Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با رسیدن دوباره مطالبه احیای دریاچه ارومیه به صدر افکار عمومی بار دیگر جزئیات مرتبط با پروژه‌های احیای این دریاچه مهم مد نظر قرار گرفته است. در این بین اخیر رسانه‌ها نسبت به بیان یکی از مهمترین ایرادات عملیات احیای دریاچه ارومیه توسط دولت روحانی مبنی بر سیاسی‌کاری در پروژه تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه (کانی‌سیب) و ایجاد مشکلات فنی گسترده برای این تونل خبر دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به استناد اطلاعات مستند به دست آمده از تونل کانی‌سیب، مشکلی که به واسطه فشار سیاسی دولت قبل به وجود آمده، ‌ حدود 700 متر از مسیر 35.7 کیلومتری تونل در مسیر آبرفتی اتفاق افتاده است. جایی که مطالعات اکتشافی نامناسب سبب شده تا در مسیر تونل این بخش 700 متری شاهد آسیب‌دیدگی شدید سیستم نگهدارنده باشیم.

* جزئیات مشکلی که دولت قبل برای احیای دریاچه ارومیه به وجود آورد

بنابر مطالعات انجام شده یک نهاد پژوهشی، بر اساس آزمایشات دانه‌‏بندی، بخش آسیب ندیده آبرفتی منطبق بر مصالح درشت‌‏دانه با رس کم بوده که تزریقات انجام شده اثر کرده و موجب تقویت خاک اطراف سگمنت شده است. ولی در بخش آسیب دیده درصد مصالح ریزدانه غالب بوده که تزریق‌‏ناپذیر به حساب می‌آید. بدین ترتیب علت اصلی آسیب دیدگی سگمنت‏‌ها در این بخش هتروژن بودن آبرفت در بخش‏های درشت دانه با محتوای رس کم و وجود مصالح رس زیاد (بعضاً بیش از 60 درصد) در بخش آسیب دیده به حساب می‌آید.

در همین راستا پس از پیگیری دلیل عدم مطالعات اکتشافی در مرحله پیش از اجرا و فاز صفر پروژه متوجه شدیم به دلیل دخالت و فشار عالی‌ترین مقامات سیاسی دولت گذشته و تاکید آن‌ها نسبت به تسریع شروع فاز اجرایی تونل کانی سیب طی بازه زمانی اوایل دولت یازدهم سبب شده است تا پیش از تکمیل مطالعات اکتشافی کافی شاهد شروع فعالیت دستگاه حفار و آغاز عملیات اجرایی باشیم.

بر این اساس در شرایطی که بدون فشار سیاسی زمینه شرایط تغییر مسیر در صورت وجود اطلاعات اکتشافی کافی میسر بود اما سیاسی‌کاری دولت و تاکید بر دستاوردسازی سبب شد تا این مشکل بزرگ برای تونل به وجود بیاید.

اطلاعات بیشتر راجع به مشکل به وجود آمده برای تونل انتقال آب از سد کانی‌سیب به دریاچه ارومیه را از این گزارش با عنوان «زنده‌سازی دریاچه‌ ارومیه فدای دستاوردسازی‌ روحانی/‌ مشکل بزرگ تونل کانی‌سیب‌ چه بود» بخوانید.

 

 

* تلاش دولت سیزدهم برای حل مسئله انتقال آب به دریاچه ارومیه

با توجه به مشکل ایجاد شده برای پروژه انتقال آب به دریاچه ارومیه به واسطه تلاش دولت روحانی برای دستاوردسازی، نظر به اهمیت قابل توجه این پروژه به منظور زنده‌سازی این دریاچه مهم، با روی کار آمدن دولت سیزدهم، فرآیندهای ساماندهی وضعیت تونل کلید خورد.

در همین راستا، کریم شیبانی، مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب نیرو در تشریح شرایط ساماندهی وضعیت تونل در حال حاضر، ‌گفته است:« استفاده از ظرفیت دانش‌بنیان کشور به منظور حل مسئله تونل کانی‌سیب در دستور کار قرار گرفته و دو هفته است که عملیات اجرایی ترمیم 700 متر آسیب‌دیده تونل، آغاز شده است.»

