Web Analytics Made Easy - Statcounter

خنده های عصبی از چیه و چطور درمان میشه؟ خنده عصبی چیست؟ واکنش انسانی خنده چرا وقتی عصبی هستیم می خندیم؟ پیشینه تحقیقاتی علل پزشکی خنده های عصبی 1-تأثیر شبه بلبار (affect pseudobulbar) 2-درمان خنده عصبی | پرکاری تیروئید 3-بیماری گریوز Grave's 4-درمان خنده عصبی | کورو (TSEs) رویکردهای درمانی خنده عصبی درمان خنده عصبی | تمرینات تنفس عمیق درمان برای بیماری های زمینه ای خنده عصبی سخن آخر درمورد درمان خنده عصبی خنده های عصبی از چیه و چطور درمان میشه؟

به گزارش اقتصاد آنلاین، به دلائل مختلفی اتفاق می افتد از جمله برخی بیماری های زمینه ای و نوعی از مکانیسم های دفاعی روانی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در صورت شدید بودن در زمان نامناسب برای موضوعی نامناسب می تواند برای فرد خجالت آور باشد. ممکن است در روند عادی زندگی اختلال ایجاد کند و موقعیت های اجتماعی مملو از نگرانی شود که با چند شیوه خوددرمانی و در موارد حاد با روش های روان درمانی قابل کنترل است.

خنده عصبی چیست؟

خنده های نامناسب نشانه ای از تحت فشار قرار گرفتن عاطفی یا یک مشکل عصبی اساسی می باشد. بنابراین مهم است بین این دو تمایز قائل شوید تا درمان مناسب را نیز به کار بگیرید. به خنده عصبی یک احساس نامتجانس گفته می شود. به این معنی که فرد زمانی احساسی را تجربه می کند که شرایط لزوماً آن را نمی طلبد و متناسب موقعیت نیست. خنده عصبی به دلایل مختلفی اتفاق می افتد.

برخی تحقیقات نشان می دهد که بدن از این نوع مکانیسم برای تنظیم احساسات استفاده می کند. تحقیقات دیگر نشان داده است که خنده عصبی یک مکانیسم دفاعی در برابر احساساتی است که ممکن است فرد را ضعیف یا آسیب پذیر کند. در هر صورت، تجربه کردن آن بسیار عجیب است. خنده عصبی غیرقابل کنترل همچنین نشانه یک بیماری زمینه ای می تواند باشد.

واکنش انسانی خنده

محققان دریافته اند افراد وقتی با احساسات شدید مواجه می‌شوند، از نظر فیزیولوژیکی احساس غرق شدن در مشکل دارند و گاهی عبارات بد شکلی تولید می کنند. خندیدن در زمانی که واقعاً بسیار غمگین هستند در ادامه چنین واکنش هایی رخ می دهد. به عبارت دیگر، خنده راهی برای کمک به بازگرداندن تعادل عاطفی است. علاوه بر این، آنچه به عنوان خنده نامناسب به عنوان نشانه ای از اتفاق عمیق تر، مانند یک موضوع عصبی، شناسایی می شود، دارای تفاوت های ظریفی با بقیه موقعیت ها است. تحقیقات در مورد خنده های نامناسب همچنان در حال انجام است.

خندیدن مختص انسان است. متضاد حالت روانی و فیزیولوژیکی گریه می باشد. سیگنال‌های تحریک حرکات مشخص خنده (مثلاً گوشه‌های دهان به سمت بالا کشیده می‌شوند) از ناحیه پیازی ساقه تحتانی مغز می‌آیند که توسط مغز کنترل می‌شود. اختلال خنده خارج از کنترل فرد است و بسته به تشخیص می تواند نشانه ای از یک مشکل مغزی یا عصبی باشد. اما فقط به این دلیل که کسی در زمان نامناسبی می‌خندد، به این معنی نیست که او مشکل عصبی دارد.

افراد گاهی اوقات در موقعیت های ناراحت کننده عصبی می خندند، به خصوص زمانی که آن موقعیت استرس و اضطراب زیادی ایجاد می کند.

چرا وقتی عصبی هستیم می خندیم؟

استنلی میلگرام، روانشناس دانشگاه ییل، یکی از اولین و بدنام ترین مطالعات را با داده های مربوط به خنده عصبی در دهه ۱۹۶۰ انجام داد. مطالعه او نشان داد که مردم اغلب در موقعیت های ناراحت کننده، به شکلی عصبی می خندند. از افراد حاضر در مطالعه او خواسته شد تا به یک غریبه شوک الکتریکی بدهند، با افزایش قدرت شوک ها (تا ۴۵۰ ولت). اما "غریبه ها" در این مورد محققانی بودند که در این مطالعه شرکت داشتند. آن ها در واقع شوکه نشدند. اما هر چه ولتاژ بالاتر می رفت، شرکت کنندگان بیشتر به خشونت این موقعیت می خندیدند.

