Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@00:10:05 GMT

افغانستان| ساخت‌وسازها در اطراف «بودا» متوقف شد

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۶۰۹۴۸

افغانستان| ساخت‌وسازها در اطراف «بودا» متوقف شد

کار بازسازی و احیای «بازار کهنه» شهر بامیان که در نزدیکی مجسمه‌های بودا قرار دارد، پس از واکنش صریح سازمان یونسکو، تعطیل شد. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، دو روز پس از آنکه مقامات محلی دولت موقت طالبان در شهر بامیان در یک اقدام غیرمنتظره، شروع به بازسازی و احیای «بازار کهنه» این شهر را صادر کرده بودند و کار اجرایی آن نیز آغاز شده بود، پس از واکنش صریح سازمان یونسکو کار ساخت‌وساز در اطراف پیکره بودا متوقف شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمدرضا محمدی، مسئول پیشین یونسکو در شهر بامیان، به روزنامه 8 صبح گفته است: «بازار کهنه بامیان ساحه تاریخی است و نظر به کاوش‌های تحقیقی که در سال‌های گذشته صورت گرفته، در بخش‌هایی از این ساحه آثاری از قبیل خانه و شهر متعلق به دوران کوشانیان دیده شده است».

محمدی می‌افزاید مقامات محلی بدون مشورت با یونسکو و متخصصان باستان‌شناسی دست به بازسازی این بازار زده‌اند.

مسئول پیشین سازمان یونسکو در بامیان هشدار می‌دهد که آغاز کار ساخت‌وسازها در اطراف پیکره بودا مغایر قانون حفاظت از میراث‌های فرهنگی کشور و مقررات کمیته میراث‌های جهانی(WHR) است که سبب حذف بامیان از فهرست میراث‌های جهانی یونسکو خواهد شد.

رئیس پیشین اطلاعات و فرهنگ بامیان نیز می‌گوید بازار کهنه بامیان در برابر پیکره‌های بودا، مغاره‌ها، معابد و استوپه‌های دوره بودایی را در خود جا داده و در محدوده پارک باستانی این ولایت واقع شده است. او می‌افزاید که براساس تعهد افغانستان به یونسکو، هر نوع ساخت‌وساز در این ساحه ممنوع است.

باستان‌شناسان نیز می‌گویند که ساخت‌وسازهای این چنینی در اماکن تاریخی بامیان روی چشم‌انداز تاریخی‌ـ‌فرهنگی این ولایت تأثیر منفی می‌گذارد.

برخی از باستان‌شناسان ابراز نگرانی کرده‌اند که بازسازی بازار کهنه بامیان زمینه ساخت‌و‌سازهای غیرقانونی را در دیگر اماکن تاریخی این ولایت فراهم ‌کند.

پیش از این، مقام‌های محلی دولت موقت طالبان روز دوشنبه(10 مرداد) در مراسمی دستور آغاز کار بازسازی بازار کهنه شهر بامیان را صادر کرده بودند.

عبدالله سرحدی، والی دولت موقت طالبان در بامیان، با صدور این دستور گفت: «این بازار مطابق با معیارها و طرزالعمل 22 ماده‌ای وزارت اطلاعات و فرهنگ و در هماهنگی با وزارت‌های ذیربط و سازمان یونسکو بازسازی خواهد شد و تمام مالکان و کسبه‌کاران مکلف‌اند از قوانین نافذه و طرزالعمل ارائه شده در ساخت مغازه‌ها و املاک‌شان پیروی کنند».

این اقدام مقامات محلی دولت موقت طالبان اما با مخالفت مسئولان یونسکو روبه‌رو شده است. روزنامه بریتانیایی گاردین، به نقل از مسئولان سازمان یونسکو گزارش داده که هیچ‌گونه مشورتی با این سازمان، در زمینه بازسازی بازار کهنه بامیان صورت نگرفته است.

مسئولان سازمان یونسکو به این روزنامه بریتانیایی گفته‌اند که آنان مخالف هرگونه ساخت‌و‌ساز در ساحات تاریخی بامیان، به ویژه در ساحه بازار کهنه این ولایت و اطراف پیکره‌های بودا هستند.