به گزارش فارس بر اساس آخرین جزئیات ارائه شده از سوی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، هم اکنون 6 عنوان زیر‌پروژه به منظور مهیا شدن نهایی تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه باید تکمیل شود تا شاهد عملیات آب‌اندازی در این تونل باشیم و زمینه انتقال 650 میلیون متر مکعب آب مطابق جزئیات طراحی به طور سالانه برای دریاچه ارومیه مهیا شود.

بر این مبنا محورهایی نظیر، تکمیل تزریق های تماسی با هدف پر کردن فضاهای خالی پشت سگمنت ها و جلوگیری از فرسایش فضای پشت سگمنت و تداوم پایداری تونل، جمع‌آوری تأسیسات و خطوط انتقال برق به دستگاه حفار شامل کابل و ترانس، جمع‌آوری ریل در مسیر تونل (حدود 70 کیلومتر ریل به همراه تراورس و تجهیزات لازم)، جمع‌آوری تجهیزات آب‌کشی شامل پمپ، لوله، نگهدارنده‌های لوله و کابل‌های برق ترانس و تابلو راه‌انداز پمپ‌ها، اجرای پوشش بتنی دایم در 750 متر از طول زمین آبرفتی که سگمنت‌های آن دچار آسیب شده است، (طول مسیر آسیب دیده از کیلومتر 13590 تا 14340 به طول 750 متر) و تکمیل سازه‌های اتصالی تونل در بخش ورودی، مغار و خروجی جهت انتقال آب از جمله فعالیت‌هایی است که تکمیل آن زمینه بهره‌برداری دقیق از تونل را فراهم می‌کند.

بر اساس گزارشات میدانی از پروژه‌، هم اکنون فعالیت ترمیم بخش آسیب دیده قبلی پروژه در دستور کار قرار گرفته است و تیم‌های دانش‌بنیان فعال با حداکثر سرعت زمینه تکمیل قسمت آسیب دیده و جبران اهمال کاری دولت گذشته را فراهم می‌کنند.

 

* تونل انتقال آب نقش مهمی در احیا دریاچه ارومیه دارد

در همین راستا، سعید نیکی‌سخن، استاد مکانیک سنگ دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به جزئیات مخاطره وارد شده به تونل کانی‌سیب در گفت‌وگو با خبرنگار فارس گفت:‌ دولت گذشته با فشار برای تسریع در شروع پروژه انتقال آب به دریاچه ارومیه به دلایل سیاسی ضرر جبران‌ناپذیری به احیای این دریاچه وارد کرد.‌

این استاد دانشگاه تاکید کرد:‌ با روی کار آمدن تیم جدید مدیریت در این پروژه شاهد تغییر ریل تصمیم‌گیری و استفاده از ظرفیت دانش‌بنیان کشور به منظور حل مسئله بودیم.

وی افزود: این تونل برای احیای دریاچه ارومیه اهمیت قابل توجهی دارد و همین مسئله تلاش برای حل مشکلات تونل ناشی از اهمال کاری دولت قبل را بیشتر از گذشته توجیه‌پذیر خواهد کرد.

به گزارش فارس، به استناد اظهارات معاون آب و آبفای وزارت نیرو، تلاش می‌شود تا با حل مسائل تونل زمینه انتقال آب حداقل 300 میلیون متر مکعب آب توسط تونل مذکور به دریاچه ارومیه تا پایان سال 1401 مهیا شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: تونل کانی سیب انتقال آب به دریاچه ارومیه سیاسی کاری دولت قبل دریاچه ارومیه تونل کانی سیب انتقال آب به دریاچه ارومیه احیای دریاچه ارومیه دریاچه ارومیه تونل انتقال آب تونل کانی سیب آسیب دیده بخش آسیب دولت قبل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۷۶۷۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، احمد قندهاری به تشریح مهم‌ترین اقدامات مدیریت حوضه آبریز دریاچه ارومیه پرداخت و گفت: با وجود وضعیت نامساعد بارش‌ها در حوضه آبریز ارومیه در ۶ ماه نخست سال، حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب از سدهای حوضه آبریز، رهاسازی و جریان آب به سوی دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری آن روان شد.

