Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-01@02:59:56 GMT

تاثیرات دیابت یا قند خون بر مشکلات کلیوی

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۷۰۹۹۲

تاثیرات دیابت یا قند خون بر مشکلات کلیوی

آفتاب‌‌نیوز :

دیابت بیماری است که آرام و بی‌سر و صدا در بدن پیشرفت می‌کند و ارگان‌های حساس مانند کلیه و چشم‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. قند خون بالا می‌تواند منجر به نارسایی کلیوی شود. همچین این بیماران بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارند. فشار خون بالا یکی از دلایل اصلی آسیب‌های کلیوی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مقاله از درمانکده را مطالعه کنید تا بیشتر از تاثیرات قند خون بالا بر کلیه‌ها بدانید.

دیابت چگونه بر عملکرد کلیه‌ها تاثیر می‌گذارد؟

در ساختار کلیه رگ‌های خونی بسیار ریزی وجود دارد که دارای حفره‌های کوچکی به نام نفرون هستند. نفرون‌ها نیز شبکه لوله‌ای شکلی به نام گلومرول دارند. وظیفه آن‌ها دفع مواد زائد و تصفیه خون است. به زبان ساده می‌توان گفت آن‌ها مانند یک صافی عمل می‌کنند. موادی مانند پروتئین که اندازه بزرگی دارند از این صافی‌ها عبور نمی‌کنند. قند خون بالا سبب می‌شود تا حجم خون بیشتری در این رگ‌ها جریان داشته باشد.

نفروپاتی دیابتی چیست؟

در حالت عادی ادرار پروتئین ندارد. زمانی که نفرون‌ها آسیب می‌بینند پروتئین به ادرار نشت پیدا می‌کند. در این حالت نوعی پروتئین به نام آلبومین در ادرار یافت می‌شود. اگر این مشکل به موقع درمان نشود، می‌تواند منجر به بروز نفروپاتی دیابتی می‌شود.

افرادی که به دیابت نوع یک مبتلا هستند معمولا ۱۵ تا ۲۰ سال بعد از شروع بیماری با نشانه‌های بیماری‌های کلیوی مواجه خواهند شد. از آنجایی که زمان شروع دیابت نوع ۲ در اکثر بیماران مشخص نیست، نمی‌توان زمان دقیقی را برای بروز ناراحتی‌های کلیوی در نظر گرفت.

علائم نفروپاتی دیابتی

نفروپاتی دیابتی در مراحل ابتدایی نشانه و علامت خاصی ندارد. در واقع بیماران زمانی متوجه آن می‌شوند که کلیه‌ها درصد زیادی از عملکرد خود را از دست داده‌اند.

احساس خستگی
سردرد
کاهش اشتها
پوست خشک
احساس خارش پوستی
حالت تهوع
استفراغ
تورم در دست و پا‌ها
سردرد

آیا دیابت باعث اوره خون بالا می‌شود؟

اگر کلیه‌ها به هر دلیلی عملکرد خود را از دست بدهند توانایی دفع مواد زائد بدن مانند اوره (Urea) و کراتینین (creatinine) را نخواهند داشت. اوره ماده زائدی است که به دلیل سوخت و ساز پروتئین در بدن ایجاد می‌شود.

علائم اوره خون بالا
احساس خستگی مزمن
سردرد
کاهش وزن و اشتها
استفراغ و حالت تهوع
خارش‌های پوست
ورم در ناحیه دست و پا
افزایش یا کاهش ادرار
تیرگی پوست

آیا دیابت باعث فشار خون بالا و آسیب‌های کلیوی می‌شود؟

دیابت منجر به فشار خون بالا نمی‌شود، اما به نظر می‌رسد افرادی که به قند خون بالا مبتلا هستند، بیشتر در معرض فشار خون و کلسترول بالا قرار دارند. بالا بودن سطح گلوکز خون می‌تواند بر شریان‌ها و سیستم قلبی و عروقی تاثیرگذار باشد.

باید بدانید که فشار خون بالا بیماری خاموشی است که نشانه و علامت خاصی ندارد. موضوع مهم‌تر این است نارسایی کلیه نیز در مراحل ابتدایی هیچ علامتی ندارد. این امر سبب شده است تا بیشتر افراد زمانی متوجه بیماری خود شوند که کلیه‌ها آسیب جدی دیده‌اند. به همین دلیل دکتر کلیه و غدد از بیماران مبتلا به دیابت می‌خواهند که در بازه‌های زمانی معین وضعیت خون خود و کلیه‌ها را بررسی کرده تا در صورت بروز مشکل درمان به موقع انجام شود.

