Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصادآنلاین – عاطفه حسینی؛ طرح اندیشکده حکمرانی شریف تلاش دارد تا نشان دهد تخصیص سهمیه سوخت به افراد به دلایل مختلف بر تخصیص سهمیه به خودروها مزیت دارد و اجرایی‌سازی آن بر اساس زیرساخت‌های موجود و بدون پیچیدگی‌های فنی برای آحاد مختلف جامعه کاملا امکان‌پذیر است.

رکن اساسی اختصاص سهمیه به افراد بر این ایده استوار است که صاحب سهمیه می‌تواند با مصرف نکردن و فروش آن به دیگران، معادل اختلاف قیمت بنزین سهمیه‌ای و قیمت بنزین در بازار متشکل، کسب سود نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این طرح در گام ابتدایی برای بنزین ارائه شده و در گام بعدی با برخی اصلاحات قابل تعمیم به سایر حامل‌های انرژی خواهد بود، بنابراین می‌تواند گامی مهم و ابتدایی در فرایند اصلاح نظام یارانه‌ای در بخش انرژی کشور باشد. مهمترین موضوع در راستای اجرایی‌سازی این سیاست طراحی بازاری است که آحاد جامعه بتوانند به سهولت و بدون پیچیدگی، سهمیه خود را به فروش برسانند.

بر اساس پیشنهاد اولیه به هر فرد ایرانی ماهانه ۲۰ لیتر سهمیه بنزین هزار تومانی تخصیص یافته که در اختیار سرپرست خانوار قرار خواهد گرفت. این سهمیه به منظور هموارسازی عرضه در بازار، طی روزهای مختلف ماه تخصیص داده می‌ شود. به منظور ممانعت از احتکار و به تبع آن نوسان در بازار، یک سقف ذخیره سهمیه معادل ۶۰ لیتر به ازای هر فرد لحاظ می‌شود و پس از پرشدن آن، هر لیتر سهمیه جدید به جای اختصاص به فرد، به صورت خودکار به بازار عرضه شده و مبلغ آن به قیمت بازار به حساب فرد واریز می‌شود.

یکی از بزرگ‌ترین ابهامات درباره این طرح چگونگی ایجاد بستری برای مبادله بنزین میان مردم است. این درحالی است که در این طرح تاکیده شده که واریز سهمیه نیازمند کارت سوخت نبوده و به وسیله کارت‌های بانکی انجام می‌پذیرد. بنابراین هر فرد می‌تواند با استفاده از سامانه‌های تراکنش (شامل دستگاه‌های خودپرداز و سامانه‌های پیامکی و اینترنتی پرداخت) اقدام به فروش سهمیه خود نماید. 

در واقع بر روی این سامانه‌ها گزینه «فروش سهمیه بنزین» اضافه شده که فرد با انتخاب آن گزینه می‌تواند علاوه بر مشاهده قیمت روز بنزین و موجودی خود، میزان سهمیه‌ای که مایل به فروش آن است را عرضه نماید. مبلغ فروش نیز به صورت برخط به حساب وی واریز می‌شود. هر چند این سازوکار از سهولت کافی برای اقشار مختلف جامعه برخوردار است، افرادی که هیچ تمایلی به استفاده از سهمیه خود ندارند می‌توانند با کاهش سقف ذخیره سهمیه خود به صفر، عملا در هر ماه به محض تخصیص سهمیه آن را به صورت خودکار به بازار فروخته و مبلغ آن را بر اساس قیمت بازار دریافت نمایند. این شیوه عملا منجر به واریز ماهیانه پول به جای سهمیه سوخت به حساب فرد خواهد شد.

یکی دیگر از پیشنهاداتی که در این طرح مورد توجه قرار گرفته این است که به منظور جلوگیری از هر گونه فعالیت سفته‌بازانه و نوسانات ناشی از آن، امکان خرید سهمیه و ذخیره آن در کارت وجود ندارد و خرید بنزین صرفا در جایگاه و برای سوخت‌گیری امکان‌پذیر است. از لحاظ عملیاتی نیز تا زمانی که افراد بتوانند برای سوخت‌گیری به جایگاه مراجعه نمایند، هیچ ضرورتی برای خرید و ذخیره سهمیه بنزین وجود ندارد. در واقع هر فرد فراتر از سهمیه خود همواره می‌تواند با مراجعه به جایگاه سوخت و به قیمت بازار، که در هر لحظه در جایگاه قابل رویت است، اقدام به سوخت‌گیری نماید. بدیهی است افرادی که هنوز سهمیه خود را به پایان نرسانده‌اند نیز می‌توانند اقدام به حفظ سهمیه خود و خرید بنزین از بازار نمایند. بازار در پیشنهاد حاضر مشتمل بر فروش سهمیه بنزین و خرید بنزین بیش از سهمیه بوده و استفاده از بنزین سهمیه‌ای به قیمت سهمیه‌ای خارج از شمول بازار است. منظور از قیمت بازار نیز در هر زمان قیمت حاکم بر این بازار است. در پیشنهاد کنونی قیمت بازار که هنگام خرید بنزین در جایگاه‌های سوخت‌گیری و هنگام فروش سهمیه در تمامی سامانه‌های فروش مشاهده می‌شود، یکسان بوده و افراد با مشاهده آن اقدام به فروش می‌کنند.

