Web Analytics Made Easy - Statcounter

ستاره‌شناسان با استفاده از تلسکوپ «آلما» مستقر در کشور شیلی موفق به شناسایی یک کهکشان مربوط به زمان‌های اولیه جهان آفرینش شده‌ و امیدوارند با استفاده از تلسکوپ جدید «جیمز وب» به شناخت بهتری از تکامل کهکشان‌ها برسند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایران اکونومیست از پایگاه خبری «ساینس‌الرت»، گروهی از ستاره‌شناسان با استفاده از تلسکوپ ALMA (در شمال کشور شیلی) موفق به شناسایی و ثبت یک کهکشان چرخنده از زمان‌های اولیه جهان آفرینش شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کهکشان، جوان‌ترین کهکشان با چرخش و بسیار کوچکتر از کهکشان‌های متاخرتر است.

البته تمام کهکشان‌ها می‌چرخند و معمولا سرعت چرخش آنها هم بسیار بالا است و به عنوان مثال کهکشان «راه‌ شیری» که منظومه خورشیدی هم در آن واقع شده است، سرعت چرخشی برابر با ۲۰۰ کیلومتر بر ثانیه دارد. اما ستاره‌شناسان هنوز به این شناخت نرسیده‌اند که کهکشان‌ها چطور به این سرعت می‌رسند. تنها راه شناخت این مساله، از طریق سنجش و ارزیابی کهکشان‌ها در طول زمان‌های کیهانی و تهیه یک نقشه تحول کهکشانی است.

به تازگی یک تیم از ستاره‌شناسان در دانشگاه «واسیدا» توکیو با استفاده از تلسکوپ «آلما» (ALMA) در کشور شیلی برای رصد یک کهکشان بسیار دور استفاده کردند. این کهکشان با نام MACS۱۱۴۹-JD۱ به اندازه‌ای دور است که بطور معمول بسیار کم‌سو و غیرقابل رصد است.

اما نور این کهکشان از درون یک خوشه کهکشانی عبور می‌کند و پدیده لنز گرانشی موجب تقویت و بزرگنمایی نور آن می‌شود و ستاره‌شناسان از این طریق کهکشان یاد شده را رصد کنند. کهکشان یاد شده در زمانی وجود داشته است که جهان آفرینش تنها ۵۰۰ میلیون سال قدمت داشته است و به این ترتیب این کهکشان یکی از جوان‌ترین کهکشان‌های شناخته شده است.

 

                                  Playback Rates   0.5x1x1.25x1.5x2x             Rewind 10 Seconds Next Up           Live 00:00 00:00 00:33   Chromecast Closed Captions Settings Fullscreen  

 

این تیم ستاره‌شناسان با استفاده از تلسکوپ آلما اقدام به مطالعه و بررسی اکسیژن یونیزه شده مضاعف در صفحه (دیسک) کهکشان یاد شده کردند. این تیم تحقیقاتی ستاره‌شناسی به این نتیجه رسید که این کهکشان تنها سه هزار سال نوری طول دارد که بسیار کوچکتر از کهکشان راه شیری است که بیش از یکصد هزار سال نوری طول دارد.  

همچنین مشخص شده است که سرعت چرخش این کهکشان تنها ۵۰ کیلومتر بر ثانیه است که کمتر از یک چهارم سرعت چرخش کهکشان راه شیری است.

این تحقیقات حاکی است که کهکشان‌ها در ابتدای تشکیل خود کوچک هستند و چرخش نسبتا آهسته‌تری دارند اما سپس در طول مدت میلیاردها سال ماده بیشتری جذب می‌کنند و سرعت چرخش آنها هم افزایش می‌یابد.

این تیم تحقیقاتی امیدوار است که بتواند از تصویربرداری تلسکوپ فضایی جدید «جیمز وب» برای تحقیقات بیشتر در زمینه چرخش‌ کهکشان‌ها در زمان‌های کیهانی استفاده کند.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: تلسکوپ ، اکتشافات فضایی ، فناوری فضایی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: تلسکوپ اکتشافات فضایی فناوری فضایی استفاده از تلسکوپ ستاره شناسان کهکشان ها سرعت چرخش یک کهکشان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۰۸۲۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیارکی که بر فراز برلین منفجر شد

به گزارش تابناک به نقل از خبرآنلاین، اگرچه دانشمندان حرکت سیارکی را که زمستان گذشته در بر فراز شهر برلین منفجر شده بود، پیش‌بینی کرده بودند اما ویژگی عجیب‌تری در مورد این سیارک وجود دارد. این سیارک با نام ۲۰۲۴ BX۱ از هر چیزی که تا کنون در نزدیکی زمین دیده شده، سریع‌تر می‌چرخید!
 

 اوایل روز یکشنبه ۲۱ ژانویه گذشته به وقت آلمان، سیارکی تقریباً یک متری بر فراز برلین در جو زمین سوخت و آذرگوش درخشانی را تولید کرد که مردم در سرتاسر اروپا توانستند آن را به‌راحتی ببینند. این سیارک کوچک‌تر از آن بود که بتواند زمینی‌ها را درمعرض خطر قرار دهد، با این حال ناسا از قبل می‌دانست که چنین سنگی در راه است و برخورد آن را پیش‌بینی کرده و به جهان اطلاع داده بود.

