Web Analytics Made Easy - Statcounter

مصرف بنزین در خودرو‌های داخلی دو برابر میانگین جهانی است که این موضوع ایران را از درآمد سالانه ۲۷۰ هزار میلیارد تومانی از طریق صادرات بنزین محروم کرده است. کیفیت پایین خودرو‌های داخلی علت اصلی بر میزان مصرف سوخت در کشور شده است در مقابل خودروسازان بومی چندان بدنبال کاهش مصرف سوخت در خودرو‌ها نیستند، دلیل این مساله را باید در نبود تکنولوژی روز، بازار انحصاری و این تفکر که هر آنچه تولید کنند، به‌فروش می‌رسد، جست‌وجو کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین امر سبب شده تا دو خودروساز بزرگ کشور چندان به دنبال اصلاح میزان مصرف سوخت محصولات خود نباشند.

مصرف بنزین در خودروهای داخلی دو برابر میانگین جهانی است که این موضوع ایران را از درآمد سالانه ۲۷۰ هزار میلیارد تومانی از طریق صادرات بنزین محروم کرده است.  
بیشتر بخوانید:زنگ خطر مصرف بالای بنزین/واردات بنزین ارزبر است     بعد از گذشت ۵ ماه از سال ۱۴۰۱، پیش‌بینی‌ها درباره سر‌به‌سر شدن تولید و مصرف بنزین در کشور محقق شده است و بنابر گزارش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، مصرف بنزین به بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر در روز رسیده است. در صورت تداوم روند فعلی، مصرف از تولید پیشی گرفته و ایران تبدیل به واردکننده بنزین می‌شود.

طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس با عنوان «بررسی رویکرد‌های مختلف به توسعه صنعت پتروپالایشگاهی در کشور» مصرف سرانه بنزین در ایران تقریبا دو برابر میانگین جهانی است.

نگاهی به میزان مصرف سوخت محصولات پرتیراژ داخلی به خوبی نشان‌دهنده وضعیت ناخوشایند میزان مصرف سوخت توسط محصولات شرکت‌های خودروساز داخلی است. در میان محصولات شرکت خودروسازی سایپا، خانواده X۱۰۰ یا همان پراید به‌عنوان کم‌مصرف‌ترین خودروی تولید داخل حضور دارد. آن‌طور که سایپا در بخش مشخصات فنی این خانواده اعلام کرده است، مصرف سوخت این خانواده به صورت سیکل ترکیبی ۴۴/ ۶ لیتر به ازای طی مسافت ۱۰۰ کیلومتر است.

البته این خانواده قرار است از سبد محصولات این خودروساز به تدریج تا تابستان سال آینده حذف شود. تیبا و ساینا به‌عنوان جایگزین‌های این خودرو معرفی شده‌اند. هر دو جایگزین این خودرو میزان مصرف به مراتب بیشتری از آن دارند. تیبا صندوقدار و ساینا که قرار است بازار پراید ۱۳۱ و ۱۳۲ را پر کنند، میزان مصرف سوخت ترکیبی آن‌ها نیز به ترتیب ۹۵/ ۶ و ۷ لیتر به ازای ۱۰۰ کیلومتر پیمایش مسافت است. تیبا ۲ نیز به‌عنوان جایگزین پراید ۱۱۱ میزان مصرفی به معادل ۵۳/ ۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر دارد. این خودرو نزدیک‌ترین محصول جایگزین به خانواده پراید در سبد محصولات سایپا به لحاظ میزان مصرف سوخت محسوب می‌شود.

