Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌‌ پس از وقفه‌ای پنج ماهه روز پنجشنبه ۱۳ مرداد ماه در شهر وین آغاز شد و عصر روز دوشنبه ۱۷ دی ماه بعد از رایزنی‌ها در سطوح مختلف بین هیأت‌های حاضر از جمله هیأت مذاکره کننده ایران به ریاست علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران درباره موضوعات باقیمانده پایان یافت و هیأت‌ها وین را به مقاصد پایتخت‌هایشان ترک کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مذاکرات پس از آن صورت گرفت که بورل اعلام کرد که پیشنهادی را روی میز گذاشته که در آن، رفع تحریم‌ها و گام‌های هسته‌ای برای احیای برجام به تفصیل شرح داده شده‌ است.

در این پنج روز هیأت‌های ایران، روسیه، چین و اتحادیه اروپا و همچنین هیأت آمریکا به ریاست رابرت مالی نماینده آمریکا در امور ایران در وین حضور داشتند و همچون سابق رایزنی‌های غیرمستقیم بین ایران و آمریکا به واسطه انریکه مورا در جریان بود. البته مذاکره‌کنندگان ارشد سه کشور اروپایی در وین حضور نداشتند و کارشناسان آن‌ها گفت‌وگوها را دنبال کردند.

دوشنبه ۱۷ مرداد ماه و در پنجمین روز این مذاکرات، ادعاهایی از سوی برخی رسانه‌های غربی از جمله وال استریت ژورنال مطرح شد درباره اینکه متن توافق تا چند ساعت دیگر نهایی می‌شود و البته این ادعا از سوی یک مقام وزارت خارجه ایران رد و اعلام شد که با توجه به ادامه بحث‌ها درباره چند موضوع مهم باقی‌مانده، هنوز در مرحله‌ای قرار نداریم که از نهایی شدن متن توافق در وین سخن بگوییم. (اینجا بخوانید)

البته «انریکه مورا» هماهنگ کننده گفت‌وگوها یکشنبه شب ۱۶ مرداد ماه در اظهاراتی با بیان اینکه مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین پیشرفت داشته گفت که بزودی این گفت‌وگوها پایان می‌یابد. وی با بیان این‌که «کاملاً» درباره پیشرفت مذاکرات خوش‌بین هستم، اضافه کرد: «پیش می‌رویم و انتظار دارم مذاکرات را بزودی ببندیم.» از سوی دیگر، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین هم گفت: «۵ دقیقه یا ۵ ثانیه با خط پایان فاصله داریم. مذاکرات به ویژه برای ایرانی‌ها و آمریکایی‌ها حساس است. نمی‌توانم ضمانت کنم، اما برداشت‌ موجود این است که گفت‌وگوها در مسیر درست پیش می‌رود.»

علاوه بر این، عصر دوشنبه یک مقام اتحادیه اروپا در اظهاراتی مدعی شد که متن نهایی توافق در وین آماده شده و در اختیار طرف‌ها قرار گرفته و اعلام کرد که مذاکرات روز دوشنبه پایان می‌یابد. بعد از آن بود که یک مقام ارشد وزارت امور خارجه ایران از ارائه چند ایده درباره برخی موضوعات باقیمانده از سوی انریکه مورا به طرف‌ها خبر داد و اعلام کرد که ایران پاسخ و ملاحظات اولیه خود را منتقل کرده، اما در عین حال نیازمند بررسی جامع است و جمهوری اسلامی ایران نظرات و ملاحظات تکمیلی خود را به مورا و سایر طرف‌ها منتقل خواهد کرد. 

این مقام ایرانی افزود: در ۴ روز گذشته مذاکرات فشرده‌ای در خصوص چند موضوع باقی‌مانده برای اطمینان از تامین ملاحظات و‌ نگرانی‌های کشورمان برگزار شد. در جریان این گفت‌وگوها ما مواضع خود را با طرف‌های مقابل به اشتراک گذاشتیم و در برخی موضوعات نیز پیشرفت‌های نسبی حاصل شد. بدون تردید اصل اساسی برای ما حراست از حقوق و تأمین منافع ملت ایران است. احقاق این حقوق و تامین منافع و تضمین اجرای پایدار تعهدات طرف مقابل و جلوگیری از تکرار رفتارهای غیرقانونی آمریکا دغدغه جدی تیم مذاکره‌کننده است. (بیشتر بخوانید)

* توافق نهایی باید حقوق و منافع ملت ایران را تامین کند

از سوی دیگر عصر دوشنبه حسین امیرعبداللهیان و جوزپ بورل مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تلفنی گفت‌وگو کردند و امیرعبداللهیان خطاب به بورل گفت که توافق نهایی باید تأمین‌ کننده حقوق و منافع ملت ایران باشد و رفع پایدار و موثر تحریم‌ها را تضمین کند. جوزپ بورل هم در این گفت‌وگوی تلفنی اظهار داشت :معتقدم در دور اخیر گفت‌وگوهای وین، پیشرفت نسبی حاصل شده است. ارزیابی من از این مرحله مذاکرات مثبت است. ما به‌عنوان هماهنگ کننده به تلاش های خود برای نزدیک‌تر کردن دیدگاه‌ها  تا رسیدن به نتیجه خوب برای همه طرف‌ها ادامه خواهیم داد.

