Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-07@04:29:37 GMT

"وبا" را بیشتر بشناسیم

تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۳۲۰۲۲

'وبا' را بیشتر بشناسیم

ژاله راستی عمادآبادی در یک کارگاه آموزشی، با بیان اینکه وبا یک بیماری اسهالی واگیر و عامل آن نوعی باکتری بنام «ویبریوکلرا» است، گفت: محل زندگی این باکتری آب بوده و به همین دلیل انسان از طریق آشامیدن آب آلوده به این میکروب، مبتلا و خود عامل انتشار بیماری می‌شود.

او گفت: میکروب وبا پس از ورود به دستگاه گوارش انسان، در معده و روده تکثیر شده و با ترشح سم موجب دفع بیش از حد آب و املاح بدن از طریق دیواره روده می‌شود؛ به همین دلیل این بیماری اغلب با اسهال همراه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کارشناس سلامت با یادآوری اینکه باکتری وبا از طریق مدفوع انسان در محیط پخش شده و می‌تواند آب و غذا را آلوده کند، گفت: این بیماری بیشتر در نقاط گرم و مرطوب و در تمام ماه‌های سال، به ویژه از اردیبهشت تا آبان دیده می‌شود.

راستی، علائم شاخص بیماری وبا را شامل، اسهال آبکی، استفراغ و از دست رفتن آب بدن اعلام و گفت: شروع بیماری با اسهال آبکی حجیم، بدون تب و دل پیچه بوده و مدفوع حالت آب برنجی دارد. اغلب بدون بو بوده یا بوی ماهی دارد. استفراغ و گرفتگی دردناک در پا‌ها نیز شایع است. در موارد شدید بیمار دچار دل پیچه و درد در دست‌ها و پا‌ها می‌شود.

راه‌های انتقال بیماری وبا

کارشناس گروه بهداشت عمومی دانشکده بهداشت شیراز به انتقال مستقیم و غیرمستقیم وبا اشاره و گفت: بیماری وبا می‌تواند به طور مستقیم از طریق دست‌های آلوده، تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران یا وسایل و لوازم آلوده به مدفوع بیمار، منتقل شود.

او گفت: این بیماری به طور غیر مستقیم با مصرف آب آلوده به مدفوع از منابع آب حفاظت نشده مانند چاه ها، دریاچه ها، جوی ها، استحمام یا شست و شوی لوازم آشپزخانه، سبزی و میوه‌ها در آب آلوده، مصرف غذا‌های دریایی خام مثل صدف و ماهی، همچنین تغذیه کودکان و نوزادان با بطری آلوده به فرد منتقل شود.

دوره نهفتگی بیماری وبا

این کارشناس گفت: دوره نهفتگی بیماری وبا اغلب یک تا سه روز است، ولی می‌تواند از چندین ساعت تا پنج روز به طول بیانجامد. نشانه‌های بیماری اغلب دو تا سه روز طول می‌کشد، اگرچه در بعضی بیماران تا پنج روز نیز ادامه دارد.

راستی با طرح این هشدار که بیشتر افراد از زمان شروع بیماری تا چند روز پس از بهبودی قادر به انتقال بیماری به دیگران هستند، گفت: به ندرت ممکن است بیمار، ویبریوکلرا را برای چندین ماه از طریق مدفوع دفع کند.

این کارشناس بهداشت عمومی گفت: درمان با آنتی بیوتیک می‌تواند در کاهش مدت بیماری و سرایت آن مؤثر باشد.

پیشگیری از بیماری‌های قابل انتقال به وسیله آب و مواد غذایی

راستی در خصوص راهکار‌های پیشگیری از بیماری‌های قابل انتقال به وسیله آب و مواد غذایی که اسهال و وبا را نیز شامل می‌شود، بر لزوم رعایت کامل نکات بهداشت فردی و جمعی تاکید کرد.

او گفت: توصیه می‌شود که از یخ‌های قالبی و کارخانه‌ای غیر بهداشتی استفاده نشود، زیرا ممکن است آبی که برای تولید این یخ‌ها استفاده شده آب پاک و بهداشتی نبوده یا عرضه و فروش آن به شکل نامناسب و غیر بهداشتی انجام شده باشد لذا عامل بیماری از طریق یخ به افراد منتقل شود.

راستی با تاکید براینکه شهروندان هنگام سفر از نوشیدنی و غذا‌های دارای بسته بندی بهداشتی و نشانه‌های استاندارد استفاده کنند، گفت: باید از آشامیدن آب مشکوک هنگام سفر، حضور در پارک، باغ، فضای سبز و آب ذخیره شده در مخازن، آبخوری‌های عمومی دارای لیوان مشترک و استفاده از یخ‌های قالبی کارخانه‌ای، پرهیز کنیم.