در واقع قیمت در هر نقطه و در تمام سامانه‌های خرید و فروش در سراسر کشور یکسان است و در زمان به‌روزرسانی قیمت نیز در تمام آنها به صورت همزمان تغییر می‌کند. لازم به توجه است که عموما در بازارهای مشابه که در آنها قیمت بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود، روال این است که هر فرد هنگام ثبت سفارش خود قیمت مورد نظر را نیز ثبت نماید تا در نهایت قیمتی تعیین شود که بر اساس آن عرضه و تقاضا با هم برابر شده و تسویه بر اساس آن قیمت صورت پذیرد (همانند فرایند موجود در بازار بورس). 

این فرایند در بازار خرید و فروش سهمیه‌های بنزین ممکن است موجب پیچیدگی و سردرگمی مردم شود؛ از این رو در بازار پیشنهادی برای سهولت بیشتر طراحی به گونه‌ای انجام شده است که هنگام خرید و فروش، قیمت بازار از پیش مشخص شده است. در این مدل از آنجایی که ممکن است عرضه و تقاضا در این قیمت لزوما برابر نبوده و بازار تسویه نشود، یک سامانه مرکزی متصل به یک حساب بانکی بسته وظیفه تسویه بازار را برعهده خواهد داشت که در ادامه سازوکار آن مورد بررسی قرار می‌گیرد.

در فرایند تسویه و به‌روزرسانی، قیمت اعلام شده به فروشندگان سهمیه در سامانه‌های فروش و قیمت خرید بنزین در جایگاه سوخت برای متقاضیان بنزین آزاد به صورت همزمان به‌روز می‌شود. ضمن آنکه هر زمان که عرضه یا تقاضایی وجود داشته باشد به صورت برخط از طریق سامانه‌ تسویه و حساب بانکی متصل به آن تسویه می‌شود. از این‌رو حتی اگر مجموع عرضه‌ سهمیه و تقاضای بنزین آزاد در بازار در قیمت‌های موجود برابر نباشد، اما همواره به دلیل وجود این سامانه، مازاد عرضه یا تقاضای تسویه‌نشده‌ای وجود نخواهد داشت. 

هر بار پس از به‌روزرسانی و برقراری قیمت جدید، در طول زمان عرضه و تقاضا در بازار از زمان آخرین به‌روزرسانی از هم فاصله می‌گیرد. هر زمان که شکاف بین مجموع عرضه و تقاضا به عدد ۱۰۰میلیون لیتر رسید، قیمت بازار به میزان ۱۰۰تومان اصلاح شده و محاسبه شکاف بین عرضه و تقاضا مجددا از صفر آغاز می‌شود. به بیان دقیق‌تر اگر در این شکاف، عرضه به میزان ۱۰۰میلیون لیتر بیش از تقاضا باشد، قیمت ۱۰۰تومان کاهش و اگر تقاضا بیشتر باشد قیمت ۱۰۰تومان افزایش می‌یابد.

در واقع قیمت با یک فاصله زمانی و پس از تحقق شکاف بین عرضه و تقاضا و در جهت معکوس شکاف اصلاح می‌شود. بازه زمانی به‌روزرسانی قیمت نیز بسته به زمان لازم برای رسیدن به شکاف ۱۰۰میلیون لیتری متغیر بوده و انتظار می‌رود در ایامی مانند نوروز با تواتر بیشتری رخ دهد.

