Web Analytics Made Easy - Statcounter

محققان کشور در یک مطالعه پژوهشی، تأثیر تحریک الکتریکی فراجمجمه‌ای مغز را به‌عنوان روشی برای بهبود کودکان و نوجوانان گرفتار اختلال روان‌شناختی ODD ارزیابی کرده و نتایج مثبتی از آن گرفته‌اند.

به گزارش ایران اکونومیست، اختلال نافرمانی مقابله‌ای یا ODD، یکی از شایع‌ترین اختلالات روان‌شناختی در بین کودکان و نوجوانان در دوره پیش‌دبستانی، ابتدایی و نوجوانی است که در گروه اختلالات کنترل تکانه‌ای و اختلال سلوک طبقه‌بندی شده است و تأثیرات گسترده‌ای بر فرایندهای شناختی، فراشناختی، عاطفی و ارتباطی دانش آموزان دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معیارهای این اختلال عبارت‌اند از: مجموعه مستمر و مکرر از عصبانیت، تحریک‌پذیری، جروبحث، چالش‌برانگیزی، نافرمانی، لجبازی، بی‌اعتنائی یا کینه‌توزی و تلاش برای ناراحت کردن دیگران. برای تشخیص این اختلال باید حداقل چهار علامت از موارد فوق به مدت حداقل شش ماه وجود داشته باشند.

این اختلال به گفته متخصصان، یک اختلال تدریجی و مزمن است که همیشه در روابط بین فردی و عملکرد تحصیلی اختلال ایجاد می‌کند. اختلال نافرمانی مقابله‌ای، سومین اختلال شایع روان‌پزشکی است که در کودکان ۳ تا ۱۷ ساله به‌دفعات گزارش شده است. این اختلال در بازه‌ای وسیع، بین دو تا ۱۶ درصد افراد را در سنین مدرسه مبتلا می‌کند. مطالعات نشان می‌دهند که اختلال نافرمانی مقابله‌ای در پسران بیشتر دیده می‌شود، اما پس از بلوغ در هر دو جنس وضعیتی تقریباً یکسان دارد. در بحث عوامل آسیب‌شناسی و دلایل بروز این اختلال، ترکیبی از خصوصیات و گرایش‌های ژنتیکی یا زیست‌شناختی کودکان، شیوه‌های فرزندپروری ناکارآمد و شرایط روان‌شناختی کودک نقش دارند.

محققان کشور با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشی را انجام داده‌اند که در آن اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه‌ای مغز بر بهتر شدن کودکان مبتلابه اختلال فوق از طریق بالارفتن همدلی و قضاوت اخلاقی در آن‌ها بررسی شده است.

این تحقیق روی ۳۰ نفر از دانش‌آموز پسران ۸ تا ۱۱ ساله دارای اختلال نافرمانی مقابله‌ای از شهر ارومیه انجام شده است. محققان پس از اجرای مداخله مربوطه، وضعیت همدلی و قضاوت اخلاقی را در این دانش آموزان با استفاده از مقیاس‌های علمی ارزیابی کردند.

نتایج پژوهش فوق نشان داد که درمان تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر روی سطوح همدلی اثربخش است و باعث بهبود سطوح همدلی و همچنین قضاوت اخلاقی در کودکان مبتلابه اختلال نافرمانی مقابله‌ای می‌گردد.

به گفته فرهاد غدیری صورمان آبادی، پژوهشگر گروه روانشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ارومیه و همکارانش، «طبق این یافته‌ها، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای قشر پیش پیشانی سمت چپ مغز باعث بهبود مهارت همدلی در افراد مبتلابه اختلال نافرمانی مقابله‌ای می‌شود. همدلی برای روابط اجتماعی بسیار مهم است، به این معنی که کمبود توانایی همدلی می‌تواند منجر به رفتار ضد اجتماعی و انحراف شده و خطر خشونت را بالا ببرد».

این محققان می‌افزایند: «اثری که درمان تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر جا می‌گذارد، مربوط به فعال‌سازی نورون‌های موجود در ناحیه‌ای است که در آن تحریک اتفاق می‌افتد. اثر آن به این صورت است که باعث تغییر در تحریک‌پذیری کورتکس مغز می‌شود و از این طریق، نه‌تنها شلیک خود به خودی نورون‌ها را با تغییر پتانسیل الکتریکی غشای آن‌ها تغییر می‌دهد، بلکه با تغییر عملکرد سیناپس‌ها، به ایجاد تغییرات اصطلاحاً نوروپلاستیک و پایدار کمک می‌کند».

 در واقع تعدیل و تنظیم فعالیت مغز می‌تواند اولین قدم به سمت یک برنامه درمانی جدید باشد و این نتایج نشان می‌دهند که تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، پتانسیل این را دارد که به‌عنوان یک روش درمانی در اختلالات مرتبط با همدلی مطرح گردد.