علائم نارسایی کلیه
کاهش اشتها و وزن
استفراغ و حالت تهوع
خارش‌های پوستی
خشکی پوست
سردرد
تیره شدن رنگ پوست
درد و گرفتگی عضلات
کوتاهی تنفس
درد در ناحیه قفسه سینه
احساس خستگی و بیحالی
کاهش تمرکز
اختلالات خواب
کاهش یا افزایش ادرار
احساس بی‌حسی

تاثیر متفورمین بر کلیه چیست؟

متفورمین یکی از دارو‌های مهم در درمان و کنترل قند خون بالاست. حتما می‌دانید که هر دارویی در کنار خواص درمانی خود می‌تواند منجر به بروز عوارض جانبی شود. متفورمین می‌تواند بر کلیه‌ها تاثیرگذار باشد، اما مقدار آن بسیار کم است. به همین دلیل مصرف آن نمی‌تواند منجر به نارسایی کلیوی شود. نکته مهم در مصرف آن میزان کراتین در خون بیمار است. اگر سطح این ماده زائد در بدن بالا باشد، مصرف این دارو نیز محدودیت خواهد داشت.

بزرگ شدن کلیه بر اثر دیابت

در حالت عادی هر کلیه چیزی حدود ۶ سانتی‌متر ضخامت و ۱۱ سانتی‌متر طول دارد. در بیشتر مواقع بیماری‌های زمینه‌ایی باعث بزرگ شدن کلیه می‌شوند. این بیماری چندان شایع نیست و راه‌های درمانی شناخته شده‌ایی برای آن وجود دارد. یکی از بیماری‌های زمینه‌ایی که منجر به بروز این بیماری می‌شود گلومرولونفریت (Glomerulonephritis) است. زمانی قند خون بالا عملکرد گلومرول‌هارا تحت تاثیر قرار می‌دهد، مواد زائد فیلتر نمی‌شوند. به همین دلیل آب در کلیه‌ها جمع خواهد شد و و در نتیجه کلیه‌ها بزرگ می‌شوند.

آیا دیابت و سنگ کلیه ارتباطی با هم دارند؟

دیابت نوع باعث می‌شود تا ادرار خاصیت اسیدی بیشتری داشته باشد، به همین دلیل ریسک بروز سنگ کلیه در این بیماران بیشتر است. در واقع سنگ کلیه رسوبات سختی هستند که به دلیل بالا بودن نمک و املاح در ادرار به وجود می‌آیند. معمولا بیماران زمانی متوجه سنگ کلیه می‌شوند که شروع به حرکت می‌کند.

علائم سنگ کلیه

احساس درد متناوب و شدید در ناحیه پشت و پهلو. این درد پایین‌تر از سطح دنده‌هاست و ممکن است در قسمت پایین شکم نیز حس شود.

ادراری که به رنگ صورتی، قرمز یا قهوه‌ای باشد
ادرار تیره یا بدبو
حالت تهوع
استفراغ
تکرر ادرار
کاهش حجم ادرار
سوزش ادرار
مراجعه مکرر به سرویس بهداشتی

در صورت بروز عفونت بیمار با تب و لرز نیز مواجه خواهد بود.

برای درمان مشکلات کلیوی به چه پزشکی باید مراجعه کرد؟

متخصصان اورولوژی می‌توانند در تشخیص، درمان و کنترل بیماری‌های کلیه به شما کمک کنند. البته برای کنترل دیابت و کاهش عوارض آن لازم است با متخصص غدد نیز مشورت نمایید. درمانکده شرایطی را فراهم کرده است تا بتوانید از پزشکان متخصص فعال در سراسر استان تهران، به طور آنلاین نوبت بگیرید. در این مجموعه بیش از ۵۰ تخصص پزشکی پوشش داده می‌شود. برای گرفتن نوبت یا مشاوره کافی است تخصص مورد نظر را جستجو کنید. برای مثال اگر به دکتر متخصص خون نیاز دارید، با جستجوی این تخصص در درمانکده لیستی از پزشکان که در این زمینه تخصص دارند در اختیار شما قرار خواهد کرد. با توجه به اطلاعات که نمایش داده می‌شود می‌توانید آنلاین از متخصص نوبت بگیرید.

