Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@02:59:32 GMT

دختران جوان از گلیم و جاجیم‌بافی خجالت می‌کشند

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۶۷۲۰۰

دختران جوان از گلیم و جاجیم‌بافی خجالت می‌کشند

ایسنا/اصفهان «جوان‌ها دنبال این کار نمی‌آیند و برایشان افت دارد گلیم و جاجیم ببافند، چون قدیم در روستا می‌گفتند کسانی که ندار هستند گلیم و جاجیم می‌بافند و این ذهنیت هنوز هم وجود دارد! خیلی از جوان‌ها برای یادگیری می‌آیند و دنبال مدرک هم هستند اما حاضر نیستند این کار را انجام بدهند، برخی هم دنبال مد و ناخن کاری رفته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..»

ناهید دهخدایی یکی از زنان توانمند و هنرمند احیا کننده گلیم و جاجیم منطقه فریدن است. او که مادربزرگش استادکار گلیم و جاجیم‌بافی بوده، حالا چند سالی است با کارگاهی که راه انداخته، احیا کننده گلیم و جاجیم منطقه فریدن شده است.

کارگاه گلیم و جاجیم خانم دهخدایی از سال ۹۶ در روستای دهق در شهرستان فریدن کار خود را آغاز کرد، اما فقط محدود به بافت گلیم و جاجیم نشد و آن‌ها را تبدیل به وسایل تزئینی کرده که در دکوراسیون خانه‌های امروزی هم طرفدار دارد.

دهخدایی به ایسنا می‌گوید: ۱۰ سال قبل زمانی که همسرش کار پرورش بوقلمون در این منطقه را شروع کرد تصمیم گرفت کارگاه گلیم و جاجیم‌بافی بزند که از بچگی به آن علاقه داشته، البته قبل از آن‌هم چند سالی خیاطی و قالی‌بافی و بافتنی می‌کرده و همیشه به این کارها علاقه داشته است.

او در مورد راه‌اندازی کارگاه توضیح می‌دهد: مادربزرگم استادکار روستا بود و من از مادربزرگ و عمه‌هایم که این کار را بلد بودند کمک گرفتم تا کارگاه را راه بیندازم. بعدازآن به همراه مادرم، سه تا از عمه‌هایم، خواهرم و دخترم در کارگاه کار را شروع کردیم، البته دخترم با اینکه علاقه زیادی به این کار دارد الان دانشجوی کارشناسی ارشد است و فرصت زیادی برای این کار ندارد.

این بانوی هنرمند به‌ سختی‌های شروع کار اشاره و اظهار می‌کند: اوایل خیلی سختی کشیدیم تا آمدیم نخ را آماده کنیم، دستگاه‌ها را بسازیم، پشم درست کنیم، رنگرز پیدا کنیم و ... تقریباً ۷۰ سال بود کسی این کار را در روستا انجام نمی‌داد ولی ما توانستیم دوباره این هنر را زنده کنیم.

درباره تولیدات این کارگاه نیز توضیح می‌دهد: اینجا تنها کارگاه در منطقه فریدن است. رنگ و طرح‌های ما خاص این منطقه است، یعنی جاهای دیگر هم گلیم و جاجیم تولید می‌شود ولی نوع بافت و نقشه فرق دارد.

ما در کارگاه گلیم و جاجیم می‌بافیم و بعد تبدیل به وسایل دیگر می‌کنیم، چون الان کسی دیگر از لحاف کرسی استفاده نمی‌کند، اما مثلاً جاجیم را تبدیل به کیف، کیف پول، کوسن، رومبلی و رومیزی کردیم که استقبال خوبی هم شد.

دهخدایی درباره فروش تولیدات کارگاه نیز توضیح می‌دهد: تولیدات را واسطه برایمان می‌فروشد، چون بیشتر مشتری‌هایمان تهران هستند. البته ما سلیقه آن‌ها را نمی‌دانیم اما هر چیزی تولید می‌کنیم می‌گویند خوب است و می‌خرند. چون تولیداتمان ‌هم جدید و هم سنتی است، ضمن اینکه همه‌اش کار دست است و می‌پسندند، اما در این منطقه کسی پول برای این چیزها نمی‌دهد!

