Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-08@03:10:39 GMT

واکنش بورس به رکورد نرخ بهره بین بانکی

تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۷۹۷۸۸

واکنش بورس به رکورد نرخ بهره بین بانکی

به گزارش تابناک به نقل از فارس، بورس در حالی سومین روز مردادماه را پشت سر گذاشت که 24 هزار واحد افت را تجربه کرد. این افت بزرگ‌ترین ریزش شاخص‌های بورس در دو ماه اخیر بوده و افت 8 هزار واحدی شاخص کل هم‌وزن دومین ریزش بزرگ در سال جاری بوده است.

برخی کارشناسان بازار سرمایه معتقدند، افزایش‌های مکرر در نرخ بهره بین بانکی توسط بانک مرکزی در هفته‌های گذشته عامل ریزش بورس بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیروز وزیر اقتصاد نیز به این مساله واکنش نشان داده بود. طبق نظر تیم اقتصادی دولت، نرخ بهره بانکی باید در سقف 20 درصد باقی می‌ماند، اما در آخرین اعلام بانک مرکزی این نرخ به 21.31 درصد افزایش یافته است.

در معاملات دوشنبه، اغلب نمادهای بازار قرمزپوش شدند. قیمت سهام تمامی نمادها در گروه‌ های خودرو و ساخت قطعات، شرکت‌‌های چند رشته‌‌ای صنعتی، فراورده‌‌های نفتی و کک، محصولات شیمیایی، حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات، استخراج کانه‌‌های فلزی، سرمایه ‌گذاری‌ها و بانک‌‌ها و مؤسسات اعتباری کاهش یافت.

* کاهش وابستگی بورس به تورم و دلار

اما نباید از وابستگی بورس به نرخ تورم و قیمت دلار نیز در این بین گذشت. بازار سهام به‌ طور تاریخی هم ‌بستگی بالایی با نرخ تورم و متعاقباً تغییرات قیمت ارز دارد. هرچند در مدت اخیر و در پی رشد نرخ دلار، بازار سهام به این مؤلفه اساسی کم‌ واکنش بود.

به نظر می‌رسد به دنبال تغییرات قیمتی رخ ‌داده در برخی از کالاهای اساسی، در روزهای آینده تنور انتظارات از بازار سهام نیز داغ شده و بورسی‌ها نیز انتظار دارند، همانند تجربیات پیشین که هم ‌گرایی همیشگی رشد قیمت سهام با تورم را تایید می‌کند، امسال نیز در صورت شدت گرفتن انتظارات تورمی شاهد ورود نقدینگی و سرمایه‌‌ها به بورس برای در امان ماندن از گزند تورم خواهیم بود.

* راهکارهای بهبود وضعیت بورس

علی مومنی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، درباره شرایط این روزهای بورس گفت: در شرایطی که قیمت‌‌ها در تمامی بازارهای دارائی صعودی است، در بازار سهام، قیمت‌ها روند نزولی در پیش گرفته است که این مساله را می‌توان در حال حاضر به افزایش نرخ بهره بین بانکی مربوط دانست.

وی ادامه داد: حتی شرکت‌هایی که گزارش‌‌های مالی سالانه آنها نشان از عملکرد مالی مثبت داشته نیز با عرضه و افت قیمتی مواجه هستند. این برای شرکت‌های بنیادی که گزارش‌های سه ماهه آنها نیز عملکرد مطلوبی را در پی داشته، رخ داده است. با توجه با مازاد عرضه در پایان معاملات این روزهای بورس و افزایش خروج سرمایه از بازار، نمی‌توان انتظار رشد شاخص‌ها در معاملات روزهای آینده را داشت.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به راهکارهای برون رفت از وضعیت فعلی تاکید کرد: علاوه بر حمایت حقوقی‌ها و صندوق‌های تثبیت و توسعه بازار از بورس، باید هماهنگی بیشتری در تیم اقتصادی دولت ایجاد شود و قیمت‌گذاری دستوری که این روزها مجلس به دنبال آن است، نیز از دستور کار مجلس خارج شود.

* روز داغ شاخص‌های بورس

در معاملات روز دوشنبه، شاخص کل بورس با ریزش 24 هزار و 342 واحدی نسبت به روز یکشنبه به رقم یک میلیون و 439 هزار و 416 واحد رسید. بازدهی این شاخص منفی 1.66 درصد بوده است.

شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با افت 8 هزار و 901 واحدی در سطح 391 هزار و 131 واحدی ایستاد. بازدهی این شاخص نیز منفی 2.33 درصد بوده است. همچنین شاخص کل فرابورس 306 واحد پائین آمد و در سطح 18 هزار و 874 واحد قرار گرفت.

