Web Analytics Made Easy - Statcounter

جامعه‌شناسی، رشته‌ی درسی من، دانشی عجیب و پیچیده و بسیار کاربردی است، به‌خصوص وقتی با ادبیات پیوند می‌خورد تبدیل به دانشی هیجان‌انگیز و پیچیده و بسیار بسیار کاربردی می‌شود.

به خلاف فلسفه و دانش ادبی که ایدئولوژی در هنر را چیزی ناخوشایند می‌دانند دانش جامعه‌شناسی ادبی قائل به این است هیچ شخصی وجود ندارد که بدون ایدئولوژی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روبرت اسکارپیت از پایه‌گذاران جامعه‌شناسی ادبی یک کلان‌بحث دارد درباره اینکه چطور فرهنگی که شخص در آن بزرگ شده بر زبان نوشتار او اثر می‌گذارد؛ اینکه پیوند عمیقی میان نگره‌های معرفت‌شناختی و تجربیات زیستی و پرورش فرهنگی شخص با "زبان اثر او" وجود دارد.

عبدالرحیم سعیدی راد شاعری به معنای عمیق کلمه دارای زبان ساده و ساختارهای ساده در شعر است؛ او در زندگی اجتماعی انسانی ساده و باورمند و انسان‌گرا و برخاسته از زیست‌بوم جنوب ایران است و همین خصوصیات در زبان نوشتارش نیز بازتاب دارد؛ زبان ساده {از نوع دلپذیرش} که جنس کلماتش و نحوه‌ی چیدمان کلامی‌اش سویه‌ی اعتقادی و اخلاق‌گرا و عاطفی دارد. او نه شاعری زبان‌ورز است (چنانکه جریان شعر دهه هفتاد بر آن تاکید دارد) نه شاعری تجربه‌ورز در زبان (چنانچه مثلن هوشنگ چالنگی یا بهرام اردبیلی بودند)؛ او به طور ارادی و هوشمندانه زبان ساده را انتخاب میکند زیرا می‌داند هم مخاطب با آن راحت‌تر ارتباط می‌گیرد هم اینکه موضوعات مورد نظرش را در یک ظرف زبانی ساده، راحت‌تر و لطیف‌تر می‌تواند بیان کند. اگرچه وجه ایدئولوژیک (نگره‌های سیاسی و دینی و فرهنگی او) در شعرش زیاد و آشکار به چشم می‌آید اما به طور جالبی شعر او به سمت شعارگرایی یا بیان روزنامه‌ای نمی‌رود؛ حرکت واحدهای تصویری و همچنین حرکت واحدهای تشبیهی پیاپی در بیشتر مواقع شعر او را به سمت ادبی بودن و تاویل‌پذیر بودن {بیشتر شعرهایش تک_معنایی نیست بلکه مفهوم‌پذیرند} می‌کشاند؛ و البته گاه در برخی شعرهایش، هم موضوع هم نحوه‌ی بیان بسیار رو است که در چنین شعرهایی آشکارا برای او بیان نگاه و موضوع مهم بوده و بس.

نکته‌ی دیگر اینکه وقتی از جنگ یا شخصیت‌های جنگی یا موضوعات و اشخاص مذهبی شعر می‌نویسد، به تعبیر فلسفه‌ی ادبی و نقد ادبی در بیشتر مواقع شعرش "برساخته" است نه "ازساخته". در فلسفه‌ی هنر و همچنین نقد ادبی، این برساخت از موضوعات است که مهم است نه ازساخت آن‌ها (این یک کلان‌بحث مهم در فلسفه‌ی هنر و در نقد ادبی مدرن است که مجال توضیح و تحلیل آن در این نوشته کوتاه نیست).