منبع: آفتاب

کلیدواژه: متخصص کلیه اورولوژی دکتر خون درمانکده تبلیغات نفروپاتی دیابتی تواند منجر فشار خون بالا قند خون بالا همین دلیل سنگ کلیه کلیه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۷۰۹۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک عامل مهم ابتلا به یائسگی زودرس

تحقیقات اخیر نشان می‌دهد هرچه زنان در سنین پایین و زودتر به دیابت مبتلا شوند، ممکن است زودتر وارد یائسگی شوند. از آنجا که نرخ دیابت به طور پیوسته افزایش یافته است، هدف از این تحقیق این بود که پیامدهای طولانی‌مدت دیابت پیش از یائسگی بر سلامتِ باروری زنان بررسی شود. مطالعات روی بیش از ۱۱۰۰۰ زن نشان داد که: تشخیص دیابت نوع ۱ قبل از ۳۰ سالگی یا دیابت نوع ۲ بین ۳۰ تا ۳۹ سالگی، هر دو با شروع زودرس یائسگی ارتباط دارد. از طرفی تشخیص دیابت نوع ۲ بعد از ۴۰ سالگی، در مقایسه با زنانی که به دیابت مبتلا نیستند، با یائسگی دیررس مرتبط است.

ناگفته نماند که در این میان، محققان هیچ ارتباط معناداری بین دیابت در دوران بارداری (دیابت بارداری) و سن یائسگی پیدا نکردند.

دکتر وراتی مهرا، نویسنده این مطالعه از دانشگاه تورنتو، گفت: ما در طی این مطالعات، دریافتیم ارتباطی قطعی میان تشخیص زودهنگام دیابت و یائسگی زودرس [در مقایسه با افرادی که دیابت نداشتند] وجود دارد.

او گفت: امیدواریم نتیجه تحقیقات ما، شروعی باشد برای تحقیقات مفصل در این زمینه؛ تا بتوانیم اثرات طولانی‌مدت دیابت بر بدن انسان و سیستم تولید مثل را بهتر درک کنیم و تا حد ممکن از عوارض آن پیشگیری نماییم.

همزمانی دیابت و یائسگی

دیابت و یائسگی وقتی با یکدیگر همراه می‌شوند، می‌توانند تاثیرات مختلفی بر روی بدن داشته باشند که مهم‌ترین آنها «تغییر سطح قند خون» است. در این شرایط، پاسخی که سلول‌ها به ترشح هورمون انسولین می‌دهند، تحت تأثیر دو هورمون استروژن و پروژسترون قرار می‌گیرد. انسولین هورمونی است که برای دریافت و استفاده از قند خون توسط سلول‌ها ضروری است. با تغییر سطح هورمون‌های زنانه در دوران یائسگی، سطح قند خون هم دچار نوسان می‌شود. در این دوران ممکن است متوجه شوید که قند خونتان بیشتر از قبل تغییر می‌کند، ناگهان افت می‌کند یا ناگهان بالا می‌رود. درصورتی که میزان قند خون از کنترل خارج شود، ریسک بروز عوارض دیابت در شما بالا می‌رود.

یائسگی می‌تواند کنترل قند خون را دشوار کند، با این حال می‌توان این وضعیت را مدیریت کرد؛ کافیست یک سبک زندگی سالم را انتخاب کنید؛ برنامه‌ غذایی مغذی و روزانه ۳۰ دقیقه پیاده‌روی ساده علاوه بر کنترل دیابت، در کاهش عوارض یائسگی و ایجاد حس بهتر در شما نقش دارد.

در این بین‌، اندازه‌گیری مکرر قند خون و فشار خون را فراموش نکنید.

طبق گفته کارشناسان، نتایج حاصل از تحقیق فوق، به شواهد روبه‌رشد عوارضی که دیابت بر بدن انسان وارد می‌کند، افزوده شده است. یافته‌ها نشان می‌دهند زنانی که در سنین جوانی به دیابت مبتلا می‌شوند، بیشتر مستعد پیری تخمدان‌ و یائسگی زودرس هستند.

منبع: upi

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901426

دیگر خبرها

  • یک عامل مهم ابتلا به یائسگی زودرس
  • برای بارداری در سن بالا باید این چکاپ ها را انجام دهید + فیلم
  • اخبار جعلی از سر و کول هنرمندان بالا می‌رود
  • تاثیر ظروف یکبار مصرف بر محیط زیست
  • کمبود انسولین در بریتانیا بحرانی شد
  • تولید نان کامل در ۱۵ واحد نانوایی در استان زنجان
  • کشف روش‌های درمانی بالقوه بیماری کلیه پلی‌کیستیک
  • پزشکان می‌گویند آسانسورسواری عمر را کوتاه می‌کند؛ جایگزین استفاده از راه‌پله!
  • رابطه استفاده از آسانسور با کاهش عمر
  • استفاده از آسانسور عمر شما را کوتاه می‌کند!