Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-02@02:13:19 GMT

رضا ذبیحی: هدف بورل اتمام حجت با طرفین برجام بود

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۲۸۹۸۳

رضا ذبیحی: هدف بورل اتمام حجت با طرفین برجام بود

رضا ذبیحی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص ارزیابی‌اش از مقاله  اخیر جوزپ بورل در روزنامه انگلیسی زبان «فاینشنال تایمز» گفت: از لحن این مقاله، این‌گونه تلقی می شود که وی قصد داشته است بدون اینکه بازه زمانی مشخصی را تعیین کرده باشد به نوعی در خصوص پایان زمان مذاکره به طرفین برجام هشدار دهد.

این استاد روابط بین‌الملل دانشگاه، درباره پیش نویس جدیدی که عنوان شده بورل برای حصول توافق و مصالحه تهیه کرده، اظهار کرد: برآوردها حاکی است که این پیش نویش نسبت به آنچه در چند ماه گذشته ارائه شده تغییر چندانی نداشته است، با این وجود بورل درباره تامین منافع و خواسته‌های ایران در قالب این پیش نویس ادعاهای مهمی مطرح کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: دو ادعای مهم بورل در خصوص تحقق منافع و خواسته‌های ایران در قالب پیش‌نویس اخیر این است که اولا سود قابل توجه و قابل ملاحظه ای از نظر اقتصادی برای مردم ایران به همراه خواهد داشت و ثانیا اینکه وی مدعی شده در قالب این پیش نویس تضمین هایی لحاظ شده است تا هر گونه امکان خروج مجدد آمریکا از برجام را هزینه زا کرده و آن را تضعیف کند.

ذبیحی افزود: البته واضح است که مذاکره کنندگان هسته ای که متن پیش نویس را در اختیار دارند باید درباره میزان صحت این ادعاها اظهارنظر کنند.

وی تصریح کرد: بورل ادعاهایی مهم دیگر نیز درباره پیش نویس اخیر عنوان کرده است که بر اساس آن، اولا وی مدعی شده که منافع نظام عدم اشاعه برای نظام بین الملل جهت رفع نگرانی های بین المللی در این پیش نویس کاملا لحاظ شده است و ثانیا و مهمتر اینکه در صورت عدم حصول توافق میان طرفین، یک بحران هسته ای خطرناک در اننظار جهان خواهد بود.

این استاد دانشگاه افزود: لحن این مقاله همچنین به گونه ای است که به نظر می رسد بورل قصد داشته اینگونه القا کند که این اقدام ، آخرین و یا جزو آخرین تلاش‌های وی به عنوان میانجی و تسهیلگر برای احیای برجام محسوب می شود، زیرا که وی در این مقاله بر این باور است که امکان تحقق بیشتر منافع هر یک از طرفین، بیش از این، دیگر وجود ندارد.  

واکنش ایران و آمریکا به مقاله "بورل"  کاملا محتاطانه بود

ذبیحی در پاسخ به پرسش دیگری درباره ی ارزیابی اش از پاسخ ایران و آمریکا به این متن و اظهارات اخیر بورل گفت: ایران و آمریکا هر دو نسبت به این مقاله بسیار سریع واکنش نشان دادند و واکنش هر دو کشور نیز کاملا محتاطانه بود.

این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: آمریکا، توسط سخنگوی وزارت خارجه خود به این متن واکنش نشان داد و ضمن تاکید بر پاسخگویی به این پیشنهاد، همچون گذشته سعی کرد توپ را در زمین ایران بیندازد و ایران را در خصوص عدم به نتیجه رسیدن مذاکرات مقصر جلوه دهد.

این پژوهشگر روابط بین الملل افزود: ایران نیز طی توئیتی توسط آقای باقری مذاکره کننده ارشد خود به این متن واکنش نشان داد. وی با استفاده از لغت «جمع بندی» سعی کرد نزدیک بودن دیدگاه ها را مورد توجه قرار دهد، هر چند بر نهایی نبودن این متن از نظر ایران تاکید داشت.

آمریکا، برای حصول توافق، باید تلاش بیشتری از خود نشان دهد

ذبیحی در پاسخ به این پرسش که "آقای بورل در این مقاله تاکید کردند که  زمان مصالحه در حال اتمام و باید هرچه زودتر تصمیم از سوی ایران و آمریکا گرفته شود این در حالی است که عده ای در داخل ایران معتقدند این فشارها در این راستا است که ایران احساسی و شتاب زده عمل کند نظر شما در مورد این تحلیل ها چیست و به نظر شما چقدر ضرورت دارد که ایران و آمریکا با توجه به شرایط سیاسی داخلی که با آن روبرو هستند در مورد این موضوع هرچه  زودتر به نتیجه برسند؟ " نیز گفت: ایران و آمریکا از اسفند ماه سال ۱۳۹۹ یعنی حدود یکسال و نیم پیش مشغول مذاکره  غیرمستقیم برای احیای برجام هستند، هر چند در برهه هایی مذاکرات رسمی دچار توقف شده بود. بنابراین به نظر می رسد در این مدت، بسیاری از گره های کور که مانع از حصول توافق شده ، برطرف شده باشد، اما در خصوص صحت ادعاهای آقای بورل که مدعی است که این پیش نویس منافع ایران و مردم آن را تضمین می کند، با توجه به عدم انتشار متن پیش‌نویس، نمی توان اظهارنظر دقیقی داشت و مذاکره کنندگان ایرانی که متن پیش نویس را در اختیار دارند می توانند درباره ی این ادعا دقیق تر اظهار نظر کنند. از سوی دیگر، دولت آمریکا نیز با توجه به اینکه طی چند ماه آینده با انتخابات میان دوره ای کنگره مواجه هست، لازم است برای حصول توافق، تلاش بیشتری از خود نشان دهد.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که "اخیرا شاهد گفت وگوی تلفنی دو ساعته «امانوئل مکرون» ریس جمهور فرانسه با آقای «ابراهیم رییسی» رییس جمهور ایران با محوریت موضوع احیای برجام بودیم و از طرف دیگر مقامات برخی از کشورهای منطقه از جمله عمان، قطر، عراق در حال تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه های ایران و آمریکا هستند، شما این تلاش ها و رایزنی ها را به چه میزان موثر می دانید؟ " نیز گفت: در شرایط فعلی و با توجه به چالش هایی که اخیرا میان ایران و آژانس ایجاد شده است، اینگونه مذاکرات و رایزنی های منطقه ای و فرامنطقه ای از اهمیت بسیاری برخوردار است و می تواند از سطح تنش ها بکاهد و مسیر احیای برجام را در ریل مناسب و درست خود قرار دهد.