با وجود نگره‌های اعتقادی سعیدی راد که به شعرهایش ورود پیدا می‌کنند شعر او به گرداب شعارنویسی کشیده نمی‌شود زیرا همانطور که توضیح داده شد در یک ظرف زبانی ساده، واحدهای تصویری و تشبیهی در حال تلاطم و حرکتند و همچنین موضوعات در شعرش بر_ساخته است یعنی در شکل کلی درون متن، سیالیت معنایی و وجه‌ زیبایی‌شناسیک وجود دارد. در میان نسل شاعرانی که از دهه هفتاد به طور جدی به شعر ورود کردند سعیدی راد در مقوله شعر آئینی یکی از شاعران خوب است که آهسته و پیوسته کار کرده و نه به سمت پوپولاریسم حرکت کرده نه وارد فضای مسلط شعر امروز یعنی زبان‌گرایی شده؛ بدون ادعای خاصی و بدون هیاهوگری، شعری باورمند با بیان و زبانی ساده نوشته و راه خودش را پیدا کرده.

نمونه‌ای از شعرهای خوب او شعر زیر است که در آن شاعر با زبانی ساده و با تصویرسازی و بیان تشبیهی، از انسانی مانده در حسرت و اندوه حرف می‌زند، حسرت سال‌های جوانی که در آن شور و شوق و آرمان‌گرایی بوده و حالا انسانِ مانده در لحظه‌ی اکنون، در زندانی از روزمره‌گی، با حسرت به آن گذشته‌ی پرشور و آرمانی نگاه می‌کند:

خسته از حوصله‌ی رنج جهان آمده‌ام

مثل پاییز پر از شور خزان آمده‌ام

من سبک‌بارتر از پاره‌ی ماه‌اَم در آب

گرچه بر دوش تو چون بار گران آمده‌ام

شوق پرواز به دل داشتم اما امروز 

عافیت‌پیشه‌اَم و از پیِ نان آمده‌ام

روزگاری همه‌ی دار و ندارم "دل" بود

اینک امروز ببین دل‌نگران آمده‌ام

گِله از هیچ‌کسی نیست اگر تب دارم 

گله این است که با دلشدگان آمده‌ام

مرگ اگر لحظه‌ی دیدار تو شد حرفی نیست 

اصلاً امروز به دیدار همان آمده‌ام.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: شاعر ، شعر ، نویسنده

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: شاعر شعر نویسنده زبانی ساده سعیدی راد آمده ام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۳۶۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به ستوه آمده‌ایم!

سرمربی تیم فوتبال چادرملو اردکان به قضاوت داور دیدار تیمش برابر مس کرمان اعتراض کرد.

به گزارش ایسنا، تیم فوتبال چادرملو اردکان در مرحله یک‌هشتم جام حذفی فوتبال پس از تساوی ۱-۱ برابر مس کرمان، در ضربات پنالتی موفق شد با نتیجه ۵ بر ۳ تیم میزبان را شکست داده و به مرحله بعدی جام حذفی صعود کند. سعید اخباری در نشست خبری پس از این مسابقه اظهار کرد: به دو تیم و تیم مس کرمان خسته نباشید می‌گویم. تیم ریشه‌دار مس کرمان سال‌ها در لیگ برتر تیم‌داری کرده است. به آقای محمدی بخاطر تیمی که درست کرده تبریک می‌گویم. مس از آن‌دسته تیم‌هایی است که فوتبال بازی می‌کند و تکنیک دارد. از زمانی که آقای محمدی به مس کرمان آمده هم نتایج این تیم و هم سبک بازی‌شان نشان می‌دهد که این تیم متحول شده است.

او افزود: تیم ما که برای صعود می‌جنگند و در عین حال نیم‌نگاهی به جام حذفی داشتیم. این سومین بازی در جام حذفی بود و هر سه بازی در خارج از خانه بازی کردیم. بچه‌های ما کار بزرگی انجام می‌دهند و با وجود فشردگی بازی‌ها و هر ۵-۶ روز باید یک بازی انجام شود.

او ادامه داد: در جریان بازی، تیم مس میزبان این بازی بود. من با تغییرات چینشی و نفرات بازی را شروع می‌کنم. بازی پایاپای بود و هر دو تیم فوتبال تکنیکی خود را ارائه می‌کردند. فکر می‌کنم مجددا اشتباهی از سمت داور صورت گرفت که متاسفانه در صحنه اعلام پنالتی به نفع مس فکر می‌کنم باید درایت بیشتری به خرج می‌داد. آنچه من دیدم و فیلمی که مشاهده کردم اعتراضی که وجود داشت این بود که به زعم ما اصلاً خطایی انجام نشده بود. به داور هم تبریک می‌گویم. کار خودشان را انجام دادند. اعلام پنالتی باعث شد در پنج دقیقه پایانی انتحاری بازی کنیم و خدا را شکر به بازی برگشتیم.

