Web Analytics Made Easy - Statcounter

«تابناک» هر روز سعی دارد با انتخاب تیتر‌هایی از حوزه‌های مهم خبری به خصوص سیاسی و اقتصادی، شما را در جریان اخباری مهم و اثرگذار قرار دهد که قطعا باید شنیده و خوانده شوند. در این بسته خبری، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی و اوضاع اقتصادی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان با مطالعه آن به رهیافت‌های مهمی از سیر وقایع اثرگذار کشور دست خواهند یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کنایه مسعود پزشکیان به قیمت دارو و جراحی اقتصادی دولت
پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: تولیدکننده دارو حتما قدرت خرید همه مواد اولیه دارو را نخواهد داشت چون نقدینگی مورد نیاز را نداشته و برای تهیه ارز باید هزینه بیشتری پرداخت کند. مسعود پزشکیان با اشاره به افزایش قیمت دارو و رشد افسارگسیخته آن بیان کرد: بنده قبل از آغاز سال نو هم تاکید داشتم که با روند موجود، مشکلاتی را در سال جدید در بخش دارو خواهیم داشت. وی با بیان اینکه حتی ما با قیمت‌های بالای دارو، کمبود در عرضه دارو خواهیم داشت، اظهار کرد: تا پیش از این تولیدکنندگان ماده اولیه دارو را با ارز ۴۲۰۰ تومانی خریداری می‌کردند و، اما در حال حاضر باید با ارز آزاد ماده اولیه دارو را خریداری کنند و به قیمت تمام شده هم دارو را به فروش برسانند. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بیان کرد: به عنوان مثال ما به کارخانه دار و تولید کننده دارو نمی‌توانیم بگوییم برود و با قیمت ۳۰ هزارتومان ماده اولیه به کشور وارد کند و به قیمت ۴۲۰۰ تومان به فروش برساند لذا این قیمت حداقل باید هفت برابر شود تا تولیدکننده سرپا بایستد. این نماینده مجلس تاکید کرد: از سوی دیگر با منابعی که تولیدکننده دارو دارد حتما قدرت خرید همه مواد اولیه دارو را نخواهد داشت، چون نقدینگی لازم را نداشته و برای تهیه ارز باید هزینه بیشتری پرداخت کند. وی با ذکر مجدد این که تولیدکنندگان هزینه بیشتری برای تهیه ارز صرف می‌کنند، بیان کرد: از این روی، تولید کننده کمتر مواد اولیه می‌خرد و کمتر تولید می‌کند و با قیمتی که خریده به فروش می‌رساند؛ یعنی با چهار برابر افزایش قیمت و این موضوع از ابتدای حذف ارز ترجیحی دارو مشخص بود. حداقل باید مسئولان جراحی اقتصادی را بلد باشند و بعد دست به جراحی اقتصادی بزنند یعنی اگر شکم بیماری را شکافتند و این بیمار خون ریزی کرد در وسط کار هاج و واج نمانند.

بادامچیان: برجام را رها نمی‌کنیم، چون لازمش داریم
اسدالله بادامچیان، دبیرکل موتلفه اسلامی در پاسخ به این که ایران چرا برجام را رها نکرده می‌گوید: چون آن را لازم داریم، روزی که بحث مذاکره شد، مرحوم زارعی در مجلس بود. یک روز گفت دیدید چه خاکی بر سرمان شد؟ من گفتم آقای محترم این‌ها چیست می‌گویید؟ روزی هم که ترامپ از برجام خارج شد، به او گفتم آقای زارعی یک نامه تشکر آمیز برای ترامپ بنویس که تو را از خاک بر سری نجات داد. مذاکره که اصالت ندارد، ولی باید مذاکره کنیم، اگر مذاکره نکنید در دنیا می‌گویند ایرانی‌ها اهل مذاکره نیستند، پس ما مذاکره را لازم داریم… برجام بازی سیاسی امریکایی‌ها و غربی‌ها بود، آن‌ها فکر کردند با برجام تسلیم آنان می‌شویم، یا ما مذاکره نمی‌کنیم. اما مشاهده کردند آدمی مثل دکتر ظریف خنده رو و‌ تر و تمیز با مهارت رو به رویشان است. این حزب اللهی‌های ما وقتی آقای ظریف با آقای کری با هم راه می‌رفتند و صبحانه می‌خوردند، خیلی عصبانی بودند و فکر می‌کردند این علامت سازش است، اما شیوه مذکور نشان دهنده اقتدار ایران در دنیا بود، امریکا اگر بخواهد با کشوری دست دهد، نمی‌رود مذاکره کند بلکه مثل رژیم قبلی ایران به قول فردوست در خاطراتش مسائل را به شاه دیکته می‌کردند. یک بار هم رویشان را زیاد کردند. آقای ظریف گفت همین که شما ۴ نفر آن طرف هستید و من این طرف هستم دلیل قدرت ما است، پس ما از برجام با همین روشی که جلو رفتیم نه تنها ضرر نکردیم که نفع هم بردیم؛ این عقیده من است و ممکن است برخی هم خوششان نیاید. در برجام هم هرگز حاضر نیستیم یک قدم خلاف مصالح ملت ایران و خلاف نظر رهبری‌مان پیش رویم، این جانی‌ها جنایت کار هستند. آقای ترومن سمبل جنایتکاری است که با بمباران اتمی دو شهر هیروشیما و ناکازاکی ژاپن، در عرض چند دقیقه چند میلیون کشته و مجروح و معلول به جا گذاشت. همانطور که آقا فرمودند هزینه سازش بیشتر از هزینه مقاومت است.