او درباره تعداد بافندگان کارگاهش نیز می‌گوید: بافندگان فصلی هستند، اما معمولاً از ۹ نفر تا ۱۵ نفر اینجا مشغول کار هستند که همه از زنان منطقه و در سنین ۴۵ تا ۶۰ سال هستند. از مسن‌ترها برای آموزش کمک گرفتیم اما جوان‌ها کمتر استقبال می‌کنند.

این بانوی هنرمند توضیح می‌دهد: جوان‌ها دنبال این کار نمی‌آیند چون خجالت می‌کشند و این کار برایشان افت دارد، به خاطر اینکه قدیم می‌گفتند در روستا کسانی که ندار هستند گلیم و جاجیم می‌بافند. متأسفانه این ذهنیت هنوز هم وجود دارد. به خاطر همین دختران جوان برای یادگیری می‌آیند و دنبال مدرک هم هستند اما بعد می‌روند و این کار را ادامه نمی‌دهند، برخی هم دنبال مد و کارهایی مثل ناخن کاری رفته‌اند. و دیگر این کار برایشان جذاب نیست.

او این را هم اضافه می‌کند که این کار درآمد بالایی ندارد و بیشتر از سر عشق و علاقه است، علاوه بر آن گلیم‌بافی و جاجیم‌بافی کار سختی است و بافنده نمی‌تواند مدام انجام دهد. اگرچه خانم دهخدایی سعی می‌کند به بافندگان مزدی بیشتر از کاری که می‌کنند بدهد تا آن‌ها به انجام این کار مشتاق شوند و کارگاه هم رونق داشته باشد، اما هزینه تمام شده محصول هم نباید بالا برود، به‌خصوص که قیمت مواد اولیه بالاست و تمام محصولات با مواد طبیعی درست می‌شوند.  

دهخدایی با بیان اینکه در حال حاضر علی‌رغم میل باطنی‌اش، امکان توسعه کارگاه را ندارد، خاطرنشان می‌کند: اگر بخواهم وام بگیرم امکان بازپرداختش را ندارم، اگر هم بخواهم بازار فروش را گسترده کنم نیاز به بازاریاب و مأمور خرید در شهرهای دیگر دارم که اول باید سرمایه‌گذاری کنم.

این هنرمند صنایع‌دستی فریدن به حمایت‌هایی که از طرف جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی برای احیای هنر گلیم و جاجیم فریدن انجام شده اشاره و خاطرنشان می‌کند: این حمایت‌ها آن‌قدر چشمگیر نبود که بتوان کار را توسعه داد، ضمن اینکه هنوز نتوانسته‌ایم گلیم و جاجیم فریدن را ثبت کنیم. دو بار که برای ثبت رفتم این‌قدر سنگ انداختند که خسته شدم، چند هفته قبل به فرمانداری رفتم و گفتم می‌خواهم ثبت کنم که قول‌هایی دادند و امیدوارم عملی شود. میراث فرهنگی می‌گوید باید صد نفر در کارگاه داشته باشید درحالی‌که چنین ظرفیتی در منطقه وجود ندارد.

او این را هم یادآور می‌شود که کار هنری درآمد زیادی ندارد و زحماتش خیلی بیشتر است، ضمن اینکه ساعت کار مشخصی هم ندارد و نمی‌شود و متأسفانه بافنده نمی‌تواند به‌عنوان یک شغل درآمدزا به آن نگاه کند. البته برخی از بافندگان ترجیح می‌دهند در خانه کار کنند که چون دستگاه‌ها جاگیر است در خانه‌هایشان نصب می‌کنیم و هر بار سرکشی می‌کنم.