لازم به ذکر است کماکان دولت قیمت ثابت سهمیه‌ای را برای واگذاری سهمیه بنزین به افراد در نظر می‌گیرد. برای کسانی که می‌خواهند از سهمیه خود برای سوخت‌گیری استفاده نمایند، این مبلغ هنگام استفاده از بنزین سهمیه‌ای در جایگاه سوخت پرداخت خواهد شد. برای افرادی که علاقمند به فروش سهیمه خود هستند، هر زمان که این سهمیه فروخته شود از قیمت فروش به میزان قیمت سهمیه‌ای به حساب دولت و الباقی به حساب صاحب سهمیه واریز خواهد شد. در صورت صلاح‌دید سیاست‌گذار، سهم دولت به جای عدد ثابت به صورت درصدی از قیمت بازار قابل تعیین خواهد بود که ممکن است در طول زمان افزایش یافته و در میان‌مدت بستر آزادسازی قیمت‌ها را به صورت تدریجی فراهم سازد. در این شکل فرآیند تسویه بر مبنای عرضه و تقاضا ارائه شده است:

به منظور رفع هر گونه دغدغه در مورد افزایش بیش از اندازه قیمت بازار، دولت می‌تواند یک سقف قیمتی (درصدی از قیمت فوب) برای عرضه بنزین در نظر بگیرد و در آن قیمت به میزان نامحدود بنزین عرضه نماید تا قیمت بازار از این سقف قیمتی تجاوز ننماید. همچنین به منظور کنترل نوسانات سریع قیمتی و به تبع نوسانات هزینه‌ای و درآمدی برای مشارکت‌کنندگان در این بازار، ابزارهای متفاوت نوسان‌گیری وجود دارد.

در انتها می‌توان نتیجه گرفت اهم ویژگی‌های اصلی و متمایزکننده این بازار پیشنهادی شامل مواردی مانند مردمی شدن سازوکار تعیین قیمت و خروج دولت از قیمتگذاری و به تبع آن حذف هزینه‌های اجتماعی تغییرات قیمت بنزین، حفظ قدرت خرید مردم با تعدیل درون‌زای قیمت بنزین بر اساس تورم، یک‌پارچگی بازار، عدم امکان احتکار و سفته‌بازی، کاربری ساده برای آحاد جامعه، حل چالش تفاوت قیمت با قیمت‌های بین‌المللی و معضل قاچاق، جمع‌آوری داده، قابلیت یکپارچه کردن نظام رفاهی و مدیریت بلندمدت حوزه انرژی است.

لینک کوتاه لینک کپی شد ۰ این مطلب برایتان مفید است؟ ارسال نظر سهمیه بنزین اخبار اقتصاد کلان اخبار مرتبط مردم باید با مالیاتی که می‌دهند، افزایش رفاه حس کنند ۱۴۰۱/۵/۱۹ قانون کاهش تورم، به تشدید تورم منجر می شود! ۱۴۰۱/۵/۱۹ اعداد رسمی حکایت از این دارند که مسیر‌های بلند مدت اقتصاد تحت کنترل است ۱۴۰۱/۵/۱۹ افزایش حقوق بازنشستگان چه شد؟ ۱۴۰۱/۵/۱۹ کاهش اشتغال؛ گمشده پازل رکود تورمی اقتصاد آمریکا ۱۴۰۱/۵/۱۹ دلار همچنان صعودی است ۱۴۰۱/۵/۱۹ آخرین ویدیو ها قیمت حامل های انرژی امسال افزایش نمی‌یابد ۱۴۰۱/۰۵/۱۹ ۱۶:۴۶ صنعت؛ بازنده کمبود برق در ایران ۱۴۰۱/۰۵/۱۹ ۱۵:۳۶ مراسم نذری نیوشا ضیغمی در عاشورا + فیلم ۱۴۰۱/۰۵/۱۹ ۱۴:۵۲ ویدیویی که همایون شجریان برای درگذشت هوشنگ ابتهاج منتشر کرد ۱۴۰۱/۰۵/۱۹ ۱۴:۳۸ اعتراض عضو شورای شهر تهران به زاکانی + فیلم ۱۴۰۱/۰۵/۱۹ ۱۴:۳۷ بازارچه آنلاین گوشی موبایل گوشی سامسونگ گوشی اپل، آیفون گوشی شیائومی ارسال نظر