عصب شناس، راماچاندران، این ایده را در کتاب خود "سیری مختصر از آگاهی انسانی" بررسی کرده است. او می نویسد خنده برای اولین بار در تاریخ بشر ظاهر شد تا از این طریق به اطرافیان نشان دهد هر چیزی که ما را به خنده می‌اندازد تهدید نیست یا ارزش نگرانی ندارد. بنابراین افراد اساساً به خود اطمینان می دهند که وقتی به یک موقعیت ناخوشایند می خندد، هر چیزی که به ظاهر ناراحت کننده باشد، مشکل بزرگی نیست.

چنین برداشتی می تواند نتیجه یک مکانیسم دفاعی شناختی برای کاهش اضطراب مرتبط با ناراحتی یا نشان دادن خود تهدید باشد که فرد از آن نمی ترسد. خنده با پرت کردن حواس فرد از درد و مرتبط ساختن آن با یک احساس مثبت، به فرد کمک می‌کند تا از آسیب‌های روحی در امان مانده و یا از آنچه که هست بهبودی پیدا کند. به همین دلیل است که خنده عصبی حتی در مراسم تدفین یا سایر رویدادهای غم انگیز و آسیب زا ممکن است رخ دهد.

پیشینه تحقیقاتی

یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ توسط تیمی از محققان ییل نشان داد که افراد تمایل دارند با انواع احساسات غیرمنتظره به محرک های قوی خارجی پاسخ دهند. محققان ارتباطی بین احساسات شدیدی که با دیدن یک نوزاد دوست داشتنی به افراد دست می دهد، مانند تمایل به نیشگون گرفتن گونه‌ او و صحبت کردن با صداهای عجیب و غریب و میل به خندیدن در مواقعی که عصبی یا مضطرب هستند، کشف کردند.

بنابراین خنده عصبی فقط بخشی از یک الگوی بزرگتر در مغز است تا با انواع احساسات قوی به محرک های تحریک آمیز عاطفی واکنش نشان دهد، مهم نیست که مناسب به نظر برسد یا نه. 

علل پزشکی خنده های عصبی

خنده نامناسب ممکن است نشانه اختلالی به نام عاطفه کاذب باشد که با شرایط مغز و سیستم عصبی مرتبط است. عاطفه کاذب به عنوان یک "سندرم بازدارندگی" توصیف شده است که در آن مسیرهایی که سروتونین و گلوتامات را درگیر می کنند، قطع می شوند. به بیان ساده، شرایطی که بر مغز و عملکرد عصبی تأثیر می گذارد ممکن است بر قسمت هایی که مسئول خنده هستند تأثیر بگذارد.

شایع ترین اختلالات خندیدن به دلیل فلج کاذب است که در آن خنده بیمارگونه می تواند توسط چیزی پیش پاافتاده ایجاد شود و با خلق و خوی زمینه ای ایجاد شود. همچنین ممکن است همراه با گریه باشد. خنده غیرقابل کنترل که به نظر می رسد خنده عصبی باشد، گاهی در واقع نتیجه یک بیماری زمینه ای است. اختلالات عصبی که معمولاً با خنده های نامناسب همراه است عبارتند از:

اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) که به عنوان بیماری لو گریگ نیز شناخته می شود.

اختلالات خارج هرمی و مخچه، تشنج ژلاستیک، مانند بیماری صرع

اسکلروز چندگانه، آسیب تروماتیک مغز

بیماری آلزایمر، سکته، تومور مغزی

1-تأثیر شبه بلبار (affect pseudobulbar)

یکی از دلایلی که خنده نامناسب اغلب با مسائل عصبی همراه است این است که تأثیر شبه بلبار نتیجه قطع شدن سیگنال‌های مغزی است که به نوبه خود بر قسمت پایین صورت و مراکز ساقه مغز که در خنده نقش دارند تأثیر می‌گذارد. عاطفه شبه بلبار (PBA) زمانی اتفاق می افتد که شما دوره هایی از احساسات قوی را تجربه می کنید که لزوماً برای موقعیتی که در ان حضور دارید مناسب نیستند. 

خلق و خوی و احساسات شما کاملاً متناسب و نرمال است، تازمانی که به این قسمت های کوتاه احساسات قوی عاطفی دست پیدا کنید. تصور کنید کسی جوکی می گوید که چندان خنده دار نیست. اما به هر حال شما شروع به خندیدن انفجاری، بلند و شدید می کنید. این یکی از نتایج پدیده ای است که PBA می تواند نشان دهد. این علامت با شرایطی مرتبط است که بر مغز شما تأثیر می گذارد مانند یک آسیب مغزی تروماتیک (TBI) یا یک اختلال عصبی مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS).

