Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: در دوران «جنگ سرد» یکی از ادبیات و گفتمان‌های امنیتی غالب در سراسر جهان پرداختن به موضوع «جنگ هسته‌ای» بوده است. بسیاری از اساتید روابط بین‌الملل و استراتژیست‌های بزرگ حوزه امنیت معتقدند بودند که «توان هسته‌ای» می‌تواند ضمن تضمین «اصل بقا»، میزان بازدارندگی کشورها در برابر دشمنان خارجی را افزایش دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال نوع رقابت هسته‌ای میان مسکو و واشنگتن این ایده را در میان تحلیلگران تقویت کرد که دو کشور به دنبال دستیابی به توان «نابودی در ضربه اول» و شکست کامل رقیب به قیمت از بین رفتن تمام زیرساخت‌ها و نشانه‌های حیات در آن منطقه جغرافیایی هستند. با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پیروزی نظام لیبرال دموکراسی ثابت شد که «بقاء» کشورها لزوماً وابسته به توان هسته‌ای نیست. حال پس از گذشت سه دهه از فروپاشی «دیوار برلین»، آمریکا به دنبال احیاء «بحران هسته‌ای» نه در برابر «تزارها»، بلکه در برابر رقیب جدید خود در منطقه جنوب شرق آسیا است. اکثر پیش‌بنی‌های مربوط به مراکز معتبر اقتصادی چین به عنوان دومین اقتصادی برتر و صاحب ۱۷ درصد تولید ناخالص داخلی جهان را قدرت آینده جهان معرفی می‌کنند. این مسئله سبب شد است تا واشنگتن برای مهار چین به سراغ سیاست‌های کلاسیکی همچون «مهار»، «فعال کردن نقاط تنش»، «بحران هسته‌ای» حرکت کند. در ادامه این یادداشت سعی خواهیم کرد به این سوال پاسخ دهیم که آیا آمریکا به دنبال «هسته‌ای» کردن رقابت با چین است یا خیر؟

پیمان آکوس

۱۵ سپتامبر ۲۰۲۱ رهبران سه کشور ایالات‌متحده آمریکا، انگلیس و استرالیا از پیمان نظامی «آکوس» رونمایی کردند. براساس این پیمان قرار است تا آمریکا (به جای فرانسه) زیردریایی‌های هسته‌ای در اختیار کانبرا قرار دهد. به عقیده بسیاری از تحلیلگران حوزه امنیت هدف این پیمان «مهار چین» و ایجاد توازن در برابر این کشور در حوزه اقیانوس هند-آرام است. به نظر می‌رسد کاخ سفید با این اقدام قصد دارد تا سیگنال قوی به پکن در خصوص برتری نظامی بلوک غرب ارسال کند. همچنین نتیجه وضعی این اقدام آمریکا در منطقه جنوب شرق آسیا موجب تشدید رقابت تسلیحاتی میان سایر رقبای پکن همچون هند، کره جنوبی، ژاپن و تایوان خواهد شد. در مقابل جمهوری خلق چین برای مقابله با نظم نظامی-امنیتی جدید در این منطقه مجبور است تا در دکترین دفاعی خود تجدیدنظر کرده و احتمالاً خط مشی «تهاجمی» برای توسعه تسلیحات هسته‌ای خود، بویژه زیردریایی‌های اتمی اتخاذ کند. لحظه به لحظه با تشدید رقابت میان چین و آمریکا دو کشور را به سمت ایجاد ائتلاف‌های جدید و تغییر آرایش ژئوپلیتیکی در منطقه «ایندو-پاسفیک» ترغیب کرده است. در این میان متحدان سنتی آمریکا و رقبا طبیعی چین می‌توانند تبدیل به خط مقدم «مهار چین» و جلوگیری از پیش‌روی اژدها زرد به سمت غرب شوند.

بحران تایوان

در حال حاضر ارتش تایوان فاقد تسلیحات هسته‎ای است و در صورت وقوع هرگونه درگیری نظامی با ارتش آزادی بخش چین مجبور است تا از راهبرد «جنگ نامتقارن» بهره ببرد. این کشور در سال ۲۰۱۷ از استراتژی «دفاعی» خود رونمایی کرد که متناسب با جنگ نامتقارن و اصلاحات در ساختار نظامی این کشور تنظیم شده بود. با این حال واشنگتن از تحویل سامانه‌های پیشرفته خود مانند موشک‌های استینگر یا هلی‌کوپترهای ضد زیردریایی به این کشور خودداری کرده است. البته «بد عهدی» و «خیانت» امریکایی‌های پیش از این نیز سابقه داشته است. در سال ۱۹۷۹ آمریکا پس از توافق با پکن، نیروهای خود را از تایوان خارج و چین را به رسمیت شناخت.