قابل ذکر است یافته‌های پژوهشی فوق را «مجله علوم اعصاب شفای خاتم» متعلق به مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا، بیمارستان خاتم‌الانبیاء تهران منتشر کرده است.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: تحریک الکتریکی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: تحریک الکتریکی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای روان شناختی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۱۷۵۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور شناسایی شدند

محمد توحیدی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با بیان این که شناسایی کودکان مبتلا به اختلال اتیسم و ارجاع به مرکز توانبخشی و درمانی در ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۲ نسبت به۶ ماهه نخست آن رشد چهار برابری داشته است گفت: در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، ۲۰ کودک مبتلا به اوتیسم و در نیمه دوم سال گذشته ۸۰ کودک مبتلا به اوتیسم شناسایی شدند.

او افزود: در راستای اجرای دستورالعمل وزارتی و شیوه‌‎نامه پذیرش و ارائه خدمت به بیماران مبتلا به اختلال اوتیسم و همچنین اهمیت شناسایی به هنگام کودکان دارای طیف اوتیسم، فرایند شناسایی و غربالگری این بیماران طی جلسات متعددی با معاونت بهداشت، بهزیستی، آموزش و پرورش و مرکز توانبخشی و درمانی در سال گذشته بازبینی شد و آموزش پزشکان، بهورزان و مراقبان پایگاه‌های سلامت و مربیان مدارس سطح شهر به عنوان بخش مهمی از فرآیند شناسایی به طور ویژه در دستور کار قرار گرفت.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: با آموزش و حساس‌سازی افراد دخیل در شناسایی و غربالگری که با همکاری گروه سلامت جمعیت، خانواده و مدارس و گروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت انجام شد، شناسایی کودکان مبتلا به اوتیسم انجام و مبتلایان به مرکز توانبخشی و درمانی ارجاع شدند.

توحیدی بیان کرد: در مرکز توانبخشی پس از انجام تست‌های تشخیصی و محرز شدن اختلال طیف اوتیسم توسط متخصص روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی، اقدامات آموزشی و درمانی موردنیاز برای کودک آغاز می‌شود.

او تصریح کرد: هزینه مداخلات درمانی برای کودکان مبتلا به اوتسیم بسیار زیاد است به گونه‌ای که در ماه بین ۷۰ تا ۸۰ میلیون ریال برای هر کودک هزینه باید انجام شود، اما خوشبختانه بخش قابل توجهی از هزینه‌های درمان این کودکان تا ۱۴ سالگی، در قالب بسته حمایتی بیماران خاص و صعب العلاج از سوی سازمان‌های بیمه‌گر و اداره بهزیستی به مرکز توانبخشی پرداخت و والدین هیچ گونه هزینه‌ای برای درمان فرزند خود برعهده ندارند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با بیان این که تشخیص ابتلا به اوتیسم در کودکان پسر حدود چهار برابر کودکان دختر است تاکید کرد: تشخیص ابتلای به اوتیسم غالبا بعد از ۲ سالگی دقیق‌تر است ولی به دلیل مراجعات دیرهنگام والدین با توجه به عدم پذیرش آنان، متاسفانه تشخیص‌ها بعد از زمان طلایی مداخله یعنی بعد از سن پنج سالگی صورت می‌گیرد.

توحیدی با تأکید بر این که هر چه کودک مبتلا به اختلال اوتیسم در سنین پایین‌تر و تا کمتر از سه سالگی شناسایی شود اقدامات درمانی برای او مؤثرتر خواهد بود اظهار کرد: علاوه بر پزشکان، مراقبان سلامت و مربیان مدارس و والدین نیز در صورت مشاهده رفتار‌های غیرمعمول کودک خود نظیر رفتار‌های کلیشه‌ای و تکراری، عدم ارتباط چشمی مناسب، عدم واکنش به صدا زدن نام و انجام بازی‌های تکراری و متعاقب آن مراجعه زودهنگام به پایگاه‌های بهداشتی، نقش مهمی در شناسایی و شروع روند درمانی کودک مبتلا به اختلال اوتیسم دارند.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • همایش روز جهانی اتیسم در رشت
  • وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است
  • التیام سریع زخم پای دیابتی با استفاده روزانه از یک محصول فناورانه ایرانی در منزل
  • ۱۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور شناسایی شدند
  • همدلی با کودکان، مهارتی که خانواده‌ها با آن غریبه‌اند
  • پایش سلامت روان در کشور؛ دومین اختلال روانی درمیان ایرانیان چیست؟
  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • مشاغل ذهنی خطر زوال عقل را کاهش می دهند
  • دهمین همایش بین‌المللی علوم شناختی برگزار می‌شود
  • پیام رئیس سازمان بهزیستی کشور به مناسبت روز روانشناس