حال سراغ محصولات شرکت ایران‌خودرو می‌رویم. در این شرکت نیز میزان مصرف سوخت به صورت سیکل ترکیبی آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. در میان سبد محصولات ایران خودرو اما، پژو ۲۰۶ هاچ بک کمترین میزان مصرف سوخت را به خود اختصاص داده است. این خودرو به ازای طی کردن مسافت ۱۰۰ کیلومتری ۴/ ۶ لیتر بنزین مصرف می‌کند. بعد از آن رانا قرار دارد که مصرفی معادل ۶/ ۶ لیتر به ازا طی ۱۰۰ کیلومتر دارد. خودروی پژو ۴۰۵ که همانند پراید در مسیر خارج شدن از سبد محصولات این خودروساز قرار دارد، به ازای میزان کیلومتر طی شده ۹ لیتر بنزین می‌سوزاند که عدد قابل‌توجهی است. آن طور که ایران خودرویی‌ها می‌گویند قرار است سمند، پژو پارس و رانا جایگزین این خودرو شوند. هر چند که میزان مصرف پژو ۴۰۵ به نوعی سقف مصرف در میان محصولات این خودروساز را به خود اختصاص داده است. اما محصولات جایگزین نیز وضعیت چندان بهتری از آن ندارند. سمند در بازه ۵/ ۷ لیتر مصرف به ازای ۱۰۰ کیلومتر قرار دارد و پژو پارس ۱۵/ ۸ لیتر بنزین مصرف می‌کند. تنها در میان آن‌ها رانا با مصرف ۶/ ۶ لیتر تا حدودی وضعیت بهتری از پژو ۴۰۵ دارد.

اما دلیل اصلی مصرف بالای بنزین در کشور به کیفیت پایین خودرو‌های داخلی بازمی‌گردد؛ جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، در این‌باره می‌گوید: تعداد خودرو‌های شخصی و موتورسیکلت در کشور حدود ۲۵ تا ۲۶ میلیون دستگاه را شامل می‌شود، اگر استاندارد جهانی را در این خودرو‌ها و موتورسیکلت‌ها داشته باشیم ۵۰ درصد کاهش مصرف خواهیم داشت، یعنی روزانه ۵۰ میلیون لیتر کاهش مصرف است و این حجم کاهش ارزش افزوده بالایی داشته و برای کشور و ارزآوری دارد.

اگر قیمت هر لیتر بنزین بین ۰.۵ تا ۰.۷ دلار بر هر لیتر در نظر گرفته شود، با یک حساب سرانگشتی میزان هدررفت بنزین به دلیل کیفیت پایین خودرو‌های داخلی سالانه ۱۰ میلیارد دلار است. حتی اگر نرخ ارز را ۲۵ هزار تومان در نظر بگیریم، عدم النفعی بیش از ۲۷۰ هزار میلیارد تومان در سال به کشور وارد می‌شود.

بنزین بی کیفیت چه آسیبی به موتور خودرو می‌زند؟

شرکت‌های سازنده خودرو خیلی تلاش می‌کنند تا موتور‌های کم سروصدا، کم‌مصرف، با کارکرد نرم و خلاصه از هر نظر مطلوب را برای محصولات خود تولید کنند، اما در این بین گاهی اوقات مشتری نسبت به نوع عملکرد موتور ماشین خود رضایت ندارد و ایراد را به شرکت سازنده از همه جا بی‌خبر نسبت می‌دهد. حال آنکه مشکل اصلا به شرکت خودروساز ارتباطی ندارد؛ زیرا کارشناسان و مهندسان کمپانی‌ها معمولا درجه کیفیت بنزین و سایر مایعات مورد نیاز موتور را به اطلاع مشتریان می‌رسانند، اما مالک خودرو از سوخت بی‌کیفیت استفاده می‌کند و همین مسئله دلیل بروز ایرادات مختلف برای موتور خودرو می‌شود.

عملکرد ناصحیح موتور همراه با ریپ و لرزش بیش از حد   همان‌طور که اشاره کردیم پیشرانه خودرو‌ها نیاز به سوخت با درجه کیفیت مناسب دارد و بسته به ضریب تراکم سیلندر و سایر متغیر‌های فنی، هر اتومبیل بنزین خاصی مصرف می‌کند تا بتواند کیفیت عملکرد خود را در وضعیت استاندارد نگاه دارد.

در این بین اگر شما بنزین بی کیفیت با درصد رطوبت بالا یا درجه اکتان پایین‌تر از استاندارد کارخانه درون باک بریزید، احتمالا پس از روشن شدن موتور متوجه خواهید شد که سروصدای آن کمی بیشتر شده و لرزش زیادتری از سمت موتور به درون اتاق فرستاده می‌شود. احتمال به وجود آمدن ناک و ریپ در این حالت زیاد خواهد بود و درنتیجه شما دیگر عملکرد نرم و کم سروصدای موتور اتومبیل را دریافت نخواهید کرد.