باهنر: اقتصاد کلان ما مشکل دارد و هیچ یک از دولت‌ها مقصر نیستند
محمدرضا باهنر: این که بخواهیم مشکلات را گردن هم بیندازیم و فرافکنی بکنیم، در یک حکمرانی مطلوب مسموع نیست و گردن هم انداختن پسندیده نیست. بعد یک عده می‌گویند بانیان وضع موجود. دولت آقای روحانی ۴،۵ سال تورم را کنترل کرد و در آخر این تورم ترکید و روی۴۴ درصد رفت ببینید این باید برای ما هشدار باشد زمان آقای هاشمی ما تورم ۴۹ درصدی داشتیم، دوره دوم آقای احمدی نژاد تورم ۴۴ و ۴۵ درصدی، دوره دوم آقای روحانی هم همینطور بود. باید متوجه شویم که اقتصاد کلان ما مشکل دارد و هیچ یک از دولت‌ها مقصر نیستند. اگر بخواهیم گردن همدیگر بیندازیم که بانیان وضع موجود تورم ۴۴ درصدی تحویل دادند؛ حالا شما‌ها می‌خواهید چه کار کنید؟ می‌خواهید آن را روی ۷ درصد بیاورید؟ همین هم راه حل دارد. من نمی‌گویم راه حل ندارد، اما جراحی خیلی سختی می‌خواهد و همین مسائل پیش می‌آید.

خبرنگار پرس‌تی‌وی در لیست ترور قرار گرفت
جانی میلر خبرنگار پرس‌تی‌وی که در اوکراین فعالیت دارد، اکنون در لیست ترور سازمان‌های نئونازی وابسته به دولت کی‌یف قرار دارد. وی به قتل تهدید شده و اکثر اشخاصی که قبل از وی در این فهرست معرفی شدند به قتل رسیدند. حتی یک نوجوان ۱۳ ساله اوکراینی که به عنوان شاهد میدانی یکی از رویداد‌ها با میلر مصاحبه داشته نیز در این فهرست کشتار قرار دارد. میلر با رویکرد به ژورنالیسم تحقیقی، شواهد و مدارک را بررسی کرده و حتی تا نزدیک خطوط مقدم جنگ استان دونتسک در اوکراین حضور میدانی داشته تا با دقت و بر اساس واقعیت مسائل را گزارش کند؛ بنابراین، وی هم یک پژوهشگر است هم یک فعال رسانه، اما چرا سازمان‌های نئونازی و مسلحین مورد حمایت دولت اوکراین قصد کشتن وی را دارند؟ میلر، ماه گذشته در گزارشی فاش کرد که «ارتش اوکراین غیرنظامیان را در مناطق اطراف دونتسک گلوله‌باران می‌کند و در عین حال ارتش روسیه را به جنایات متهم می‌کند.»

