Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند، در میان آئین های مذهبی فراوانی که در ایام محرم و صفر در خراسان جنوبی اجرا می شود، برخی آثار از قدمت و کم نظیری ویژه ای برخورداند.

آثاری که سینه به سینه نفل شده و برخی نیز در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند.

مراسم "هفت منبر" یکی از آئین‌های خاص و کم نظیر ماه محرم به شمار می‌رود که در فهرست میراث معنوی کشور نیز به ثبت رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برگزارکنندگان این مراسم بانوان خدام اماکن هستند که در عصر تاسوعا با انداختن پارچه سیاهی بر روی منبر و گذاشتن آن در نزدیکی در مسجد یا حسینیه، آماده پذیرایی از عزاداران سالار شهیدان می‌شوند.

گویی تمام ارادات خود به منبرهای مساجد را در نور شمع هایی می بینند که به برکت درخششان رزقی حلال به منبری های مساجد مشخص شده هدیه می کنند و برکت مادی را با دعای خیر، از مجلس سالار شهیدان و علمدارش (علیهما السلام) به منازل هم شهریان خود روانه می نمایند.

بانوان شرکت کننده در این مراسم پس از نیت کردن، شمعی را درون سینی و کنار این منابر روشن کرده و نذورات خود را از قبیل خرما، شیرینی و پول درون تشتی ریخته و برای روشن کردن شمعی دیگر به یکی دیگر از این مساجد می‌روند و تا 7 مسجد این حرکت زیبا ادامه پیدا می کند.

آنان تا پایان مراسم و خاموش شدن شمع‌ها در محل می‌مانند و هیچ کدام از شمع‌ها را خاموش نمی‌کنند.

 نذورات جمع‌آوری شده طی این مراسم به صاحب منبر تعلق داشته و اشک شمع‌های مزبور نیز در مکانی از مساجد جمع‌آوری می‌شود.

مساجد آیتی، جامع، مسجد خواجه خضر، مسجد حیدرحسن، مسجد صاحب الزمانی، مسجد امام حسن(ع)، چشمه خلیلی (قدمگاه)، منزل دختر آخوند، حسینیه گود و مدرسه معصومیه بیرجند از جمله اماکنی هستند که مراسم "هفت منبر" در آنها برگزار می‌شود.

رضوی بانوی بیرجندی در این باره گفت: هرساله عصر روز تاسوعا در مراسم هفت منبر شرکت می‌کنم، می‌توانم بگوییم حاجت‌های زیادی را از این مراسم گرفته ام.

او می‌گوید: این مراسم از مکان حسینه امام رضا (ع)شروع می‌شود و بانوان باید در مسجد آیتی، مسجد جامع، مسجد خواجه، مسجد حیدر حسن، مسجد امام حسن (ع)، منزل دختر آخوند و حسینیه گود شمع روشن کنند.

رضوی گفت: بانوان پس از نیت کردن، شمعی را روشن کرده و آنان تا پایان مراسم و خاموش شدن شمع‌ها در محل می‌مانند و هیچکدام از شمع‌ها را خاموش نمی‌کنند.

این مکان‌ها در گذشته تنها مکان‌های برگزاری مراسم ماه محرم بوده‌اند و در دهه اول محرم روی این منابر روضه‌خوانی می‌شده است.

هفت منبری که مشکل گشاست

اینجا هر کسی برای گشایش مشکلش آمده است؛ البته عده‌ای از بانوان هم می‌گویند فردی که مشکلش بعد از برگزاری این مراسم حل شود باید تا ۳ سال به هفت منبر بیاید و نذورات دهد.

یکی دیگر از این بانوان که در حال توزیع نذوراتش در بین بانوان بود گفت: سال پیش در این مراسم شرکت کرده ام و خدا را شکر حاجتم را گرفتم و به همین خاطر امسال هم به هفت منبر آمدم.

این بانوی بیرجندی گفت: مطمئنم هر کسی که به پای این منبر‌ها بیاید دست خالی از اینجا بیرون نمی‌رود و حاجتش را خواهد گرفت.

این بانوی بیرجندی بیان می‌کند: هفت منبر یکی از آیین‌های سنتی و دیرینه مردم بیرجند است که مردم سعی می‌کنند در این آیین در هفت جای مقدس مسجد، خانه و حسیینه به یاد امام حسین (ع) شمع روشن کنند.

آیین هفت منبر در شهر بیرجند قدمت زیادی دارد و کسی به یاد نمی‌آورد که از چه زمانی این آیین آغاز شده است، اما شبیه این مراسم زمان قاجار در ۴۱ منبر شهر تهران برگزار می‌شد.

آیین هفت منبر ۲۰ شهریور ۱۳۹۱ به شماره ۵۰۷ در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شده است.