2-درمان خنده عصبی | پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید شما بیش از حد از یک یا هر دو هورمون تیروئید به نام های T4 و T3 تولید کند. این هورمون ها مصرف انرژی سلول های شما را تنظیم می کنند و متابولیسم شما را حفظ می کنند. خنده عصبی یکی از علائم رایج پرکاری تیروئید است. بیماری های خود ایمنی مانند بیماری گریوز شایع ترین علل پرکاری تیروئید هستند. برخی از دلایل احتمالی دیگر عبارتند از:

مصرف بیش از حد ید

التهاب غده تیروئید

داشتن تومورهای خوش خیم در تیروئید یا غده هیپوفیز

داشتن تومور در بیضه ها یا تخمدان ها

مصرف بیش از حد تترایدوتیرونین از مکمل های غذایی

3-بیماری گریوز Grave's

بیماری گریوز زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن آنتی‌بادی‌های زیادی بسازد که به سلول‌های تیروئید متصل می‌شوند. این سلول های تیروئید به غده تیروئید می رسند و غده را بیش از حد تحریک می کنند. تحریک زیاد باعث می شود تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند. وجود هورمون تیروئید بیش از حد در بدن به نوبه خود می تواند بر سیستم عصبی شما تأثیر بگذارد. یکی از علائم این حالت، خنده عصبی است. حتی زمانی که هیچ اتفاقی که خنده دار باشد نمی افتد. برخی دیگر از علائم رایج بیماری گریوز عبارتند از:

لرزش دست، کاهش وزن بدون دلیل واضح

اختلالات خواب

ضربان قلب غیر طبیعی سریع

فرسودگی جسمی و روحی

احساس عصبی یا تحریک پذیری

قدرت عضلانی ضعیف

تورم غده تیروئید که به عنوان گواتر شناخته می شود

مدفوع بیش از حد معمول یا داشتن اسهال

4-درمان خنده عصبی | کورو (TSEs)

کورو یک بیماری نادر است و به عنوان بیماری پریون شناخته می شود. بیماری کروتسفلد جاکوب نوع شایع‌ تری از این بیماری است که به آن انسفالوپاتی‌های اسفنجی شکل قابل انتقال (TSEs) نیز می‌گویند. زمانی اتفاق می افتد که یک پروتئین غیر طبیعی به نام پریون مغز فرد را آلوده کند. پریون ها می توانند در مغز تجمع کنند. تجمع پریون ها مغز را از عملکرد صحیح باز می دارد.

کورو به بخشی از مغز به نام مخچه آسیب می رساند که مسئول بسیاری از فرآیندهای شناختی و عاطفی در مغز می باشد. پریون ها می توانند پاسخ های احساسی را مختل کنند و منجر به خنده های عصبی شوند. برخی دیگر از علائم رایج عبارتند از:

مشکل در راه رفتن یا با هماهنگی مشکل در بلع، بد خلق بودن تجربه تغییرات رفتاری غیرعادی علائم زوال عقل یا از دست دادن حافظه انقباض یا لرزش در عضلات شما مشکل در گرفتن اشیا رویکردهای درمانی خنده عصبی

خنده عصبی به خصوص اگر نتیجه یک بیماری باشد نیاز به درمان های تخصصی دارد. خندیدن در زمان های نامناسب می تواند خجالت آور باشد اما بهرحال در کنترل فرد مبتلا نیست. کنار آمدن با خنده های نامناسب به دلیل مشکلات مغزی یا عصبی در زندگی روزمره، به ویژه در موقعیت های اجتماعی، دشوار است که می تواند منجر به انزوای اجتماعی شده و بر سلامت روان تأثیر منفی بگذارد. مهم است که به یاد داشته باشید خندیدن نامناسب همیشه نشانه یک بیماری عصبی اساسی نیست.

گاهی اوقات در پاسخ به چیزی که از نظر احساسی طاقت فرسا است می خندید و این راهی است که ذهن و بدن برای حفظ تعادل از آن استفاده می کنند. اما چند استراتژی وجود دارد که می توانید از آن ها برای کنترل خنده عصبی خود در زمانی که برای موقعیت نامناسب است استفاده کنید:

درمان خنده عصبی | تمرینات تنفس عمیق

این تمرینات اضطراب را تسکین می دهند که ارامش ناشی از آن می تواند تحریک سیستم عصبی و مغز شما را بیش از حد کنترل کند.

مدیتیشن آرام: از مدیتیشن برای آرام کردن ذهن خود استفاده کنید و بر روی چیزی به غیر از عوامل استرس زا یا سایر مواردی که انرژی شناختی و عاطفی شما را تخلیه می کند تمرکز کنید. حرکت از طریق یوگا می تواند هم بدن و هم ذهن شما را آرام کند.