کوثری: رابطه برادرانه ایران با دیگر کشور‌ها به آمریکا ربطی ندارد
نماینده مجلس: آمریکایی‌ها همیشه دست پیش را می‌گیرند که پس نیفتند. آن‌ها خیال می‌کنند، الان نیز همان وضعیت بعد جنگ جهانی دوم بر جهان حاکم است و آمریکا قدرت بلامنازع جهان محسوب می‌شود؛ بنابراین، آمریکایی‌ها همیشه می‌خواهند با کشور‌ها تحکمی برخورد کنند. با وجودی که همان زمان نیز ما توافق برجام را قبول نداشتیم، اما ایران به تمام تعهدات برجامی‌اش همان ابتدا عمل کرد، در حالیکه آمریکا از برجام خارج شد، چون ترامپ فکر می‌کرد هنوز می‌توان با قلدری، گردن کشی و زورگویی در دنیا رفتار کرد. آمریکایی‌ها حالا باید جواب دهند، چرا از توافق برجام خارج شدند. ایران هیچ گاه از برجام خارج نشد و بند به بند تعهداتش جامه عمل پوشاند. هر کشوری بخواهد با ایران ارتباط بگیرد، این کار در قالب روابط برادرانه انجام می‌شود و به آمریکا ربطی ندارد. /نامه نیوز

عضو شورای نگهبان: پوتین مقابل رهبری همچون کودکی دبستانی نشسته بود
آیت الله حسینی خراسانی: پوتین یکی از مدعیان ابر قدرتی جهان با رفتار و منش خود مثل دیگر سران دنیا مقابل رهبری جمهوری اسلامی ایران که سرشار از تقواست، همچون کودکی دبستانی در برابر استادی مجرب و کار کشته، ادب، تواضع و فروتنی خاصی نشان داد که افتخاری برای ایران اسلامی است. / ایرنا

اجاره بهای مسکن نجومی شد
یک مشاور املاک در رابطه با وضعیت رهن و اجاره مسکن، با تاکید بر عقب نشینی مردم از مرکز و بالای شهر به سمت پایین و حاشیه شهر می‌گوید: طی سال مستاجران زیادی دیگر توان تمدید اجاره خانه را نداشتند و به سمت پایین شهر آمدند. حتی در پایین شهر مواردی دیده شده که افراد به چادرنشینی روی آورده‌اند. در بنگاه ما شاید ۱۰ مورد یا بیشتر بوده که مراجعه کرده‌اند، اما پول پیش برای کرایه خانه نداشتند. / ایسنا

تخلفات فولاد مبارکه اصفهان ۹۲ هزار میلیارد تومان  است
حجت الاسلام ناصر موسوی لارگانی، عضو هیات تحقیق و تفحص از شرکت فولاد مبارکه اصفهان در گفتگو با تسنیم، با اشاره به آخرین خبر‌ها از روند بررسی این تحفص، گفت: به رغم اینکه تفحص از شرکت فولاد مبارکه از اولین تحقیق و تفحص‌ها در مجلس یازدهم بوده که به ثمر نشسته و  گزارش آن نیز آماده قرائت در  صحن مجلس است، اما متاسفانه با  برخی کوتاهی‌هایی که از سوی کمیسیون صنایع صورت گرفته، ارسال گزارش نهایی هیات تفحص به هیات رئیسه مجلس با وقفه روبرو شده است.  گزارش نهایی تفحص از شرکت فولاد مبارکه در اجلاسیه گذشته کمیسیون صنایع مصوب و به امضا رسید، ولی با این حال به صحن علنی ارجاع نشد که به نظر می‌رسد یکی از دلایل آن لابی‌های برخی اشخاص منتفذ در دولت قبل و برخی مدیران شرکت فولاد مبارکه -که نام‌شان در بین افراد متهم در پرونده تخلفات این شرکت بوده- باشد. البته ظاهراً گزارش نهایی اواخر هفته گذشته از سوی هیات رئیسه جدید کمیسیون صنایع به هیات رئیسه مجلس ارجاع شده که امیدواریم در اولین فرصت در دستور کار  جلسات صحن قرار گیرد. عضو هیات تفحص از شرکت فولاد مبارکه، با بیان اینکه "گزارش نهایی تخلفات در فولاد مبارکه بیش از ۱۰۰۰ صفحه است"، عنوان کرد: با این حال آنچه برای صحن آماده شده خلاصه‌ای از گزارش تفصیلی است که  در ۱۲ صفحه آماده شده و توسط سخنگوی کمیسیون صنایع در صحن مجلس قرائت خواهد شد. وی با تاکید بر اینکه تخلفات صورت گرفته در شرکت فولاد مبارکه محرز است، گفت: حجم تخلفات این شرکت حدود ۹۲ هزار میلیارد تومان است که عمده آن  شامل پول‌پاشی‌ها و خریداری الکترود‌های معیوب است.