او به شهروندان توصیه کرد که به هیچ عنوان مواد غذایی از دست فروشان نخرند، گفت: توصیه می‌شود که تا حد امکان در صورت وجود خطر این بیماری تا برطرف شدن خطر سرایت، از مصرف سبزی، کاهو، کلم، خیار، گوجه فرنگی و مواد مشابه خودداری شده و در صورت لزوم این موارد حتما پس از ضدعفونی مصرف شود.

راستی با اشاره به اهمیت خودداری از قراردادن سبزی و میوه شسته نشده در یخچال، گفت: افراد حتما قبل از صرف غذا و نوشیدن آب و خصوصا بعد از اجابت مزاج، دست‌های خود را با آب و صابون بشویند و با حوله یا دستمال تمیز خشک کنند.

او با اشاره به قرار داشتن در فصل گرما و تمایل افراد به شنا، گفت: افراد ضمن رعایت کامل بهداشت فردی، باید از شنا کردن در استخر، رودخانه، نهر یا جوی‌های آلوده خودداری کنند و بدانند که وبا یک تا سه هفته، یعنی تا زمان وجود میکروب در مدفوع فرد بیمار، مسری است.

راستی همچنین با تاکید بر اینکه مصرف هرگونه داروی ضد اسهال بدون تجویز پزشک باید خودداری کرد، گفت: بسیاری از افراد به دلیل خوددرمانی و استفاده از برخی دارو‌های ضد اسهال دچار مشکلات حاد می‌شوند. مصرف این دارو‌ها سبب می‌شود میکروب فرصت بیشتری در روده برای تکثیر و دفع سم پیدا کرده و بیماری تشدید شود.

کارشناس گروه بهداشت عمومی دانشکده بهداشت شیراز گفت: وقتی همه گیری وبا اتفاق می‌افتد با تشخیص زودرس همه گیری و به کارگیری سریع اقدامات کنترلی، می‌توان از تعداد بیشتر مرگ و میر پیشگیری کرد وگزارش سریع موارد بیماری وبا به مراکز سلامت، از مهم‌ترین عوامل موثر در پیشگیری است که باعث بیماریابی زودتر در جامعه و درمان سریع بیماران می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: انتقال بیماری وبا بهداشت عمومی دانشکده علوم پزشکی شیراز بیماری وبا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۳۲۰۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حدود ۱۹ هزار بیمار تالاسمی در کشور وجود دارد

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، دکتر امیرحسام علیرضایی به بهانه روز بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج و همچنین روز جهانی تالاسمی، با بیان اینکه ۱۸ اردیبهشت ماه به عنوان روز بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج نامگذاری شده درباره وضعیت بیماری‌هایی از این دست اظهار کرد: ام‌اس، تالاسمی، هموفیلی جزو موارد پرتکرار بیماری‌های خاص به حساب می‌آیند. بررسی‌ها بیانگر این است حدود ۱۰۰ هزار نفر در کشور به بیماری ام‌اس مبتلا هستند. همچنین میزان ابتلا به بیماری‌های تالاسمی و هموفیلی به ترتیب  ۱۸ هزار و ۸۰۰ نفر و ۱۴ هزار نفر است. سرطان جزو بیماری‌های صعب‌العلاج به حساب می‌آید و برآوردها حاکی از آن است حدود ۴۰۰ هزار نفر در کشور با این بیماری دست‌وپنجه نرم می‌کنند. 

وی ادامه داد: در حال حاضر، ۳۸ هزار و ۹۵۱ بیمار دیالیزی در ۶۸۲ بخش دیالیز تحت درمان قرار دارند. همچنین تعداد تخت و دستگاه‌های دیالیزی موجود در کشور معادل ۹ هزار و ۱۹۹ مورد است. ۵ قلم از لوازم مصرفی دیالیز، تولید داخلی است و ۲نوع دستگاه دیالیز در کشور تولید می‌شود. 

رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌ها وزارت بهداشت درباره وضعیت دارویی بیماران دیالیزی گفت: داروهای اساسی بیماران دیالیزی به صورت رایگان در اختیار آنها قرار می‌گیرد. 

بیمه رایگان برای تمام بیماران خاص

علیرضایی با اشاره به وضعیت پوشش بیمه‌ای بیماران خاص و صعب‌العلاج اظهار کرد: تمام بیماران خاص از پوشش بیمه‌ای رایگان برخوردار هستند. اعتبار ۷ هزار میلیارد تومانی برای صندوق بیماری‌های خاص‌ و صعب‌العلاج در سال ۱۴۰۲ درنظر گرفته شده بود اما با توجه به افزایش تعداد بسته‌های خدمتی، این مبلغ به افزایش بیشتر در سال ۱۴۰۳ نیاز دارد. 

