Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-01@09:16:41 GMT

گل محلات محروم از دروازه‌های قطر

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۳۵۴۵۰

گل محلات محروم از دروازه‌های قطر

سابقه گلکاری و کشت و تولید گل و گیاه در شهرستان محلات در استان مرکزی حدود یک قرن است.

روزنامه ایران: این شهر با تولید ۳۵۰ گونه مختلف گیاهان آپارتمانی و گل و گیاه زینتی و همچنین بواسطه استقرار پژوهشکده ملی گل و گیاه، به‌عنوان قطب گل و گیاه کشور شهره است. ۳۰ درصد از اهالی این شهرستان در این صنعت فعالیت دارند و بالغ بر900 هکتار اراضی زیرکشت گل و گیاه زینتی، ۹۰ درصد آن در اختیار محلاتی‌ها است و مسلماً فعالیت جدی پایانه صادراتی گل و گیاه در محلات می‌تواند این صنعت را رونق بیشتری ببخشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محلات که با نام «پایتخت گل ایران» شهرت یافته و جایگاه خاصی در زمینه تولید گل و گیاه زینتی دارد؛ بزرگ‌ترین منطقه زیر کشت و تولید گل و گیاه زینتی را در کشور دارا است. 18درصد از اراضی زیر کشت گل کل کشور در این شهرستان قرار دارد. همچنین سالانه ۸۰درصد تولید گل‌های فصلی و نشایی، ۲۱ درصد تولید درخت و درختچه‌های زینتی، ۱۴درصد تولید گیاهان آپارتمانی و ۱۲درصد تولید گل شاخه بریده کشور در محلات انجام می‌شود؛ اما در این شهرستان که برخی از آن به‌عنوان (بام گل ایران) یاد می‌کنند آنگونه که باید سهم خود را در حوزه اقتصاد کشور پیدا نکرده است. این در حالی است که به گفته رئیس صنعت، معدن و تجارت شهرستان محلات از حدود ۶ میلیون دلار کالای غیرنفتی که در سال 1400 از محلات به خارج از کشور صادر شد، 4میلیون و ۷۰۰ هزاردلار آن مربوط به گل‌های شاخه‌ای و گلدانی است؛ موضوعی که به گفته کارشناسان با توجه خاص می‌توان جای پای محکم‌تری را در بازار جهانی به خود اختصاص داده و رتبه 117 صادرات این صنعت در کشور را تقلیل داد.


جای خالی گل در سبد مصرف خانوار
مدیرعامل اتحادیه گل و گیاه محلات با انتقاد از عدم فرهنگسازی مصرف گل در جامعه در گفت‌و‌گو با «ایران» گفت: مهم‌ترین اقدامی که می‌توان برای صنعت گل و گیاه کرد این است که فرهنگ مصرف را در بین مردم اشاعه داد. متأسفانه آن‌طور که باید فرهنگ مصرف گل و گیاه که خود عاملی برای روحیه بخشیدن به شهروندان در روزهای سخت کرونایی‌ است، نهادینه نشده است. این در حالی است که در کشورهای اروپایی گل جزو سبد مصرفی افراد در ماه محسوب می‌شود.


ابراهیم علیپوربا بیان اینکه در ایران خرید گل با توجه به ماه‌ها و بازه‌های زمانی خاص افزایش یا کاهش داشته و متناوب نیست، افزود: در ایران بنا به ماه‌های سال همچون ماه مبارک رمضان یا محرم میزان فروش کم یا قطع شده و در روزهای مناسبتی همچون ایام ولادت حضرت فاطمه(س) و مناسبت هایی از این دست، تقاضای گل افزایش پیدا کرده و در روزهای پس از آن کاهش پیدا می‌کند.
وی با اشاره به اینکه یک‌هزار نفر در صنعت گل و گیاهان زینتی در سطح کشور فعالند و سالانه حدود ۴۰ میلیون دلار صادرات گل و گیاه از کشور انجام می‌شود، اظهار داشت: این میزان صادرات در سال‌جاری نسبت به دو سال گذشته که شیوع بیماری کرونا در کشور را شاهد بودیم چندان تغییری نداشته است.