همتی خطاب به خبرگزاری رسمی دولت؛ بازی با آمار مشکلی را حل نمی‌کند
همتی رئیس کل اسبق بانک مرکزی در فضای مجازی نوشت: امروز خبرگزاری رسمی دولت از کاهش۰/۴درصدی پایه پولی درخردادماه با افتخار یادکرده و از اینکه چرا من در خصوص این افتخار ادعایی چیزی نگفته و سکوت کرده ام گله کرده است! حالا که خودتان اصرار دارید می‌گویم: با ادعای عدم اخذ تنخواه از بانک مرکزی و برای تأمین کسری بودجه دولت، دست در حساب‌های شرکت‌های وابسته به دولت کرده و از سپرده‌های آن‌ها برداشت کرده اید. بقیه مطالب را هم توضیح بدهم؟  ضمناً بازی با آمار مشکلی را حل نمی‌کند و ظرف چند ماه مشخص می‌شود. نتیجه سیاست‌های پولی و مالی دولت بایستی عملاً در سفره‌های مردم دیده شود و مردم به عینه رفاه خود را احساس کنند.

طالبان مشتری نفت ایران شد
وزارت دارایی دولت موقت طالبان امروز شنبه (یکم مرداد) از امضای قرارداد خرید نفت از ایران خبر داد. بنا بر اعلام این وزارت، قرارداد خرید ۳۵۰ هزار تن نفت از ایران به‌منظور کاهش قیمت مواد سوختی در افغانستان امضا شده است. وزارت دارایی طالبان همچنین افزود که پیش از این هیاتی از شرکت دولتی نفت و گاز، وزارت خارجه، تجارت، بانک مرکزی و اداره استاندارد برای خرید نفت به ایران سفر کردند. به گفته این وزارتخانه، هیات مذکور با همکاری سفارت افغانستان در تهران و نماینده ویژه رئیس جمهور ایران برای خریدای نفت، قیمت و ترانزیت مواد نفتی رایزنی کردند. بر اساس اعلام این وزارت، همچنین یک کمیته مشترک برای امضای قرارداد‌های سی ان جی، کار ساخت خطوط لوله مواد نفتی به افغانستان و همچنین قرارداد‌های بلندمدت تشکیل شده است. این در شرایطی است که از چندی پیش تاکنون، قیمت بنزین و گازوئیل در بازار کابل بی‌سابقه‌ افزایش پیدا کرده است. براساس گزارش مراکز فروش مواد سوختی در کابل، هر لیتر گازوئیل در کابل به قیمت ۱۱۸ افغانی و هم لیتر بنزین نیز به ۹۸ افغانی به فروش می‌رسد.

ارز دو نرخی موجب فساد می‌شود
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران چند نرخی بودن ارز را موجب فساد دانست که در هیچ کجای دنیا نیز مرسوم نیست و عنوان کرد: بانک مرکزی ارز آزاد را غیرواقعی می‌داند و رقم واقعی ارز را همان ارز نیمایی عنوان می‌کند. در ساختار هر حکومتی، بانک مرکزی، سیاستگذار حوزه ارزی است که با تمامی این اوصاف پیگیر اصلاح موضوع ارز هستیم.

خرید سکه کم شد
کشتی آرای کارشناس بازار طلا و سکه در خصوص وضعیت حباب سکه گفت: همان طور که در روز‌های گذشته پیش بینی کرده بودیم، با نزدیک شدن به ماه محرم و کاهش تقاضا در بازار طلا و سکه، حباب سکه در حال کاهش است؛ بنابراین امروز حباب سکه در محدوده یک میلیون و ۵۲۰ هزار تومان بود و با توجه به افزایش قیمت ۴۴ دلاری هر اونس طلا در بازار جهانی، تغییرات قیمت طلا و سکه در بازار داخلی با توجه به کاهش حباب، کم بوده است.

ایرنا: تصمیم دولت رئیسی، برنج درجه یک شمال را به ۸۵ هزار تومان کاهش داد
ایرنا نوشت: طی سال‌های اخیر، قیمت برنج ایرانی در پی ممنوعیت واردات در فصل برداشت افزایش می‌یافت که دولت سیزدهم با آزادسازی واردات برنج در فصل برداشت محصول، موجب روند کاهشی قیمت‌ها شد، به طوری که اکنون قیمت هر کیلوگرم برنج درجه یک شمال به ۸۵ هزار تومان رسیده است.