آیین هفت منبر ریشه دار  در اعتقادات مذهبی گذشتگان

این آیین مذهبی از ایام قدیم در شهر بیرجند برپا می شده است و سابقه طولانی دارد و مردم بیرجند هر ساله در عصر تاسوعا با باورقلبی خود راهی این مراسم می‌شوند.

برآبادی معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی به خبرنگار فارس گفت: در روز تاسوعا بانوان و دختران بعد از انجام عزاداری در خانه‌ها و مساجد، برای برگزاری مراسم هفت منبر راهی بافت قدیمی بیرجند می‌شوند.

وی افزود در نزدیکی غروب آفتاب، بانوان شرکت کننده در این مراسم پس از نیت کردن، شمعی را درون سینی و کنار این منابر روشن کرده و به راز و نیاز با خدای خود می‌پردازند.

برآبادی بیان می‌کند: بانوان معمولاً در هر مکان فقط یک شمع روشن می‌کنند ولی اگر مسجدی بسته و یا راه دور باشد احتمال دارد که در یک مکان دو شمع روشن کنند.

معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: نذوراتی که در این منبر‌ها جمع می‌شود به خادم منبر تعلق دارد و باید بانوان تا پایان مراسم و خاموش شدن شمع‌ها در آنجا بمانند و هیچ یک از شمع‌ها را خاموش نکنند و صبر کنند که شمع‌ها خاموش شود.

در این بین عده‌ای از مردم نیز بر این باورند که باید اشک‌های شمع را هم در مکانی از مسجد جمع آوری کنند و آن‌ها را دور نریزند تا حاجتشان برآورده شود.

برآبادی گفت: مراسم هفت منبر در حال حاضر یکی از مراسم‌های عزاداری ماه محرم است ولی احترام و اعتقاد زیاد به نور از عادات ایرانی‌های قبل از اسلام بوده که آن را واسطه بین خدا و انسان می‌دانستند.

ریختن اشک شمع به یاد سردار دشت کربلا

بانوان بیرجندی با روشن کردن شمع در هفت منبر سعی می‌کنند حضرت زینب (س) را در عزاداری برای شهدای کربلا یاری کنند و به یاد امام حسین (ع) شمع روشن می‌کنند تا مردم در تمامی زمان‌ها به اوج مظلومیت امام حسین (ع) پی ببرند.

مردم بیرجند با انجام این مراسم و روشن کردن شمع در هفت مکان به یاد امام حسین (ع) به مردم در ادوار مختلف تاریخی نشان می‌دهند که در تمامی عمر خود مرید مکتب امام حسین(ع) هستند و با برپایی مجالس عزای سالار شهیدان، به طاغوتیان زمان سیلی زده و مکتب عاشورا و اهداف آن را در جامعه زنده می‌کنند.

مریم ستوده

انتهای پیام/۴۹۰۵

منبع: فارس

کلیدواژه: هفت منبر نذورات آئین های مذهبی بانوان بیرجندی مساجد بیرجند امام حسین شمع روشن جمع آوری هفت منبر شمع ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۰۸۶۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بنادر هوشمند، راهی برای آینده روشن

تین نیوز

بنادر نسل سوم یا بنادر نوین از اهمیت بالایی برخوردار هستند و می توانند به طور موثر در توسعه حمل و نقل دریایی و تجارت بین المللی کشورها کمک کنند. در ایران، توجه به توسعه بنادر نسل سوم در سال های اخیر افزایش یافته است اما هنوز به سمت ایجاد و یا اصلاح این بنادر نیستیم.

باید به سمت ایجاد بنادر «نسل سوم» برویم


به گزارش تین نیوز به نقل از سی نیوز، بنابر تحلیل های صورت گرفته، بازار حمل و نقل دریایی جهانی به سمت رونق و توسعه پیش می رود و کشورهای رقیب در حمل و نقل دریایی از فناوری های مدرن بهره می برند. از این رو، ایران به منظور حفظ و افزایش رقابت پذیری در این حوزه، نیازمند به سرمایه گذاری در بنادر نسل سوم است.
این بنادر معمولاً دارای تجهیزات پیشرفته تری هستند و امکانات بارگیری و تخلیه بهینه تری را فراهم می کنند.

در اینجا چند نکته مهم در مورد بنادر نوین که باید روی آنها بسیار کار کرد مطرح می کنم:

 پهلوگاه های عمیق تر و اسکله های پیشرفته: بنادر نسل سوم دارای پهلوگاه های عمیق تر و اسکله های با تجهیزات پیشرفته تری هستند که به کشتی های بزرگتر اجازه می دهند در آنها وارد شوند. این امکانات باعث افزایش کارایی و کاهش هزینه های حمل و نقل می شوند.