امیرعبداللهیان هم ابراز امیدواری کرد که با واقع‌بینی و اجتناب از اتخاذ مواضع غیرسازنده، به خصوص از سوی آمریکا، مسیر دستیابی به توافق هموار شود.

* انداختن توپ در زمین ایران تنها یک تاکتیک مذاکراتی نخ نما 

حال در این میان، هر چند انریکه مورا هماهنگ کننده گفت‌وگوها ایده‌هایش درباره موضوعات باقیمانده را به عنوان متن نهایی تعبیر کرده، ولی منابع آگاه در این خصوص تأکید کرده‌اند که هنوز متنی در این خصوص نهایی نشده و صرفا ایده‌هایی است که از سوی مورا مطرح شده که تصمیم‌گیری درباره آن در پایتخت‌ها اتخاذ خواهد شد و در حقیقت توافق و مفاد آن در حوزه اختیارات طرف‌های مذاکره ‌کننده است. در این زمینه مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها بر حراست از حقوق و تأمین منافع ملت ایران تأکید کرده‌اند. براساس اعلام نظر مقامات ایرانی، متن نهایی بایستی حقوق و منافع این ملت به خصوص منافع کامل اقتصادی آنها را تامین کرده و این اطمینان را ایجاد کند که رفع‌ تحریم‌ها به صورت پایدار و موثر اتفاق خواهد افتاد. ایران مواضع خود را صراحتا به هماهنگ کننده اروپایی منتقل کرده و می‌کند. آنکه باید تصمیم بگیرد، همان طرفی است که از توافق خارج شده است، یعنی ایالات متحده آمریکا. بدیهی است انداختن توپ در زمین ایران تنها یک تاکتیک مذاکراتی نخ نما است و واشنگتن نمی‌تواند با این ابزار رسوا، از مسؤولیت خود شانه خالی کند.

همانگونه نیز که پیش از این مقامات ایرانی اعلام کردند ایران به دنبال توافق خوب، قوی و پایدار است و بارها نیز خواسته‌های ایران به طرف‌های مقابل منتقل شده و همواره نیز ایده‌ها و ابتکاراتی از سوی ایران مطرح شده که نمونه اخیر آن در هفته منتهی به این دور از مذاکرات در اختیار طرف‌های مقابل قرار گرفت. هیأت مذاکره ‌کننده جمهوری اسلامی ایران در این دور از مذاکرات دیدگاه‌ها و مواضع اصولی خود را درباره چند موضوع باقیمانده از جمله ادعاهای به اصطلاح پادمانی و موضوع رفع پایدار تحریم‌ها با هدف کمک به پیشبرد مذاکرات و تسهیل دستیابی به توافق به انریکه مورا ارائه کرد. در همین خصوص یکی از مسائلی که باید در این توافق لحاظ شود، ادعاهایی است که دست مایه سؤالات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار گرفته است.

بر این اساس، در صورتی که توافقی حاصل شود و به تبع آن باز هم برنامه هسته‌ای ایران مثل قبل دچار محدودیت‌هایی شود، نباید هر چند وقت یک بار ادعاهایی بی اساس درباره برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران مطرح و مبنایی شود برای طرح سوالات توسط آژانس. در همین خصوص نیز امیرعبداللهیان در گفت‌وگوی تلفنی اخیرش با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل گفت: همکاری جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی استمرار دارد. اما معتقدیم آژانس باید با فاصله گرفتن از موضوعات انحرافی و غیرسازنده سیاسی و از مسیر فنی موضوعات باقیمانده پادمانی را به طور کامل حل و فصل کند. (اینجا بخوانید)

به گزارش فارس، هشتمین دور مذاکرات رفع تحریم‌‌ها ۲۰ اسفند ماه سال گذشته در وین دچار وقفه شد و پس از سفری که بورل در اوایل تیرماه به تهران انجام داد توافق شد که مذاکرات از سر گرفته شود که بر همین اساس روزهای هفتم و هشتم تیر ماه این مذاکرات در دوحه به صورت غیرمستقیم بین ایران و آمریکا و به واسطه انریکه مورا برگزار شد. ایران این مذاکرات را مثبت خواند و آمریکا مدعی شد که ایران درخواست‌های فرابرجامی مطرح کرده که این ادعا از سوی حسین امیرعبداللهیان رد شد و در نهایت در پی رایزنی‌ها و تبادل پیام‌هایی که صورت گرفت مقرر شد مذاکرات در وین برگزار شود که این اتفاق روز پنجشنبه ۱۳ مرداد رخ داد.