با این حال، منابع محلی در بامیان تأیید می‌کنند که کار ساخت‌وساز در بازار کهنه بامیان به دلیل مخالفت صریح سازمان یونسکو متوقف شده است.

مناطق «بودای صلصال»، «شهمامه»، «دره ککرک»، شهرهای تاریخی «غلغله» و «ضحاک»، «قلعه کافری»، «دره غمی» و «قل ‌اکرم»، جزو هشت ساحه باستانی است که در سال 1382 خورشیدی از سوی سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد(یونسکو) به ‌عنوان ساحات در معروض خطر به ثبت رسیده است.

چین در ولایت «بامیان» نیروگاه برق حرارتی می‌سازدایجاد دولت فراگیر، محور دیدار نماینده سازمان ملل با متنفذین محلی بامیان

انتهای پیام/.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار افغانستان اخبار افغانستان دولت موقت طالبان سازمان یونسکو شهر بامیان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۰۹۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عنوان قدیمی‌ترین نماد نهاد‌های علم جهان یونسکو به دانشگاه تهران اعطا شد

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا،  سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران در آستانه سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری و روز معلم در جمع اساتید و دانشجویان دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، با اشاره به قرارگیری در آستانه نودمین سالگرد تأسیس دانشگاه تهران، گفت: ویژگی متفاوتی که آئین نود سالگی دانشگاه تهران نسبت به برنامه‌های هفتاد و هشتاد سالگی دارد، این است که تلاش کردیم قدمت نهاد علم در ایران را به سابقه دانشگاه تهران ضمیمه کنیم.

رئیس دانشگاه تهران به سابقه سنت دانشگاهی در ایران از جندی‌شاپور تا دانشگاه تهران اشاره کرد و افزود: این سابقه حتی در بین دانشگاهیان هم مغفول مانده و کمتر به آن توجه می‌کنیم. از این رو در سال ۱۴۰۲ طی مکاتبه‌ای رسمی به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شد تا این سابقه به نوعی به تاریخ و قدمت دانشگاه تهران ضمیمه شود. جندی‌شاپور نماد نهاد‌های علم در ایران بوده و در سال ۲۰۱۷ میلادی از سوی یونسکو به‌عنوان قدیمی‌ترین دانشگاه جهان با ۱۷۵۰ سال سابقه معرفی شده است که البته این رکورد پیش از آن متعلق به دانشگاه بولونیا در ایتالیا با نزدیک به ۱۲۰۰ سال قدمت بوده است.

استاد دانشگاه تهران ادامه داد: افتخار بزرگ تعلق گرفتن پایه‌گذاری سنت دانشگاهی به ایران، در حالی مورد اذعان جهانیان است که خودمان کمتر در خصوص این داشته‌ها و هویت ایرانی- اسلامی مطالعه کرده و کمتر بر روی آن تبلیغ و فعالیت‌های ترویجی انجام داده‌ایم و جوانان ما کمتر از این سرمایه‌های ملی شناخت دارند. از دانشگاه تهران انتظار می‌رود که به‌عنوان دانشگاه پیشگام و نوآور بیشتر به این موضوع توجه داشته باشد و به تقویت هویت ایرانی-اسلامی برای دستیابی به تمدن نوین اسلامی از طریق دانشگاه تمدن ساز که در گام دوم انقلاب اسلامی مورد توجه ویژه قرار گرفته است، بپردازد؛ و بدون شک آثار ارزشمند علامه شهید مطهری منبع بسیار ارزشمندی برای حرکت در این مسیر است.