ذبیحی در پایان خاطر نشان کرد: بنابراین این نوع مذاکرات و رایزنی ها هیچ گاه نباید قطع گردد، چرا که می تواند از بحرانی تر شرایط جلوگیری کند و از سوی دیگر می تواند در نهایت راه و یا شیوه ای برای برون رفت نهایی از بن بست پیش آمده ایجاد کند.

منبع: ایسنا

منبع: فردا

کلیدواژه: بورل رضا ذبیحی طرفین برجام ایران و آمریکا پیش نویس احیای برجام حصول توافق بین الملل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۲۸۹۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیرعبداللهیان به بورل: همکاری آژانس و ایران در مسیر خوب قرار دارد/ از سفر گروسی مدیر کل آژانس اتمی به ایران استقبال می‌کنیم

به گزارش جماران؛ امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جوزپ بوررل، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی، طی تماسی تلفنی درباره مناسبات اتحادیه اروپا و ایران و مسائل منطقه ای گفت و گو کردند. 

امیرعبداللهیان ضمن تاکید بر لزوم پایان دادن هر چه سریع‌تر تر به نسل‌کشی و جنایات رژیم اسراییل در جنگ علیه غزه، تحرک جدی منطقه‌ای و بین المللی با نقش آفرینی واقعی سازمان ملل با در نظر گرفتن خواسته ها و آمال بحق فلسطین را مورد تاکید قرار داد.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به نقش سازنده سپاه پاسداران در کمک به امنیت پایدار در منطقه و مبارزه با تروریسم، خواستار توجه اتحادیه اروپا در احترام به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در چارچوب حقوق بین الملل شد. 

امیرعبداللهیان اقدام نظامی ایران در پاسخ به حمله رژیم اسراییل به سفارت ایران در دمشق را در چارچوب دفاع مشروع خواند.

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان از تداوم گفتگو میان اتحادیه اروپا و ایران در راستای پیشبرد همکاری های فیمابین استقبال کرد. 

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به بورل، با یادآوری تلاش های صورت گرفته و گام های مثبت کشورمان در دیپلماسی لغو تحریم‌ها، به زیاده خواهی برخی طرف های مقابل در مذاکرات اشاره کرد و افزود: همکاری آژانس و ایران در مسیر خوب قرار دارد و ما از سفر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران استقبال می کنیم.

جوزپ بوررل مسئول امور خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا نیز در این گفتگوی تلفنی،‌ با تاکید بر این که اتحادیه اروپا خواهان تنش با جمهوری اسلامی ایران نیست، از اقدامات سازنده و گام های مثبت، همزمان با تداوم رایزنی های دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا استقبال کرد. 

جوزپ بوررل با اشاره به مطالبات گسترده بین المللی برای دستیابی هر چه سریعتر به آتش بس در جنگ غزه و تبادل اسرا، خواستار تمرکز همه طرف ها برای دستیابی به صلح و ثبات پایدار از طریق تشکیل کشور مستقل فلسطینی شد.

مسئول امور خارجی اتحادیه اروپا همچنین از نقش مثبت ایران در کاهش تنش ها و بازگرداندن صلح و ثبات به منطقه استقبال کرد.

دیگر خبرها

  • بورل در تماس تلفنی با امیرعبداللهیان: اتحادیه اروپا خواهان تنش با ایران نیست
  • بورل و امیرعبداللهیان برای کاهش تنش‌ها در منطقه گفتگو کردند
  • جزئیات تماس تلفنی بورل و امیرعبداللهیان
  • امیرعبداللهیان به بورل: همکاری آژانس و ایران در مسیر خوب قرار دارد/ از سفر گروسی مدیر کل آژانس اتمی به ایران استقبال می‌کنیم
  • گفت‌وگو بورل و امیرعبداللهیان برای کاهش تنش‌ها در منطقه
  • کاهش تنش‌ها در منطقه محور تماس تلفنی بورل و امیرعبداللهیان
  • امضای ۲ سند توسط روسای کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات
  • ظریف: یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود / اعراب منطقه و اسرائیل به همین دلیل با برجام مخالف بودند؛ نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند / خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد / در کاسپین این اشتبا
  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام
  • ورودی شهر مریوان با انجام تعریض باند موجود بهسازی می‌شود