خرید نرم افزار هلو صرافی ارز دیجیتال خرید ارز دیجیتال خرید تتر خرید بیت کوین نقشه مترو تهران تقویم ۱۴۰۱ قیمت مسکن آخرین خبر ها ۱۷:۵۰ انقلاب بنیادی در حوزه بنزین؛ سهمیه سوخت به افراد به جای خودرو ۱۷:۴۰ پاسخ دیجی‌کالا به چالش‌های فروش آنلاین کتاب ۱۷:۳۳ رگ های بیرون زده چه هشداری می دهند؟ ۱۷:۳۱ ایرباس به ایران برمی‌گردد؟ ۱۷:۱۵ اعمال ویژه شهادت امام سجاد (ع) ۱۷:۰۹ برای بالا رفتن عمر کابینت، چکار کنیم؟ ۱۷:۰۳ قیمت عجیب برای بلیت افتتاحیه لیگ برتر + عکس ۱۶:۵۷ چند نفر وام فرزندآوری گرفتند؟ ۱۶:۵۲ کاخ سفید: بایدن از بازرسی اقامتگاه ترامپ از قبل اطلاع نداشت ۱۶:۵۰ ست میز مدیریت و کنفرانس ۱۶:۴۶ قیمت حامل های انرژی امسال افزایش نمی‌یابد ۱۶:۴۳ چرا می گن گیلاس را باید شب ها بخورید؟ ۱۶:۴۱ چرا بعد از خرید پیشمون میشم؟ + توصیه هایی برای درست خرید کردن ۱۶:۳۷ دوره آموزشی سربازی چند روزه شد؟ ۱۶:۳۳ مراحل دریافت گواهینامه ایزو معتبر ۱۶:۲۹ کدام شهر ایران بیشترین حجم زباله را تولید می کند؟ ۱۶:۲۹ بازار خودرو در وین متوقف شد! / فقط قیمت ساینا کاهشی بود+جدول قیمت ۱۶:۱۱ در این ساعات غذا بخورید تا لاغر شوید ۱۶:۱۰ آصفری: ایران پشت در مذاکرات معطل نمی ماند ۱۶:۰۳ خواص ضد سرطان گلپر ۱۶:۰۱ قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و ارز نوزدهم مرداد ماه / نیم سکه ارزان شد ۱۶:۰۰ نگرانیم با وجود محدودیت ها هم قاچاق سوخت کنترل نشود ۱۵:۵۴ مردم باید با مالیاتی که می‌دهند، افزایش رفاه حس کنند ۱۵:۵۰ محصولات استاندارد ذوب آهن اصفهان، ثمره عشق و اخلاص تلاشگران شرکت است ۱۵:۴۸ اتریوم سودده تر از بیت کوین؟! ۱۵:۴۲ تاریخ جام جهانی قطر تغییر کرد؟ ۱۵:۳۶ ارتش چین: ماموریت ها در تنگه تایوان کامل شده است ۱۵:۳۶ صنعت؛ بازنده کمبود برق در ایران ۱۵:۳۰ حمایت بانک رفاه کارگران از تولید و اشتغال در کشور ۱۵:۲۰ آخرین آمار کرونا در ایران /۹۰ نفر فوت شدند ۱۵:۱۲ قانون کاهش تورم، به تشدید تورم منجر می شود! ۱۵:۱۲ مهلت دولت برای جاماندگان سهام عدالت ۱۵:۱۰ بررسی محورهای همکاری بانک توسعه تعاون و معاونت رفاه اجتماعی وزارت تعاون ۱۵:۱۰ افزایش ٣٦ درصدی تولید شاهین نسبت به سال گذشته/ تداوم افزایش تولید شاهین تا پایان سال ١٤٠١ ۱۵:۰۴ حمید یادروج مدیرکل روابط عمومی بانک ملت شد ۱۴:۵۶ گوشت گیاهی چیست؟ فواید و مضرات آن را بشناسید ۱۴:۵۳ نقوی حسینی: یا همه تحریم ها رفع شود یا توافق بی توافق! ۱۴:۵۱ نماینده مجلس: هنوز پیش نویسی از مذاکرات به مجلس نرسیده است ۱۴:۳۷ اعداد رسمی حکایت از این دارند که مسیر‌های بلند مدت اقتصاد تحت کنترل است ۱۴:۳۷ اعتراض عضو شورای شهر تهران به زاکانی + فیلم ۱۴:۲۶ آغاز پروژه بزرگ بهینه‌سازی خط گالوانیزه شرکت فولاد مبارکه ۱۴:۲۳ پربازدیدترین سایت ها در ۲۵ سال گذشته ۱۴:۲۱ قیمت سکه امروز نوزدهم مرداد ۱۴۰۱ ۱۴:۱۲ رکورد تاریخی تولید زیتون در کشور/ امسال با ۱۰ هزار تن مازاد روغن زیتون مواجه هستیم ۱۴:۰۵ راه اندازی خط تولید مشترک ماهواره در کشور ۱۴:۰۵ رونمایی نخست وزیر ژاپن از کابینه جدیدش ۱۴:۰۲ معاون استاندار خراسان رضوی: هیچ گونه درگیری مرزی با طالبان در مرز تایباد رخ نداده است ۱۳:۵۹ بزرگترین فروش ایلان ماسک در تاریخ! ۱۳:۵۸ هفته‌ آینده انتخابات هیات رییسه شورای شهر تهران برگزار می شود ۱۳:۵۶ باتری یکبار مصرفی که با آب فعال می شود! اقتصادآنلاین حوزه های پوشش خبری صفحه نخست  اقتصاد کلان  مسکن  طلا و ارز  خودرو  بورس  بیمه  بازرگانی  انرژی  صنعت  شهر  فناوری شبکه های اجتماعی  درباره ما  تماس با ما آرشیو  تبلیغات اخبار بیمه تبلیغات ارز دیجیتال

