Web Analytics Made Easy - Statcounter

تراز تجاری (بدون احتساب نفت خام) در اردیبهشت ماه منفی ۴۷۴ میلیون دلار برآورد شده است، این رخداد به علت جهش ۸۷ درصدی واردات در این ماه بوده است. بنا به آخرین آمار منتشر شده بانک مرکزی از تراز پرداخت ها، ارزش صادرات اقتصاد ایران در اردیبهشت امسال ۴.۸ میلیارد دلار بوده است، این در حالیست که در همین ماه ارزش واردات به داخل کشور نزدیک به ۵.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۳ میلیارد دلار برآورد شده است. بر این اساس تراز تجاری اقتصاد کشور پس از اینکه بعد از پنج ماه در فروردین مثبت شده بود، بار دیگر در دومین ماه سال ۱۴۰۱ منفی شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد رشد واردات ماهانه در اردیبهشت ماه نسبت به فروردین بالغ بر ۸۷ رصد رشد داشته است، این شاخص در بازه زمانی سال گذشته تنها حدود ۳۳ درصد بوده است. جهش واردات در حالی در اردیبهشت ماه رخ داده است که تقریبا از اوایل همین ماه شاهد افزایش در نرخ ارز بوده ایم. در این گزارش به بررسی تراز تجاری و همچنین ارزش صادرات و واردات شکل گرفته در اقتصاد ایران در ۱۴ ماه گذشته پرداخته شده است.

نوسان صادرات در سال گذشته
بررسی‌ها نشان می‌دهد ارزش صادرات ماهانه غیر نفتی اقتصاد ایران در سال گذشته نوسانات زیادی داشته است. کمترین مقدار صادرات غیر نفتی سال ۱۴۰۰ در فروردین ماه به ارزش ۲ میلیارد و ۹۶۸ میلیون دلار رقم خورده است. در دو ماه بعدی با روند صعودی در افزایش صادرات مواجه بوده ایم و این رقم در خرداد ماه به بالغ بر ۴.۳ میلیارد دلار رسید، این رقم بالاترین مقدار صادرات غیر نفتی در شش ماهه نخست سال بوده است. اما از خرداد ماه بار دیگر روند نزولی در ارزش صادرات شکل گرفت. لازم به ذکر است رقم صادرات با احتساب میعانات گازی است. بالاترین مقدار صادرات غیر نفتی کشور در سال گذشته در مهر ماه به ارزش ۵ میلیارد و ۲۶۸ میلیون دلار رخ داده است، حجم صادرات انجام شده در این ماه بالغ بر ۱۵ میلیون تن بوده است. به مانند روند قبلی باز هم صادرات در روند نزولی قرار گرفت و در دی ماه به ۳.۶ میلیارد دلار رسید.

افزایش صادرات در اردیبهشت ۱۴۰۱
رقم صادرات غیر نفتی از حدود ۴.۷ میلیارد دلار در بهمن ماه به ۵ میلیارد و ۱۰۳ میلیون دلار در اسفند ماه رسید. به بیان دیگر در ماه پایانی سال ارزش صادرات غیر نفتی کشور حدود ۴۰۰ میلیون دلار افزایش یافت. اما این روند صعودی نتوانست در سال جدید نیز تداوم داشته باشد و این رقم در فروردین ماه ۱۴۰۱ به رقم ۳.۷ میلیارد دلار رسید. این رقم در حدود میزان صادرات دی ماه سال گذشته بوده است. ارزش صادرات غیر نفتی به طور کلی معمولا در ابتدای سال با یک کاهش مواجه مواجه می‌شود که‌ای رخداد در سال جاری نیز تکرار شد. اما رقم صادرات فروردین ۱۴۰۱ در مقایسه با فروردین ۱۴۰۰ به شکل قابل توجهی بالاتر بوده است.

ارزش صادراتی غیر نفتی ماهانه کشور با بالغ بر ۱.۱ میلیارد دلار افزایش نسبت به فرورین، به رقم ۴ میلیارد و ۸۱۷ میلیون دلار رسیده است. به بیان دیگر صادرات ماهانه در دومین ماه از سال جاری نسبت به فروردین حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است، بررسی‌ها نشان می‌دهد رشد این شاخص در بازه زمانی مشابه سال قبل تنها ۱۳ درصد بوده است. از این حیث می‌توان عنوان کرد میزان وضعیت صادرات نسبت سال گذشته بهبود یافته است.