هنر و موسیقی درمانی: پرداختن به این شیوه ها به فرد این امکان را می دهد که روی فرآیند هنری و خلاق تمرکز کند و مغز را برای انحراف از خنده، تحریک کند.

درمان شناختی رفتاری (CBT): در این شیوه رواندرمانی که نسبت به باقی روش ها تخصصی تر می باشد، شما می توانید یاد بگیرید که چگونه خنده های عصبی را با پاسخ های آگاهانه، مختل کنید.

درمان برای بیماری های زمینه ای خنده عصبی

برای درمان پرکاری تیروئید که منجر به بروز خنده های عصبی می شود، متیمازول (تاپازول) می تواند به کنترل تولید هورمون کمک کرده و ید سلول های هورمونی اضافی را از بین ببرد. جراحی برداشتن تیروئید نیز امکان پذیر است.

بیماری گریوز: درمان به طور کلی مانند پرکاری تیروئید است، با برخی تفاوت های جزئی بسته به علائم فرد.

کورو یا سایر بیماری های دژنراتیو مغزی: داروهایی وجود دارد که به شما در مدیریت علائم این بیماری کمک می کند، اما هیچ درمانی دائمی برای بسیاری از این شرایط وجود ندارد.

سخن آخر درمورد درمان خنده عصبی

اگر در مواقع نامناسب می خندید و زندگی شما را مختل می کند، بهتر است به یک درمانگر یا مشاور مراجعه کنید. آن ها می توانند از طریق CBT یا استراتژی های مشابه به شما کمک کنند تا نحوه مقابله و کنترل خنده عصبی را یاد بگیرید. در صورت داشتن هر یک از علائم ذکر شده که ممکن است نشان دهنده یک وضعیت پزشکی باشد، در اسرع وقت به پزشک  مراجعه کنید. در صورت درمان زودهنگام این شرایط، به احتمال زیاد از عوارض احتمالی پیشگیری خواهید کرد.

منبع: هنر زندگی لینک کوتاه لینک کپی شد ۰ این مطلب برایتان مفید است؟ ارسال نظر روانشانسی خنده اخبار سلامت خنده عصبی اخبار مرتبط از بین بردن خط خنده با ماساژ در کمتر از دو هفته! + فیلم ۱۴۰۱/۴/۲۱ با علائم پوستی بیماری های کبدی آشنا شوید ۱۴۰۱/۵/۱۵ راهی تضمینی برای از بین بردن غبغب ۱۴۰۱/۵/۱۵ با این روش ها سرفه کودکان را درمان کنید ۱۴۰۱/۵/۱۵ هشدار به زنان باردار؛ در مصرف این مواد گیاهی احتیاط کنید ۱۴۰۱/۵/۱۵ آخرین ویدیو ها تفاوت از زمین تا آسمان؛ آرزوی حذف قرعه کشی تا توقف خودروهای بنزینی! ۱۴۰۱/۰۵/۱۵ ۲۰:۴۸ آخرین جزییات از مذاکرات وین ۱۴۰۱/۰۵/۱۵ ۱۹:۲۳ سنگ اندازی های واشنگتن در خط پایان؟ ۱۴۰۱/۰۵/۱۵ ۱۹:۱۳ پیش‌بینی اقتصاددان بزرگ از آینده اقتصاد آمریکا ۱۴۰۱/۰۵/۱۵ ۱۸:۲۲ حمله مرد تبر به دست در لیگ کشتی ایران + فیلم ۱۴۰۱/۰۵/۱۵ ۱۷:۱۴ بازارچه آنلاین گوشی موبایل گوشی سامسونگ گوشی اپل، آیفون گوشی شیائومی ارسال نظر

