Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرارو-پس از سفر "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا به منطقه خاورمیانه، تحلیل و تفسیرهای مختلفی در مورد ابعاد گوناگون این سفر و پیامدهای آن از سوی ناظران و تحلیلگران حوزه سیاست خارجی در عرصه بین‌المللی مطرح می شود. در این راستا، بسیاری از تحلیلگران به واکاوی لایه های آشکار و پنهان این سفر و پیامدهای آتی آن برای سیاست و نظم منطقه ای می پردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این منظر، برخی تحلیلگران بر این باورند که بازیگران رقیب و مخالف با ایران در جریان سفر منطقه ای بایدن سعی داشتند تا دستاوردهای حداکثری را کسب کنند با این حال، با توجه به برخی موضع گیری های بایدن، در تحقق خواسته های خود موفق نشدند. از سوی دیگر، شمار دیگری از تحلیلگران نیز معتقدند که اسرائیل و عربستان سعودی در چهارچوب سفر منطقه ای بایدن، امتیازات خوبی را از رئیس جمهور آمریکا اخذ کردند و در عین حال، همراهی های را نیز به صورت متقابل با وی انجام دادند(نظیر همراهیِ عربستان با آمریکا جهت افزایش تولید نفت خود به روزانه 13 میلیون بشکه).

البته که گروهی دیگر از تحلیلگران نیز معتقدند که اساسا سفر رئیس جمهور آمریکا به منطقه را بایستی ورای چهارچوب های منطقه ای ارزیابی کرد و بایدن در جریان این سفر، به دنبال ارسال نوعی سیگنال به رقبای بین‌المللی آمریکا و مخصوصا قدرت های شرقی(چین و روسیه) بود و سعی داشت به آن ها بفهماند که آمریکا در مورد منافع خود در منطقه خاورمیانه حساس است و بنا ندارد که با خالی کردن میدان، راه را جهت تحقق اهداف و منافع آن ها هموار سازد.

در این راستا، "جاوید قربان اوغلی"، سفیر سابق کشورمان در آفریقای جنوبی و کارشناس حوزه سیاست خارجی در گفتگو با فرارو، به بررسی سه نکته و هدف اصلی و چند مساله حاشیه ای در مورد سفر منطقه ای بایدن پرداخته است.

"جاوید قربان اوغلی" در مورد اهداف سفر "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا به منطقه خاورمیانه می گوید: «به نظر من جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در سفر منطقه ای خود به خاورمیانه سه هدف اساسی را دنبال می کرد. موضوع اصلی که بایدن در پیِ آن بود، مساله امنیت انرژی در جهان در پرتو جنگ روسیه و اوکراین و نیاز شدیدِ غرب به ایجاد آرامش در بازار نفت و گاز جهان بود. در این چهارچوب شاهد بودیم که اگرچه قبل از سفر بایدن به منطقه، طرف آمریکایی می گفت که مذاکراتی در این حوزه انجام نخواهد شد با این حال اعلامیه دولت عربستان مبنی بر اینکه میزان تولید نفت خود را به 13 میلیون بشکه در روز خواهد رساند، عملا تا حدی دولت آمریکا را به هدف از پیش تعیین شده اش رساند. فعال سازی این ظرفیت از سوی رئیس جمهور آمریکا به خصوص در شرایطی که مذاکرات اتمی وین و البته مذاکرات اخیر میان تهران و واشینگتن در دوحه قطر به جایی نرسیده و امیدها جهت تزریقِ نفت ایران به بازارهای انرژی جهان تضعیف شده، از اهمیت زیادی برخوردار است.

در این راستا، عربستان سعودی مهمترین کشوری بود که آمریکایی ها می توانستند در بحث افزایش تولید نفت روی آن حساب باز کنند(البته در کنار بازیگران دیگری نظیر ونزوئلا) و در کنار عربستان، قطر نیز در بحث تولید گاز همراهی های زیادی را با غرب جهت تامین نیازهای انرژی آن ها نشان می دهد».