متقاضیان نهضت مسکن توان پرداخت آورده را ندارند
به گفته لطفی کارشناس بازار مسکن، دولت طرح نهضت ملی مسکن با هدف ساخت سالیانه یک میلیون واحد را برنامه‌ریزی کرده، اما ظاهرا این برنامه با چالش‌هایی مواجه است که مهمترین آن به عدم واریز آورده ناشی از کمبود توان متقاضیان مربوط می‌شود. این در حالی است که با تورم بیش از ۵۰ درصدی در نهاده‌های ساختمانی مواجه هستیم. دولت اعلام کرده در ماه‌های آینده ۱۰۰ هزار واحد را به مرحله افتتاح می‌رساند، اما شاید این تعداد جوابگوی تقاضای موثر در بازار مسکن نباشد. /ایسنا

سازمان مالیات اطلاعات کارت به کارت‌های بانکی را در اختیار دارد
رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی، با بیان اینکه سازمان مالیاتی اطلاعات کارتخوان‌ها، حساب‌های بانکی و کارت به کارت‌های بانکی را در اختیار دارد، اظهار داشت: نظام مالیاتی با هوشمندی، سامانه محوری و داده محوری می‌تواند عدالت مالیاتی را برقرار کند. وی به تبیین برنامه‌های سازمان برای تحقق درآمد مالیاتی ۴۵۴ هزار میلیاردتومانی برآوردی سال ۱۴۰۱ پرداخت و گفت: با اجرای برنامه‌ها و همراهی مردم می‌توان یک رکورد بسیار مهم برای کشور رقم زد. وی توسعه پایه‌های مالیاتی از جمله مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر مجموع درآمد را از برنامه‌های آتی سازمان دانست که باعث مقابله با سوداگری و افزایش نقش تنظیم‌گری مالیات در اقتصاد کشور می‌شود.

منبع: تابناک

کلیدواژه: اسکوچیچ حمید نوری مازیار لرستانی مذاکرات آستانه دریاچه ارومیه افسانه حسامی فرد بسته ویژه خبری محمدرضا باهنر اسدالله بادامچیان اسکوچیچ حمید نوری مازیار لرستانی مذاکرات آستانه دریاچه ارومیه افسانه حسامی فرد تفحص از شرکت فولاد مبارکه کمیسیون صنایع جراحی اقتصادی اولیه دارو گزارش نهایی بانک مرکزی برجام خارج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۶۲۰۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجلس آتش‌بیار معرکه است!

بالاخره تب تند افزایش نرخ ارز، پایین آمد؛ به‌طوری‌که در هفته‌ای که گذشت شاهد توقف رشد نرخ بازار‌هایی مالی مانند ارز، سکه و طلا و حتی کاهشی‌شدن آن بودیم که می‌توان به وجود آمدن چنین شرایطی را ناشی از کاهش تنش‌های بین‌المللی و تأثیر آن بر فضای اقتصادی ایران دانست.

به گزارش هم‌میهن، در این وضعیت مجلس نیز به موضوع ارز ورود کرده است و رئیس مجلس برای دولت، ضرب‌الاجل ارائه برنامه ارزی را تعیین کرده است. شاید تلاطم‌های بازار ارز در چند وقت اخیر و نگرانی برای رشد قیمت‌ها پای مجلس را دوباره به موضوع ارز باز کرده است، اما هر چه باشد می‌توان امیدوار بود که بازار ارز با تدوین یا ارائه هر برنامه‌ای باثبات شود.

محمدباقر قالیباف روز ششم اردیبهشت‌ماه در دومین نشست بررسی مسائل ارزی خطاب به مسئولان اقتصادی دولت گفت که «تا یکشنبه هفته آینده منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برای بررسی در صحن علنی مجلس هستیم. در صورت ارائه نشدن این برنامه، کمیسیون و نمایندگان اقتصادی مجلس برنامه خود را ارائه خواهند کرد».

این اظهارات و تعیین ضرب‌الاجل برای بانک مرکزی موید بحرانی بودن وضعیت ارزی است به‌طوری‌که مجلس حامی دولت انقلابی اکنون به یکی از منتقدان جدی مدیریت ارزی تبدیل شده است.

یکی از این انتقاد‌ها به بانک مرکزی و البته وزارت اقتصاد همواره آن بوده است که این دو نهاد از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون برنامه خاصی برای کنترل نرخ ارز نداشته‌اند؛ نکته‌ای که قالیباف هم در نشست اخیر در حضور وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور و رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مطرح کرد و گفت: «همه اختیار‌های موجود در قانون دائمی را به رئیس بانک مرکزی دادیم و هر چه ایشان در جلسه سران قوا بیان کردند قبول کردیم، اما شرایط کنونی نشان می‌دهد که هم رویکرد اقتصادی و هم رویکرد مدیریتی در موضوع ارز دچار اشکال است. به‌طور روشن و مشخص امروزه در سیاست‌های ارزی از نگاه اقتصادی دچار مشکل هستیم و طرح جامعی برای رویکرد اقتصادی در حوزه ارز وجود ندارد».