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: اتحادیه اروپا ایالات متحده آمریکا چین روسیه وزارت امور خارجه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۰۱۸۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حماس: مقاومت تسلیم فشارها در مذاکرات نمی‌شود

یکی از رهبران حماس، تهدیدات صهیونیست‌ها برای حمله به رفح را در چهارچوب تلاش آنها برای تحت فشار قرار دادن مقاومت در مذاکرات دانسته و تاکید کرد که ما در هر توافقی به خواسته‌های اصلی خود از جمله توقف دائمی جنگ پایبندیم. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در سایه تحرکات اخیر رژیم صهیونیستی برای حمله به رفح در جنوبی‌ترین نقطه نوار غزه، «جهاد طه» یکی از رهبران حماس اعلام کرد که درخواست ارتش رژیم صهیونیستی از ساکنان رفح در شرق این منطقه برای تخلیه فوری آن و رفتن به منطقه المواصی در چهارچوب فشارهای تل آویو بر گروه‌های مقاومت و جنبش حماس با هدف تسلیم کردن آنها در مذاکرات و تن دادن مقاومت به هر توافقی است.

این مسئول حماس تاکید کرد که شروط حماس در مذاکرات کاملاً واضح بوده و هرگز از آنها عقب نشینی نمی‌کند و این شروط شامل آتش بس دائمی، عقب نشینی کامل اشغالگران از نوار غزه، بازگشت آوارگان به مناطق خود ورود کمک‌های کافی به نوار غزه و بازسازی آن می‌شود تا در نهایت منجر به توافقی برای مبادله اسرا گردد.

وی تصریح کرد که طی روزهای گذشته و با وجود تلاش‌هایی که حماس برای به نتیجه رسیدن مذاکرات انجام داد اما این طرف اسرائیلی بود که مانع رسیدن به توافق شد؛ زیرا مواضع صهیونیست‌ها نشان می‌دهد که آنها حتی در صورت رسیدن به توافق نیز قصد ادامه تجاوزاتشان را دارند و بنابراین ما از جامعه بین المللی می‌خواهیم تا مسئولیت‌های خود را در این زمینه بر عهده بگیرد.

جهاد طه در ادامه گفت که با این وجود تلاش‌ها برای رسیدن به توافق تا این لحظه ادامه دارد و حماس با روحیه مثبت با آن برخورد می‌کند و امیدواریم که طی ساعات آینده نتیجه مثبتی حاصل شود. این روحیه مثبت ما در خدمت تحقق خواسته‌های ملت فلسطین است.

وی درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی برای حمله به رفح گفت که تل آویو از سه ماه قبل برای حمله به این شهر تهدید می‌کند و چندین بار مناطق مختلف آن را بمباران کرده است و این موضوع جدیدی نیست.

در حالی که شب گذشته رسانه‌های عبری درباره احتمال شکست مذاکرات آتش بس و تبادل اسرا خبر دادند امروز دوشنبه یک منبع صهیونیستی در گفتگو با روزنامه نیویورک تایمز اعلام کرد که دلیل شکست معامله تبادل اسرا و آتش بس در نوار غزه مانع تراشی‌های نتانیاهو و لجاجت و اصرار وی برای حمله ارتش اسرائیل به رفح است. معامله تبادل اسرا و آتش بس در نوار غزه به موفقیت نزدیک شده بود اما آنچه که موفقیت این توافق را از بین برد لجاجت نتانیاهو و اصرار او درباره عملیات ارتش اسرائیل در رفح بود.

بعد از تشدید تحرکات صهیونیست‌ها برای حمله به رفح و اخباری که درباره دستور ارتش رژیم اشغالگر برای تخلیه شرق این منطقه منتشر شده است یک منبع وابسته به مقاومت فلسطین اعلام کرد: در سایه حوادث اخیر که در آن نیروهای اشغالگر تهدید به حمله کامل یا جزئی به رفح می‌کنند ممکن است جنبش حماس برای توقف مذاکرات جاری ( مذاکراتی که درباره آتش بس و تبادل اسرا در قاهره برگزار می‌شود) اقدام کند.

این واکنش حماس بعد از آن بود که ارتش رژیم صهیونیستی امروز دوشنبه از ساکنان شرق منطقه رفح خواست فورا منطقه را تخلیه و به منطقه المواصی در نزدیکی مصر بروند.

منابع عبری: حماس تاکید دارد پایان جنگ در توافق نوشته شودعضو حماس: نتانیاهو به دنبال توافق نیستحماس: از خواسته‌های اساسی خود کوتاه نخواهیم آمد

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حماس: مقاومت تسلیم فشارها در مذاکرات نمی‌شود
  • تصمیم نهایی وزارت کار درباره رقم دستمزد ۱۴۰۳/ تغییر دستمزد کارگران جدی شد؟
  • رای الیوم: نتانیاهو همه را فریب داده است
  • واکنش نتانیاهو: به شروط حماس برای آتش‌بس
  • ممنوعیت فعالیت الجزیره در فلسطین اشغالی/ گانتز: شانس توافق کاهش یافت
  • روز نخست مذاکرات آتش بس اسرائیل و حماس پایان یافت+ جزییات
  • تصمیم نهایی یورگن کلوپ در مورد صلاح
  • جزئیات توافق پیشنهاد شده به حماس؛ سه مرحله در ۱۲۴ روز
  • الجزیره از پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس غزه خبر داد
  • بلینکن: توافق آتش‌بس باید برای حماس یک «تصمیم آسان» باشد