Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-30@01:48:18 GMT

دلایل و پیامدهای سفر بایدن به منطقه

تاریخ انتشار: ۲۹ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۳۸۸۱۹

دلایل و پیامدهای سفر بایدن به منطقه

پیمان حسنی- کارشناس مسائل بین الملل

به گزارش خبرگزاری برنا، پیمان حسنی کارشناس مسائل بین الملل یادداشتی درمورد سفر اخیر بایدن به منطقه نوشت. متن یادداشت به شرح ذیل است:

سفر بایدن به مناطق اشغالی و سپس عربستان سعودی، برای اولین بار از زمان تصدی پست ریاست جمهوری وی انجام شد. اگرچه گمانه‌زنی‌ها درباره این سفر توسط رسانه‌ها انجام شد، اما این سفر چندین دستورکار مشخص داشت که به نظر می‌رسد که هیچ یک به سرمنزل مقصود نرسیدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

می‌توان گفت اولین و اصلی‌ترین دستورکار این سفر، گرفتن تعهد لازم از کشورهای حاشیه خلیج فارس مخصوصاً عربستان برای افزایش تولید نفت است. جنگ روسیه و اوکراین، پیامدهای منفی و مخربی بر بازار انرژی اروپا و آمریکا داشته است و قیمت حامل‌های انرژی در این مدت افزایش چشم‌گیری داشته است. این افزایش قیمت موجی از گرانی‌ها و تورم را در آمریکا و مخصوصاً اروپا ایجاد کرد و موجبات ناآرامی‌های مدنی در این کشورها را فراهم ساخت. بایدن در این سفر تلاش کرد تا عربستان را وادار به تولید بیش از ظرفیت خود کرده تا بتواند ثبات را به بازار انرژی بازگرداند.

دومین دستورکار این سفر، دعوت از کشورهای عربی برای ایجاد ائتلافی امنیتی (عبری-عربی) برای مقابله با ایران بود که این این مسئله به درخواست صهیونیست‌ها و تحت نظارت آن‌ها انجام شد. خروج آمریکا از منطقه و تمرکز این کشور بر روی چین، باعث ایجاد خلأ قدرت در منطقه شده و ناگزیر این خلأ باید توسط بازیگران منطقه‌ای یا جهانی دیگر پر شود. از طرفی به نظر می‌رسد جنگ روسیه و اوکراین فضای مناسبی را برای جمهوری اسلامی ایران جهت کنشگری فعال‌تر در منطقه ایجاد کرده است. بی‌تردید فعال شدن ایران در منطقه، رژیم صهیونیستی را با تهدیدات وجودی مواجه خواهد کرد.

سومین دستورکار این سفر هم میانجی‌گری آمریکا برای تسهیل و تسریع عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی بود.

به نظر می‌رسد، این سه دستورکار و هدف سفر بایدن، به نتیجه نرسیدند. چراکه اولاً عربستان از همان ابتدا خود را متعهد به تصمیمات اوپک می‌دانست و برای اینکه وجهه خود را در بین روس‌ها از دست ندهد، صراحتاً اعلام کرد که قصد و توانی برای افزایش تولید نفت ندارد. لذا به نظر می‌رسد، ایالات متحده نتوانست در مدیریت بازار انرژی دستاوردی داشته باشد.

از طرف دیگر، خروج غیرمسئولانه آمریکا از برخی کشورها در سال‌های اخیر (افغانستان، عراق و...) و سقوط دولت‌های مرکزی در این کشورها، برای عربستان و سایر کشورهای دیگر حاشیه خلیج فارس زنگ خطری بود تا امنیت خود را کاملاً و در زیر چتر امنیتی آمریکا قرار ندهند.

ایجاد ائتلافی علیه ایران با محوریت اسرائیل نیز برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نه مطلوب است و نه مقبول. چراکه آمریکا سعی دارد با این کار در زمانی که خود در منطقه حضور ندارد، هزینه تأمین امنیت اسرائیل را بر گُرده کشورهای عربی نهد. بی‌تردید، پذیرش این اتفاق از جانب بسیاری از کشورهای عربی ممکن نخواهد بود. از سوی دیگر، مواضع اخیر اسرائیل در قبال بحران اوکراین، باعث ایجاد تنش و اختلاف بین مسکو و تل‌آویو شد. اما عربستان سعی کرد تا با اتخاذ موضعی بی‌طرفانه نسبت به این بحران، حمایت روس‌ها را نیز حفظ نماید.

