Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-02@07:49:27 GMT

فارین پالیسی: چرا برجام احیا نشد؟

تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۹۹۶۰۵

فارین پالیسی: چرا برجام احیا نشد؟

فارین پالیسی نشریه تخصصی سیاست خارجی آمریکا تاکید کرد بایدن به خاطر ادامه سیاست‌های ترامپ نتوانست در زمان روحانی با ایران به توافق نرسید، حالا هم دیگر نخواهد توانست و به توافق نخواهد رسید.

استفان والت در فارین پالیسی نوشت: آنچه دولت بایدن عملا در خاورمیانه انجام داد، مشابهه دوران ترامپ بود؛ در واقع، رویکرد دولت آمریکا در قبال منطقه خاورمیانه و ایران، اساسا یک رویکرد مینی ترامپ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با رویگردانی بایدن از بازگشت به برجام در دوران حسن روحانی، چشم‌انداز توافق با ایران عملا از میان رفت و ایران را از همیشه به شتاب هسته‌ای نزدیک‌تر کرد.  این نگرانی وجود داشته که جو بایدن و تیم او در پی طراحی یک سیاست و راهبرد کلان برای قرن 21 نبوده نباشند. خطر آشکار این بود که آنها هم به راهکارهایی در غلتند که در دوران جنگ سرد به کارآیی داشتند اما پس از آن، در بیشتر موارد ناکام مانده‌اند. نشانه ‌اندکی وجود دارد که دولت بایدن از یک راهبرد روشن، متقاعدکننده و موفق برخوردار باشد. اگر به دامنه ابتکارات و واکنش‌هایی که تیم بایدن در این یک سال و نیم دنبال کرده، نگاه کنیم، کارنامه چندان چشمگیری وجود ندارد.

هنگامی که پوتین، ارتش روسیه را بسیج کرد و روشن ساخت که اگر به نگرانی‌هایش توجهی نشود، به اوکراین حمله خواهد کرد، رویگردانی مکرر دولت آمریکا از اینکه دست کم به «سیاست درهای باز» ناتو پایان دهد، وقوع جنگ را تضمین کرد.

آنچه باید دولت بایدن را نگران کند این است که میلیاردها دلار کمک نظامی غرب، مانع تصرف بخش قابل توجهی از قلمروی اوکراین به دست روسیه نشد. تحریم‌ها در گذر زمان، روسیه را تضعیف می‌کند اما پوتین را از کاخ کرملین بیرون نمی‌کشد و متقاعد به عقب‌نشینی هم نخواهد کرد. در نتیجه به یک بن بست دیرپا می‌رسیم که هزینه اش برای اوکراین و برای کشورهای در حال توسعه که با کمبود غذا و انرژی روبه رو هستند، ترسناک خواهد بود.

آنچه دولت بایدن عملا در خاورمیانه انجام داد، دنباله روی از دوران ترامپ بود و با رویگردانی از پیوستن به برجام، نه امروز بلکه در همان دوران حسن روحانی، چشم‌انداز توافق را از میان برد. ایالات متحده به حمایت پنهان از موضع عربستان درباره یمن ادامه می‌دهد. همچنین تعهد بایدن به تبدیل محمد بن سلمان به یک رهبر منزوی، زیر پا گذاشته شده است. تلاش خستگی ناپذیر اسرائیل برای بلعیدن سرزمین‌های هرچه بیشتری در کرانه غربی، با همان واکنش بی‌معنی واشنگتن روبه رو شد و تیراندازی مرگبار به شیرین ابوعاقله، خبرنگار برجسته فلسطینی آمریکایی، که بر پایه تحقیقات متعدد بی‌گمان توسط یک سرباز اسرائیلی انجام شد، چندان واکنشی را از طرف دولت آمریکا به همراه نیاورد به رغم آنکه خانم عاقله یک شهروند آمریکایی هم بود. ترامپ به شرکای آمریکا در خاورمیانه اجازه داد هرچه می‌خواهند بکنند؛ بایدن و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه‌اش، هم به همان مسیر می‌روند.

تصمیم بایدن به دیدار از اسرائیل و عربستان سعودی هم از یک نگاه راهبردی، گیج‌کننده است. میزبانانش بر او فشار آوردند تا تعهدات امنیتی تازه‌ای را بپذیرد که می‌تواند آمریکا را به یک جنگ آینده در خاورمیانه بکشاند. چنین گامی همچنین می‌تواند ایران را تحریک کند تا سرانجام به سراغ توسعه برنامه هسته‌ای برود.