اما این سیاره حیرت‌آورتر از هر چیزی بود که فکرش را بکنید؛ زیرا دانشمندان به کمک راهی جدید توانسته‌اند سرعت حرکت سیارک ۲۰۲۴ BX۱ را محاسبه کنند و نتیجه آن بسیار جالب بود: ۲۰۲۴ BX۱ از هر شیء که تا کنون در نزدیکی زمین دیده شده است، سریع‌تر می‌چرخید! این سیارک که BX۱ ۲۰۲۴ نام گرفته، با سرعت ۵۰هزار کیلومتر بر ساعت حرکت می‌کرد و هر ۲٫۶ ثانیه، یک‌بار به دور خودش می‌چرخید؛ این سرعت چرخش وضعی سریع‌ترین سرعتی است که تا کنون برای یک سیارک ثبت شده است.

  تا پیش از این، رکورد سریع‌ترین چرخش سیارک متعلق به سیارکی به نام ۲۰۲۰ HS۷ بود که دوره چرخش آن ۲٫۹۹ ثانیه بود. این سیارک بین ۴ تا ۸ متر قطر داشت و تنها کمی بزرگتر از ۲۰۲۴ BX۱ بود که البته همین اختلاف کم، توضیح مناسبی برای چرخش سریع‌تر BX۱ ۲۰۲۴ است. سیارک‌ها به دلایل مختلفی می‌چرخند، از آنجایی که سیارک‌های کوچک‌تر فشرده‌ترند، سریع‌تر از سیارک‌های بزرگ‌تر می‌چرخند. ماکسیم دووگل، فیزیکدان دانشگاه مرکزی فلوریدا می‌گوید: «آن‌ها بقای تکانه زاویه‌ای دارند، بنابراین می‌توانند سریع‌تر بچرخند».

دووگل و همکارانش سرعت چرخش سه سیارک از جمله ۲۰۲۴ BX۱ و دو سیارک دیگر را که ۲۰۲۳ CX۱ و ۲۰۲۴ EF نام گرفتند، با استفاده از تصاویری که هنگام نزدیک شدن اجرام به زمین گرفتند، مطالعه کردند.

آن‌ها تکنیک جدیدی را برای محاسبه سرعت چرخش سرگیجه‌آور سیارک‌ها به کار گرفتند که در آن، اندازه دیافراگم دوربین به‌شکلی تنظیم می‌شود که زمینه پرستاره آسمان، نمایی شارپ (واضح با لبه‌های تیز) داشته باشد و سیارک به شکل ردی نورانی ثبت شود.

سیارکی که بر فراز برلین منفجر شد، رکورد سریع‌ترین چرخش وضعی را هم شکست

هنگام عکاسی از سیارک‌ها، دانشمندان معمولاً زمان نوردهی را به گونه‌ای تنظیم می‌کنند که هم سنگ متحرک و هم پس‌زمینه ستاره‌ای، نسبتاً واضح و نقطه‌ای باقی بمانند (مانند فیلم بالا)؛ اما اجرام نزدیک به زمین مانند ۲۰۲۴ BX۱ آنقدر سریع حرکت می‌کنند که برای ثبت نقطه‌ای و واضح آن‌ها به زمان نوردهی بسیار کوتاه نیاز خواهیم داشت.

بررسی تغییرات روشنایی جسم در طول مسیر (تصویر زیر) نشان می‌دهد که جسم در حال چرخش بوده و شکل کشیده‌ای هم داشته است. منجمان با اندازه‌گیری تکرار روشن‌ترین حالت درخشندگی سیارک نتیجه گرفتند که سرعت چرخش وضعی سیارک ۲٫۵۸۸ ثانیه، معادل با ۳۳هزار گردش وضعی در شبانه‌روز است.

به گفته محققان مزیت تکنیک جدید در آن است که اجازه می‌دهد تا روشنایی اجرام در طول زمان روی فقط یک تصویر ثبت شود. آن‌ها بر ابن باورند که این تکنیک در شناسایی سیارک‌های در حال چرخش بسیار مؤثر است. همچنین دانستن سرعت چرخش سیارک‌هایی که در نزدیکی زمین سرگردانند، می‌تواند در کاهش خطری که چنین اجرامی برای انسان‌ها و زیرساخت‌ها ایجاد می‌کنند مفید باشد.

دیگر خبرها

  • کارآگاه بازی برادر مقتول برای یافتن سر جسد و شناسایی قاتل | راز جسد بدون سر با خالکوبی ستاره فاش شد
  • سیارکی که بر فراز برلین منفجر شد
  • جهت چرخش آب در اکوادور خط میانی کره شمالی و جنوبی (فیلم)
  • اعتراف ستاره سابق لیورپول: همیشه مضطرب بودم
  • درخواست جالب ستاره جنجالی: دستمزدم را کم کنید
  • تلسکوپ فضایی هابل به زندگی برگشت
  • تصویر روز ناسا: کهکشانی مارپیچی با طراحی عظیم
  • اولین دور فروش خودرو‌های وارداتی در ۱۴۰۳ + زمان دقیق
  • کشف نخستین سیاره بی‌ستاره!
  • رصد آسمان بر بلندای کوه | بزرگ‌ترین تلسکوپ ایران کجاست؟