اما تلاش برای عادی‌سازی روابط، حداقل در مقطع کنونی، امری بیهوده است. چراکه عربستان اگرچه ارتباطات مخفی و پشت پرده با سران رژیم صهیونیستی دارد، اما عادی‌سازی علنی آن برای عربستان به عنوان ام‌القری جهان اسلام بسایر پر هزینه خواهد بود. ام‌القری بودن عربستان به دلیل وجود حرمین شریفین، باعث افزایش ارج و منزلت این کشور در میان کشورهای اسلامی شده است و عادی سازی نه تنها می‌تواند این وجهه و اعتبار را زیر سوال ببرد، بلکه آشکارترین خیانت به آرمان فلسطین محسوب خواهد شد. از طرفی عربستان در حال مذاکره با ایران است. عربستان به خوبی آگاه است که در سایه همکاری با جهوری اسلامی می‌تواند امنیت و ثبات را در منطقه ایجاد نماید. هرچه حضور و تحرک بازگیران فرامنطقه‌ای در این غرب آسیا کم‌تر باشد، منقطه باثبات‌تر خواهد بود.

اما علت اصلی این ناکامی‌ها را باید در تیرگی روابط بین عربستان و آمریکا در دوره ترامپ و نیز کمپین‌های انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا جستجو کرد. در دوره ترامپ، وی با لحنی نامناسب کشورها عربی را خطاب قرار داده و موجب تکدر خاطر حاکمان عرب شد. از سوی دیگر، مواضع بایدن در زمان انتخابات درخصوص مسائل حقوق بشری عربستان (مخصوصاً قتل جمال خاشقچی) و استفاده از واژه «منفور» برای عربستان، روابط دوحانبه ریاض-واشنگتن را به سردی و تیرگی کشانده است.

به نظر می‌رسد، مادامی که سوتفاهمات بین دو کشور حل نشده باقی بماند، امکان هرگونه توافق در راستای تحقق اهداف سه گانه فوق‌الذکر امری دشوار و بلکه غیرممکن باشد.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: بایدن رژیم صهیونیستی و آمریکا کشورهای عربی نظر می رسد عادی سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۳۸۸۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنعانی: ایران برخورد پلیسی با دانشجویان را در دانشگاه‌های آمریکا نمی‌پذیرد

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، امروز در نشست خبری که در محل ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (اکسپو ۲۰۲۴) برگزار شد، اظهار کرد: خلیج فارس بخشی از هویت انکارناپذیر تاریخی و فرهنگی مشترک منطقه است.

وی با بیان اینکه منطقه خلیج فارس بخشی مهم از سیاست همسایگی ایران است، اظهار کرد: تقویت روابط با همه کشورهای حوزه خلیج فارس را مهم‌ترین عامل ثبات و امنیت و آرامش در این منطقه راهبردی می‌دانیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه، بیان کرد: ایران همواره منادی تحکیم پیوندهای دوستی و برادری در منطقه خلیج فارس بوده و بر این باور بوده است که کشورهای منطقه توانایی لازم را برای توسعه پایدار و شکوفایی داشته‌اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین روز معلم را تبریک گفت و یاد استاد شهید مطهری را گرامی داشت.

کنعانی همچنین از برگزاری ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران به‌عنوان نماد اراده جدی کشور برای توسعه سیاسی و ایفای نقش موثر و هم‌افزا در منطقه یاد کرد و گفت: این نمایشگاه بزرگ نشان‌دهنده رویکرد سیاسی سازنده ایران در کنار تقویت همکاری‌های تجاری و اقتصادی است.

کنعانی ضمن ارائه توضیحاتی درباره نحوه برگزاری نمایشگاه و روند مقدمات یاد شده، اظهار کرد: ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران با همکاری نزدیک وزارت امور خارجه و صمت برگزار شد.

وی با بیان اینکه مقام‌های عالی بیش از ۲۴ کشور در سطوح مختلف و ۲ هزار تاجر منتخب از کشورهای مختلف در این نمایشگاه حضور یافتند، اظهار کرد: نمایندگان تجاری بیش از ۱۰۰ کشور در این نمایشگاه که در هفت گروه کالایی برگزار می‌شود، حضور دارند.