بایدن و تیم او، شبیه یک مجموعه مکانیکی هستند که به خوبی می‌دانند چگونه باید ماشین سیاست خارجی را به حرکت درآورد اما نهادهای خانگی و بین‌المللی که آنها برای اداره شان آموزش دیده‌اند، دیگر چندان به کار اهداف امروزشان نمی‌آید؛ گویی مکانیک‌های فورد یا شورلت می‌خواهند یک خودروی مدرن تسلا را تعمیر کنند.

آنچه بایدن به آن نیاز دارد، یک مجموعه از مکانیک‌ها نیست بلکه یک مجموعه معمار است: افرادی با ذهنیت و نگرشِ خلق تدابیر و رویکردهایی که با چالش‌های امروزین، تناسب بهتری دارند.  اینکه منتظر باشیم تا مسکو و پکن، در قیاس با واشنگتن، مرتکب اشتباهات بیشتری بشوند، به دشواری می‌تواند یک رویکرد امیدوارکننده درازمدت باشد. سیاست‌های خردبنیاد و اجرای موثر، به جای اتکا به اشتباهات دیگران، تنها راه رسیدن به یک آینده موفق است./کیهان

 

منبع: فردا

کلیدواژه: فارین پالیسی برجام دولت بایدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۹۶۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فارن‌پالیسی: مفهوم «بازدارندگی» اسرائیل توسط ایران نابود شد

یک رسانه آمریکایی با اشاره به اینکه اسرائیل طی دهه‌های گذشته حساب زیادی روی «بازدارندگی» خود در منطقه باز کرده بود تاکید کرد که علی‌رغم استفاده اسرائیل از همه قدرت نظامی خود اما ایران و مقاومت فلسطین و لبنان، مفهوم بازدارندگی این رژیم را نابود کردند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، نشریه آمریکایی فارن پالیسی در گزارشی به شکست رژیم صهیونیستی در احیای «بازدارندگی» خود اشاره و اعلام کرد که ایران و لبنان و غزه بازدارندگی اسرائیل را شکست دادند.

این مجله آمریکایی با اشاره به اینکه اسرائیل روی بازدارندگی خود و اینکه هیچ طرفی نمی‌تواند آن را مورد هدف قرار دهد حساب زیادی باز کرده بود و مفهوم بازدارندگی از زمان تاسیس رژیم اسرائیل تاکنون همواره بر استراتژی امنیتی آن مسلط بوده است تاکید کرد که «آریل شارون» نخست وزیر وقت اسرائیل می‌گفت که «بازدارندگی سلاح اصلی اسرائیل است یعنی ترس از اسرائیل». همچنین «موشه دایان» وزیر جنگ اسبق اسرائیل در یکی از سخنرانی‌های خود درباره بازدارندگی اسرائیل گفت که «باید اسرائیل را به عنوان سگی هار و خطرناک نگاه کرد که هیچکس جرات آزار و اذیت آن را ندارد».

شکست اسرائیل در احیای بازدارندگی نابود شده خود

فارن پالیسی افزود، بر همین اساس بعد از عملیات 7 اکتبر 2023 (نبرد طوفان الاقصی) اسرائیل در موقعیتی قرار گرفت که باید قدرت بازدارندگی خود را احیا می‌کرد؛ قدرتی که بعد از عقب نشینی اسرائیل از لبنان در مه سال 2000 از بین رفته بود. اما با این وجود دیدیم که جنگ اسرائیل در غزه شکست خورد و علی رغم اینکه اسرائیل همه قدرت نظامی خود را به نمایش گذاشت اما نتوانست بازدارندگی خود را احیا کند.

در ادامه این گزارش آمده است که دلیل اصلی این شکست اسرائیل در احیای بازدارندگی خود آن است که هنوز از پیروزی نظامی بزرگ مقابل حماس و وارد کردن ضربه کاری به این جنبش بسیار دور است. از طرف دیگر حملات زمینی ارتش اسرائیل به نوار غزه با محکومیت‌های شدید بین المللی مواجه بوده و همچنین خسارت‌هایی که عناصر مقاومت فلسطین به نیروی زمینی ارتش اسرائیل وارد می‌کنند نگران کننده و زیاد است و همین مسئله موجب افزایش نگرانی‌ها درباره ضعف نیروی زمینی ارتش اسرائیل شده است.

بازدارندگی اسرائیل زیر پای حزب الله

مجله آمریکایی فارن پالیسی در ادامه به عملکرد حزب الله در نبرد طوفان الاقصی مقابل ارتش صهیونیستی اشاره و اعلام کرد که اسرائیل نتوانست پیام قدرت خود را به دشمنانش به ویژه حزب الله برساند و برعکس این موضوع اتفاق افتاد؛ جایی که ضعف اسرائیل و فرسایش بازدارندگی آن آشکار شد.