وی افزود: در ادامه با توجه به وضعیت مناسب‌تر بارش‌های بهاری جریان رهاسازی از سدهای حوضه و کانال انتقال آب به دریاچه افزایش قابل توجه یافته است، به طوری که تا پایان فروردین ماه بالغ بر ۵۸۰ میلیون مترمکعب آب رهاسازی و انتقال آب انجام گرفت.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه تصریح کرد: بر اساس برنامه‌های در دست انجام، رهاسازی آب از سدهای حوضه به خصوص سدهای بوکان و مهاباد همچنان ادامه دارد؛ در صورت مساعد بودن شرایط، این اقدام تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه ادامه خواهد یافت.

به گفته قندهاری، تمامی این فعالیت‌ها سبب شد که هم‌اکنون تراز دریاچه ارومیه به رقم ۱۲۷۰.۵۳ متر، به وسعت ۱۷۹۰ کیلومتر مربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب برسد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه یادآور شد: تأمین نیاز زیست محیطی تالاب‌های اقماری نیز به بیش از ۸۰ میلیون مترمکعب (۱۵ میلیون مترمکعب بیشتر از برنامه) محقق شد.

وی در ادامه گفت: چندین سال است که دریاچه ارومیه در کانون توجه اقشار مختلف مردم، فعالان محیط زیست و سازمان‌های مردم نهاد قرار گرفته است. از دیرباز وزارت نیرو به عنوان متولی تأمین نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه، اقدامات کنترلی برای جلوگیری از کم آبی این دریاچه تعریف و دست یاری به سوی کنشگران و ذی مدخلان موضوع دراز کرده است.

وی افزود: اگرچه طرح‌ها و برنامه‌های بسیاری برای نیل به این هدف تعریف و اجرا شده است اما تا رسیدن به چشم‌انداز تعریف شده، اقدامات بسیاری باید انجام داد که نیازمند همکاری طیف وسیعی از آحاد جامعه و دولت به خصوص کشاورزان منطقه و وزارتخانه جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان برنامه و بودجه با وزارت نیرو است تا فرآیند تعریف شده که با ترمیم و بهسازی آغاز می‌شود، به احیای دریاچه ارومیه منجر شود.

قندهاری اظهار کرد: پس از اجرای عملیات موفق سد و تونل انتقال آب به دریاچه در دولت سیزدهم و جاری شدن آب به سوی دریاچه ارومیه، به همراه عملیات رهاسازی آب سدهای حوضه و عدم آبگیری انهار زراعی در فصل غیر کشت، بخش قابل توجهی از پیکره دریاچه ارومیه از خشکی خارج و پر آب شد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: سال آبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با کم‌بارشی آغاز شد و بارش‌ها چندان قابل توجه نبود. این موضوع سبب شد برنامه منابع و مصارف و تأمین نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه تحت شرایط بارش بدبینانه تنظیم شود. به هر حال با سپری شدن پاییز و شروع زمستان به خصوص در بهمن سال ۱۴۰۲، بارش‌های مناسبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه به وقوع پیوست و این مهم موجب شد که تا پایان فروردین ۱۴۰۳ به اندازه کل بارش سال آبی گذشته، این حوضه از رحمت خداوند منتفع شود.

کد خبر 6091123 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • تصاویر| تفریح در بخش پرآب دریاچه ارومیه
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد
  • فیلم| حال خوش مردم در جوار دریاچه ارومیه
  • وضعیت دریاچه ارومیه برخلاف خوش‌بینی‌ها بحرانی است!
  • آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • آب چه رودخانه‌هایی از کردستان به دریاچه ارومیه سرازیر می‌شود؟
  • برداشته شدن سدهای صخره‌ای هتل صخره‌ای
  • رهاسازی ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه
  • حل مشکلات انتقال آب به دریاچه ارومیه