خرید نرم افزار هلو صرافی ارز دیجیتال خرید ارز دیجیتال خرید تتر خرید بیت کوین نقشه مترو تهران تقویم ۱۴۰۱ قیمت مسکن آخرین خبر ها ۲۰:۵۳ چطور موقعیت مکانی و ساعت کاری را به پروفایل توییتر اضافه کنیم؟ ۲۰:۵۳ خنده عصبی نمایانگر چه بیماری هایی است؟ + درمان ۲۰:۴۸ تفاوت از زمین تا آسمان؛ آرزوی حذف قرعه کشی تا توقف خودروهای بنزینی! ۲۰:۴۶ افزایش عوارض بزرگراه ها لغو شد ۲۰:۴۰ توسعه و پیشرفت همچنان محور اصلی فعالیت های فولاد مبارکه است ۲۰:۳۶ تیک تاک موزیک؛ رقیب سرسخت اسپاتیفای و اپل موزیک! ۲۰:۲۸ حسادت با انسان چه می کند؟ / علت حسادت چیست؟ ۲۰:۲۶ هشدار هواشناسی؛ سامانه بارشی جدید وارد کشور می شود ۲۰:۲۴ مردی که برای چند ساعت میلیاردر شد! ۲۰:۰۸ با علائم پوستی بیماری های کبدی آشنا شوید ۱۹:۵۷ توییتر آسیب پذیری امنیتی خود را رفع کرد ۱۹:۵۰ راهی تضمینی برای از بین بردن غبغب ۱۹:۴۳ کاهش نرخ رشد مانده تسهیلات بانکها / پاسارگاد تنها بانک با رشد ۲رقمی! ۱۹:۴۰ تورم بیش از انتظار مردم کم می شود، اما به ۲درصد نمی رسد ۱۹:۳۶ ترفند عبور از مشکلات زندگی ۱۹:۲۳ آخرین جزییات از مذاکرات وین ۱۹:۱۷ اینستاگرام ویژگی تصاویر تمام صفحه را آزمایش می کند ۱۹:۱۳ سنگ اندازی های واشنگتن در خط پایان؟ ۱۹:۰۷ کاظمی قمی: آب رهاسازی شده از سمت ‎افغانستان وارد «‎سیستان» شد ۱۹:۰۷ کمیته بومی‌ سازی‌ وزارت ارتباطات کمک می‌کند رمزارزها در کشور جاری شود ۱۹:۰۴ احتیاجات زن به مرد زندگی اش چیست؟/ شوهران باید این نکات را بدانند ۱۸:۵۹ قیمت دام در روزهای تاسوعا و عاشورا چند؟ ۱۸:۵۱ خشک کردن گردوی تازه به روش خانگی ۱۸:۴۹ پاسخنامه رتبه های زیر ۱۰۰ هزار کشوری کنکور ۱۴۰۱ منتشر شد ۱۸:۴۷ در روز دوم و سوم مذاکرات چه گذشت؟ ۱۸:۴۵ آخرین وضعیتی ترافیکی تهران / مسافران بخوانند ۱۸:۳۸ رفتارهای جالب افراد باهوش با دیگران ۱۸:۲۳ کوچک کردن بینی بدون جراحی + روش های خانگی ۱۸:۲۲ پیش‌بینی اقتصاددان بزرگ از آینده اقتصاد آمریکا ۱۸:۱۰ اقدام چین در قطع کانال‌های ارتباطی غیرمسئولانه است ۱۸:۰۱ با این روش ها سرفه کودکان را درمان کنید ۱۸:۰۰ رشد سالانه دهه ۸۰ برابر ۱۴.۸ درصد، دهه ۹۰ فقط ۲.۱! / ۶ گروه ۸۰ درصد ارزش افزوده صنعت را تولید کردند ۱۸:۰۰ قیمت تلویزیون تی سی ال (جدول) ۱۷:۵۵ هزینه تبلیغات در اینستاگرام رونالدو و مسی چقدر است؟ ۱۷:۴۴ با این حرکات کششی از ماساژ بی نیاز شوید ۱۷:۳۴ ایران در لیست ۱۰ کشور با بالاترین نرخ تورم ۱۷:۳۱ کشاورزان، برنج خود را نمی فروشند! / شهریور ماه بهترین زمان خرید برنج ایرانی ۱۷:۲۹ هشدار به زنان باردار؛ در مصرف این مواد گیاهی احتیاط کنید ۱۷:۲۱ مروری بر ارز دیجیتال بانک مرکزی نیجریه ۱۷:۱۶ خرما و شیر؛ معجونی برای لاغری + روش ۱۷:۱۳ چین مانور نظامی جدیدی کلید زد ۱۷:۰۰ سخنگوی قوه قضائیه بر جمع آوری سگ های ولگرد تاکید کرد ۱۶:۵۴ امسال کمبود کتب درسی نداریم ۱۶:۴۴ مقصر متروپل چه کسی بود؟ ۱۶:۴۱ کاهش سه میلیونی قیمت خودروی بدون قرعه کشی در روز نیمه تعطیل بازار +جدول قیمت ۱۶:۳۸ آموزش خرد کردن پیاز بدون اشک ریختن + فیلم ۱۶:۲۳ مراسم سنتی مشعل گردانی نجفی های مقیم قم + عکس ۱۶:۱۹ برج میلاد تعطیل شد ۱۶:۱۶ همسر وهب نصرانی کیست؟ ۱۶:۱۰ گرمای هوا در تهران ادامه می یابد؟ اقتصادآنلاین حوزه های پوشش خبری صفحه نخست  اقتصاد کلان  مسکن  طلا و ارز  خودرو  بورس  بیمه  بازرگانی  انرژی  صنعت  شهر  فناوری شبکه های اجتماعی  درباره ما  تماس با ما آرشیو  تبلیغات اخبار بیمه تبلیغات ارز دیجیتال