وقتی که بنزین کم کیفیت به داخل سیلندر وارد می‌شود، پس از متراکم شدن نمی‌تواند احتراق باکیفیت داشته باشد و احتمالا ناقص می‌سوزد. درنتیجه پیامد‌هایی مثل لرزش، ناک، ریپ زدن و تا حدی افزایش مصرف را در موتور خودرو به وجود می‌آورد؛ بنابراین یکی از اثرات بنزین بی کیفیت روی موتور خودرو، همین عملکرد همراه با ریپ و لرزش بیش از حد خواهد بود.

افت توان موتور

اگر بنزین با درجه کیفی مناسب به سیلندر موتور راه پیدا نکند، آنگاه کیفیت احتراق و انرژی حاصل از سوختن بنزین درون موتور به اندازه زمانی که خودرو از سوخت مرغوب استفاده می‌کند، نخواهد بود. درنتیجه توان خروجی پیشرانه کاهش می‌یابد و خودرو دچار افت شتاب و قدرت خواهد شد. این مسئله می‌تواند کیفیت رانندگی و عملکرد خودرو را تحت تأثیر بسیار منفی قرار دهد و مشکلات زیادی در پی داشته باشد؛ بنابراین افت توان و کاهش میزان شتاب خودرو از دیگر پیامد‌های استفاده از بنزین بی کیفیت خواهد بود.

کثیف شدن غیرعادی قطعات درونی موتور و احتمال آسیب به بخش‌های حساس موتور

مسلما وقتی بنزین بی کیفیت باشد یا کیفیت کمی داشته باشد، احتمال سوختن ناقص آن هم وجود دارد و درنتیجه دوده‌های بیشتری درون موتور شکل خواهد گرفت. این دوده‌ها می‌توانند محفظه احتراق و به‌ویژه سر شمع‌ها را کثیف کرده و موجب افت کیفیت و کارایی موتور شوند. لرزش غیرعادی موتور، کثیفی بخش‌های حساس و اضافه شدن ناخالصی‌ها به درون محفظه سیلندر می‌تواند به‌صورت بالقوه موجب لرزش غیرعادی پیستون‌ها سر جای خود شود و همین امر ممکن است موجب صدمه بخش‌های حساسی مثل رینگ پیستون و دیواره سیلندر شود. احتمال بروز این عیب بسیار کم است، اما در صورت وقوع، مشکلاتی نسبتا پرهزینه مثل روغن‌سوزی را برای موتور به دنبال خواهد داشت؛ بنابراین با دانستن این نکته می‌توان بیش‌ازپیش به اهمیت استفاده از سوخت باکیفیت در موتور خودرو پی برد.

بد استارت خوردن موتور خودرو

اگر بنزین بی کیفیت با درجه اکتان پایین یا میزان رطوبت بالا در لحظه استارت وارد محفظه احتراق شود، این سوخت نمی‌تواند پس از اعمال جرقه فورا منفجر شود؛ بنابراین خودرو در لحظه استارت روشن نمی‌شود یا بد روشن می‌شود. با این حساب اگر بنزین بی کیفیت درون باک خودرو جمع شده باشد، آن وقت بد استارت خوردن موتور و بد روشن شدن آن محتمل است. ضمنا ممکن است پیشرانه به اعمال فشار روی پدال گاز خوب جواب ندهد و گاهی دچار کپ کردن و خوب گاز نخوردن شود.