جهش بالای واردات در اردیبهشت
به غیر از یک نوسان مقدار واردات در ماه‌های مرداد و شهریور ۱۴۰۰، می‌توان گفت که روند واردات در سال گذشته صعودی و فزاینده بوده است، به گونه‌ای که میزان واردات ماهانه از ۲.۷ میلیارد دلار در فروردین ماه به ۵.۱ میلیارد دلار در بهمن ماه رسیده است. بالاترین میزان واردات اقتصاد ایران در سال گذشته در شهریور ماه به ارزش ۶ میلیارد و ۴۹۰ میلیون تومان به ثبت رسیده است. همچنین کمترین مقدار نیز در مرداد ماه به ارزش ۲ میلیارد دلار بوده است.

رقم واردات در ماه پایانی سال ۱۴۰۰ به ۶.۴ میلیارد دلار رسید، بر این اساس افزایش مقدار واردات ماهانه در اسفند ماه نسبت به بهمن بالغ بر ۱.۳ میلیارد دلار بوده است. به مانند صادرات در شاخص واردات نیز در فروردین امسال با کاهش جدی در واردات مواجه بوده ایم، این شاخص در نخستین ماه سال جاری به ۲ میلیارد و ۸۲۴ میلیون دلار کاهش یافته است.

ارزش واردات ماهانه با ۲.۴ میلیارد دلار افزایش نسبت به ماه نخست سال، به ۵ میلیارد و ۲۹۱ میلیون دلار رسیده است. به عبارت دیگر واردات ماهانه اقتصاد ایران در اردیبهشت بالغ بر ۸۷ درصد افزایش یافته، چنانچه رشد واردات در همین بازه زمانی در سال ۱۴۰۰ را محاسبه کنیم متوجه جهش بالای واردات در سال جاری می‌شویم. رشد این شاخص در ماه دوم سال گذشته تنها ۳۳ درصد برآورد شده است. پیش بینی می‌شود با توجه به افزایش نرخ در خرداد ماه، روند صعودی واردات در خرداد تکرار نشود.

تراز تجاری منفی است
تراز تجاری یکی از اصلی‌ترین اجزای تراز پرداخت‌ها است که تحلیل آن در اقتصاد کلان بسیار حائز اهمیت است، چراکه کسری یا مازاد تراز پرداخت‌ها بر روی بسیاری ار متغیر‌های کلان اقتصادی تاثیر گذار است. از میان دوازده سال گذشته در پنج ماه میزان صادرات بیش از واردات بوده یا به بیان دیگر تراز تجاری ماهانه مثبت بوده است و در هفت ماه نیز میزان واردات بیش از صادرات بوده است. تراز تجاری اقتصاد ایران در سال گذشته منفی ۴ میلیارد و ۴۸۲ میلیون دلار برآورد شده است.

یکی از عمده‌ترین دلایل کاهش صادرات در ماه‌های پایانی ۱۴۰۰، کاهش رشد تولید کالا‌های واسطه در کشور بوده است، به گونه‌ای که میانگین رشد ماهانه تولید کالا‌های واسطه‌ای در شش ماهه دوم سال گذشته منفی برآورد شده است. با توجه به اینکه کالا‌های واسطه‌ای عموما کالا‌های صادراتی اقتصاد ایران هستند، کاهش رشد تولید در اینگونه اقلام به معنی کم رونق شدن صادرات است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در فروردین ماه امسال مانند فروردین ۱۴۰۰ تراز تجاری مثبت بوده است.

تراز تجاری بار دیگر منفی شد
تراز تجاری که در نخستین ماه سال به شکل مناسبی مثبت به ثبت رسیده بود با جهش واردات در اردیبهشت ماه برای بار دیگر منفی شد. به بیان دیگر در دومین ماه از بهار ۱۴۰۱ میزان واردات در اقتصاد ایران ۴۷۴ میلیون دلار بیشتر از صادرات غیر نفتی بوده است که نسبت به مقدار همین شاخص در ماه مشابه سال قبل حدود ۱۰۰ میلیون دلار بیشتر بوده است.