* رشد ارزش معاملات خُرد بازار سهام

امروز ارزش معاملات کل بازار سهام به رقم 131 هزار و 405 میلیارد تومان افزایش یافت. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 125 هزار و 229 میلیارد تومان بود که 95 درصد از ارزش کل معاملات بازار سرمایه را تشکیل می‌دهد.

امروز ارزش معاملات خرد سهام با رشد 2 درصدی نسبت به روز کاری قبل به رقم 2 هزار و 620 میلیارد تومان رسید. سهم این معاملات از کل معاملات بازار سهام 2 درصد بوده است.

* رشد خروج سرمایه حقیقی از بورس

امروز ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار برای بیست و هشتمین روز متوالی منفی شد و 580 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد که رشد 60 درصدی را نسبت به روز گذشته نشان می‌دهد.

در معاملات روز دوشنبه بیشترین خروج پول حقیقی به سهام شپنا (شرکت پالایش نفت اصفهان)، خودرو (شرکت ایران خودرو) و نوری (شرکت پتروشیمی نوری) اختصاص داشت و نمادهای پشاهن (تولیدی پلاستیک‌ شاهین)، لپارس (پارس الکتریک) و زپارس (ملی کشت و صنعت و دامپروری پارس) بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند.

* رشد ارزش صف‌های پایانی بازار

در جریان معاملات روز دوشنبه، 60 نماد با رشد قیمت و 536 سهم با کاهش قیمت روبرو شدند. در پایان معاملات امروز، ارزش صف‌های فروش پایانی بازار نسبت به روز کاری قبل افزایش 113 درصدی یافت و 285 میلیارد تومان شد. ارزش صف‌های خرید نیز نسبت به پایان روز کاری گذشته 37 درصد رشد کرد و در رقم 28 میلیارد تومان ایستاد.

امروز نماد تکنو (شرکت تکنو تار)، غدشت (شرکت دشت مرغاب) و لپارس (شرکت پارس الکتریک) بیشترین صف خرید را داشتند.

بیشترین صف فروش بازار در پایان معاملات به نماد خزامیا (شرکت زامیاد)، خگستر (گسترش‌ سرمایه‌ گذار ‌ایران ‌خودرو) و وساپا (سرمایه‌ گذاری سایپا) تعلق داشت.

منبع: تابناک

کلیدواژه: اسکوچیچ حمید نوری مذاکرات آستانه دریاچه ارومیه افسانه حسامی فرد استهبان واکنش بورس رکورد بهره بین بانکی بازار سرمایه اسکوچیچ حمید نوری مذاکرات آستانه دریاچه ارومیه افسانه حسامی فرد استهبان میلیارد تومان بازار سرمایه ارزش معاملات معاملات روز نسبت به روز بازار سهام نرخ بهره شاخص کل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۷۹۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تابلوی بورس، تابلوی رکود

شاخص در روز یکشنبه با افت حدود ۵هزار واحدی به ۲میلیون و ۲۵۹هزار واحد رسید. کاهش قیمت ارز و تداوم تثبیت قیمت در بازار نیما سبب شد تا طی ۵ روز ۷۹۰میلیارد تومان پول از بازار خارج شود. امروز یک‏سال از سقوط شاخص از قله ۲میلیون و۵۰۰هزار واحدی می‏گذرد.

«دنیای‌اقتصاد» عملکرد بورس طی یک‌سال اخیر را بررسی کرده است. شاخص‌کل بورس در روز یک‌شنبه به‌عنوان اولین روز کاری هفته‌جاری با افت ۵ هزار و ۱۰۰ واحدی به ۲ میلیون و ۲۵۹ هزار واحد رسید، به‌طوری‌که بازدهی این نماگر بازار از ابتدای سال حدود ۳ درصد بوده است، ضمن آنکه شاخص‌کل هموزن نیز با رشد ۱۹۲ واحدی به ۷۵۱ هزار و ۳۷ واحد رسید. بازدهی این نماگر ثانویه بازار سرمایه نیز از ابتدای ۱۴۰۳، هنوز بیش از یک‌درصد است.

به‌نظر می‌رسد، رشد قیمـــــت دلار در روز‌های ابتدایی سال‌۱۴۰۳ بازار را نسبت به رشد سهام کامودیتی‌محور که از کل بازار به لحاظ بازدهی عقب‌تر بودند، امیدوارتر کرده‌بود، چراکه با وجود اختلاف بالای دلار نیما و آزاد بورس تهران، به‌طور تاریخی حدس زده می‌شد این اختلاف به حداقل ممکن برسد.