این کارشناس گل و گیاه به بازی‌های جام‌جهانی پیش رو در قطر اشاره کرد و گفت: در حالی قطر به میزبانی بازی‌های جام‌جهانی می‌رود که برای تزئین و گل‌آرایی این بازی‌ها تمام سفارش گل‌ها از اروپا انجام می‌شود در حالی که ایران در همسایگی این کشور است و می‌تواند بازار گل این بازی‌ها را تأمین کند و از بعد مسافتی نزدیک‌تر است اما از این فرصت ارز‌آوری محروم است. در حال حاضرمیزان گردش مالی صنعت ارزآور گل و گیاه در جهان به ۲۰ میلیارد دلار می‌رسد و حتی برخی اقتصاددانان ۱۰۰ شاخه گل رز را با یک بشکه نفت به لحاظ اقتصادی برابر می‌دانند و این در حالی است که برای صنعت نفت باید هزینه‌های زیادی را صرف کرد تا یک بشکه نفت حاصل شود اما برای پرورش گل چنین هزینه‌های زیرساختی لازم نیست.


ابراهیم علیپور با اشاره به اینکه پایانه صادراتی گل و گیاه محلات به‌عنوان تنها پایانه فعال این حوزه در کشور است، گفت: دیگر پایانه‌های مشابه با وجود دریافت منابع مالی، هنوز فعال نشده‌اند، ولی پایانه محلات با وجود همه کم و کاستی‌ها فعال است و عملیات بسته‌بندی گل و گیاه، صادرات و... در آن انجام می‌گیرد. حتی سردخانه آن نیز در حال استفاده است، به طوری که پیاز گل وارداتی در این سردخانه نگهداری می‌شود تا در زمان مناسب مورد استفاده قرار گیرد، در واقع این پایانه در حال حاضر مزیت‌های بسیاری برای صنعت گل و گیاه و شهرستان محلات دارد. صفر تا صد عملیات آماده‌سازی تا صادرات بید قرمز در پایانه انجام می‌گیرد و در واقع این زیرساخت برای صادرات بید قرمز بسیار اثربخش بوده است. در این میان تنها چیزی که مورد اعتراض گلکاران است، مدت پروانه پایانه است که باید دائمی باشد.


فعالیت 700 واحد تولید و پرورش گل و امید به توسعه
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محلات نیز با بیان اینکه60 میلیون گل‌ شاخه بریده از گونه‌های گلایل، میخک، داوودی، لیسیانتوس، آنتوریوم و لیلیوم بخشی از تولیدات گل در شهرستان محلات را شامل می‌شود، بیان کرد: سال گذشته (1400) 18 میلیون اصله درختچه‌های زینتی در گلخانه‌های فضای باز شهرستان محلات تولید و عرضه شده است. همچنین 6 میلیون گلدان انواع گل‌های آپارتمانی گلدار شامل حسن‌یوسف، گل‌سنگ، کاکتوس، دیفن باخیا، پتوس و فیکوس نیز در گلخانه‌های تونلی محلات طی سال قبل، تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی شد.
احمدرضا جعفری با اشاره به اینکه 30 درصد از مردم محلات در صنعت گل اشتغال دارند، افزود: 700 واحد تولید و پرورش گل و گیاهان زینتی در این شهرستان فعالیت دارند. محلات بیشترین سطح زیر کشت و پرورش انواع گل و گیاه زینتی را در کشور دارد و تولید 350 گونه مختلف گیاهان زینتی، آپارتمانی و فضای سبز، این شهرستان را به یکی از قطب‌های پرورش و تجارت گل و گیاه ایران تبدیل کرده است.


وی اضافه کرد: وجود پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی در محلات، تولید و تکثیر انواع گونه‌های گل‌های شاخه بریده، درختچه و گیاهان آپارتمانی و نیز تولید و صدور انحصاری بید قرمز از این شهرستان از ظرفیت‌های منطقه در زمینه گل و گیاه است. هر متر مربع افزایش سطح گلخانه‌ای به 5میلیون ریال سرمایه‌گذاری نیاز دارد. تاکنون راه‌اندازی این واحدهای گلخانه‌ای ۷۶ فرصت اشتغالزایی در محلات ایجاد کرده است. در حال حاضر ۴۱۰ هکتار فضای گلخانه‌ای و ۳۰۰ هکتار سطح زیرکشت فضای باز است.
 