محمدرضا فرزین پیش از این گفته بود که سیاست تثبیت بازار ارز را در پیش دارند، اما مشخص نکرد که این سیاست اقتصادی قرار است چگونه پیش برود و او صرفاً به بیان این سخن عجیب اکتفا کرد که «نرخ بازار آزاد ارز را قبول نداریم. این نرخ صرفاً براساس انتظارات تورمی ناشی از اخبار منفی شکل می‌گیرد و به‌هیچ‌وجه با واقعیات اقتصاد ما همخوانی ندارد».

سخن او با واکنش‌های زیادی روبه‌رو شد؛ عمده واکنش‌ها حکایت از یک نکته داشت؛ آنکه چطور رئیس بانک مرکزی که متولی مدیریت ارز است از اساس منکر نرخ ارز در بازار می‌شود، درحالی‌که قیمت‌ها بر همان اساس تعیین می‌شوند و در پی سخن فرزین این پرسش به وجود آمد که آیا رئیس بانک مرکزی که کلاً واقعیت موجودِ این روز‌های اقتصاد ایران را انکار می‌کند و صرفاً از سیاست‌های دستوری پیروی می‌کند، آیا قادر خواهد بود نرخ ارز را کنترل کند؟

البته این سخن عجیب فقط متعلق به فرزین نیست و احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد هم اواخر سال گذشته گفت که «نرخ ارز در بازار آزاد را به رسمیت نمی‌شناسیم و هدف دولت همان روش‌های توافقی است و از همه ابزار‌ها باید در ابن ارتباط استفاده شود».

این دست از سخنان در حالی است که مسئولان اقتصادی دولت هر چندوقت یکبار گزارش‌هایی از اقدامات خود ارائه می‌دهند، اما نتیجه مطلوب و ملموسی از آن اقداماتِ مطرح‌شده دیده نمی‌شود. همین موضوع در سخنان قالیباف هم به چشم می‌خورد؛ به نحوی که او با ذکر این احتمال که ممکن است مجلس با دولتی‌ها به نتیجه مشترک نرسند، می‌گوید: «در نشست قبلی به اندازه کافی گزارش ارائه شد. دوستانِ ما در دولت باید به‌طور روشن و شفاف رویکرد رو به جلو برای مدیریت بازار ارز ارائه کنند.

ما دنبال تکرار جلسات نیستیم و جلسه سومی وجود ندارد؛ بنابراین باید در مورد این موضوع به جمع‌بندی برسیم و نتیجه نهایی را به صحن علنی ارائه کنیم. در این رابطه با توجه به اصرار نمایندگان برای بررسی موضوع در صحن علنی، به صورت مشخص به نمایندگان گفتم اگر به جمع‌بندی و اتفاق نظر با دولت نرسیم، مجلس خود به جمع‌بندی روشن می‌رسد».

این روز‌ها بار دیگر نرخ ارز یکی از مهم‌ترین اختلافات دولت و مجلس شده است؛ هرچند باید گفت که در روز‌های اخیر شاهد نزولی شدن نرخ ارز بودیم و به تبع آن، سایر بازار‌های مالی نیز روند کاهشی داشتند.

بدون تردید کاهشی شدن این نرخ‌ها خواسته همگان است و باید امیدوار بود که دولت و مجلس به هر شیوه‌ی مدیریتی جامع و علمی‌ای برای کنترل بازار ارز دست یابند که خروجی آن ثبات در بازار مالی و حتی سرمایه‌ای باشد.

یحیی آل‌اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق نیز در واکنش به کاهشی شدن قیمت ارز از کاهش قیمت دلار خبر داده است و اعلام کرده «احتمال دارد دلار به دامنه ۵۰هزار تومان برگردد.»

قبول نداشتن نرخ ارز بازار حرفی غیرعلمی است

مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه، در پاسخ به این پرسش که دولت چرا نمی‌تواند از پسِ مدیریت نرخ ارز برآید؟ گفت: «همیشه گفته‌ام و بازهم می‌گویم که نرخ ارز در ایران بیش از اینکه متأثر از سیاست‌های داخلی و بانکی باشد، متأثر از عوامل بیرونی است و کنترل چندانی بر آن وجود ندارد. این موضوع منافاتی با این واقعیت ندارد که در حوزه کنترل نرخ ارز هم کوتاهی‌های زیادی از سوی دولت شده است.