این کارشناس سیاست خارجی کشورمان در ادامه گفت: «هدف مهمِ دومی که دولت بایدن در جریان سفر به منطقه خاورمیانه آن را دنبال می کرد، مرتبط با اسرائیل است. دولت های آمریکایی سال هاست که در دوره های مختلف، تعهد خود را بر حراست از امنیت و موجودیتِ رژیم اسرائیل اعلام می کنند. مساله ای که عملا یک اصل و استراتژی برای آمریکایی ها است. دو طرف در این چهارچوب یک پیمانِ راهبردی دفاعی و امنیتی نیز دارند و در زمان های مختلف، به طور خاص دولت آمریکا در قالب همین تعهدِ خود به اسرائیل، به کمک آن آمده است.

در این راستا، در پرتو همین رویکرد، دستورکار عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی و مسلمان، به یکی از اولویت های اساسی دولت آمریکا تبدیل شده است. در این چهارچوب، بایدن به طور خاص در جریان سفر منطقه‌ای خود به دنبال گسترش بخشیدنِ "پیمان ابراهیم" و افزایش شمار کشورهای عربی بود که روابط خود را  با اسرائیل عادی سازی کرده اند. در این راستا، این دستورکار در مورد عربستان نیز دنبال می شد با این حال این کشور به دلیل موقعیت خاص خود که در میان کشورهای عربی و جهان اسلام مدعی آن است، ترجیح می دهد که جز آخرین کشورهایی باشد که به روندِ توافق ابراهیم و عادی سازی روابط با اسرائیل می پیوندد.

با این همه، اتفاقی که در جریان سفر منطقه ای بایدن افتاد این بود که اسرائیلی ها توانستند اجازه پروازِ هواپیماهای اسرائیلی بر فراز حریم هوایی عربستانی سعودی را بگیرند. البته که این مساله در نتیجه گفتگوهای پنهانی سعودی‌ها و اسرائیلی ها حاصل شده و صرفا دستاورد یک سفرِ رئیس جمهور آمریکا به عربستان نبوده است. در این میان، اسرائیل و عربستان دستاوردهای پنهانی نیز از سفر اخیر منطقه ای بایدن داشته اند که هنوز افشا نشده است و در آینده ابعاد مختلف آن ها به نحو بهتری روشن خواهد شد. با این حال، تسهیل روند ادعایی صلح خاورمیانه و عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و ایجاد فضای جدید در منطقه که در چهارچوب سیاست های کلان آمریکا است، از جمله مواردی هستند که در جریان سفر اخیر بایدن به منطقه محقق شدند.

در این چهارچوب، در جریان سفر اخیر بایدن به عربستان چندان شاهد نبودیم که برخورد تندی از سوی رئیس جمهور آمریکا با طرفِ سعودی به دلیل قضیه قتل جمال خاشقچی صورت گرفته باشد. در مورد جنگ یمن نیز رئیس جمهور آمریکا و به طور کلی طرفِ آمریکایی موضع سخت گیرانه ای را اتخاذ نکردند. در واقع، به نظر من این مسائل در پرتو دستورکار اصلی دولت بایدن که همان تسهیل روندعادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و یا گشودنِ فضایی جدید جهت ایجاد یک نظم نوین منطقه ای بود، به دست فراموشی سپرده شدند».

جاوید قربان اوغلی تصریح کرد: «و در نهایت مساله سومی که در مورد سفر بایدن به منطقه خاورمیانه باید مورد توجه قرار گیرد، این است که سیاستِ اعمالی آمریکایی ها در شرایط کنونی این است که می خواهند از منطقه خارج شوند. با این حال، بایدن در جریان سفر منطقه ای خود به صراحت تاکید کرد(در قالب سیاسی اعلامی) که آمریکا بنا ندارد تعهدات خود را رها کند و جایی برود و میدان را برای قدرت گیری رقبای این کشور در خاورمیانه نظیر چین و روسیه و ایران خالی کند.

در این فضا، واشینگتن سعی دارد تا با وارد کردن اسرائیل به عرصه معادلات منطقه ای و ایجاد سازوکارهایی که هم اسرائیل و هم دولتهای عربی منطقه در آن ها فعال باشند، به نحو بهتری بر آنچه تهدیداتِ ناشی از روسیه و چین می خواند متمرکز شود. البته که در مورد این مساله اما و اگرهای زیادی نیز مطرح است و دلیل اصلی این موضوع نیز این می باشد که اساسا روند تحولات تازه و جدید است. در این میان شاهدیم که تمامی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس مثلا امارات به مساله ای نظیر ایجاد سپر دفاع هوایی منطقه ای به یک چشم نگاه نمی کنند.