تراز تجاری در حالی در اردیبهشت ماه مثبت بوده است که تقریبا از اوایل این ماه شاهد افزایش در قیمت دلار بوده ایم. با وجود اینکه جهش اصلی نرخ ارز در روز‌های پایانی اردیبهشت ماه و آغازین خرداد بوده است، باز هم انتظار نمی‌رفت که با این جهش در واردات مواجه شویم. چنانچه در ماه‌های آتی علی رغم افزایش بالای نرخ ارز شاهد مثبت شده تراز تجاری نباشیم، می‌توان گفت که صادرات و واردات اقتصاد ایران بی کشش یا کم کشش است.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: اقتصاد ایران واردات اقتصاد کلان صادرات تراز تجاری بررسی ها نشان می دهد میلیارد دلار رسید صادرات غیر نفتی اردیبهشت ماه اقتصاد ایران فروردین ماه برآورد شده واردات ماهانه میزان واردات سال گذشته ارزش صادرات میلیون دلار ماه به ارزش تراز تجاری ۴ میلیارد دلار بوده بار دیگر بوده ایم سال جاری منفی شد ماه سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۲۷۰۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چین صدر جدول نمایشگاه‌ها؛ ۸۵ درصد صادرات ایران برپایه نفت است

به گزارش خبرگزاری مهر، کاوه دلیری مدیرکل شرق آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به توانمندی‌های صادراتی ایران، گفت: نمایشگاه ایران اکسپو در دو دوره اخیر رویکرد جدیدی را ایجاد کرده و چهار دوره قبل این نمایشگاه پیش‌از فراگیری بیماری کرونا بود؛ از دوره قبل بنا شد تا مهمانان خارجیِ متناسب و متمایل به همکاری با ایران به این نمایشگاه حضور داشته باشند.

مدیرکل شرق آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران در گفت‌وگو رادیویی، افزود: کشوری مانند چین که دارای بازار بزرگی از واردات و صادرات است، حدود ۱۲۰ دوره نمایشگاه برگزار می‌کند و مخاطب مورد نظر خود را در اکثر نقاط جهان پیدا کرده و هم‌اکنون صدر تقویم نمایشگاه جهان است؛ علاوه بر این نمایشگاه واردات چین نیز طی ۶ دوره برگزار شد که این موضوع هم موقعیت مناسبی برای کشورش ایجاد کرد.

وی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون بیش از ۸۵ درصد صادرات ایران در دو گروه کالایی محصولات نفت پایه و محصولات معدنی عنوان می‌شود که ایده آل کشور نیست؛ بنابراین برنامه‌ریزی‌ها باید به سمت تولید و صادرات کالاهای با ارزش افزوده بیشتری باشد و از خام فروشی بپرهیزیم و صادرات خدمات را هم در حد گسترده‌تری انجام دهیم.

دلیری در پایان عنوان کرد: برای ثبت برخی محصولات ایرانی به ویژه دارو در کشورهای مختلف و تأیید استانداردها باید همت بیشتری در حوزه بازاریابی نشان دهیم.

کد خبر 6097210 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • ۵٫۶ میلیارد دلار ارز برای واردات تامین شد
  • صنعت نوشت‌افزار ایران در بازار جهانی کجا ایستاده است؟
  • رقابت منفی دلار نیما و بازار آزاد
  • آخرین مهلت رسیدگی به درخواست‌های تعهدات ارزی ۱۴۰۱ ا
  • چین صدر جدول نمایشگاه‌ها؛ ۸۵ درصد صادرات ایران برپایه نفت است
  • آخرین مهلت رسیدگی به درخواست‌های تعهدات ارزی ۱۴۰۱ اعلام شد
  • ۳۱ اردیبهشت ماه آخرین مهلت رفع تعهد ارزی سال ۱۴۰۱
  • اقتصاد این کشور غافلگیر شد
  • اقتصاد کانادا غافلگیر شد
  • واردات ایتالیا از ایران ۲ برابر شد