او در خاتمه اظهار امیدواری می‌کند که با توجه بیشتر مسئولان به این هنر کهن و ارزشمند شهرستان فریدن و حمایت بیشتر از بافندگان، علاوه بر کمک به اقتصاد ساکنان منطقه، اجازه ندهند این هنر به فراموشی سپرده شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی هنرمند صنایع دستی گلیم بافی جاجیم بافی فریدن جاجیم بافی گلیم و جاجیم توضیح می دهد جوان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۶۷۲۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای صد‌ها برنامه طی دهه کرامت در استان تهران

رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان تهران از اجرای صد‌ها برنامه طی دهه کرامت در این استان خبر داد.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حجت‌الاسلام سید محسن محمودی رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان تهران بعد از ظهر سه شنبه در جلسه دهه کرامت استان تهران با اشاره به مقاومت فلسطین و غزه و حرکت اعتراضی اساتید و دانشگاهیان در آمریکا و اروپا اظهار امیدواری کرد این اتفاقات پیروزی ملت مظلوم فلسطین را تسریع کند.

وی دهه کرامت را فرصتی مناسب جهت تبیین سیره رضوی و فاطمی دانست وخواستار برنامه ریزی و اقدام مناسب دستگاه‌ها و فعالان مردمی جهت گرامیداشت این ایام شد.

رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان تهران برگزاری برنامه‌های ویژه در مدارس، دانشگاه ها، ورزشگاه ها، مساجد، کارخانجات و شهرک‌های صنعتی، پارک‌ها و بوستان‌ها با حضور و اجرای برنامه توسط خادمیاران رضوی، اجرای برنامه‌های دهه کرامت در ایستگاه‌های راه آهن استان خاصه مسیر مشهد مقدس، اعزام اردو‌های زائران به قم و مشهد مقدس خاصه زائر اولی‌ها توسط نهاد‌های حمایتی، اجرای برنامه‌های مختلف در ایام دهه کرامت در استان تهران دانست.

محمودی ادامه داد: اکران فیلم اخت الرضا و نشست شاعران آیینی، برگزاری مراسم یادواره شهدای استان تهران در ۱۰ شهرستان طی ایام دهه کرامت، اجرای برنامه‌های ویژه در بقاع متبرکه خاصه آستان مبارک حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)، حوزه‌های علمیه، برنامه‌های ویژه کودکان ونوجوانان، برنامه‌های ویژه در مجموعه‌های قضایی و خانواده‌های ارتش، برگزاری جشن‌های دهه کرامت توسط هیئات مذهبی، جشن بزرگ با حضور خادمیاران رضوی از میدان امام حسین (ع) تا میدان خراسان، پخش صلوات خاصه امام هشتم علیه السلام توسط سیستم‌های صوتی ادارات و سازمانها، مسابقات فرهنگی، اجرای سرود، حمایت از خانواده‌های محروم و آزادی زندانیان، برگزاری جشن‌های ویژه دختران و تجلیل از دختران شهیدان و شهدای مدافع حرم از جمله برنامه‌های دهه کرامت در استان تهران است.

عضو شورای فرهنگ عمومی استان تهران افزود: با توجه به هجمه وحشیانه دشمنان به جایگاه زنان و دختران باید همه دستگاه‌ها و فعالان جهادی و فرهنگی با استفاده از فرصت نورانی دهه کرامت به الگو دهی مناسب به جوانان جهت صیانت از جایگاه رفیع دختران و زنان تلاش مضاعف کرد.

دیگر خبرها

  • گردهمایی «دختران دانشجو» در قم برگزار ‌می‌شود
  • برگزاری آزمون مهارت سنجی گلیم بافی در البرز
  • مجری الجزیره از خجالت سیاستمدار آمریکایی درآمد؟!
  • مجری الجزیره از خجالت سیاستمدار آمریکایی درآمد+ فیلم
  • سیگار چه تاثیری بر چهره و بدن افراد می گذارد؟
  • اجرای صد‌ها برنامه طی دهه کرامت در استان تهران
  • برگزاری کارگاه فنی و تخصصی کاربری سامانه تیر الکترونیک e_TIR در تهران
  • آغاز رویداد دختران ایران زمین
  • برگزاری رقابت‌های تنیس دختران ۱۲ غرب آسیا
  • قضاوت قربانی در مسابقات جام ملت های زیر ۱۷ سال دختران