از این رو، اینکه گفته شود یکچنین اتحادهایی خیلی زود شکل می گیرند و تمامی کشورهای عربی منطقه نیز به آن ها خواهند پیوست، چندان با قطعیت همراه نیست. با این حال، برنامه اصلی این بوده است که اسرائیل بتواند به عنوان جایگزین آمریکا در منطقه و با همراهی کشورهای عربی، طرح ایجاد یک سامانه دفاعی در منطقه را به پیش برد. دستورکاری که همانطور که گفتم با توجه به مواضع اخیر امارات(که از اعزام سفیر به ایران خبر داده و یا تاکید کرده که در هیچ اتحادی که علیه ایران باشد مشارکت نخواهد کرد) و برخی کشورهای دیگر نظیر مصر و  اردن(که آن ها نیز خواستار تنش زدایی و بهبود روابط با ایران شده اند)، با موانعی جدی رو به رو است».

این دیپلمات سابق کشورمان در پایان گفت: «با این همه ، سفر بایدن به منطقه حواشی نیز داشت که توجه به آن‌ها نیز ضروری است. به عنوان مثال بایدن تاکید کرد که در بحث برنامه اتمی ایران، اجازه پیشرفت های بیشتر به این کشور در قالب آنچه دستیابی به سلاح های اتمی ادعا شده را نخواهد داد. موضوعی که از دیدِ اسرائیلی ها یک دستاورد تلقی می شود و این مساله در بیانیه مشترکی که توسط بایدن و یائیر لاپید نخست وزیر اسرائیل صادر شد نیز مورد اشاره قرار گرفت.

از جمله حواشی دیگرِ سفر بایدن به منطقه، اعطای نوعی مشروعیتِ سیاسی به "محمد بن سلمان" بود. فردی که پس از قتل "جمال خاشقچی" با اعتراضات بین المللی گسترده ای رو به رو شد و به طور خاص جو بایدن نیز در ابتدای دوره ریاست جمهوری خود تاکید داشت که با وی به مثابه فردی نابهنجار رفتار خواهد کرد. با این حال، سفر بایدن به منطقه و البته عربستان، نوعی اذعان به موقعیت بن سلمان به عنوان پادشاه آتی این کشور بود.

در عین حال، عدم اتخاذ موضع گیری های تند و تهاجمی از سوی بایدن علیه ایران نیز از جمله دیگر حواشی سفر منطقه ای رئیس جمهور آمریکا بود که توجه به آن کاملا مهم است. وی به طور خاص بر خلاف اصرار های اسرائیلی‌ها بر این نکته تاکید کرد که با مساله اتمی ایران باید از طریق دیپلماسی و گفتگو مواجه شد. در مورد موضع گیری که از جانب وی انجام شد و تاکید شد که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا ولو به قیمت مرگِ برجام خارج نخواهد شد نیز از مدت ها قبل در این رابطه پیام هایی به تهران ارسال شده بود و اساسا این مساله، موضوع جدیدی نبود. اگرچه اگر بخواهیم این موضوع را از منظری واقع بینانه بررسی کنیم نیز باید بگوییم که این مساله در برجام سال 2015 نیز گنجانده نشده بود.

در این میان، باید توجه داشت که برخی مواضع بایدن به ویژه در اراضی اشغالی، تحت فشارهای رسانه ای بود. با این حال، اینکه بایدن در سفر به منطقه رایزنی هایی را با رقبا و مخالفان ایران در منطقه داشته و برخی امتیازها را نیز به آن ها داده، در عمل اقداماتی ضدایرانی محسوب می شوند اما این ها جز برنامه های ثابت و کلان آمریکایی‌ها هستند و باید آن ها را در پرتو تحولاتی ارزیابی کرد که در چند سال اخیر شکل گرفته اند. از این رو، این موضوع که گفته شود مقصر صرفا آمریکایی ها هستند، به نظر من چندان صحیح نیست. بلکه تحولات منطقه‌ای و بویژه بین المللی وجود داشته که اکنون نمودهای خود را در منطقه نیر نشان می دهند.»

منبع: فرارو

کلیدواژه: جو بایدن سفر بایدن به خاورمیانه جریان سفر منطقه ای رئیس جمهور آمریکا منطقه خاورمیانه سفر منطقه ای بایدن سفر بایدن به منطقه عادی سازی روابط کشورهای عربی آمریکایی ها اسرائیلی ها بین المللی طور خاص جو بایدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۹۰۳۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعتراضات دانشجویی سیاست ما در منطقه تغییر نمی‌دهد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، جو بایدن، رییس جمهور آمریکا در نخستین سخنرانی پس از اعتراضات گسترده دانشجویی در این کشور در حمایت از غزه که به خشونت و بازداشت شمار زیادی از دانشجویان منجر شده است، گفت که این اعتراضات او را وادار به تغییر سیاست آمریکا در منطقه نکرده است!

اعتراضات در دانشگاه‌های سراسر آمریکا روزهاست که پرتنش دنبال می‌شود و معترضان از برچیدن چادرهایی که در محوطه دانشگاه در حمایت از غزه برپا کرده‌اند، خودداری کرده و در نتیجه مدیریت دانشگاه‌ها خواستار ورود نیروهای امنیتی به داخل محیط‌های آموزشی شدند.

بایدن در نخستین سخنرانی پس از التهابات اخیر در دانشگاه‌های آمریکا، در کاخ سفید گفت: اعتراضات در دانشگاه‌ها دو اصل بنیادی آمریکا را به بوته آزمایش گذاشت؛ نخستین اصل حق آزادی بیان و تجمع صلح‌آمیز و دومین اصل حاکمیت قانون است.

وی مدعی شد: هر دو باید حفظ و رعایت شوند. ما کشوری استبدادی نیستیم که مردم را ساکت و مخالفان را سرکوب کنیم. در عین حال، کشوری بی‌قانون هم نیستیم. جامعه‌ای مدنی هستیم و نظم باید حرف اول را بزند!

رییس جمهور آمریکا ادامه داد: تخریب اموال، اعتراض مسالمت‌آمیز نیست. خرابکاری، تعدی، شکستن پنجره‌ها، به تعطیلی کشاندن دانشگاه، اجبار به تعطیلی کلاس‌ها و مراسم فارغ‌التحصیلی، هیچ‌کدام از اینها تظاهرات مسالمت‌آمیز نیست.

بایدن بدون اشاره به اعتراضات صلح آمیز دانشجویان که با برپایی چادر و شعارهای حمایتی از غزه، دست به تجمع و تحصن زده‌اند، مدعی شد: مخالفت ضرورت دموکراسی است اما مخالفت نباید به هرج‌ومرج و محروم کردن دیگران از حقوقشان منجر شود تا حدی که دانشجویان قادر به پایان ترم و تحصیلات دانشگاهی نشوند!

ادعاها و اظهارات بایدن درباره اعتراضات اخیر در دانشگاه‌های آمریکا در حالی است که نیروهای امنیتی و پلیس این کشور با ورود خشونت‌آمیز به داخل دانشگاه‌ها، از گاز اشک‌آور و باتوم برای متفرق کردن معترضان استفاده و شمار زیادی را بازداشت کرده‌اند.

بایدن در ظاهر چند باری از اقدامات تل‌آویو انتقاد کرده اما واشنگتن هرگز تامین تسلیحاتی رژیم صهیونیستی را متوقف نکرده است. جنایات صهیونیست‌ها در نوار غزه در حالی وارد هفتمین ماه می‌شود که اشغالگران تاکنون بیش از ۳۴ هزار فلسطینی که عمدتاً زنان و کودکان هستند را به شهادت رسانده است.

کد خبر 6095318

دیگر خبرها

  • اعتراضات دانشجویی سیاست ما در منطقه را تغییر نمی‌دهد
  • اعتراضات دانشجویی سیاست ما در منطقه تغییر نمی‌دهد
  • گاردین: سعودی‌ها «پلن ب» را برای معامله کلیدی با آمریکا روی میز دارند
  • خاورمیانه 2050 چه شکلی است؟/ 3 سناریو با فرض جنگ سرد آمریکا و چین
  • هشدار ۵۷ عضو کنگره آمریکا به بایدن درباره حمایت تسلیحاتی از تل‌آویو
  • آکسیوس: توافق حماس و اسرائیل تنها امید بایدن است
  • بایدن: حماس تنها مانع آتش بس فوری در غزه است
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • بایدن هم مثل ترامپ عربستان را قربانی می‌کند؟
  • کنگره آمريکا دیوان بین‌المللی کیفری را تهدید کرد