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به

پایگاه خبری اقتصادآنلاین

میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری آسام

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: سهمیه بنزین سهمیه سوخت عرضه و تقاضا سهمیه بنزین قیمت بازار قیمت بنزین خرید بنزین فروش سهمیه ۱۴۰۱ ۰۵ ۱۹ سهمیه خود سامانه ها سوخت گیری ۱۴۰۱ ۵ ۱۹ سهمیه ای بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۱۶۰۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهمیه سوخت خودر‌وهای بدون بیمه قطع می شود(+ عکس نامه)

به گزارش صدای ایران از تسنیم، بر اساس ماده ۴۸ قانون بیمه شخص ثالث، صدور کارت و سهمیه سوخت وسایل نقلیه بدون بیمه‌نامه شخص ثالث، ممنوع است. برهمین اساس نیز تا کنون مقدمات حذف کارت سوخت تاکسی‌ها و خودرو‌های گازسوز انجام شده است.

طبق اظهارات جدید رئیس کل بیمه مرکزی، ۲۳ هزار کارت سوخت تاکسی ماه گذشته در تهران به دلیل نداشتن بیمه شخص ثالث باطل شده است؛ او تأکید دارد که طبق قانون بناست خودرو‌های فاقد بیمه شخص ثالث کارت سوختشان متوقف شود.

در تازه‌ترین اقدام، وزارت اقتصاد و بیمه مرکزی نسبت به حذف سهمیه سوخت خودرو‌ها و موتورسیکلت‌های فاقد بیمه شخص ثالث گام برداشته اند؛ برهمین اساس نیز وزیر اقتصاد در نامه‌ای به وزیر راه و شهرسازی خواستار عدم‌تخصیص سهمیه سوخت به خودرو‌های بنزینی و موتورسیکلت‌های فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث با جدیت و قوت بیشتر شده است.

خاندوزی در نامه به بذرپاش نوشته است:

ضمن تشکر و قدردانی از تلاش مستمر همکاران آن وزارتخانه شاغل در ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت در اجرایی نمودن مفاد ماده ۴۸ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه و غیرفعال نمودن کارت سوخت خودرو‌های گازسوز فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث در فاز اول اجرای ماده قانونی یادشده، با توجه به نتایج مثبت حاصله از اجرای این ماده قانونی که منجر به افزایش پوشش بیمه‌ای وسایل نقلیه و همچنین صرفه‌جویی در مصرف روزانه میلیون‌ها لیتر نفت و گاز شده است خواهشمند است دستور فرمایید در گام بعدی اجرای طرح عدم‌تخصیص سهمیه سوخت به خودرو‌های بنزینی و موتورسیکلت‌های فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث با جدیت و قوت بیشتری در دستور کار قرار گیرد تا در آینده شاهد تداوم اثرات مثبت اجرای این ماده قانونی باشیم.

در پایان خاطرنشان می‌سازد همکاران این وزارت در بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران آماده هرگونه همکاری و مساعدت می‌باشند تا این مرحله از اجرای قانون نیز با شایستگی عملیاتی گردد.

دیگر خبرها

  • سهمیه سوخت خودر‌وهای بدون بیمه قطع می شود(+ عکس نامه)
  • سهمیه سوخت این خودرو‌ها قطع می شود
  • قیمت خودرو امروز ۱۰ اردیبهشت + جدول
  • پای ربات‌ها به پمپ بنزین رسید
  • کارت سوخت در بازار سیاه
  • فروش اقساطی خودرو کارکرده؛ رونمایی از تب جدید معاملات خودرویی
  • کار از جاره کارت سوخت خودرو گذشت / فروش با قیمت ۳۰ میلیون تومان!
  • قیمت عجیب حواله‌های خودرو جانبازی؛ 12 میلیارد ناقابل!
  • مورد عجیب فروش کارت سوخت با ۳۰ میلیون تومان
  • حواله خودروی جانبازان هم‌قیمت خانه در نیاوران