اخباری گفت: در وقت‌های اضافه ما بهتر عمل کردیم و می‌توانستیم حتی در جریان بازی هم پیروز شویم. تیم مس هم شانس داشت اما ما بیشتر. بچه‌های ما خیلی جنگیندند و دویدند. ممکن بود آن تصمیم داور تاثیرگذار باشد. الان تیم ما برده اما دیگر نمی‌دانم چه باید بگویم. از یکسری مسائل به ستوه آمده‌ایم. امیدوارم دقت و ظرفیت جامعه داوری ما در هفته‌های پایانی بیشتر شود. به خدا اگر ما حرفی می‌زنیم به خاطر حق مردم استان و شرکتی است که به‌عنوان فعالیت اجتماعی در ورزش هزینه می‌کند. از جانب مردمی که چشم‌انتظار موفقیت هستند می‌گویم که دقت و درایت بیشتری در هفته‌های پایانی لیگ وجود داشته باشد.

سرمربی چادرملو اردکان اضافه کرد: تیم در دومین سال حضورش به جمع هشت تیم پایانی جام حذفی صعود کرد. شش روز دیگر در جام آزادگان بازی داریم و باید خوب ریکاوری کنیم که با این جغرافیایی که در لیگ یک وجود دارد برایمان دعا کنید که به بازی‌ها برسیم.

اخباری درباره چرایی اعتراض خود به داوری گفت: چهار بازی متوالی عین این اتفاق امروز برای ما پیش آمده است. میانگین سنی تیم من به ۲۴ سال نمی‌رسد. بچه‌های ماجوان و هیجانی هستند. وقتی می‌بینند مکرر حق شان خورده می‌شوند مقداری احساساتی می‌شوند. من سعی کردم تیم را جمع کنم و به بچه‌ها انرژی و انگیزه بدهم که به بازی برگردند. داور به هر حال اشتباه کرده و باید تمکین کنیم و کار دیگری نمی‌توانستیم بکنیم. من خوشحالم در این شرایط بازیکنان به بازی برگشتند فوتبال بازی کردند و به تیم حریف غلبه کردند. داور هم انسان است و انسان جایزالخطاست اما چون چند بار برای تیم ما تکرار شده بازیکنان ما بدبین و استرسی شدند.

سرمربی چادرملو اردکان درباره دروازه‌بان جوان تیمش نیز گفت: امیرحسین آسیابان‌پور را سال گذشته که دروازه‌بان تیم جوانان بود در گزینش و تست به تیم آوردم. آقای طباطبایی به عنوان بهترین‌ دروازه‌بانان ایران شبانه‌روز با امیرحسین کار کرد و امروز هم او ۱۹ سالش بود. خوشحالم به این اعتماد جواب داد. ما سه گلر خیلی خوب داریم. حجت صدقی مقداری مصدومیت داشت و این فرصت به امیرحسین رسید و این سومین بازی او بود. خیلی مسلط کار کرد. امیدوارم امیرحسین قدر موقعیت بهش داده شده و قدر مربی خودش را بداند و مسیر رو به رشدی برای او مهیاست.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برای تقویت میدان کتاب کودک و نوجوان چه باید کرد؟
  • (ویدئو) یک ترفند ساده و سریع: آسانترین راه پیچیدن دلمه برگ مو
  • تصاویری دیده نشده از حال و هوای شهر مکه در ۷۰ سال قبل
  • نگاهی به هیاهوی جدید درباره سریال «پایتخت»
  • محافل فضولی‌خوانی در اردبیل برگزار شود
  • قوانین و مقررات در کشور جلوتر از مصادیق مالکیت فکری است
  • (تصاویر) تصاویری دیده‌نشده از مراسم حج ۷۰ سال پیش
  • به ستوه آمده‌ایم!
  • ترک مصرف کافئین با ۲ روش ساده
  • یک روش ساده برای تکثیر درخت کاج در خانه (فیلم)