جمع‌بندی: بنزین بی کیفیت با موتور چه می‌کند؟

در پایان مقاله “ بنزین بی‌کیفیت با موتور خودرو چه می‌کند؟ ” توصیه می‌شود که همواره از پمپ‌بنزین‌های معتبر سوخت اتومبیل خود را تهیه کنید و ترجیحا زیاد به سراغ جایگاه‌های سوخت‌گیری قدیمی که برای مدت‌ها مخازن بنزین خود را تعویض یا تعمیر نکرده‌اند، نروید؛ چراکه مخازن سوخت در زیر زمین به‌تدریج دچار فرسودگی می‌شوند و ناخالصی‌های موجود در بنزین را افزایش می‌دهند. همچنین ضریب نفوذ رطوبت به درون این مخازن نیز بیشتر است و درنتیجه احتمال ارائه بنزین بی کیفیت یا کم کیفیت در این جایگاه‌ها بیشتر از پمپ‌بنزین‌های جدید خواهد بود.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: بنزین خودرو بنزین سوپر مصرف سوخت بنزین بی کیفیت میزان مصرف سوخت خودرو های داخلی موتور خودرو ۱۰۰ کیلومتر سبد محصولات مصرف بنزین لیتر بنزین خودرو ها ۶ لیتر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۴۹۸۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

2 خودرو جدید کرمان موتور (+عکس )

به گزارش صدای ایران از عصر ایران کمپانی جی‌ای سی (JAC) که در ایران بیشتر آن را با نام جک می‌شناسند، سال هاست که در زمینه تولید خودرو‌های سواری و کار و تجاری فعالیت کرده و بیشتر محصولاتش نیز هم اکنون در بازار ایران حضور دارند. برای نمونه می‌توان به جک S ۵ اشاره کرد که پس شروع مونتاژش در کرمان موتور، موفق شد تا سهم زیادی از بازار کراس اوور‌ها را به خود اختصاص دهد. به بیانی دیگر می‌توان گفت که معروفیت برند جی‌ای سی در ایران با فروش بی نظیر S ۵ رقم خورد و این خودرو توانست دیدگاه مثبتی برای جک به وجود آورد.



جی‌ای سی در سال‌های اخیر علاوه بر تولید خودرو‌های متنوع، بر روی پیشرفت در زمینه خودروسازی مدرن نیز تمرکز کرده و همگام با دیگر شرکت‌های چینی، در دنیا به شهرتی نسبی رسیده است. حضور جی‌ای سی در نمایشگاه خودرو پکن که میزبان بزرگان صنعت خودروسازی دنیا نیز هست می‌تواند نشان دهنده جایگاه این کمپانی باشد.

در سال‌های اخیر اضافه شدن قوای محرکه الکتریکی به خودرو‌ها بسیار مرسوم شده و به همین دلیل اکثر خودروسازان حاضر در اتو اکسپو چین، اتوموبیل‌های تمام برقی و یا هیبریدی خود را به نمایش درآوردند. با توجه به چنین موضوعی، جی‌ای سی نیز در کنار دیگر شرکت ها، خودرو‌های تمام برقی و هیبریدی خود را به نمایشگاه آورده و در معرض دید عموم قرار داده است.

این کمپانی علاوه بر حرکت در مسیر بکارگیری از قوای محرکه روز دنیا، طراحی محصولات خود را نیز با الگو‌های نوین جهانی به روز کرده تا به صورت همه جانبه در زمینه خودروسازی پیشرفت کرده باشد.


با ورود به غرفه جی‌ای سی در نمایشگاه خودرو پکن ۲۰۲۴، در درجه اول کانسپت DE Fine دید بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کرد. نزدیک شدن به تولید خودرو با پلتفرم DE جزو اهداف توسعه‌ای جی‌ای سی است و در این راستا هوآوی با تکنولوژی‌های خود قصد دارد تا سرعت رسیدن به نسخه نهایی را برای JAC بیشتر کند.

کانسپت DE Fine 

به طور کلی جی‌ای سی ۴ پلتفرم برای ابعاد مختلف بدنه در نظر گرفته که در میان آن‌ها پلتفرم DI که مختص خودرو‌های کوچک و متوسط مانند EV۳ است، تجاری سازی و به مرحله تولید رسیده است. 

نام دو پلتفرم دیگر JAC که بخش‌های نهایی طراحی شان را سپری می‌کنند DP و DM است که به ترتیب برای تولید خودرو‌های آفرودی و MPV‌ها کاربرد خواهند داشت.