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به

پایگاه خبری اقتصادآنلاین

میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری آسام

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: روانشانسی خنده اخبار سلامت خنده عصبی زمانی اتفاق می افتد پرکاری تیروئید خنده های عصبی بیماری گریوز غده تیروئید ارز دیجیتال ۱۴۰۱ ۰۵ ۱۵ موقعیت ها یک بیماری ۱۴۰۱ ۵ ۱۵ بیش از حد زمینه ای روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۸۸۱۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«مه مغزی» عارضه جدید کرونا

به گزارش قدس خراسان، سرفه‌های خشک، تنگی نفس، تب، کاهش اکسیژن خون و گاهی مرگ، سناریو تلخی بود که در دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان چین برای جهان نوشته شد و همه را درگیر کرد؛ اما این همه ماجرا نبود و با پایان همه‌گیری این بیماری مرگبار، حالا در میان روزمرگی‌هایمان شاهد تنگی نفس و سرفه‌های خشک روح و روانمان هستیم که بی‌صدا در گوشه‌ای از زندگی خزیده‌اند، گاه مضطرب و دستپاچه، گاه افسرده و زمانی گیج و منگ روی پاهایی لرزان، جسم خسته و بی‌جانشان را جابه‌جا می‌کنند و حتی در خواب هم آرام و قرار ندارند و با کابوس‌های شبانه درگیرند. عواقبی که بیشتر از همه گریبانگیر کادر درمان خط مقدم مبارزه با کرونا شد.

تأثیرات روحی- روانی کرونا بر کادر درمان پررنگ‌تر از بقیه بود

یک عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: اگرچه استرس شغلی در همه مشاغل وجود دارد؛ اما در حرفه‌هایی که با سلامتی انسان‌ها مرتبط هستند، این موضوع اهمیت و فراوانی بیشتری پیدا می‌کند. هرچند کادر درمان، نقش مهمی در حفظ و بهبود سطح کیفی مراقبت‌های بالینی و سلامت جامعه ایفا می‌کند؛ اما این قشر از جامعه به اقتضای وظایف شغلی و شرایط خاص محیط کار در مواجهه با تهدیدهایی هستند که می‌تواند با اعمال فشارهای شدید روانی، سلامت آن‌ها را در ابعاد مختلف جسمانی، روانی و اجتماعی به مخاطره انداخته و موجب تضعیف عملکرد کاری آنان شود.

۶۰درصد کادر درمان در برخی از جوامع، از فرسودگی شغلی رنج می‌برند

دکتر زنیره سلیمی اضافه می‌کند: شیفت‌های کاری فشرده و زیاد، مشاهده رنج و مرگ بیماران، استرس ناشی از بیماری، تصمیم‌گیری‌های بالینی دشوار، مسئولیت‌های حرفه‌ای و مراقبت از بیماران از جمله شایع‌ترین عوامل استرس‌زایی هستند که پرسنل، روزانه در محیط‌های بیمارستانی و درمانی با آن روبه‌رو می‌شوند و گاهی سلامت روان آن‌ها را به مخاطره می‌اندازد و گاهی عملکردشان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی با بیان اینکه به دلیل استرس مزمن در این افراد، ریسک بالای بروز اضطراب و فرسودگی شغلی نیز برای آن‌ها در درازمدت محتمل است، عنوان می‌کند: بر اساس مطالعات صورت گرفته، مشخص شده حدود ۶۰درصد کادر درمان در برخی جوامع از فرسودگی شغلی رنج می‌برند.

این روان‌پزشک یادآور می‌شود: چنین حوادث تروماتیکی، می‌توانند احساس امنیت افراد را کاهش دهند، واقعیت مرگ را به آن‌ها یادآوری کنند و عوارض مضری بر سلامت روان افراد داشته باشند.

سلیمی متذکر می‌شود: علائم و اثرات روان‌شناختی منفی این همه‌گیری از جمله اختلال استرس پس از سانحه، اضطراب، افسردگی، ترس، استرس و مشکلات خواب، فرسودگی شغلی و تغییر عملکرد روزانه در کادر درمان بسیار شایع بود. همچنین برخی ویژگی‌های اختصاصی کووید۱۹ مانند همراهی آن با بیماری شدید و مرگ و میر، قدرت سرایت بالا و اینکه بسیاری از مبتلایان بدون علامت هستند، زمینه‌ساز افزایش اضطراب سلامتی در افراد بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه کادر درمان به ویژه جزو گروه‌های آسیب‌پذیر در این دوران بی‌سابقه بودند، می‌گوید: این افراد به دلیل افزایش احتمال تماس با ویروس در محیط بالینی، در خطر بالاتری برای ابتلا به عفونت بوده و ترس زیادی از انتقال آن به اعضای خانواده و عزیزانشان داشتند. سایر عوامل استرس‌زا شامل اضطراب سلامتی، طولانی شدن زمان قرنطینه، ناامیدی، نگرانی، درماندگی، خستگی، کمبود لوازم محافظتی، اطلاعات ناکافی و آگاهی محدود از این ویروس، شایعات مختلف در سطح جامعه، ابهام و غیرقابل پیش‌بینی بودن شرایط، مسائل مالی، باورهای منفی درباره واکسیناسیون و انگ ناقل بودن منجر به کاهش سلامت روان و افت کیفیت زندگی کاری کادر درمان شد.