مقیمی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر تمدن سازی دانشگاه، فراز‌هایی از کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران اثر شهید مطهری درباره نقش تمدن سازی نهاد علم در ایران از جندی‌شاپور و اذعان ویل دورانت که جندی‌شاپور را محور تمدن ایران در دوره ساسانی می‌داند را یادآوری کرد و بیان داشت: اینکه بگوییم دانشگاه تهران با قدمت ۹۰ ساله، نماد آموزش عالی ایران است، با واقعیت خیلی فاصله دارد. درست است که ۹۰ سال از قدمت مجموعه ساختمان‌های فعلی نماد آموزش عالی کشور که در سال ۱۳۱۳ ساخته شده است می‌گذرد؛ ولی وقتی به سیر تکامل و زنجیره چرخه عمر دانشگاه تهران به‌عنوان نماد آموزش عالی ایران را بررسی می‌کنیم، در مرحله قبلی به دارالفنون می‌رسیم و هر چه که به گذشته برمی‌گردیم به نهاد‌های آموزش عالی همچون ربع رشیدی، نظامیه‌ها و در نهایت به جندی‌شاپور می‌رسیم.

وی افزود: بر اساس مصوبه اولین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۴۰۳ که با حضور رئیس‌جمهوری برگزار شد، سابقه دانشگاه جندی‌شاپور به دانشگاه تهران منضم شد و شورای عالی انقلاب فرهنگی مأموریتی به دانشگاه تهران سپرد تا برای اینکه دانشگاه‌ها به‌ویژه دانشگاه تهران نقش محوری تمدن سازی را ایفا کنند، طرح جامعی ارائه شود و برای ارتقای فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی بر محور نهاد علم تلاش شود. اساتید، دانشجویان و پژوهشگران دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران می‌توانند نقش‌آفرینی ویژه‌ای در این زمینه داشته باشند.

رئیس دانشگاه تهران ادامه داد: وقتی به سیره نظری و عملی شهید مطهری نگاه می‌کنیم، ملاحظه می‌شود که ایشان استاد و معلمی در تراز دانشگاه تمدن ساز است و شخصیتی است که نقش تمدن سازی را به اندازه چند نهاد علمی ایفا کرده است؛ لذا انتظار می‌رود اساتید دانشگاه همین نقش را ایفا کنند تا بتوانیم به اهداف تمدن سازی دانشگاه نائل شویم. آثار و نوشته‌های شهید مطهری همان چیزی است که نیاز امروز ما است و هیچ وقت کهنه نمی‌شود. یکی از مهم‌ترین منابع ما در زمینه مطالعه تمدن سازی دانشگاه، آثار شهید مطهری است که باید به سهم خودمان در تقویت این مجموعه تلاش کنیم.

مقیمی در پایان از برگزاری بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت دانشگاهی در ایران زمین هم‌زمان با نود سالگی دانشگاه تهران خبر داد و گفت: بر اساس آثار شهید مطهری، دانشگاه جندی‌شاپور نقطه عطفی است که وجوه مشترکی را برای تمدن اسلامی و ایرانی ایجاد کرد. امروز اگر می‌خواهیم به تمدن نوین اسلامی ایرانی دست یابیم، دانشگاه باید یکی از مهم‌ترین کانون‌های توجه ما باشد؛ لذا امروز به شدت به آثار شهید مطهری نیاز داریم تا با رویکرد دانشگاه تمدن ساز بتوانیم آثار مورد نیاز درباره قدمت نهاد علم در ایران را استخراج و نقشه راهی بر اساس اندیشه شهید مطهری تنظیم کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دادستان گلستان: شهرک‌سازی در جنگل‌های توسکستان متوقف شد
  • آماده‌سازی ۲۵ پارکینگ در اطراف بازار اصفهان برای پارک موتورسیکلت‌ها + لیست پارکینگ‌ها
  • زیر ساخت‌ بازار فروش عشایر چهارمحال‌ و بختیاری فراهم می‌شود
  • «قبرستان نو» با حفظ حرمت تمام قبور بهسازی می‌شود / هیچ تخریبی در کار نیست
  • چرا روند کاهشی دلار متوقف شد؟
  • حادثه دریایی جدید در اطراف یمن
  • عنوان قدیمی‌ترین نماد نهاد‌های علم جهان یونسکو به دانشگاه تهران اعطا شد
  • بوی خون و تعفن در میدان بهمن | وجود کابلهای فشار قوی مردم اطراف راه آهن را آزار می دهد
  • از سرگیری پروازهای ترکیش ایرلاین به افغانستان
  • آغاز ساخت بزرگ‌راه هرات - غور