ظاهرا دولت سیزدهم دلار نیما را خط قرمز خود می‌داند و رشد آن را با سرعت بسیار محدودی دنبال می‌کند. اکنون بورس دچار سردرگمی شده‌است. عملکرد خوب کلیت بازار در گزارش‌های فروردین و از سوی دیگر کارنامه سبز برخی از صنایع در صورت‌های مالی سالانه برخی از شرکت‌ها که اخیرا منتشر شده، سبب شده‌است تا شاخص هموزن افت بیشتری را تجربه نکند، چراکه از اول سال نیز از شاخص‌کل عقب‌تر بوده‌است. به‌نظر می‌رسد شاخص هموزن جای زیادی برای افت بیشتر ندارد، چراکه به‌طور تاریخی باید این نماگر فرعی بازار از نماگر اصلی جلوتر بیفتد.

به‌نظر می‌رسد با توجه به احتمال نوسان اندک، اما مثبت دلار آزاد، جو بازار سرمایه در این هفته متعادل‌تر شود، اما در نهایت اگر مقاومت بانک‌مرکزی برای رشد دلار نیما ادامه‌یابد، بازار چاره‌ای ندارد جز آنکه در محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار واحد پناه گیرد.

تابلوی بورس، تابلوی رکود

همچنان ارزش معاملات در بورس تهران اعداد بسیار پایینی به‌ثبت می‌رسد، به‌طوری‌که با وجود ۸ روز معاملاتی نسبتا پررونق در دو هفته گذشته، دوباره ارزش معاملات به زیر ۳ هزار میلیارد‌تومان رسید. همچنین میانگین ارزش متحرک ارزش معاملات خرد نیز حکایت از آن دارد که ارزش معاملات کوتاه‌مدت بازار پایین‌تر از بلندمدت است. کاهش دوباره میانگین ارزش معاملات متحرک ۵‌روزه به زیر ۲۰‌روزه حکایت از تداوم رکود در بازار سهام دارد، ضمن آنکه میانگین‌های متحرک بلندمدت ارزش معاملات به‌هم نزدیک شده‌اند، از این‌رو به‌طور تاریخی در صورتی‌که محرک‌ها بازار را هدایت کنند، عبور میانگین متحرک ۵‌روزه از سایر میانگین‌ها می‌تواند بازار را به سمت ارزش معاملات ۲۰ هزار‌میلیاردی هدایت کند.

این درحالی است که ارزش معاملات دلاری نیز در سطوح پایینی قرار دارد و تا زمانی‌که چند روز متوالی بالای ۱۰۰ میلیون دلار تثبیت نشود، نمی‌توان از بازار انتظار رونق داشت. این شاخص، اکنون در محدوده ۳۰ میلیون دلار قرار دارد. علاوه‌بر این، در اولین روز معاملاتی هفته نزدیک به ۸۰ میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج‌شده و این درحالی است که از ابتدای سال حدود ۴ هزار و ۳۰۰ میلیاد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج شده‌است.

با بورس چه می‌توان کرد؟

بورس تهران، درگیر چند متغیرسیاسی و اقتصادی است و نمی‌داند به کدام‌سو برود. از سویی با نوسان‌ها نرخ ارز به‌طور موقتی خوشبین و بدبین می‌شود. از سویی دیگر به امید رشد دلار نیما رونق می‌گیرد و دوباره با رکود همراه می‌شود. از طرف دیگر بازار ترجیح می‌دهد با وجود تعدیل P/E بازار سرمایه با انتشار برخی از گزارش‌ها همچنین با P/E زیر میانگین تاریخی خود معامله شود، چراکه هنوز سایه نرخ بهره ۳۰ درصدی سنگینی می‌کند.

همچنین بورس، با درگیری‌های منطقه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند و هر لحظه امکان دارد که دشمن‌های منطقه‌ای دوباره تنش‌ها را افزایش دهند، لذا بازار دچار بی تصمیمی شده‌است. هرچند ممکن است در هفته پیش‌رو با نوسان اندک و مثبت دلار فضا متعادل‌تر شده و شاخص‌کل نیز استراحت کند، اما در صورتی‌که رویکرد ارزش دولت تغییری نکند، بازار سهام به روند نزولی ادامه خواهد داد و در آغوش محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار‌واحدی پناه خواهد گرفت.

دیگر خبرها

  • هفت پله قرمز بورس
  • پیش بینی بورس چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • پیش بینی بورس چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳/ نوشداروی دلسردی سهامداران چیست؟
  • معاملات برق در بورس انرژی رکورد زد
  • افزایش شرکت های بورسی در کرمانشاه
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • خروج نقدینگی از بازار سرمایه ادامه‌دار شد
  • معامله ۲۷۰ میلیاردی سهام در بورس آذربایجان غربی
  • آینده بورس در چند پرده
  • پیش‌بینی بورس در هفته سوم اردیبهشت ۱۴۰۳/ پیشتازی فولادی‌ها و پالایشی‌ها در این هفته