سلیمی خاطرنشان می‌کند: در کل می‌توان گفت نگرانی از ابتلا به بیماری و مرگ یا انتقال بیماری به خانواده، فشار کاری زیاد، شیفت‌های متناوب و ساعت کاری زیاد، نگرانی از کمبود وسایل محافظتی، فشار فیزیکی ناشی از تجهیزاتی مانند ماسک، شیلد و گان، محدود شدن استقلال و دستورالعمل‌هایی که موجب افزایش کار و نبود فراغت و مرخصی برای آن‌ها می‌شد، نگرانی از ناتوانی در انجام درست کارها، مواجهه با خشم و پرخاشگری بیماران و خانواده‌هایشان، مواجهه با مرگ بیماران و سوگواری خانواده‌ها، تنش و نگرانی در مورد مدیریت امور خانواده، مواجهه با انگ بیماری و طرد شدن به خاطر کار در محیط پرخطر، همه و همه موجب فشار مضاعف روانی بر کادر درمان شد تا جایی که هنوز هم با گذشت چند سال از همه‌گیری کرونا برخی افراد درگیر مشکلات روحی ناشی از آن هستند. به خصوص افرادی که سوگوار شدند و عزیزانشان را از دست دادند؛ چراکه اغلب در آن شرایط امکان برگزاری مراسم عزاداری به صورت کامل وجود نداشت و این افراد سوگ حل نشده دارند و برخی همچنان به ما مراجعه می‌کنند و تحت درمان هستند.موضوع سوگ پایان نیافته و تبعات آن در کادر درمان خیلی پررنگ‌تر بود.

بروز اختلال شناختی در ۴۵ درصد افرادی که کرونا را تجربه کردند 

وی متذکر می‌شود: اختلالات شناختی ناشی از کرونا یکی از تبعات این بیماری بود. ویروس کرونا می‌تواند تأثیرات مخربی روی مغز انسان داشته باشد به طوری که سبب مشکلات حافظه، تمرکز، نقص توجه و سایرعملکردهای شناختی مغز می‌شود. این مشکلات شناختی حتی در افرادی که بیماری خفیف کووید را تجربه کردند نیز دیده می‌شود.

سلیمی ادامه می‌دهد: در ۴۰ تا ۴۵ درصد افرادی که مبتلا به کرونا شدند، اختلال شناختی بروز کرده و ۲۷ درصد افرادی که دچار این بیماری شدند، عملکرد حافظه و توان مغزیشان به وضوح دچار افت شده است. این اختلال در برخی بیماران بهبود یافته شدید بوده به طوری که پس از مدت‌ها هم که دوباره مورد بررسی قرار گرفتند، تغییر چندانی در عملکرد شناختی آن‌ها رخ نداده بود.

این استاد دانشگاه تشریح می‌کند: اختلالات شناختی طیف وسیعی دارد و از یک مشکل کوچک در حافظه و تمرکز و نقص توجه تا بیماری‌های سنگین و جدی مانند آلزایمررا در بر می‌گیرد. در واقع افرادی که به کووید مبتلا می‌شدند به خصوص افراد جوان، وقتی پیش ما می‌آمدند، اظهار می‌کردند حافظه‌شان مثل قبل نیست و نمی‌توانند تمرکز کافی در انجام کارها داشته باشند.

بروز اختلال خواب در ۷۰ درصد افراد 

این روان‌پزشک اضافه می‌کند: بیماری کرونا عملکرد اجرایی مغز را تحت تأثیر قرار داده؛ یعنی علاوه بر تأثیر مستقیمی که ویروس بر سلول‌های مغز ‌گذاشت، اختلال خوابی که ایجاد می‌کرد موجب تشدید اختلال شناختی می‌شد تا ۷۰ درصد بیماران کووید به ویژه در کادر درمان دچار اختلال خواب شدند و با علائم بی‌خوابی، پرخوابی، خواب‌آلودگی‌های روزانه، کابوس‌های شبانه و خواب‌های منقطع به ما مراجعه می‌کنند.

سلیمی تشریح می‌کند: کووید در مناطق مهمی از مغز سبب تسریع پیری سلول‌های مغزی می‌شود و احتمال خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون و سایر بیماری‌های شناختی را افزایش می‌دهد. ما به وضوح دیدیم سالمندان و افرادی که بیماری زمینه‌ای داشتند، دچار اختلالات شناختی جدی و مزمن شدند، به خصوص علائم آلزایمر تشدید شد.