جی‌ای سی با چه خودرو‌هایی پا به اتو اکسپو پکن گذاشت؟

از مهم‌ترین خودرو‌های این برند که احتمالاً به زودی در خیابان‌های ایران تردد خواهند کرد می‌توان EV۳ را نام برد که به یک پیشرانه تمام برقی مجهز شده و با توجه به ظاهر جذابش و همچنین تنوع پایین خودرو‌های هاچ بک و درون شهری، می‌تواند مورد پسند بسیاری از جوانان و خصوصا بانوان قرار گیرد. جک EV۳ دارای یک موتور برقی با حداکثر قدرت ۷۰ کیلووات است. این هاچ بک نخستین محصول جک است که به باتری‌های استوانه‌ای تجهیز شده است و حداکثر سرعتش هم به ۱۵۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد.

خودروی هاچ بک جک ۳ EV

دیگر محصولی که در غرفه جی‌ای سی معرفی شد، X۸ بود که کرمان موتور اقدامات لازم برای مونتاژ این کراس اوور را انجام داده و در آینده‌ای نزدیک تولیدش را آغاز خواهد کرد. این خودرو هم از یک پیشرانه ۱.۵ لیتری TGDI استفاده می‌کند که قادر به تولید ۱۷۴ اسب بخار است. گشتاور این پیشرانه نیز ۲۵۰ تا ۲۸۰ نیوتن متر اعلام می‌شود و در نهایت از طریق گیربکس ۷ سرعته دو کلاچه به چرخ‌های جلو منتقل خواهد شد.

محصول X۸

JS۶ هم که حضورش در ایران قطعی شده و جزو جدیدترین محصولات این برند است نیز در نمایشگاه حضور داشت. لازم به ذکر است که JS۶ قرار است در نسخه پلاگین هیبرید در کرمان موتور مونتاژ شود. 




شرکت جک علاوه بر خودرو‌های سدان، کراس اوور و هاچ بک، پیکاپ‌های شاسی مستقل را نیز در سبد محصولات خود دارد. از این رو برای نمایش دستاورد‌های خود در تولید این کلاس بدنه، علاوه بر نسخه تمام بنزینی و تجهیز شده T۹ (هانتر)، نسخه تمام برقی و دو دیفرانسیل این پیکاپ را نیز برای اولین بار معرفی کرده است.

T۹ (هانتر)، نسخه تمام برقی


در بخش دیگری از غرفه، ون RF۸ که یک MPV محسوب می‌شود نیز حضور داشت و به علت طراحی داخلی لوکس و تجملاتی اش، مورد توجه مراجعین قرار گرفت. آرایش صندلی‌ها در این MPV به صورت ۲+۲+۳ بود تا سرنشینان ردیف دوم فضای کافی در اختیار داشته و سفر راحت تری را تجربه کنند. در مورد این موضوع می‌توان گفت که امروزه خودروسازان سعی دارند تا اکثر کراس اوور‌ها و SUV‌های خود را نیز با این چینش صندلی تولید کنند، چرا که فضا برای بکارگیری امکانات رفاهی بیشتر فراهم می‌شود.

دیگر خبرها

  • 2 خودرو جدید کرمان موتور (+عکس )
  • درخواست مهم وزیر اقتصاد از وزیر راه و شهرسازی/ خودرو‌هایی که سهمیه بنزین آن‌ها قطع خواهد شد؛ کدامند؟
  • اولین پمپ بنزین رباتیک در امارات افتتاح شد
  • پای ربات‌ها به پمپ بنزین رسید
  • بومی‌سازی کاتالیست‌هایی کاربردی در تولید بنزین توسط محققان یک شرکت دانش‌بنیان
  • پمپ بنزین ابوظبی رباتیک شد
  • کارت سوخت در بازار سیاه
  • استفاده از خودروهای برقی، دوگانه سوز و هیبریدی راهکار برون رفت از بحران ناترازی بنزین 
  • تخصیص ۳.۱ میلیارد دلار برای مونتاژ/ برای واردات خودرو ارز نداریم؟
  • خودروی ایسوزو D-MAX مدل 2024 چه مشخصاتی دارد؟