریح کرد: متأسفانه عمده بازار خرید و فروش برنج بر مبنای کیسه است. این رویه چه در سطح شرکت واردکننده و چه بنکداران بزرگ شهر و چه خرده‌فروشان وجود دارد و عموماً وزن کردن کیسه‌ها در محل نشان داد که غریب به اتفاق تمامی کیسه‌ها با کسر وزن مواجه بودند.
وی گفت: فقط موارد معدودی بود که وزن درج شده روی کالا با محتویات داخل کیسه‌ها برابری می‌کرد. ازاین‌رو وقتی در بازار به مردم براساس کیسه‌شمار برنج فروخته می‌شود، مبنا باید این باشد که هرکیسه ۱۰ کیلوگرم وزن داشته باشد. اما واقعیت این بود که این‌گونه رفتار نشده است. 
مدیر نظارت و بازرسی محصولات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: این اقدام از مصادیق کم‌فروشی است که در قانون تعزیرات حکومتی برای آن جرایمی درنظر گرفته شده است. متأسفانه این مصداق رایج شده و واردکننده، عمده‌فروش و خرده‌فروش به همین صورت هر کیسه برنج ۱۰ کیلویی را می‌فروشند.
 به نظر می‌رسد باید متولیان امر در استان و کشور تصمیمی برای ماجرا بگیرند، باید دستورالعملی قاطع صادر و درکل کشور اجرایی و بر همین اساس نظارت‌ها و برخوردها به مراتب شدیدتر شود.

عمدی در کار است
شعربافیان بیان کرد: آنچه نتیجه ماجرا بود به این نکته اشاره داشت افرادی که پشت ماجرا قرار دارند کیسه‌ها را با وزنی که مدنظرشان است پر می‌کنند و با علم و آگاهی دست به این کم‌فروشی می‌زنند. حتماً گزارش ماجرا در استان تنظیم و به وزارتخانه ارسال خواهد شد. همان‌طور که در موضوع دیگر کالاها هنگام خرید به صورت وزنی پول پرداخت می‌شود، باید شهروندان هم مراقب باشند و هنگام خرید چون روی کیسه‌ها درج شده ۱۰ کیلوگرم هزینه را بر مبنای وزن محتویات داخل کیسه پرداخت کنند تا دیگر شاهد این کم‌فروشی‌ها نباشیم. همچنین گزارش تخلفات تنظیم شده پس از تکمیل به تعزیرات حکومتی ارسال خواهد شد اما باید برای حل ماجرا فکر اساسی کرد که همان پای کار آمدن تمامی مسئولان مربوط در استان است.

خبرنگار: عقیل رحمانی

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: بازار برنج کم فروشی جهاد کشاورزی خرده فروش فروش برنج کم فروشی کیسه ها کیسه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۰۷۷۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد

به گزارش قدس آنلاین، برنج بعد از گندم جز محصولات استراتژیک و اساسی کشور است که سالانه بخشی از آن از محل واردات تامین می شود که طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران با کاهش ۶۶۰هزار تنی واردات این محصول؛ ارزبری آن در یک‌سال اخیر ۸۳۰ میلیون دلار کمتر شده است.

طبق آمارهای موجود میزان برنج مصرفی کشور بین ۳.۴ تا ۳.۶ میلیون تن برآورد می‌شود. بنابراین اگر سالانه بین ۲.۳ تا ۲.۵ میلیون تن برنج در کشور تولید شود کسری این محصول بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن در سال است که از محل واردات تامین می شود.

از آنجایی که ایران خود یکی از تولیدکنندگان برنج در دنیا است بخشی از این محصول سالانه از محل تولید داخل و بخشی از محل واردات تامین می‌شود تا بازار داخلی با کسری روبه‌رو نشود.