وی می‌گوید: دربیماران آلزایمر مراجعه‌کننده، پس ازهمه‌گیری کووید، عواملی همچون قرنطینه کرونا و کاهش روابط اجتماعی و رفت و آمدهای حضوری، سبب تشدید علائم شناختی شده بود. در افرادی که بر اثر کرونا بستری می‌شدند، مشکلات شناختی خیلی واضح‌تر از بقیه بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه به یکی دیگر از تبعات کرونا اشاره و اظهار می‌کند: کرونای طولانی علائمی شبیه سندرم مزمن دارد و بسیاری از افرادی که کووید را از سر گذراندند، به سندرم خستگی بعد ویروس مبتلا شدند که شامل مجموعه‌ای از علائم است؛ علائم و نشانه هایی که پس از بهبود بیماری کرونا در افراد بروز کرد و آن‌ها را برای هفته‌ها، ماه‌ها و حتی سال‌ها درگیر خستگی و دردهای مزمن، احساس مه‌مغزی، تنگی نفس و اختلال در حافظه و توجه و افسردگی کرد. بروز این نشانه‌ها در خانم‌ها، افرادی که سن بیشتر یا بیماری زمینه‌ای داشتند، بیشتر بود و با استراحت هم برطرف نمی‌شد البته خیلی‌ها با گذشت زمان به تدریج بهبود یافتند.

بروز مه‌مغزی در ۳۰ درصد افرادی که به کووید ۱۹ دچار شده‌اند

سلیمی عنوان می‌کند: حدود ۳۰ درصد افرادی که به کووید۱۹ دچار شده‌اند، یک وضعیت روان‌شناختی طولانی با عنوان مه‌مغزی را گزارش کرده‌اند؛ این اختلال شامل علائم کاهش و ضعف حافظه و مشکل در تمرکز است و توضیحی که بیماران در مراجعه به ما داشتند این بود که انگار وضوح ذهنی‌مان کم شده، فعالیت‌های روزانه را فراموش می‌کنیم، در انتخاب کلمات مشکل داریم و وقتی می‌خواهیم صحبت کنیم، در به یاد آوردن کلمات مشکل داریم. احساس سردرگمی و کند پیش رفتن کارهایی که پیش از این به راحتی و در زمان کمتری انجام می‌شد، آشفتگی افکار، کاهش انرژی، بی‌حسی عاطفی و تغییرات خلق و خو از دیگر نشانه‌های مه‌مغزی است. در واقع مه‌مغزی روی حافظه، تمرکز و عملکرد روزانه فرد اثر می‌گذارد و متأسفانه در برخی افراد هنوز پس از گذشت یکی دو سال از تمام شدن همه‌گیری کرونا همچنان علائم با شدت و ضعف گزارش می‌شود، به ویژه در کادر درمان چون استرس‌های روزانه‌شان بیشتر است.

وی ادامه می‌دهد: ما در گروه روان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد چندین مطالعه درخصوص اثرات کرونا بر بروز یا تشدید اختلالات روانی و شناختی داشتیم و نتایجی که بدست آمد، خیلی شبیه نتایج مطالعات بین‌المللی بود. در پژوهشی که داشتیم متوجه شدیم کادر درمانی که در خط مقدم مبارزه با کرونا کار می‌کردند بیشتر در معرض اضطراب کرونا، اضطراب سلامتی، افت کیفیت زندگی، افسردگی و استرس مزمن قرار داشتند. همچنین کادر درمانی که ساعات بیشتر و شیفت‌های متوالی‌تری در بخش‌های کرونا کار کردند، نسبت به افرادی که در بخش‌های کم‌خطرتر فعالیت داشتند، مشکلات روان‌شناختی بیشتری را تجربه کردند. در تمام پرسشنامه‌ها و مصاحبه‌هایی که در این پژوهش انجام دادیم، فرسودگی شغلی کادر درمان نسبت به سایر پرسنل غیر درمان، بسیار بیشتر بود.

خبرنگار: مـعصومـــه مؤمنیــان

معصومه مؤمنیان

دیگر خبرها

  • آنچه باید درباره سندرم ناخن زرد بدانید
  • آنچه باید سندرم ناخن زرد بدانید
  • این دارو‌ها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند
  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • دلیل اصلی و علت لق شدن دندان ها در بزرگسالی + درمان آن
  • چرا ایرانی‌ها بیشتر سنگ کلیه می گیرند؟
  • ایران روی کمربند سنگ کلیه
  • حـذف کودکان مهاجر از سلامت
  • این دانه خون را تصفیه و سرفه را درمان می کند
  • همه چیز درباره انگ اجتماعی