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: گل و گیاه زینتی شهرستان محلات گیاهان زینتی درصد تولید تولید گل بازی ها صنعت گل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۳۵۴۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خودکفایی، اشتغال و معیشت با استفاده از پساب‌های کشاورزی

ایسنا/آذربایجان غربی صنعت آبزی پروری، سریع الرشدترین صنعت تولید خوراک مغذی برای انسان است و سالانه بیش از ۱۱۰ میلیون تن انواع آبزیان پرورشی به ارزش بیش از ۲۷۰ میلیارد دلار در دنیا تولید می شود.

کشورهای چین، اندونزی، هندوستان، بنگلادش، ویتنام و تایلند، با بالاترین تولید، جزو کشورهای توسعه یافته در این صنعت بشمار می روند. کشور ما علیرغم پتانسیل های کم نظیری که دارد فقط حدود ۵۰۰ هزار تن آبزی پرورشی تولید می کند؛توسعه صنعت میگو، ماهیان دریایی، ماهیان خاویاری و ماهیان زینتی نه تنها به تکنیکهای نوین نیازمند است بلکه این صنعت بطور ۱۰۰ درصد به آرتمیا وابسته است.

بنیانگذار پژوهشکده آرتمیا و آبزی پروری در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه متاسفانه دریاچه ارومیه که زمانی بزرگترین منبع تولید آرتمیا در دنیا بود طی ۲۵ سال گذشته با بحران بی‌سابقه ای مواجه بوده و تولید آرتمیا در آن متوقف شده است، لذا این صنعت ارزآور و اشتغالزا برای تامین آرتمیای مورد نیاز خود به خارج از کشور وابسته است و ادامه این وابستگی می تواندعواقبی برای این صنعت ببار آورد، افزود: رشد سریع صنعت آبزی پروری در بسیاری از کشورهای دنیا از یک طرف و خشک شدن تعدادی از زیستگاه‌های طبیعی آرتمیا نظیر دریاچه ارومیه از طرف دیگر، باعث شده سازمان خوارو بار ملل متحد برای تامین نیاز آرتمیا مورد نیاز صنعت‌ آبزی‌پروری ابراز نگرانی کرده و در این راستا طی جلسات متعدد به دنبال آلترناتیوهای قابل دسترس باشد.

برای این منظور با حمایت و مشارکت متخصصین برجسته آرتمیا، کنسرسیوم بین‌المللی پرورش آرتمیا را ایجاد کرد و برای جبران کاهش تولید آرتمیا از دریاچه‌های شور طبیعی، پرورش آرتمیا در استخرهای خاکی را در برنامه‌های خود قرار داده است.

ناصر آق ادامه داد: در حال حاضر ۴۶ کشور دنیا از جمله ایران جزو این کنسرسیوم هستند و متخصصین و محققین آرتمیا از ۹ کشور دنیا اعضای هیات امنای آنرا تشکیل می دهند. کنسرسیوم بین المللی پرورش آرتمیا، ضمن تشویق کشورهای دارای منابع آب شور برای پرورش آرتمیا، از پروژه های تولید آرتمیا حمایت های علمی و فنی می کند.

وی با اشاره به تلاش ۲۰ سال گذشته در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی، برای اجرای پروژه پرورش آرتمیا با استفاده از آبهای شور دریا و یا آبهای شور نامتعارف نظیر پساب آب شیرین کن ها، آبهای شور زیرزمینی، پساب تصفیه خانه های شهری و زه کش های کشاورزی و عدم حمایت مسئولین در این راستا، افزود: متاسفانه این عدم حمایت می تواند صنعت آبزی‌پروری کشور را برای همیشه به خارج وابسته کند ولی این وابستگی می‌تواند بسیار خطرناک باشد. چون در آینده نزدیک مصرف جهانی آرتمیا از تولید آن فراتر خواهد رفت و قیمت سیست آرتمیا افزایش چشمگیری خواهد یافت و صنعت آبزی پروری کشور با بحران بزرگی مواجه خواهد شد.