طی سال‌ های اخیر دولت برای حمایت از برنج داخلی و تولیدکنندگان ایرانی اقدام به ایجاد ممنوعیت واردات در محدوده فصل برداشت (مرداد تا آذرماه هر سال) می‌کرد اما سال گذشته با توجه به وفور برنج ایرانی در بازار، ممنوعیت مقطعی واردات نیز مشکلی در بازار این محصول ایجاد نکرد و بازار در آرامش سپری شد زیرا حجم تولید و واردات به حدی بود که علاوه بر وفور برنج در بازار، کاهش قیمت برنج ایرانی نسبت به سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ را در پی داشت.

براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، سال گذشته یک‌ میلیون و ۱۱۷هزار تن برنج به ارزش یک‌ میلیارد و ۳۰۵ میلیون و ۹۸۵ هزار دلار وارد کشور شد، این درحالی است که در همین بازه زمانی در سال ۱۴۰۱ چیزی حدود یک‌ میلیون و ۷۸۰هزار تن از این کالای اساسی به ارزشی بالغ بر دو میلیارد و ۱۳۷میلیون دلار وارد کشور شده بود. بنابراین واردات برنج طی یک‌سال اخیر با کاهش ۳۷ درصدی به لحاظ وزنی و کاهش۴۰ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است.

بنابراین با کاهش ۶۶۰هزار تنی واردات این محصول ارزبری آن در یک‌سال اخیر ۸۳۰ میلیون دلار کمتر شده است.

طی این مدت به ترتیب ۶۷۳هزار و ۹۴۲ تن برنج به ارزش ۷۷۰میلیون و ۹۳۲هزار دلار از مبدا هند، ۳۳۶هزار و ۵۷۵ تن برنج به ارزش ۴۱۰میلیون و ۸۴۱هزار دلار از مبدا پاکستان، ۷۱هزار و ۶۷۸ تن برنج به ارزش ۸۰میلیون و ۲۰۹هزار دلار از مبدا امارات، ۳۳هزار و ۴۳۴ تن برنج به ارزش ۴۲میلیون و ۴۴۰هزار دلار از مبدا مناطق آزاد و ویژه و درمجموع یک هزارو ۴۸۸ تن برنج به ارزش یک‌ میلیون و ۵۶۳ هزار دلار برنج از مبدا سه کشور تایلند، تایوان و عراق به کشورمان وارد شده است.

با توجه به وضعیت اقتصادی کشور حمایت های دولت سیزدهم و اقدامات وزارت جهاد کشاورزی از تولید و تولید کنندگان داخلی باعث شده که با افزایش تولید برنج و مدیریت بازار داخلی ارز کمتری از کشور خارج شود.

وضعیت فعلی تولید داخلی و واردات برنج نیز بیانگرآن است که با مدیریت بازار همچون سال گذشته مشکلی در بازار برنج نداشته باشیم و این محصول با قیمت های مناسب به دست مصرف کنندگان برسد.

طبق گزارش مرکز آمار، متوسط قیمت برنج ایرانی در فروردین ماه امسال ۹ درصد پایین‌تر از قیمت سال گذشته بوده است. بنابراین با وجود کاهش چشمگیر واردات برنج، با مدیریت مناسبی که در بازار انجام شده، قیمت‌ها نزولی هم شده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • انجمن واردکنندگان برنج : چرا برنامه دولت برای تخصیص ارز برنج رسما اعلام نمی‌شود؟
  • کمبودی در عرضه چای نداریم
  • خرده‌فروشی مواد مخدر معضلی جدی در کنارک
  • قیمت مصوب انواع میوه اعلام شد/ جدول قیمت
  • گران فروشی در نمایندگی فروش خودرو، گران تمام شد
  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد
  • ترکیب منچستریونایتد متحول می‌شود/ ۳ بازیکن فروشی نیستند
  • اعلام قیمت عمده انواع میوه و سبزی+جدول
  • ثبت سفارش ۱۳۰ هزارتن برنج در ۲ ماهه ابتدای سال
  • بلیط فروشی بازی استقلال و تراکتور آغاز شد + لینک سایت خرید بلیط ticket.tractor-club.com