به هر حال مادامی که عوامل خارجی مانند جنگ غزه یا تنش با اسرائیل وجود داشته باشد، نرخ ارز می‌تواند افزایش یابد. رئیس بانک مرکزی خوشحال بود که مدتی نرخ ارز ثابت مانده است، اما همه اقتصاددان‌ها می‌دانستند که این ثبات موقت است و با اولین تنش خارجی بالا می‌رود. در داخل هم که سیاست‌گذاری دولت اقتصادی نیست و بیشتر در پی مسائل حاشیه‌ای است.

در مجموع من تصور نمی‌کنم بانک مرکزی و حتی همین مجلس که حالا منتقد شده است، بتوانند کاری بیش از آنچه تاکنون دیده‌ایم انجام دهند و مانند سابق نرخ ارز در ایران متأثر از عوامل خارجی خواهد بود و هر چه به انتخابات آمریکا نزدیک می‌شویم هم محور نرخ ارز صعودی می‌شود».

او درباره اینکه دولت در مقطع کنونی چه کاری برای کنترل نرخ ارز از دستش برمی‌آید، گفت: «به‌طور کلی دولت در حوزه اقتصادی از ابتدا ضعیف بوده و حالا هم ضعیف است و تیم اقتصادی دولت تیم قدرتمندی نیست؛ چه مدیران بانک مرکزی و چه مدیران وزارت اقتصاد، اما به هر حال دولت اکنون که می‌گوید فروش نفت خوبی داریم، یعنی ارز هم در اختیار دارد و می‌تواند مدیریت کند، اما در حوزه عرضه ارز با احتیاط رفتار می‌کند و در عرصه تقاضا هم قادر به مدیریت نیست».

این استاد دانشگاه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه این سخن از سوی وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی که نرخ ارز بازاد آزاد را قبول نداریم، چقدر علمی است؟ بیان کرد: «من واقعاً نمی‌فهمم این چه حرفی است که دو مسئول عالی‌رتبه اقتصادی کشور یعنی وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی می‌زنند. واقعاً قابل فهم نیست، زیرا هیچ مبنای علمی و تخصصی ندارد. در بسیاری از اقلام‌ها ارز آزاد برای واردات استفاده می‌شود؛ یعنی خود دولت بهتر از هر کسی می‌داند کشور فقط محدود به همان اقلامی نیست که ارز دولتی دریافت می‌کنند و بسیاری از کالا‌ها با ارز غیررسمی خریداری می‌شوند حتی بعضی از اقلام اساسی. حتی می‌شود گفت ۸۰ درصد از واردات ما با ارز آزاد است و من می‌گویم این حرف اگر نگوییم بچه‌گانه است، اما حتماً غیرعلمی است».

افقه درباره جراحی اقتصادی دولت و حذف ارز دولتی از بسیاری از کالا‌ها و آثار این اقدام بر معیشت مردم گفت: «دولت تحت تأثیر یکسری پیشنهاد‌ها و مشورت‌ها سومین جراحی اقتصادی را در تاریخ پس از انقلاب انجام داد. دو جراحی دیگر یکی در دولت آقای هاشمی‌رفسنجانی بود و دیگری در دوره آقای احمدی‌نژاد و سومی هم که در همین دولت کنونی. در هر سه مقطع دولت‌ها تحت عنوان اصلاحات اقتصادی فقط دست به آزادسازی قیمت‌ها زدند که هر سه تجربه با شکست مواجه شد و هزینه‌اش را مردم دادند و بار فشارش را هم مردم تحمل کردند. واقعیت این است که مشکلات اقتصادی ایران لزوماً ریشه اقتصادی ندارند و دولت باید نگاهش به عرصه بین‌المللی را تغییر دهد. ما در ابتدا باید اول به سمت اصلاحات غیراقتصادی حرکت کنیم تا در ادامه نتایجش در اقتصاد هم مشاهده شود تا مردم بیش از این تحت فشار قرار نگیرند».