با این حال تایوان و آمریکا درک مشترک نسبت به قدرت چین دارند و برهمین اساس سعی می‌کنند تا ضمن حفظ روابط راهبردی با یکدیگر، بر روی استراتژی‌های متنوع جهت مقابله با پکن تمرکز کنند. گام اول در این مسیر ترسیم سناریوهای حزب کمونیست چین برای بازگشت تایوان به خاک این کشور است. «فشار» و «تهاجم نظامی» دو راهبرد محتمل چین در خصوص پرونده تایوان است. در سناریو نخست چین از طریق تحریم اقتصادی، حملات سایبری، کارزارهای اطلاعاتی، جنگ تبلیغاتی و … سعی می‌کند تا دولتمردان تایوانی را به سمت نقطه «تسلیم» هدایت کند. در سناریو دوم چین با تکیه به ارتش بزرگ خود از راه آسمان و دریا به این جزیره حمله کرده و کنترل آن را به دست می‌گیرد. در سناریو دوم، «نابودی هسته‎ای» می‌تواند رادیکال‌ترین و در عین ضعیف ترین احتمال برای تسلیم این منطقه باشد؛ با این حال این سناریوی ضعیف می‌تواند تایوان را متقاعد کند که با پذیرش ریسک تقابل اتمی با پکن، به سمت خرید ادوات اتمی از واشنگتن حرکت کند. با این حال تاکنون سیاست واشنگتن، دفاع اتمی از متحدان در برابر دشمنان در دستور کار نبوده و باید دید که در آینده پنتاگون این راهبرد خود را تغییر خواهد داد یا خیر!

کد خبر 5560651

منبع: مهر

کلیدواژه: چین ایالات متحده امریکا رژیم صهیونیستی روسیه فلسطین ایالات متحده امریکا اوکراین عراق تایوان جنگ اوکراین برجام جنبش جهاد اسلامی ترکیه مقاومت فلسطین کرانه باختری هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۲۵۷۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتاق‌های بازرگانی برای شبکه‌سازی به دنبال گسترش ارتباطات باشند

به گزارش خبرنگار مهر، حمید محمد بن سالم روز دوشنبه در آیین افتتاحیه اجلاس اتاق‌های بازرگانی عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا، اظهار داشت: از رئیس اتاق بازرگانی اصفهان و اعضای این مجموعه بابت میزبانی بسیار خوب تشکر می‌کنیم، باعث افتخار است که امروز در این مجمع حضور داریم، ما برای اولین‌بار است که به اصفهان می‌آییم و روز گذشته با یک اصفهان‌گردی در سطح شهر متوجه شدیم، اصفهان یکی از شهرهای زیبا برای گردشگری است.

وی گفت: در سال‌های گذشته مجمع جهانی اتاق‌های بازرگانی در دبی برگزار شد و آنجا موضوع تغییر سرویس‌های اتاق‌های بازرگانی مطرح شد، براین‌اساس ما می‌خواهیم تغییرات جدیدی به وجود بیاوریم. سرویس‌های جدید باید ایجاد شوند و سپس ارتقا یابند، ما نیاز داریم از هوش مصنوعی استفاده کنیم و به‌عنوان اتاق‌های بازرگانی باید اطمینان داشته باشیم که فعالیت‌ها نرم و روان انجام می‌شوند.

دبیرکل اتاق بازرگانی و صنایع امارات با تاکید بر اینکه در این مجمع باید توانایی کشورها را در نظر بگیریم، تصریح کرد: ما در امارات متحده عربی و در اتاق بازرگانی آمادگی کامل داریم تا تجارب دیگران را یاد بگیریم و تجارب خود را به اشتراک بگذاریم، خوشبختانه تاکنون روابط خوبی با اتاق بازرگانی ایران داشته‌ایم، اما اکنون نیازمندیم بدانیم چه قدم‌هایی باید برداشته شود تا بتوانیم مسیر را برای بخش‌های خصوصی هموار کنیم.

به گزارش خبرنگار مهر، مجمع گفتگوی همکاری آسیاAsia Cooperation Dialogueبا هدف ارتقای همکاری و همگرایی منطقه‌ای بین دولت‌ها و سازمان‌های منطقه‌ای آسیا در ژوئن ۲۰۰۲ در چاآم تایلند تأسیس شد و اکنون ۳۵ کشور در آن عضویت دارند. ایران در ژوئن ۲۰۰۴ به این مجمع پیوست و در سال ۲۰۰۹ به‌عنوان کشور پیشگام همکاری فرهنگی انتخاب شد. در حال حاضر ریاست این مجمع بر عهده ایران است.

کشورهای بحرین، بنگلادش، برونئی دارالسلام، کامبوج، چین، هند، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، لائوس، مالزی، میانمار، پاکستان، فیلیپین، قطر، سنگاپور، تایلند، ویتنام، قزاقستان، کویت، عمان، سریلانکا، بوتان، مغولستان، امارات، روسیه، عربستان، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، افغانستان، ترکیه، نپال و فلسطین عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا ACD هستند.

کد خبر 6092332

دیگر خبرها

  • تشدید مناقشات بین ایرلند و انگلیس بر سر مسئله مهاجران
  • ۹ کشور هسته‌ای جهان چند کلاهک دارند؟
  • تصویب لایحه جنجالی در سنای آمریکا؛ واردات اورانیوم از روسیه ممنوع شد
  • سنای آمریکا واردات اورانیوم از روسیه را ممنوع کرد
  • موبایل پرچمدار هواوی تحریم‌های تراشه آمریکا را دور زد
  • آمریکا با هواپیمای آخرالزمانی آماده جنگ احتمالی هسته‌ای می‌شود
  • اتاق‌های بازرگانی برای شبکه‌سازی به دنبال گسترش ارتباطات باشند
  • علیرضا عسگری؛ سوژه‌ای سوخته برای فرار از شکست
  • چین، آمریکا را تهدید به اقدام تلافی جویانه کرد
  • چین خطاب به آمریکا: تلافی می‌کنیم