به گفته کنعانی، این نمایشگاه فرصت خوبی را برای علاقه‌مندان خارجی به کالاهای ایران فراهم کرده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه انتظار داریم میزان قراردادهای بسته شده در این نمایشگاه میان تاجران ایران و خارجی بسیار بیشتر از میزان قراردادهای نمایشگاه گذشته باشد، اضافه کرد: دیدارهایی با مقام‌های ۲۲ کشور شرکت‌کننده در این نمایشگاه انجام شده است.

کنعانی با اشاره به اینکه برگزاری این نمایشگاه بزرگ، نشان‌دهنده هم‌افزایی و همکاری خوب میان دستگاه‌های مختلف کشور است، عنوان کرد: این هم‌افزایی و هماهنگی پیشتر در هماهنگی عرصه و میدان در موضوع واکنش به اقدام جنایت‌کارانه رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری ایران در دمشق نیز مشاهده شده بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آنچه ما در دانشگاه‌های آمریکا به‌صورت ویژه شاهدیم، نشان‌دهنده بیداری افکار عمومی جهان درباره فلسطین و جنایت‌های رژیم جنایت‌کار اسرائیل با حمایت آمریکا و برخی کشورهای اروپایی است، گفت: افکار عمومی و عدالت‌اندیشان جهان تداوم جنایت علیه فلسطین و حمایت آمریکا از آن را بیش از این تحمل نمی‌کنند و با سرکوب خسونت‌بار نمی‌توان صدای اعتراض معترضان را خاموش کرد.

کنعانی، تاکید کرد: ایران برخورد خشن و پلیسی با دانشجویان را در دانشگاه‌های آمریکا نمی‌پذیرد و آن را مردود می‌داند.

وی با اشاره به اینکه برخوردهای خشونت‌آمیز با دانشجویان باید متوقف شود و این روند نشان‌دهنده بی‌توجهی آمریکا به موضوع حقوق بشر است، بیان کرد: دنیا به‌ویژه کشورهای حامی رژیم صهیونیستی باید به صدای اعتراض‌ها در دانشگاه‌های کشورهای مختلف توجه کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه روابط و مناسبات دوجانبه ایران و عربستان در مسیر درست و طبیعی پیش می‌رود، اظهار کرد: گفت‌وگوها در سطوح مختلف به‌ویژه در دو سطح اقتصادی و سیاسی ادامه دارد.

کنعانی با اشاره به اینکه حضور هیئت اقتصادی عربستان در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی نشان‌دهنده نگاه ریاض به توسعه روابط اقتصادی با ایران است، بیان کرد: همزمان هیئت وزارتی ایران به سرپرستی خاندوزی و هیئت شامل رئیس کل بانک مرکزی و هیئت دیپلماسی اقتصادی به ریاست صفری برای شرکت در نشست توسعه بانک اسلامی در عربستان حضور دارند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی سفر به روسیه در چارچوب دوازدهمین اجلاس مقام‌های عالی امنیتی کشورها صورت گرفت، گفت: ایران همواره از فرصت نشست‌های چندجانبه برای تبیین دیدگاه‌های خود به‌ویژه در زمینه‌های امنیتی منطقه‌ای و بین‌المللی استفاده کرده است.

کنعانی با بیان اینکه موضوع‌های متنوعی از جمله امنیت سایبری در گفت‌وگوهای هیئت ایرانی مطرح شدند که مهم‌ترین آن‌ها مسئله فلسطین است، اظهار کرد: امنیت سایبری موضوع دارای اولویت هیئت ایرانی بود.

 

در حال بروزرسانی...

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پیام‌ها و پیامدهای عملیات «وعده صادق»/ اسرائیل و آمریکا تحقیر شدند
  • بن‌فرحان: تنها اسرائیل مخالف توقف جنگ غزه است
  • لیندسی گراهام خواستار توافق عربستان و اسرائیل شد
  • کنعانی: ایران برخورد پلیسی با دانشجویان را در دانشگاه‌های آمریکا نمی‌پذیرد
  • نتانیاهو و بایدن تصمیم نهایی را برای منطقه گرفتند؟
  • بایدن و نتانیاهو تلفنی گفتگو کردند
  • کاخ سفید: بلینکن برای برقراری آتش‌بس ۶ هفته‌ای در غزه تلاش می‌کند
  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • حمایت از فلسطین؛ خواسته اصلی دانشجویان معترض آمریکایی
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد