Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمد صادق عبداللهی- همشهری آنلاین: به دلیل اهمیت جایگاه خانواده در اسلام ، اثر بسیار خواندنی آیت‌الله‌العظمی عبدالله جوادی‌آملی(حفظه‌الله) با نام «زن در آیینه جلال و جمال» را مبنای بحث قرار داده‌ایم. در بخشی از این کتاب ایشان به تشریح بنیان مهر در خانواده پرداخته‌اند که در ادامه تلخیصی از مباحث ایشان را می‌خوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی بنای خانواده بر پایه مهر و مدیریت  

اصل در تأسیس خانواده براساس مهر و رأفت و گرایش و جاذبه همانا زن است چنان‌که اصل در تشکیل خانواده از لحاظ مدیریت و تأمین هزینه و تعهد کارهای اجرایی و سرپرستی و دفاع از حوزه تدبیر خانواده مرد است؛ مطلب دوم نیازی به اثبات ندارد زیرا شواهد قرآنی مانند الرجال قوامون علی النساء و... بر این امر گواهی می‌دهد و سیره رایجه مسلمین نیز آن را تأیید می‌کند، عمده اثبات مطلب اول است.

معرفی برنامه‌های ویژه ماه محرم در صدا و سیما تصویر وارونه ایرانیان در نگاه مستشرقان | گزارشی از کتاب «ایران در تاریک‌خانه غرب»

و چون تحلیل عمیق هر مطلب مرهون تبیین مبادی تصوری آن است چنان‌که در گرو پذیرش مبادی تصدیقی آن است، تأکید بر این نکته را لازم می‌داند که یکی از مهم‌ترین مبادی تصوری مسئله فوق تمایز بین مهر عاطفی و انس عقلی از یک سو و گرایش غریزی و شهوت حیوانی از سمت دیگر است تا اساس خانواده بر محور دوستی انسانی و عقلی تأمین شود نه بر مدار شهوت جنسی  و نقش زن به‌عنوان مظهر جمال الهی در چهره انسان روشن شود نه به‌عنوان عامل رفع شهوت به‌صورت یک جنس ماده.

بنیان مهر و عطوفت خانواده

شوق و علاقه بین دو چیز، یک پیوند خاص وجودی است و حقیقت هستی نیز دارای مراتب تشکیکی است، از این جهت اشتیاق و کشش در تمام ذرات هستی هست لیکن در هر مرتبه، حکم خاص همان درجه را دارد؛ گاهی به‌صورت جذب و دفع در نهاد گوهرهای کان ظهور دارد و زمانی به‌صورت اخذ و اعطا و مانند آن در گیاه‌های رُستنی جلوه می‌کند و گاهی به‌عنوان شهوت و غضب در حیوان‌های غیرمعلم پدید می‌آید و گاهی به‌صورت میل و نفرت در حیوان‌های تربیت‌شده و برخی از افراد تربیت‌نشده انسانی ظهور می‌کند و آنگاه فاصله‌های طولانی را طی می‌نماید تا به‌صورت تولی و تبری و حب فی‌الله و بغض فی‌الله و... تجلی کند.

آنچه در این مسئله مهم است توجه به این نکته است که آیا راز آفرینش زن و مرد و سر گرایش این دو به هم و انگیزه تأسیس خانواده و تربیت انسان کامل همانا گرایش جنسی است که هدفی جز اطفا نائره شهوت نداشته و در حیوانات وحشی نیز بیش از انسان یافت می‌شود و جاهلیت جدید چونان جاهلیت کهن به آن دامن می‌زند و یا راز انعطاف زن و مرد و هدف تشکیل حوزه رحامت و پرورش مسجود فرشتگان و جلوه خلیفه‌اللهی و جامع جلال و جمال و همه اسماء خداوندی همانا گرایش عقلی و مهر قلبی و انس اسمائی است تا بتواند ملائکه تربیت نماید و فرشتگان فراوانی را به خدمت بگیرد و راز بسیاری از اسرار آفرینش را حل کند؟ چون گرایش جنسی در حیوان‌های نر و ماده نیز یافت می‌شود و درباره آفرینش حیوان ماده انگیزه ویژه‌ای مگر همان راز عمومی خلقت و کیفیت خلق زوجین از هر جنس گیاهی و حیوانی مطرح نیست.

زن در آیینه جلال و جمال زن، انیس مرد است

بنابراین راز اصیل آفرینش زن چیزی غیر از گرایش غریزی و اطفا نائره شهوت خواهد بود که خداوند آن را آرامش زن و مرد بیان کرده و اصالت را در ایجاد این آرامش به زن داده و او را در این امر روانی اصل دانسته و مرد را مجذوب مهر زن معرفی کرده است. ضمن آنکه  در حقیقت هر دو را یک گوهر دانسته و هیچ امتیازی از لحاظ مبدأ قابلی آفرینش بین آنها قائل نشده است.

در آیه‌۱۸۹ سوره اعراف می‌فرماید: «هو الّذی خلقکم من نفس واحده و جعل منها زوجها لیسکن الیها» منظور از نفس واحده همان حقیقت واحده و گوهر واحد است؛ یعنی مبدأ قابلی همه شما انسان‌ها یک حقیقت است و در این امر هیچ فرقی بین زن و مرد نیست... منظور از زوج در این آیه نیز زن است که همسر مرد است... چون عنوان زن با تعبیر زوج مطرح شده قهرا مرد به‌عنوان شوهر از آیه استفاده می‌شود و ضمیر مذکر لیسکن، به مرد برمی‌گردد یعنی مرد بدون آفرینش زن سکینت و آرامش ندارد و نیازمند به انیس است.

مرجع ضمیر مؤنث ـ الیها ـ نفس واحده نیست و بلکه به زوج برمی‌گردد یعنی زن و مفاد آن چنین می‌شود که گرایش انسی مرد به زن است و بدون آن مأنوس نیست و با وی انس گرفته و آرام می‌شود.

اصالت گرایش مرد به زن در محبت الهی است

در آیه ۲۱ سوره روم نیز می‌فرماید: «ومن آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجاً لتسکنوا الیها وجعل بینکم مودّه و رحمه انّ فی ذلک لآیات لقوم یتفکرون؛ و از نشانه‌های او اینکه از خودتان همسرانی برای شما آفرید تا بدان‌ها آرام گیرید و میانتان دوستی و رحمت نهاد. آری، در این نعمت برای مردمی که می‌اندیشند نشانه‌هایی است». مطالبی که از این آیه کریمه استنباط می‌شود غیر از آنچه از آیه سوره اعراف استظهار شد عبارت است از:
۱) تمام زن‌ها از لحاظ گوهر هستی و اصل مبدأ قابلی همتای مردان‌ هستند و خلقت هیچ زنی جدای از خلقت مرد نیست، البته مسئله طینت حکم جدایی دارد که طینت اولیای الهی از غیر آنها ممتاز است  و آن بحث، اختصاصی به زن یا مرد ندارد، و در این همتایی بین نخستین انسان و انسان‌های بعدی فرقی نیست چنان‌که در این جهت امتیازی بین اولیا و دیگران نیست.

۲) تمام زن‌ها از لحاظ حقیقت از سنخ گوهر مردان‌ هستند نظیر آنچه درباره رسول اکرم(ص) تعبیر شده است: «لقد منّ‌الله علی المؤمنین اذ بعث فیهم رسولاً من أنفسهم [آل عمران، ۱۶۴] خداوند منت نهاد بر مؤمنین آنگاه که در میان آنها پیامبری از خودشان برانگیخت... »  البته تفاوت فراوانی بین وجود نورانی نبی‌اکرم(ص) و دیگران وجود دارد لیکن آنها باعث نمی‌شود که وجود مبارک رسول گرامی(ص) نوعی جدایی از نوع متعارف انسان باشد.

۳) منشأ گرایش مرد به زن و آرمیدن مرد در سایه انس به زن همانا مودت و رحمتی است که خداوند بین آنها قرار داده و این مودت الهی و رحمت خدایی غیر از گرایش غریزی نر و ماده است که در حیوان‌ها هم موجود است، و در قرآن کریم از گرایش شهوی حیوان‌ها به‌عنوان آیه الهی یاد نشده و روی آن اصراری دیده نمی‌شود.

آنچه در حدیث زراره از حضرت امام صادق(ع) رسیده نیز همین معنا را تأیید می‌کند که اصالت در گرایش مرد به زن همان محبت الهی است زیرا مسئله شهوت جنسی بعد از انس انسانی حضرت آدم به حوا به او داده شد و در مرتبه قبلی که سخن از مهر قلبی است سخن از غریزه شهوی اصلاً مطرح نبوده و نیست.

و از این رهگذر زن، محبوب رسول اکرم(ص) واقع شده است که فرمود: «حبّب الی من دنیاکم النّساء والطّیب وقرّه عینی فی الصّلاه»، [خصال صدوق، باب ثلاثه] و در پرتو همین نگرش است که حضرت امام باقر(ع) از رسول اکرم(ص) نقل کرده است: «ما بنی بناء فی الاسلام أحبّ إلی‌الله تعالی من التّزویج»، [من لا یحضره الفقیه، ج ۳، ص ۳۸۳].

کد خبر 693511 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها اسلام - مسجد مردان قرآن - تفسیر و پژوهش آیت‌الله جوادی آملی جامعه کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان دین خانواده مهارت‌ها خانواده زنان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: اسلام مسجد مردان قرآن تفسیر و پژوهش آیت الله جوادی آملی جامعه دین خانواده مهارت ها خانواده زنان حیوان ها جوادی آملی مرد به زن آیت الله زن و مرد اکرم ص

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۹۵۴۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیری جمعیت امنیت روانی و اجتماعی را به چالش خواهد کشید

ایسنا/خراسان رضوی یک کارشناس جمعیت و خانواده با بیان اینکه بحران پیری جمعیت در کمین است، گفت: پیری جمعیت امنیت روانی و اجتماعی را به چالش خواهد کشید.

فاطمه ذوالفقاری در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه اگر وضعیت به همین منوال باشد به زودی پیری جمعیت امنیت روانی و اجتماعی را به چالش خواهد کشید، تصریح کرد: بدون شک هیچ بحرانی خطرناک‌تر از بحران پیری جمعیت برای ایران نیست.

وی با اشاره به اینکه با برنامه‌ریزی می‌توان از بحران جمعیت عبور کرد، عنوان کرد: جمعیت هر کشوری از مهمترین سرمایه‌های آن مرز و بوم محسوب می‌شود.

این کارشناس جمعیت و خانواده با تاکید براینکه بدون شک نیروی انسانی در ساختن جامعه جوان، نقش بسزایی خواهد داشت، گفت: از بانوان و رابطین فعالی در روستاها می‌توان بهره برد که در زمینه ترویج فرزندآوری می‌توانند کمک شایانی داشته باشند.

ذوالفقاری اظهار کرد: طی چند سال آینده کشور با یکی از مهمترین چالش‌ها به نام بحران پیری جمعیت مواجه خواهد شد، افزود: بدون شک اگر بحران سالمندی و پیری مدیریت نشود تبدیل به ابر بحران خواهد شد.

این کارشناس جمعیت و خانواده افزود: بنا بر فرمایشات مقام معظم رهبری باید در جهت جهاد تبیین گام برداشته شود تا بتوان این بحران را مدیریت کرد.

وی افزود: جهش خوبی برای خدمت‌رسانی در جهت افزایش جمعیت توسط مدیران برداشته شده که به سمت رشد پیش رویم اما باز هم تلاش بسیاری را می‌طلبد که شیب نزولی به سمت تثبیت و سپس صعودی بُرده شود.

ذوالفقاری خاطرنشان کرد: ایران دستاوردها و پیشرفت‌های خوبی را در زمینه‌های علمی، پزشکی و... به دست آورده که مرهون تلاش جوانان این سرزمین است.

وی تصریح کرد: چالش‌های تک فرزندی باید بررسی و مسائل و مشکلات شناسایی و اولویت‌بندی شود تا از چاله جمعیتی خارج شویم.

این کارشناس جمعیت و خانواده با بیان اینکه هرچند نگرش مردم به فرزندآوری نسبت به گذشته تغییر کرده است اما هنوز وضعیت مطلوب نیست، گفت: فرهنگ‌سازی راه‌حل رهایی از چاله جمعیتی است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تجلیل از ۷۰ سال خدمت علمی آیت الله جوادی آملی
  • تجلیل از آیت‌الله جوادی آملی به مناسبت روز معلم
  • طرح «نور» آرامش را به خانواده‌ها برمی‌گرداند
  • روایتی اجمالی از زندگینامه، تحصیلات و خدمات حضرت آیت‌الله رئوفی
  • پیری جمعیت امنیت روانی و اجتماعی را به چالش خواهد کشید
  • جزییات قیمت ارزهای مبادله ای؛ ثبات دلار و درهم و رشد یورو
  • ثبات دلار و درهم و رشد یورو در معاملات امروز مرکز مبادله
  • پذیرش دانشجوی دکتری تخصصی در دانشگاه جامع انقلاب اسلامی
  • آیت الله جوادی آملی: حرف هر واعظی در مردم اثر نمی‌کند، وگرنه روضه خوانی‌ها و وعظ کم نیست
  • قدردانی جمعی از استادان و شخصیت‌های حوزوی از آیت‌الله جوادی آملی