این استاد دانشگاه ارومیه، با بیان اینکه ما جزو معدود کشورهای دنیا هستیم که دانش فنی‌وتوانایی تولید بهترین کیفیت آرتمیا را داریم، اظهار کرد: پرورش آرتمیا در زمین‌های شور غیرقابل کشت و زرع، با استفاده از آب دریا و پساب آب شیرین کن‌ها نه فقط نیاز صنعت آبزی پروری را تامین خواهد کرد بلکه تولید آرتمیا به عنوان یک محصول شیلاتی از سودآوری بیشتری نسبت به سایر آبزیان پرورشی برخوردار است.

وی با کشورهای عربی منطقه با احداث بزرگترین تاسیسات آب شیرین کن در دنیا، روزانه ده‌ها میلیون مترمکعب آب شیرین از آب خلیج فارس و دریای عمان تولید می کنند و بدین‌ وسیله توانسته‌اند ضمن تامین نیازهای شرب، صنعت و کشاورزی، فعالیهای شیلاتی را نیز توسعه دهند، اظهار کرد: مرز دریایی ایران در جنوب کشور حدود ۱۵۰۰ کیلومتر طول دارد و جزو بهترین مناطق دنیا برای تولید انواع آبزیان دریایی منجمله آرتمیاست.

این بنیانگذار پژوهشکده آرتمیا و آبزی‌پروری با اشاره به اینکه در سیستم‌های پرورشی برای تغذیه آرتمیا از جلبک‌های تک سلولی و پسماندهای کشاورزی استفاده می‌شود، تصریح کرد: جلبک‌های تک سلولی نیز از طریق کوددهی آب دریا تولید می‌شود. بدینوسیله می‌توان پساب و پسماند را به ثروت تبدیل کرد چون با استفاده از این دو محصول که ضایعات دو صنعت مختلف هستند می‌توان محصولی بسیار با ارزش تولید کرد. بطوریکه در یک مزرعه ۵۰۰ هکتاری سالانه می‌توان حدود ۵۰ تن سیست و ۲۰۰ تن بیومس مرغوب آرتمیا به ارزش حدود هفت میلیون دلار تولید کرد در حالیکه کل هزینه‌های جاری سالانه آن کمتر از یک میلیون دلار می شود.

آق با بیان اینکه در یک مزرعه ۱۰۰ هکتاری آرتمیا می‌توان سالانه تا دو میلیون دلار محصول تولید کرد، ادامه داد: ما می‌توانیم با ایجاد یک مزرعه ۵۰۰ هکتاری کل نیاز کشور را تامین کرده و باعث خودکفایی این صنعت شویم.

این متخصص آرتمیا افزود: توسعه پروژه‌های پرورش آرتمیا به عنوان یک محصول شیلاتی بسیار با ارزش می‌تواند در کنار سایر محصولات شیلاتی کشور، باعث ایجاد اشتغال برای صدها جوان شده و سالانه میلیون‌ها دلار ارز به کشور جذب کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اشتغال بیش از ۶ هزار نفر در صنعت زنبورداری استان اردبیل
  • غرق شدن جوان محلاتی در استخر آب
  • خودکفایی، اشتغال و معیشت با استفاده از پساب‌های کشاورزی
  • اهلی سازی دو گیاه دارویی در خراسان شمالی
  • پلمب ۱۰ داروخانه گیاه پزشکی متخلف در داراب
  • ۲ هزار قطعه ماهی زینتی از مرز مهران به عراق صادر شد
  • تلاش برای شکستن خواب بذر خاویار گیاهی در خراسان شمالی
  • صادرات ایران باید از خام فروشی عبور کند
  • هدفگذاری کشور تولید ۴ میلیون بشکه نفت در روز است
  • ۱۰ درصد از تولیدات گل و گیاه مازندران صادر می‌شود