او ضمن انتقاد به عملکرد اقتصادی مجلس مطرح کرد: «اینکه مجلس می‌گوید اگر دولت به طرحی نرسد، خودمان طرح می‌دهیم با یک نکته مهم مواجهه است؛ اینکه اگر دولت طرحی نداشته باشد، مجلس قرار است طرح خود را تبدیل به قانون کند یا خیر؟ اما موضوع این است که مجلسی‌ها فرار رو به جلو می‌کنند و به نوعی می‌خواهند چنین القاء کنند که خودشان هیچ‌کاره بوده‌اند؛ در صورتی‌که همین نمایندگان بار‌ها و بار‌ها دولت را تأیید کرده‌اند و به همین وزرایی که حالا محل نقد قرار گرفته‌اند و حتی وزرایی که خود دولت چندی بعد از شروع به کارشان کنار گذاشت، از سوی همین مجلس رأی اعتماد گرفته بودند. همین مجلسی‌ها که اکنون در مقام انتقاد برآمده‌اند هم در کنار دولت مسئول نابسامانی موجودند».

مجلس آتش‌بیار معرکه است

کامران ندری، اقتصاددان و استاد دانشگاه، درباره میزان سهم دولت در نابسامانی بازار، گفت: «به دولت در زوایایی می‌شود انتقاد کرد و حتماً دولت برنامه‌ای اقتصادی بهتر از دولت‌های قبل ندارد، اما واقعیت این است که دست دولت هم خیلی باز نیست. من متوجه نمی‌شوم که چرا باید این نوساناتی که در چند هفته قبل داشتیم را منتسب به دولت کنیم، زیرا بیشتر نوسانات اخیر ریشه در تحولات یا به تعبیر بهتر مناقشات منطقه‌ای و بین‌المللی داشته است و در بازار ارز نگرانی‌هایی را ایجاد کرد و منجر به افزایش نرخ آن شد؛ بنابراین مشکل اصلی در این حوزه به سیاست‌های خارجی و روابط کشور با دنیا و نقشی که ما در این بین بازی می‌کنیم، برمی‌گردد. البته می‌شود به بانک مرکزی انتقاد‌هایی را مطرح کرد؛ از جمله اینکه چرا از ابزار بهره‌های بانکی بهتر استفاده نمی‌شود، اما اینکه بگوییم نرخ ارز یکسره متأثر از عملکرد دولت است، حرف دقیقی نیست».

او درباره عملکرد اقتصادی مجلس هم بیان کرد: «انتقادی که اکنون مجلسی‌ها به دولت می‌کنند، به نظرم وارد نیست. آن‌ها اگر می‌خواهند کاری بکنند مثلاً می‌توانند قانونی وضع کنند که دولت مکلف شود روابطش را با دنیا عادی کند. نه‌ تنها چنین کاری نمی‌کنند بلکه خود همین نمایندگان مجلس در بزنگاه‌هایی آتش‌بیار معرکه بوده‌اند و سعی نکرده‌اند مشکلی را حل کنند.

موضع‌گیری‌های مجلس چه در عرصه داخلی و چه در عرصه خارجی گاهی باعث ملتهب‌شدن اوضاع می‌شود. وارد مصادیقش نمی‌شوم، اما مصادیقش کم نیست. فقط به ذکر این نکته توجه کنیم که همین مجلس که حالا منتقد شده است در حوزه داخلی و در عرصه اجتماعی کاملاً فضا را ملتهب می‌کند و در حوزه خارجی هم باعث می‌شود التهابات افزایش یابد. مجلس برای رفع مشکلات کار خاصی نکرده که حالا منتقد شده است.

باز هم می‌گویم که دولت هم باید در معرض نقد قرار بگیرد، اما نقد درست. مجلس به جای اینکه برای رفع مسائل کمک کند سعی می‌کند آتش‌بیار معرکه باشد و بر طبل درگیری بکوبد به جای اینکه در صدد ایجاد آرامش باشد؛ چه در سیاست داخلی و چه در سیاست خارجی».

دیگر خبرها

  • واکنش کنایه آمیز مقام دولتی به انتقادات مجلس از قیمت دلار و وضعیت بازار ارز
  • مشکل تورم با افزایش تولید از بن بست خارج می‌شود
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی ایران در ۱۰ سال آینده
  • پوتین: شاخص‌های کلان اقتصادی روسیه بالاتر از پیش‌بینی هاست
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی متفاوت ایران در 10 سال آینده
  • مجلس آتش‌بیار معرکه است!
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • افغانستان در اقتصاد و سیاست رو به پیشرفت است
  • تخصیص یارانه دارو به خوبی انجام نمی شود / تلاش دولت برای تثبیت قیمت نان در 1403 با سه برابر کردن یارانه
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور