Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش تابناک اقتصادی؛ یکی از موضوعاتی که طی سال‌های اخیر، نقد به سیاست‌گذاری در حوزه بالادست نفت را غیرممکن کرده بود، نبود داده در حوزه مصارف و شفافیت در حوزه هزینه‌کرد شرکت ملی نفت بود که عملا به تاریک‌خانه بودجه تبدیل شده بود و نحوه خرج سهم شرکت ملی نفت از درآمد‌های نفتی کشور که معادل ۱۴.۵ درصد کل درآمد‌های نفتی کشور بوده است؛ به هیچ وجه مشخص و معین نبود و همین امر امکان ایجاد فساد و فاصله گرفتن با بهره‌وری در تولید و هزینه‌کرد‌ها را فراهم کرده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از همین رو از سال ۹۸، مجلس در قانون بودجه سنواتی، به تعریف بندی در تبصره یک قانون بودجه اقدام می‌کرد که این روند را تسهیل و شفاف کند و سهم ۱۴.۵ درصدی شرکت ملی نفت از درآمد‌های نفتی به ریز هر میدان نفتی و مخزن گازی شفاف شود. امری که در دولت قبل و در دوره وزارت بیژن نامدار زنگنه هیچگاه به وقوع نپیوست.

با تغییر دولت، در قانون بودجه ۱۴۰۱ نیز این موضوع در بند «س» تبصره یک قانون بودجه سال ۱۴۰۱ آمده بود و بالاخره دولت سیزدهم این رویکرد را اصلاح کرد و آیین نامه اجرایی اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت به سرانجام رسید.

در این بند قانون و برای اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت، این نکته ذکر شده بود که دولت مکلف خواهد بود تا رابطه مالی شفاف و با توجه به عملکرد و هزینه کرد‌های مربوطه با شرکت ملی نفت ایران برقرار کند. هر چند که این تکلیف قانونی سه سال است در قانون بودجه تکرار می‌شود و این نظر کارشناسی سال هاست در فضای حکمرانی انرژی کشور به گوش می‌رسد؛ اما دولت‌ها عزمی بر اجرای آن نداشتند تا آن که در دولت جدید و با رویکردی شفاف و در راستای اصلاح ساختار بودجه این مهم به سرانجام رسید. این اتفاق از نظر شفاف‌سازی یکی از تاریک‌خانه‌های بزرگ بودجه سنواتی اقدامی شایسته و قابل قبول است.   در همین راستا با علیرضا پاک فطرت پیرامون اصلاح رابطه مالی دولت با شرکت ملی نفت به گفتگو پرداختیم که در ادامه خواهید خواند.  
علیرضا پاک فطرت در گفتگو با تابناک اقتصادی با اشاره به بحث شفافیت مالی دولت و شرکت ملی نفت، گفت: تا پیش از این سهم شرکت ملی نفت از درآمد‌های حاصل از فروش نفت معادل ۱۴.۵ درصد بود که این مبلغ قابل توجه است؛ با این وجود هیچگونه اعلام عملکرد و به تبع آن، نظارتی بر نحوه هزینه‌کرد این بخش وجود نداشت. این نقطه‌ای بود که مجلس مقابل آن ایستاد که نباید این مبلغ بی حساب و کتاب هزینه شود و باید نمایندگان مردم بروی آن نظارت نداشته باشند.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: شفافیت مالی شرکت ملی نفت و دولت از جمله احکام مهم بودجه سنواتی است که متاسفانه طی سال‌های قبل اجرایی نشده بود، ولی دولت فعلی و وزارت نفت این دولت، اصل را بر شفافیت قرار داده است و قرار است این کار را اجرایی کند و با این شفافیت چگونگی پرداخت حقوق و هزینه کرد‌های عمرانی، توسعه‌ای و جاری مشخص می‌شود.

وی ادامه داد: وقتی شفافیت باشد؛ خیلی از سازمان‌های دیگر همانند بانک‌ها نیز حساب کار دستشان می‌آید و شفافیت را در فعالیت هایشان اعمال می‌کنند. در برخی از سازمان‌ها که ادعا می‌کنند ما شرکت دولتی خصوصی هستیم نیز شفافیت بوجود می‌آید.

نماینده مردم شیراز در مجلس گفت: شرکت ملی نفت با اصلاح رابطه مالی خود با دولت و همچنین شفافیت پروژه‌های توسعه‌ای و عمرانی خود را به نحو بهتری و در زمان کمتری انجام می‌دهد و سرمایه گذاری‌ها را افزایش می‌دهد و از این پس نیز بر هزینه‌کرد آن‌ها نظارت خواهد شد. این اقدام وزارت نفت اقدامی شفافیت‌زا و قابل تقدیر است

وی خاطر نشان کرد: حکم بودجه در مورد ۱۴.۵ درصد عملیاتی می‌شود، اما تا کنون حکم دیگر بودجه یعنی شفافیت مالی شرکت ملی نفت اجرایی نشده است که امیدواریم وزیر نفت در این رابطه اقدام جدی داشته باشد چراکه این مسئله در کنار نظارت مجلس باعث بهینه سازی مصرف، کاهش هزینه‌ها و افزایش راندمان کار و تسریع در پروژه‌های توسعه‌ای و زیربنایی وزارت نفت می‌شود.  

منبع: تابناک

کلیدواژه: آیت الله ناصری مصطفی تاجزاده اسکوچیچ حمید نوری مازیار لرستانی عید غدیر شرکت ملی نفت دلار آمریکا بودجه 1401 آیت الله ناصری مصطفی تاجزاده اسکوچیچ حمید نوری مازیار لرستانی عید غدیر اصلاح رابطه مالی شرکت ملی نفت قانون بودجه مالی دولت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۳۲۲۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری

به گزارش «تابناک» به نقل از سایپانیوز، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا به همراه تنی چند از اعضای هیات مدیره،‌ معاونان و مدیران عامل شرکت های گروه سایپا ضمن حضور در شرکت فولاد مبارکه و بازدید از خطوط تولید، در نشستی با مدیرعامل و اعضای هیات مدیره این شرکت در راستای انجام تعاملات بیشتر به گفتگو پرداخت.

جواد توسلی مهر در این نشست مشترک گفت: صنعت فولاد صنعت مادر و یکی از زیرساخت‌های مهم تولید کشور است و از سوی دیگر نیز صنعت خودرو نیز پیشران است.

او با بیان اینکه بحث تولید می‌تواند حال مردم را خوب کند و با پرداختن به تولید و تأمین معیشت مردم سایر مشکلات نیز حل خواهد شد و راهکار آن اعتماد به توانمندی های داخلی و ظرفیت خوبی است که در کشور وجود دارد، افزود: شرکت‌های خودروسازی با حدود ۵۵ میلیون نفر سهامدار در بازار سرمایه رو به رو هستند، علاوه بر این ۶۰۰ هزار خانواده در زنجیره تأمین خودروسازی ارتزاق می‌کنند و گروه خودروسازی سایپا و ایران خودرو حدود ۱۰۰ هزار خانواده را شامل می‌شوند که قسمت بزرگی از اجتماع هستند و اگر روند این دو خودروساز در تولید مناسب باشد حال طیف بزرگی از مردم خوب خواهد شد.

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با بیان اینکه در کشور و در دهه ۹۰ ایران خودرو دیزل زیانی ۱۳ برابر سرمایه داشت، افزود: در این شرایط سهامداران برای انحلال شرکت شکایت کرده بودند، سهامداران عمده از جمله ایران خودرو حال خوبی نداشت اما وقتی روند معکوس شد و افزایش و جهش تولید را در دستور کار قرار دادیم، در سال ۹۹ به چهار برابر میزان تولید رسیدیم و سال 1400 به سود خالص سنگین و سال ۱۴۰۱ به ۷ هزار میلیارد سود خالص رسیدیم و به نسبت همین مبلغ، پول به دولت دادیم و می‌توان گفت ۲ همت برای تولید سرمایه‌گذاری شد که حجم زیادی از اشتغال زایی را به همراه داشت.

او با بیان اینکه امسال در سایپا برنامه‌ای در دستور کار داریم که  ۱۰۰ درصد قابل انجام است، گفت: تولید حدود ۶۷۱ هزار دستگاه خودرو را در دستور کار داریم و این آمار در سال گذشته 480 هزار خودرو بوده است که می‌توان گفت در سال جاری ما ۴۰ درصد افزایش تولید را خواهیم داشت.

توسلی با بیان اینکه اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است، ابراز کرد: ما مواد اولیه را از بورس تهیه می‌کنیم و اگر این قیمت توسط دولت مدیریت و نگهداری شود دیگر هر روز نیاز به قیمت‌گذاری خودرو نداریم و بخش عمده مشکلات در این حوزه برطرف خواهد شد.

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با بیان اینکه برای انجام روند اصلاحی، رفتارهای خوبی را شاهد بوده‌ایم، ابراز کرد: امیدواریم تا چند روز آینده نتایج خوبی را از دولت در اصلاح قیمت مواد اولیه دریافت کنیم که بر این اساس تعاملاتمان با زنجیره تأمین از جمله فولادمبارکه بهتر و باعث مناسب تر شدن وضعیت تولید خواهد شد.

او تصریح کرد: استفاده از فناوری‌های نوین،‌ صنایع دانش بنیان، صنایع های‌تک، ایجاد تنوع محصول و افزایش کیفیت مستلزم جهش تولید و اصلاح ساختارهای مالی است که با انجام این امور یقینا سال متفاوتی در صنعت خودرو کشور خواهیم داشت و رکورد دهه 90 شکسته خواهد شد.

توسلی مهر افزود: تعاملات ما با فولادمبارکه در راستای افزایش 40 درصدی تولید خودرو است که افزایش ۴۰ درصدی اعلام نیاز به ورق خودرو در این راستا است.

دیگر خبرها

  • ارجاع جدول مربوط به تملک دارایی‌های مالی به کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳
  • جدول درآمدهای نفتی و مالیاتی دولت در بودجه ۱۴۰۳ تصویب شد
  • تحقق ۹۰ درصدی بودجه بیمه معلم در رشته باربری
  • کاهش ۲۹ درصدی مصرف نفت سفید در کردستان
  • داستان شفافیت (۲)؛ بیم و امید یازدهمین مجلس برای شفاف شدن
  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری
  • رشد ۱۵ درصدی بخش نفتی اقتصاد ایران در سال گذشته
  • برنامه تأمین ارز دولت و بانک مرکزی شفاف است ولی کافی نیست
  • مجلس بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند
  • سابقه چندساله رشد تولید با مشارکت مردم در صنعت نفت