وی درباره اقدامات وزارت بهداشت در ارتباط با بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج توضیح داد: «تدوین بسته‌های جامع تشخیص و درمان بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج  با پوشش حمایتی از محل بیمه‌های پایه و صندوق بیماران صعب العلاج»، «افزایش تعداد بیماری‌های تحت پوشش»، «افزایش خدمات در هر بسته حمایتی» و «تشکیل کمیته های مشورتی علمی مرتبط در معاونت درمان» جزو اقدامات وزارت بهداشت در زمینه بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج به حساب می‌آید. 

برنامه وزارت بهداشت برای افزایش حمایت‌ها از بیماران خاص و صعب‌العلاج

رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت درباره اقدامات وزارت بهداشت در خصوص بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج در سال جاری گفت:  «افزایش حفاظت مالی»، «کمک به تامین هزینه‌ها از محل اعتبارات بیمه پایه و صندوق بیماران خاص» و «افزایش بیماری‌های تحت پوشش» از برنامه‌های وزارت بهداشت در سال جاری به حساب می‌آید. 

وضعیت ابتلا به  تالاسمی در کشور

وی با بیان اینکه ۱۸ اردیبهشت، روز جهانی تالاسمی است، اظهار کرد: در حال حاضر، حدود ۱۹ هزار بیمار در سامانه تالاسمی کشور ثبت‌شده‌اند که ۱۵هزار و ۵۰۰ نفر از این تعداد جزو «تالاسمی ماژور» هستند. همچنین ۲ هزار و ۸۰۰ نفر جزو بیماران «اینترمدیا» و یک هزار بیمار نیز جزو «سیکل‌سل» و سایر اختلالات هموگلوبینوپاتی هستند. 

علیرضایی درباره مراکز خدمات تخصصی تزریق خون در کشور برای بیماران تالاسمی نیز گفت: ۲۴۰ بخش مرکز خدمات تخصصی تزریق خون در بیمارستان‌های دولتی به بیماران خدمات مورد نیاز را ارائه می‌دهند. خدمات مراکز تخصصی تزریق خون شامل تزریق خون ،  تزریق داروهای ویژه آهن‌زدا و  سایرخدمات روتین می‌شود. همچنین آزمایش‌های تخصصی مانند فریتین، MRI.T۲، توانبخشی و دندانپزشکی در ۳۰ قطب دانشگاهی انجام می‌شود. 

رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌ها وزارت بهداشت درباره جامعه آماری مبتلایان به بیماری تالاسمی گفت: ۵ استان سیستان‌وبلوچستان، هرمزگان، خوزستان، گیلان و مازندران نسبت به سایر استان‌ها با بیماری تالاسمی بیشتر مواجه هستند. 

چگونگی دسترسی و پوشش بیمه‌ای داروهای تالاسمی

وی درباره دسترسی به داروهای مورد نیاز بیماران تالاسمی گفت: داروهای آهن‌زدای تولید داخل شامل داروهای خوراکی و تزریقی به میزان کافی موجود است. همچنین داروهای برند خارجی بر اساس  مقررات در دسترس بیمارانی که به این داروها نیاز دارند، قرار می‌گیرد و به میزان ۹۷ درصد تحت پوشش بیمه‌ای قرار دارند.  

علیرضایی درباره کیفیت داروهای داخلی در مقایسه با داروهای خارجی گفت: بررسی و تایید کیفیت داروهای تولید داخل توسط ادارات ذی‌ربط در سازمان غذا و دارو انجام می‌شود.

اهمیت غربالگری بیماری تالاسمی در زوج‌ها

رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌ها وزارت بهداشت درباره غربالگری بیماری تالاسمی در کشور گفت: پیش از ازدواج، غربالگری زوج‌ها انجام می‌شود و در صورت ناقل بودن زوج و تمایل به ازدواج، آزمایش ژنتیک والدین و جنین در مراکز دولتی با پوشش کامل بیمه‌ای انجام می‌شود. 

دیگر خبرها

  • مزارع آلوده به آب فاضلاب در شیراز امحاء شد
  • کمک ۱۲۴۰ میلیارد تومان به بیماران خاص و صعب العلاج در استان تهران
  • آغاز پویش سلامت دهان و دندان از امروز
  • ارتباط بیماری‌های دهان و دندان با افت عملکرد قلب، مغز و بروز برخی سرطان‌ها
  • حدود ۱۹ هزار بیمار تالاسمی در کشور وجود دارد
  • هشدار دامپزشکی : شیوع بیماری تب کریمه کنگو در فصل گرما
  • پویش سلامت دهان و دندان
  • دیابت نوع یک و دو چه تفاوتی با هم دارند؟
  • چگونه به فاسیولا مبتلا می شویم؟
  • با این ۸ روش طول عمرتان بیشتر می‌شود