رسانه عبری: ایران عدم بازدارندگی آمریکا و اسرائیل را فاش کردهرست: ایران ثابت کرد اسرائیل قدرت محافظت از خودش را ندارد

بر اساس این مقاله، حزب الله و اسرائیل از زمان آغاز جنگ غزه وارد یک درگیری مستقیم در مرزهای لبنان و اسرائیل (فلسطین اشغالی) شده‌اند و حزب الله ثابت کرده که به حمایت خود از فلسطینی‌ها پایبند است و درگیری‌ها را مدیریت می‌کند. علاوه بر آن حزب الله موفق شد بخش بزرگی از نیروی زمینی ارتش اسرائیل را در شمال اسرائیل (فلسطین اشغالی) نگه دارد؛ بدون اینکه وارد یک جنگ گسترده شود.

رسانه مذکور آمریکایی ادامه داد، علاوه بر آن حزب الله به جای عقب نشینی به سمت شمال رودخانه لیتانی 80 هزار شهرک نشین اسرائیلی را در جبهه شمال مجبور به فرار کرد و این شهرک‌ها تخلیه شدند. حزب الله همچنین با ایجاد یک منطقه حائل در داخل اسرائیل (فلسطین اشغالی) معادله خود را تحمیل کرد که اسرائیل را وادار ساخت در داخل جبهه خود کمربند امنیتی ایجاد کند. در واقع حزب الله با تحمیل شرایط و معادله خود یک توهین جدی به بازدارندگی اسرائیل کرد که حتی موجب شد «گرشون هاکوهن» ژنرال ذخیره ارتش اسرائیل عملکرد این ارتش را در جبهه شمالی شرم آور توصیف کند.هاکوهن گفت که در واقع حزب الله است که در حال حاضر تصمیم می‌گیرد درگیری‌ها متوقف شود یا نه.

ضربه بزرگ ایران به بازدارندگی ساختگی اسرائیل

نشریه فارن پالیسی در ادامه به عملیات تلافی جویانه جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی در داخل سرزمین‌های اشغالی اشاره و اعلام کرد، در حالی که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل با هدف قرار دادن کنسولگری ایران در دمشق به دنبال تشدید فشارها و قدرت نمایی بود و تصور می‌کرد که اسرائیل همچنان مصون از مجازات است و پاسخی به خاطر این تجاوز خود دریافت نخواهد کرد، اما برعکس این اتفاق افتاد.

فارن پالیسی ادامه داد که از سوی دیگر واکنش اسرائیل به عملیات انتقام جویانه ایران بسیار ناامید کننده بود؛ چه از نظر ماهیت و چه از لحاظ نمایشی، به طوری که حتی «ایتمار بن گویر» وزیر امنیت داخلی کابینه نتانیاهو هم این واکنش اسرائیل را مسخره دانست. این در حالی است که ایران موفق شد از طریق کانال‌های مختلف از جمله سازمان ملل متحد پیام عملیات خود ضد اسرائیل را برساند.

در پایان این گزارش آمده است، بعد از گذشت دهه‌ها می‌بینیم که دکترین استراتژیک اسرائیل تحت سیطره مفهوم «بازدارندگی منحصر به فرد» یا آنچه که شارون آن را «ترس منطقه از اسرائیل» توصیف می‌کرد از بین رفته است و بعد از پرواز پهپادها و موشک‌های ایرانی بر فراز اسرائیل (فلسطین اشغالی) اسرائیل دیگر نمی‌تواند مفهوم «ترس منطقه از اسرائیل» را حفظ کند. به طور کلی نکته روشن این است که تلاش اسرائیل برای بازگرداندن امنیت خود موفق نبوده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فارن‌پالیسی: مفهوم «بازدارندگی» اسرائیل توسط ایران نابود شد
  • افزایش فشار دموکرات‌های آمریکا به بایدن؛ «نگذارید اسرائیل به رفح حمله کند»
  • شوک به آبی‌های پایتخت، فرار ۸۶۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ تومانی مالیاتی و تنها امید بایدن
  • شوک به آبی‌های پایتخت، تنها امید بایدن و فرار ۸۶۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ تومانی مالیاتی
  • طرح آمریکا و مکزیک برای سخت‌گیری بیشتر نسبت به مهاجران
  • طرح آمریکا و مکزیک برای سخت گیری بیشتر نسبت به مهاجران
  • درخواست وکلای دولت بایدن برای متوقف کردن عرضه تسلیحات آمریکا به رژیم صهیونیستی
  • حربه زنگ زده یهودستیزی
  • نارضایتی مردم آمریکا از سیاست‌های بایدن در قبال جنگ غزه
  • سناتور آمریکایی ارزیابی دولت از جنگ غزه را زیر سئوال برد