 تسهیلات بارگیری و تخلیه مدرن: بنادر نسل سوم دارای تسهیلات بارگیری و تخلیه با فناوری های پیشرفته مانند جرثقیل های بارگیری اتوماتیک و سیستم های کنترل بارندگی هستند که عملیات حمل و نقل را سریع تر و کارآمدتر می کنند.

توسعه بنادر مخصوص صادرات و واردات: این بنادر به توسعه تجارت بین المللی کمک می کنند و نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور ایفا می کنند.

توسعه بنادر با رویکرد بین المللی:  این بنادر از استانداردها و قوانین بین المللی استفاده می کنند و به عنوان گره های حمل و نقل بین المللی عمل می کنند.

بنادر دیجیتالی:

سیستم های هوشمند و اتوماسیون: بنادر دیجیتالی از سیستم های هوشمند و اتوماسیون استفاده می کنند که به طور خودکار فرآیندهای مختلف مانند بارگیری، تخلیه، و کنترل ترافیک کشتی ها را مدیریت می کنند. این سیستم ها باعث بهبود کارایی و افزایش امنیت و دقت عملیات می شوند.

ارتباطات مبتنی بر داده: بنادر دیجیتالی از ارتباطات مبتنی بر داده استفاده می کنند که امکان انتقال اطلاعات به صورت سریع و دقیق بین مختلف قسمت های بندر، کشتی ها، و مراکز مختلف مانند گمرک و پلیس دریایی را فراهم می کنند.

پایگاه داده های ترافیک دریایی: بنادر دیجیتالی از پایگاه داده های ترافیک دریایی استفاده می کنند که به مدیران بنادر اطلاعات دقیقی در مورد ترافیک کشتی ها، بارگیری و تخلیه، و وضعیت دیگر عملیات بندری را ارائه می دهند. این اطلاعات به مدیران کمک می کنند تا تصمیمات بهتری در مورد مدیریت بندر بگیرند.

پلتفرم های اینترنت اشیا (IoT): بنادر دیجیتالی از پلتفرم های اینترنت اشیا استفاده می کنند که به آنها امکان می دهد تا از راه دور دستگاه ها و تجهیزات مختلف بندر را مدیریت و کنترل کنند، مانند سیستم های نورپردازی، دوربین های مداربسته، و تجهیزات امنیتی.

نقش بنادر دیجیتالی در توسعه حمل و نقل دریایی:

افزایش کارایی و کاهش هزینه ها: بنادر دیجیتالی با بهبود عملکرد و کارایی عملیات بندری، به کاهش هزینه ها و زمان های انتظار برای کشتی ها و کاهش هزینه های ناشی از تأخیرها کمک می کنند.

افزایش امنیت: با استفاده از سیستم های هوشمند و ارتباطات مبتنی بر داده، بنادر دیجیتالی امکانات امنیتی بهتری را فراهم می کنند که به حفظ امنیت عملیات بندری کمک می کنند.

تسهیلات بیشتر برای کاربران: بنادر دیجیتالی با فراهم کردن سیستم های هوشمند و خدمات آنلاین، تسهیلات بیشتری برای کشتی ها، مسافران، و مشتریان بندر فراهم می کنند.دولت و مسئولان باید با تمرکز بر توسعه بنادر نسل سوم، اقدامات لازم را برای ایجاد بنادر هوشمند و مدرن در سراسر کشور به عمل آورند تا ایران به یکی از قطب های مهم حمل و نقل دریایی در منطقه تبدیل شود. این توسعه ها نه تنها به رشد اقتصادی کشور کمک می کنند بلکه به افزایش امنیت دریایی، حفظ محیط زیست دریاها و کاهش ترافیک و آلودگی هوا نیز کمک خواهند کرد. بنابراین، توسعه بنادر نسل سوم نه تنها به منافع اقتصادی بلکه به بهبود کیفیت زندگی مردم نیز می تواند کمک کند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • بنادر هوشمند، راهی برای آینده روشن
  • شایعه عجیب درباره کلاهبرداری داوود کیم در ایران!
  • شایعه عجیب درباره کلاهبرداری داوود کیم خواننده مشهور کره‌ای در ایران
  • روش‌های تمیز کردن فرش روشن
  • دنباله‌داری که هنوز نیامده سر و صدا به پا کرد
  • در این شهر هیچ کولری روشن نمی‌شود!
  • چگونه می‌شود خورشید زمین را روشن کند اما فضا تاریک باشد؟
  • مهارت آموزی ۱۵۰۰ بانوی بیرجندی در رشته‌های فنی و حرفه‌ای
  • روشن: بازی با تراکتور برای استقلال حکم مرگ و زندگی دارد
  • روشن: استقلال ستاره ندارد، دونده دارد